
Смачний плов в скороварці, мультиварці-рецепт з докладним описом приготування
Скороварки бувають 2 типів: ті, що продаються як окремі прилади, і ті, що виконані у вигляді мультіварок з функцією скороварки. Особливих відмінностей в технології приготування продуктів між ними немає. Смачний плов в скороварці можна приготувати незалежно від моделі, її функцій і потужності. Плов в пристрої готується приблизно в 2 рази швидше за рахунок використовуваної технології підвищеного тиску. При цьому якість, смак і консистенція готового блюда ніяк не відрізняється від того, що можна приготувати в казані на плиті або відкритому вогні.
Як приготувати плов в скороварці
Скороварка - зручний інструмент для приготування плову з куркою, бараниною, свининою чи навіть яловичиною. Прилад походить тим, у кого немає часу довго стояти біля плити і стежити за кожним етапом готування. Загальний час приготування рідко перевищує 30 хвилин без урахування підготовки продуктів. Як і в класичній технології, при використанні приладу спочатку обсмажують в олії зірвак, потім приступають до основного гасіння. Існує кілька варіантів використання кухонного начиння. Також приготувати плов в скороварці можна, як в мікрохвильовці, поклавши майже всі компоненти відразу ж в чашу.
Порада! Щоб плов вийшов смачним і правильним, не заважайте приладу готувати його: якщо постійно відкривати кришку, що знаходиться під тиском, сильно порушиться технологія.
Якщо ви зустріли рецепт для скороварки, але у вас мультиварка з функцією аналогічного приладу, сміливо використовуйте його. Відмінностей в приготуванні практично не буде.
Узбецький плов в скороварці
Щоб приготувати узбецький плов в мультиварці або скороварці, потрібно взяти продукти, які використовуються в класичному рецепті. Далі, слідуючи технології, з урахуванням конструктивних особливостей приладу, реалізують рецепт. Дивно, але при правильному виконанні всіх кроків, кулінар отримує ідентичний за смаком узбецький плов, ніби приготований на плиті або відкритому вогні в казані.
Складові
Основа класичного плову - це рівна частина м'яса, моркви, рису. У деяких випадках крупи використовується трохи менше, наприклад, якщо сорт рису збільшується в процесі в 4-7 разів, як девзіра. У скороварці можна приготувати плов з куркою, не тільки з бараниною, але це буде вже не традиційний узбецький рецепт. Отже, для справжнього страви потрібно:
- 1 кг рису - сорт «ханський», або простий білий довгозерний. Якщо використовується девзіра, її можна взяти 700 г, якщо краснодарський пропарений - 1,1 - 1,2 кг;
- 1,5 кг баранини - або таку ж кількість свинини, вибирайте м'ясо з невеликими прожилками, можна замінити 0,5 кг реберцями, попередньо їх засмаживши;
- по 1,5 кг луки і моркви - овочів має бути більше м'яса, але кількості цибулі можна трохи зменшити. Використовуйте солодку червону або жовту морквину в поєднанні з помаранчевої;
- жир для смаження - так як плов - блюдо жирне, ароматне, - йому потрібна достатня кількість змащувальних компонентів. У скороварці можна використовувати курдючное сало 100 г і 200 г соняшникової олії. Вибирайте рафінований продукт, щоб не було стороннього запаху;
- барбарис - 3 ст. л. - надає страві кислинку, можна подрібнити в порошок, або використовувати в цілому вигляді. Якщо вам не подобається його смак, приберіть з рецепта;
- сіль - не менше 2 ч. л. на вказану кількість компонентів;
- куркума, зіра, червоний гострий перець - 1, 1,5, і 0,5 ч. л. відповідно - класичний букет прянощів для узбецького плову;
- часник - 6 головок для яскравого і соковитого аромату.
Зустрічається інформація, що класичний рецепт вимагає використання бавовняного масла замість соняшникової. Але навіть у рафінованого продукту дуже специфічний смак - гіркий. Людині незвичній компонент може зіпсувати враження від плову.
Приготування
Якщо всі компоненти для приготування плову обрані і розкладені, можна починати готувати:
- Рис промивають кілька разів, щоб вода стала прозорою. Надлишок крохмалю перетворить блюдо в кашу, позбавить його аромату і підвищить клейкість компонентів. Потім крупу можна залити водою на 20 хвилин до початку готування.
- У скороварці топлять курдючний жир до освіти серпанок. Після цього додають рослинне масло і добре нагрівають.
- М'ясо промивають, нарізають шматочками. Якщо готують в скороварці або мультиварці плов з куркою, то м'ясо можна нарізати крупніше, щоб воно зберегло соковитість. У скороварці обсмажують цибулю, нарізану кільцями.
- Підготовка зирвака - м'ясо кладуть до цибулі і гасять під кришкою 2 хвилини. Поки компоненти готуються, нарізають морквину. Різати її можна брусочками, щоб плов вийшов справжнім. Для хорошого гасіння не потрібно натирати овочі на тертці.
- Додають до цибулі і м'яса морква, гасять з відкритою кришкою. Процес займе приблизно 7-8 хвилин, овочі повинні стати м'якими. Додають води, накривають кришкою і тушкують приблизно 15 хвилин. Якщо використовується курка, достатньо 10 хвилин. Перед додаванням води закладають всі сипучі спеції, включаючи сіль.
- Зверху укладають шар рису. Більше заважати блюдо можна. У рис утаплівают очищені головки часнику, заливають водою на 2-3 пальця вище. Закривають кришку і тушкують ще 20 хвилин. Вода повинна повністю зникнути.
- Коли вода випарується, прилад відкривають, роблять отвори в крупі. Після цього закривають кришку, включають режим варіння і залишають апарат працювати ще 15 хвилин.
Потім можна відключити скороварку, залишити плов настоюватися 10-15 хвилин. Подавати з зеленню або овочами.
Рецепти плову в скороварці
Можна приготувати плов в мультиварці з режимом скороварки, використовуючи інші рецепти. Спрощений варіант зі свининою - кращий вибір, коли не хочеться витрачати багато часу. Компоненти! Підготуйте 800 г довгого білого рису, 500 г свинини, 300 г ріпчастої цибулі і 300 г моркви. Зі спецій потрібно: спеціальна приправа «для плову» 2 ч. Л., Куркума - 0,5 ч. Л. для кольору, сіль, перець, 5 зубчиків часнику. Для обсмажування потрібно 200 г рафінованої соняшникової олії. Води для приготування потрібно від 0,5 до 2 л залежно від сорту обраного рису. Приступають до виконання рецепта плову (по фото можна контролювати готовність компонентів):
- Спочатку нарізають м'ясо шматочками, попередньо обсушити його рушником, щоб не було зайвої води. Лук шаткують півкільцями, а моркву слід нарізати брусочками.
- У скороварці розігрівають олію, кладуть цибулю і моркву, обсмажують 2 хвилини до рум'яної скоринки м'яса.
- Як тільки свинина пустить сік, доливають 200 мл води і накривають прилад кришкою. Зменшують температуру і тушкують 20 хвилин.
- Коли час вийде, через клапан спускають пар, відкривають кришку, додають підготовлені заздалегідь спеції і добре все перемішують.
- Тепер потрібно додати підготовлену крупу, залити все водою на 2 см вище рівня рису, вставити зубчики часнику.
- Закривають кришку, встановлюють середню температуру і тушкують 20 хвилин.
- Спускають пар, перевіряють готовність рису. Якщо він занадто жорсткий, вливають ще склянку води і закривають кришку. Гасять 10 хвилин.
- Після приготування (кришку закривають негерметичність) компоненти перемішують, викладають на тарілку.
Зверху блюдо можна прикрасити кропом, петрушкою або зеленою цибулею.
Рецепт з куркою
Найшвидший, простий і дуже смачний рецепт плову в скороварці - з куркою. Це м'ясо складно зіпсувати, готується воно в 2 рази швидше інших продуктів і ідеально доповнює будь-який набір спецій:
- візьміть 500 г філе, або курячий набір;
- 300 г рису для різотто;
- 300 г солодкої моркви;
- 300 г ріпчастої цибулі;
- набір з спецій по 0,5 ч. л .: куркума, зіра, барбарис у вигляді порошку, шафран;
- 6 зубчиків часнику;
- 1 ч. Л. солі і перець за бажанням;
- 400 мл води;
- 100 мл рослинного масла.
Якщо хочете приготувати дієтичний варіант, використовуйте мінімум жиру. У чаші скороварки домогтися цього нескладно, якщо у неї хороше покриття.
Спочатку підготуйте м'ясо, прибравши шкірку, нарізавши його шматочками. Те ж саме зробіть з цибулею і морквою. Овочі не слід терти на тертці.
Тепер потрібно розігріти в скороварці масло при 100 градусах, а потім обсмажити в ньому шматочки м'яса до рум'яної скоринки. Через кілька хвилин закладають підготовлені овочі і смажать ще 7-10 хвилин, накривши кришкою без герметичної установки. Коли вийде час, до зирвака додають спеції і заливають водою на 1 см вище компонентів. Кладуть зверху рис, не перемішуючи, вирівнюють. Доливають залишок рідини.
Тепер кришку приладу можна закрити. Температуру встановлюють на 105 градусів. Гасять 10 хвилин, скидають пар і укладають зубчики часнику в рис. Гасять 5 хвилин при аналогічній температурі.
Тепер плов можна вимкнути і залишити на 30 хвилин. Якщо такого часу немає, то можна відразу ж подавати порційно або на загальному блюді, прикрасивши зеленню.
Секрети приготування смачного плову
Щоб плов в мультиварці з режимом скороварки вийшов правильно і смачно, слід дотримуватися деякі рекомендації. Додаткові поради та хитрощі допоможуть поліпшити смак страви:
- подають плов, як і належить, на великому блюді або порційних тарілочках: зверху рису викладають м'ясо, посипають зеленню, а навколо кладуть овочі;
- якщо блюдо готують для свята, його краще подавати на великій спільній тарілці;
- помідори, солодкий перець і огірки найкраще доповнюють узбецьку трапезу;
- незвичайний смак вийде, якщо додати до рецептом трохи бальзамічного або виноградного оцту.
А тепер рекомендації, що стосуються процес приготування. Найголовніше правило - не терти моркву, а нарізати соломкою або кубиками, щоб страва вийшла за консистенцією правильним і смачним. Також не рекомендується заважати компоненти після закладки рису.
Порада! Не використовуйте нерафіновані олії ніколи, навіть якщо ви вважаєте їх дуже корисними і не приймаєте застосування рафінованих продуктів. Справжній плов терпить тільки нерафінована курдючное сало, але дістати його не завжди вдається.
Солити блюдо потрібно трохи більше, ніж довелося б до смаку, в момент приготування зирвака. Коли закладають рис, плов більше не солять. Іноді при використанні філе курки плов в скороварці виходить сухим. Вирішити проблему можна, додавши трохи шматочків сірого м'яса: рубані гомілки, стегенця, інші частини. Якщо погано промити рис, то зернятка склеяться, і плов вийде несмачним. Якщо ви хочете гарантовано отримати розсипчасте блюдо, використовуйте пропарений рис. Але пам'ятайте, що йому потрібно в 1,5-2 рази більше води. Баранина - ознака традиційного плову. Якщо замінити м'ясо, назвати рецепт по-справжньому узбецьким вже не вийде.
Ніколи не ігноруйте спеції, інакше вийде простий рис з м'ясом, але ніяк не плов, в якому головне - це єдиний аромат, наповнений східною атмосферою: куркумою, зирой, барбарисом. До речі, достатня кількість куркуми в плові продовжить термін його зберігання на 2-3 дня, якщо приготовлено забагато інгредієнтів.
Плов в скороварці виходить ситним, смачним, а жир можна регулювати за власним розсудом. Дотримуючись технології приготування, кожен кулінар впорається з поставленим завданням і нагодує сім'ю дивним східним блюдом.




