Приготування плову в мікрохвильовці рецепти з фото
13.08.2019 351 0

Приготування плову в мікрохвильовці рецепти з фото

Рецепти плова
В закладки

Популярність СВЧ-печей значно знизилася після винаходу мультіварок, і частіше за все люди стали користуватися невеликими пристроями з мінімумом функцій. В основному для розморожування і підігріву їжі. Однак за допомогою СВЧ можна приготувати різні страви не гірше, ніж на плиті або в мультиварці. Плов в мікрохвильовці - це смачно, просто і швидко. Технологія проста і мало чим відрізняється від класичної комбінації продуктів. Але готується страва набагато швидше, ніж на плиті. Приготування плову в мікрохвильовці рецепти з фото

Як приготувати плов в мікрохвильовці

Ось, як правильно приготувати плов в мікрохвильовій печі:

  • обов'язково використовують посуд з кришкою - сумісну кераміку або скло;
  • рис, як і в будь-якому іншому рецепті, потрібно промивати до прозорості води; Приготування плову в мікрохвильовці рецепти з фото
  • при використанні СВЧ правило на те, що плов любить жир, не відміняється - потрібно використовувати не менше 100 мл на 400-500 г м'яса;
  • за процесом приготування плову можна спостерігати через віконце, але втручатися в нього не слід - заважати рис після закладки заборонено;
  • обов'язково вивчіть інструкцію до приладу - найчастіше зустрічаються моделі потужністю 800 - 1000 Вт, але бувають винятки у вигляді 1200 - 1700 Вт;
  • спробуйте приготувати страву по запрограмованому режиму печі «Плов», якщо він є.

Приготування плову в мікрохвильовці рецепти з фото Запрограмовані режими часто використовують здвоєну потужність приготування: перші 5-10 хвилин плов гасять на потужності 100-80%, потім прилад автоматично перемикається на потужність 50-70%.

Порада! Не використовуйте гриль або конвекцію при приготуванні плову за рецептом для мікрохвильовок, ці режими мають іншим алгоритмом роботи.

Так, гриль сушить компоненти і вимагає обробки відкритого продукту, тобто, під кришкою він ніяк не вплине на рис. А якщо її відкрити, то гриль висушить плов. Конвекція використовує методику приготування, схожу з духовою шафою. Потужність пристрою тут значно вище, ніж 1000 Вт, при цьому обробка продуктів відбувається іншим способом.

Інгредієнти плову

Для приготування плову в мікрохвильовці підходить курка, свинина, яловичина, баранина, а також вегетаріанські замінники м'яса - гриби. Слід пам'ятати, що яловичина - одна з найбільш «проблемних» різновидів м'яса. Простіше і швидше приготувати плов в мікрохвильовці з куркою або свининою.

Приготування плову в мікрохвильовці рецепти з фото При виборі м'яса звертайте увагу на більш жирні сорти, замість курячого філе беріть грудку на кістки. Шийка, окіст баранини або свинини підійдуть краще вирізки.

Порада! Обов'язково використовуйте класичні набори спецій: зиру, барбарис, паприку, чорний або червоний перець, куркуму. Вони здатні додати будь-якому плову справжній узбецький аромат.

Що стосується рису, то тут кожен кулінар знаходить унікальний для себе сорт. Смачний плов легко приготувати і зі звичайним, білим довгозерний рисом. Якщо є можливість, експериментуйте з девзіра, басматі, пропареними сортами. Пам'ятайте, що при використанні круглої крупи плов вийде більш клейким. Приготування плову в мікрохвильовці рецепти з фото Інші компоненти - цибуля, морква, рослинне масло - досить вибрати стандартні. Однак, якщо хочеться отримати більш цікавий смак, спробуйте жовту морква замість помаранчевої, або червоні сорти. Вони відрізняються більш солодким ароматом. А ось червоний лук замість ріпчастої краще не використовувати.

Чи не підійде і курдючний жир для приготування плову в мікрохвильовці.

З рослинних масел завжди віддавайте перевагу рафінованим. З куркою може поєднуватися оливкова олія, для решти м'яса підходить соняшникова. Якщо хочете продовжити термін зберігання плову, використовуйте трохи гірчичного нерафінованої олії (близько 50 мл на 1,5 кг готового блюда). В цьому випадку приберіть червоний або чорний перець з рецепта.

Рецепт традиційного плову в мікрохвильовці

Традиційний плов - це поняття настільки ж широко, як і список країн, в яких блюдо готують регулярно і вважають важливою складовою раціону. За канону, класичний плов готують з баранини, девзіра, з використанням букета прянощів з барбарисом, зирой і перцем.

Однак цей рецепт давно розширився, і зараз традиційним можна назвати будь-який варіант, в якому збережені пропорції продуктів і не додано багато нових елементів.

Так, в класичному плові легко можуть уживатися і білий круглий або довгозерний рис, і свинина замість баранини. Якщо ви використовуєте девзіра для приготування плов в мікрохвильовці, пам'ятайте про те, що вона збільшується в 7 разів. Приготування плову в мікрохвильовці рецепти з фото Компоненти! Для класичного рецепту потрібно 200-250 г свинини або баранини, стільки ж моркви і рису. Лука слід взяти 2 шт., 100 мл рослинного масла і трохи чорного перцю з сіллю. Щоб продукти пропарились, підготуйте 2,5 склянки води. Приготування плову в мікрохвильовці рецепти з фото Визначивши рівень потужності приладу, підготуйте скляний посуд з кришкою і почніть приготування, слідуючи рецепту з фото:

  1. М'ясо. Свинину або баранину потрібно промити і обсушити, щоб було мінімум води. Нарізають м'ясо шматочками. Кладуть його в рослинне масло, налите в скляну форму. Ставлять в мікрохвильовку на 100% потужності на 5 хвилин. Приготування плову в мікрохвильовці рецепти з фото
  2. Овочі. Поки обробляється м'ясо, нарізають цибулю і моркву. При використанні мікрохвильової печі морква не потрібно різати брусочками, досить порізати кільцями, натерти на крупній тертці або за допомогою приладу для корейської шинкування. Приготування плову в мікрохвильовці рецепти з фото
  3. Приготування зирвака. Додають овочі до м'яса, перемішують і ставлять ще на 3-4 хвилини при 100% потужності. Приготування плову в мікрохвильовці рецепти з фото
  4. Додавання рису. Поки зирвак готується, добре промивають рис - раз 7-10 до прозорої води. Додають його поверх зирвака, в який вже поклали спеції. Доливають води так, щоб її було на 2-3 см більше. Приготування плову в мікрохвильовці рецепти з фото
  5. Гасіння плову. Готують на потужності 80% (якщо мікрохвильовка 1000 Вт), або 100% (якщо потужності приладу 800 Вт). Весь процес займе 20-30 хвилин в залежності від марки пристрої.

Приготування плову в мікрохвильовці рецепти з фото Якщо плов готують вперше, то після 20 хвилин пробують рис, розташований на глибині. Якщо він ще сирий, додають 5 хвилин на тій же потужності.

Опис приготування страви з куркою

Для приготування плову з куркою потрібно традиційний букет спецій: 1 ч. Л. зіри, трохи солі і перцю, за смаком можна використовувати барбарис, 0,5 ч. л. куркуми. Також на 500 г курячої грудки слід взяти 2 ст. л. томатної пасти, 4 зубчики часнику, 2 моркви і 1 цибулину великого розміру. Крупи буде потрібно 1,5 склянки. На вказану кількість компонентів підготуйте 120-150 мл рослинного масла. Далі покроковий рецепт виглядає стандартно:

  • спочатку промивають рис, можна замочити його на 30 хвилин до початку готування в мікрохвильовій печі;
  • грудку нарізають шматочками, кожен потрібно обсушити від зайвої вологи;
  • морква натирають на крупній тертці, або можна нарізати невеликими шматочками;
  • цибулину ріжуть кубиками; Приготування плову в мікрохвильовці рецепти з фото
  • обсмажують м'ясо на сковороді 5 хвилин, додають цибулю і смажать ще 5 хвилин;
  • зірвак потрібно постійно помішувати, щоб він не підгорав;
  • додають моркву, гасять ще 5 хвилин до м'якості. Так як овоч тертий, він приготується швидко; Приготування плову в мікрохвильовці рецепти з фото
  • заливають компоненти окропом на 0,5 см вище рівня, гасять на сильному вогні до закипання;
  • потім потрібно зменшити вогонь і варити до готовності м'яса, час приготування залежить від розміру шматочків (кришка закрита);
  • додають в готовий зирвак спеції і пасту, перемішують і залишають на виключеною плиті ще на 3-4 хвилини; Приготування плову в мікрохвильовці рецепти з фото
  • викладають зірвак в посуд для мікрохвильовки, а зверху засипають підготовлений шар рису, вирівнюють;
  • заливають окропом так, щоб він був на 1-1,5 см вище рису;
  • ставлять в мікрохвильовку на 800 Вт потужності на 5 хвилин, щоб рідина почала кипіти;
  • після закипання переводять на режим 50-60% потужності і варять 20 хвилин.

Чи не діставайте посуд відразу ж після сигналу, дайте плову постояти в мікрохвильовці ще 10 хвилин. СВЧ-промені мають залишкова дія, і через деякий час йдуть з їжі. Дістаньте посуд, перемішайте і подайте в зручному вигляді.

Порційний плов з куркою

Спробуйте приготувати плов в глиняному горщику з використанням СВЧ-печі. Візьміть: 2 ст. л. топленого масла, 150 г моркви, 1 стегенце або половину курячого філе, сіль, зіру, перець за смаком, 1 невелику цибулину і 50-60 г рису:

  1. На дно горщика викладають топлене масло - з ним блюдо вийде більш легким, не дуже жирним.
  2. Потім шаткують морквину соломкою, але тільки так, щоб вона не була занадто товстою. Викладають поверх масла.
  3. Засипають сіль, зіру, перець. Можна використовувати інші поєднання, в тому числі свіжий або сушений часник.
  4. Викладають нашатковану цибулину, ставлять в піч на 70% (або 90%, якщо мікрохвильовка 800 Вт). Запікають 7-10 хвилин.
  5. Куряче стегенце солять, натирають перцем, присипають зирой і кладуть зверху морквини з цибулею, як тільки спрацює таймер. Ставлять на 2 хвилини при потужності 80%, потім зменшують її до 60%. Перемішувати компоненти більше не потрібно.
  6. Кладуть поруч з готовою куркою зубчики часнику, зверху закладають крупу, заливають окропом на 0,5 см вище рису. Ставлять на 15 хвилин при 80%.

Як тільки таймер спрацює, чекають 15-20 хвилин, після чого можна дістати готову страву. Подають прямо в красивому горщику, або використовують тарілку побільше.

Овочевий плов

Можна приготувати смачний рецепт з печерицями, без використання м'яса. До душі такий варіант плову доведеться вегетаріанцям і любителям легкої їжі. Особливо доречно ситне блюдо в жарку пору року. З компонентів потрібно:

  • по 1 шт. невеликої цибулини, пучка кропу;
  • 2 зубчики часнику;
  • банка кукурудзи і консервованих печериць по 300-350 г;
  • стакан білого рису;
  • 1-2 ст. л. оливкового масла;
  • 2 склянки овочевого бульйону;
  • чорний перець і сіль за смаком.

Готується овочевий плов дуже просто: спочатку потрібно нарізати цибулю і часник, покласти їх в скляний посуд ля мікрохвильовки, а потім додати 2 ст. л. оливково масла. Ставлять в піч на 100% потужності на 2 хвилини. Засипають промитий рис. Заливають овочевим бульйоном (заздалегідь приготованим з лаврового листа, цибулі, моркви і картоплі). Перемішують продукти і ставлять на 5 хвилин при 100% потужності. Додають кукурудзу, гриби, спеції і ставлять, накривши кришкою, ще на 5 хвилин при 70% потужності. Після приготування плов повинен постояти ще 10-15 хвилин в печі. Після цього його дістають, перемішують і посипають зеленню. У мікрохвильовці можна приготувати плов, який не відрізнятиметься за смаком від страви, створеного на плиті або в духовці. Єдине обмеження - не застосовуйте занадто багато жиру і ніколи не використовуйте курдючное сало, щоб не зіпсувати страву. В іншому, для СВЧ підходять будь-які види м'яса і традиційний набір спецій, який створює неповторний аромат плову.

Комментарии (0)
Додати коментар
Плов з сочевиці по азербайджанські
Азербайджанський плов з сочевицею - блюдо нетрадиційне, але дуже смачне. М'ясо в ньому замінюють бобові, а в деяких рецептах успішно використовується курка, свинина або
Готуємо плов на природі в казані на багатті рецепт фото
Чи можна приготувати плов на природі, не маючи кулінарних навичок готування на відкритому вогні? Можна, якщо знати деякі особливості го приготування і розуміти, як
Як приготувати плов в каструлі на плиті-покроковий рецепт з фото
Плов - смачне і легке в приготуванні блюдо, яке нескладно зробити в звичайному посуді. Середній час приготування - від 1 до 2 годин.
Як правильно приготувати смачний плов кілька кращих відео рецептів
Будь-кухар світу скаже, що справжній плов виходить, тільки якщо приготувати його на багатті. Не будемо забувати, що приготування цієї страви бере початок з глибокої
Смачний плов в скороварці, мультиварці-рецепт з докладним описом приготування
Скороварки бувають 2 типів: ті, що продаються як окремі прилади, і ті, що виконані у вигляді мультіварок з функцією скороварки.
Чи потрібно замочувати і промивати рис для плову
Як правильно промивати і чи потрібно замочувати рис для приготування плову? А якщо потрібно, то наскільки? Будь-яку чи крупу потрібно попередньо замочувати і навіщо це