
Як вибрати дерев'яну лопатку для кухні
Кулінарна лопатка використовується для приготування і сервірування різних страв. Кухонними лопатками можна перевертати м'ясо, рибу, котлети, млинці та оладки, перемішувати соуси та заправки. А також розкладати шматки пирогів і тортів по тарілках. Лопатки для кухні можуть бути виготовлені з різних матеріалів - дерева, металу, пластику, кераміки. Зовнішній вигляд кулінарних лопаток також різний - цільні, з дірочками, з прорізами. У цій статті розглянемо як вибрати на сайті https://vurobukarpat.com.ua/ua/dlya-kuhni/lopatky-vydelky-noji/ дерев'яну лопатку для кухні, переваги та недоліки кулінарних лопаток із дерева, особливості вибору та правила догляду.
Переваги дерев'яних лопаток
Дерев'яна кулінарна лопатка багатофункціональна, нею можна помішувати як гарячі соуси, так і холодні салати.
Кухонні лопатки з дерева гіпоалергенні, не виділяють токсинів і безпечні для здоров'я. До того ж кухонні дерев'яні лопатки не впливають на смак і запах страв, з якими стикаються. Але тут має дотримуватися умова - на виробництві ці вироби не повинні піддаватися обробці різними хімічними просоченнями.
Деревина є м'яким матеріалом, тому кулінарні дерев'яні лопатки не дряпають посуд. Такі лопатки рекомендується використовувати для сковорідок і каструль із тефлоновим або антипригарним покриттям.
Дерево має низьку теплопровідність. Під час готування їжі виключається ймовірність того, що лопатка нагріється і обпече руки. Як, наприклад, це може трапитися з металевою кухонною лопаткою.
Кухонні дерев'яні лопатки можуть мати найрізноманітніші форми, розміри та дизайн. У продажу можна зустріти дерев'яні лопатки різьблені, розписні, з перфорацією, з випаленими малюнками, візерунками та орнаментами.
Дерев'яні лопатки для кухні коштують не дорого. До того ж їх можна зробити своїми руками, доклавши мінімум зусиль і витрат.
Недоліки дерев'яних лопаток
З часом кулінарні лопатки з дерева можуть потемніти. Від тривалого перебування у воді або вологому середовищі можуть пожолобитися і навіть тріснути. Також лопатки з дерева можуть вбирати запахи і забарвлюватися при зіткненні з деякими видами продуктів. Але більшість цих мінусів і недоліків можна уникнути, якщо правильно доглядати за дерев'яними лопатками.
Догляд за дерев'яними лопатками
- Після використання дерев'яну кулінарну лопатку слід відразу ж промити водою. Адже якщо залишки їжі засохнуть на такій лопатці, прибрати їх без пошкодження поверхні буде складно. У цьому випадку можна залишити інструмент у воді на деякий час, але це теж не піде лопатці на користь.
- Під час миття кулінарних лопаток із дерева не варто використовувати сучасну побутову хімію. Краще замінити ці засоби господарським милом, содою або лимоном. Лимон не тільки очистить і продезінфікує лопатку, а й додасть їй приємного аромату.
- Після миття дерев'яну лопатку слід насухо витерти.
- Також такі вироби з деревини, щоб уникнути тління і загоряння, рекомендується зберігати далеко від відкритого вогню.
Якщо з часом дерев'яна лопатка потемніла, освітлити її допоможе перекис водню. Просто нанесіть перекис водню на ватний диск і протріть ним інструмент. А через 3 - 4 хвилини сполосніть дерев'яну лопатку водою і насухо протріть.
Вибір дерев'яної лопатки для кухні
Під час вибору кухонної дерев'яної лопатки насамперед слід звернути увагу на деревину, з якої лопатка виготовлена. Від виду та якості деревини залежить не тільки зовнішній вигляд кухонної лопатки, а й термін служби.
Одними з найміцніших і найдовговічніших вважаються дерев'яні лопатки з ялівцю. Завдяки щільній структурі ялівцеві лопатки майже не вбирають вологу. До того ж ялівцева деревина має антисептичні властивості та приємний аромат.
Потім за міцністю і довговічністю йдуть кулінарні лопатки з бамбука. Бамбукові лопатки зазвичай мають фабричне просочення. Таке просочення допоможе вберегти виріб від впливу вологи та появи тріщин.
Менш довговічними є кухонні лопатки, виготовлені з листяних порід деревини. Таких як береза, бук, горіх, вільха.
Наступне на що потрібно звернути увагу, обираючи кухонну лопатку - це на форму виробу. Кухонні дерев'яні лопатки можуть мати найрізноманітнішу форму. Лопатки можуть бути плоскі, з заглибленням, прямокутні, овальні, конусоподібні, у формі ложки або виделки, з перфорацією.
Широкою кухонною дерев'яною лопаткою зручно перевертати рибу, котлети, помішувати печеню. Вузькою лопаткою з дерева зручно викладати різні десерти, тістечко, шматки торта. Лопатками з перфорацією практично смажити у фритюрі, оскільки через отвори стікає зайва олія. Дерев'яні лопатки - ложки використовують при приготуванні соусів, каш, варення та інших рідких страв, де необхідно пробувати їжу в процесі готування.
Готові кухонні дерев'яні кухонні лопатки можна декорувати своїми руками. Наприклад, прикрасити лопатку можна за допомогою випалювання, аплікації або розпису. При цьому візерунок на лопатці бажано розташовувати на ручці. Щоб виробом можна було користуватися. Також кухонну дерев'яну лопатку можна покрити лаком. Це допоможе продовжити термін служби виробу і декору.



