
Співвідношення води і рису для приготування смачного плову-пропорції в залежності від обраної посуду
Як зробити так, щоб плов вийшов ароматним, смачним, розсипався і при цьому не залишав відчуття зайвої жирності? Секретів приготування багато, але найважливішим є правильне співвідношення рису і води для будь-якого виду плову.
Саме воно впливає і на пропарений рису, і на крихкість, не дає пригорати і одночасно не дозволяє їжі бути надмірно вузький, липкою, як каша.
Ми спробуємо популярно пояснити, як рис поглинає воду, які існують секрети в приготуванні рису, покажемо види рису і як вони працюють з водою, нагадаємо особливості приготування цього простого і одночасно складного страви.
Скільки потрібно води на склянку рису для плову
Більшість укладачів рецептів не мудрують особливо, коли рекомендують заливати води «на два пальця понад рівень рису». Або на два сантиметри.
В принципі, згодиться і таку пораду, хоча і ширина пальців у людей різна, а сантиметрами складно домогтися якогось одноманітності в міру обсягу, якщо один готує в широкій сковороді, другий використовує середнього розміру казан, а третій так і взагалі взяв для приготування вузьку утятницу.
Рятує, як зазвичай, досвід: з часом вчишся визначати пропорції рису і води на свій казан і плов на вічко, розумієш особливості продуктів, ну а в екстреному випадку завжди можна долити окропом або відкрити кришку, щоб випарувати зайву вологу. І все ж для недосвідчених господинь варто привести прийняте співвідношення рідини на один стакан рису як універсальну рекомендацію. Отже, скільки води береться на один стакан рису?
Зазвичай всім радять для розсипчастого страви брати пропорції один до двох, тобто на склянку рису два - води.
Деякі збільшують обсяг води до 2,5 склянок, а ось три буде явним перебором. Але що говорять про це узбецькі фахівці з варіння цього блюда, відомі своїм вдумливим ставленням до його приготування? Так ось вони впевнені: їжа вийде смачною, рис розсипчастим і легким, якщо взяти рівний об'єм води і крупи. Звичайно, за умови, що суху крупу ви попередньо добре замочіть не менш ніж на годину в підсоленій воді, щоб та набухла, переповнилася вологою. Тут треба пам'ятати, що дане азіатське блюдо - це, звичайно, рис, масло і вода, як каже знавець, цінитель і романтик східної кухні Сталик Ханкішієв. Але в нього кладуть також і овочі, яловичину, свинину або інший сорт м'яса. А все це становить соки зирвака і додає рідини.
Важливо, у чому ви готуєте рис.
Так, пропорції рису, води для а в сковороді можуть відрізнятися від співвідношення їх при приготуванні в утятніце. І взагалі обсяги цих інгредієнтів рухливі і залежать ще й від сорту крупи, ступеня її отшліфованності і багатьох інших речей.
Якщо у вас виходить розсипчастим сам по собі, значить, ви знайшли ту золоту середину між різним посудом або застосували і готуєте в одній сковорідці, і все прекрасно виходить. традиції і досвід в цьому дле річ велика.
Скільки потрібно води на склянку рису в каструлі, казані і сковороді
Чи можна брати каструлю? Для каші каструля буде в самий раз, але приготувати хороший плов можна тільки в товстостінній посуді, такий як казан або каструля з чавунним дном і потовщеними стінками - як гусятница. Годиться також і сковорода з широкою основою і високими бортами. На кашу в каструлі буде потрібно приблизно літр води, щоб була розвареної і в'язкою. Скільки води ллється в, залежить від крупи. Якщо готуєте або гарнір, то беріть один до одного, не забуваючи замочувати суху крупу. Сковорода через велику площі випаровування висушить крупу швидше, тому додайте ще склянку рідини.
Обшліфувати рис більш сприйнятливий до вологи, тому потребують менше води. Чим грубіше рис, чим жорсткіше, тим більше часу буде потрібно на його приготування - разваривание, і тим більше знадобиться води.
В казані
В казані можна добре приготувати плов з будь-якого рису, так само як і зварити хорошу рисову кашу. Щоб він вийшов розсипчастим, можна взяти популярний сьогодні пропарений рис, вже оброблений і готовий до застосування.
Суть його в тому, що такий рис не потребує попереднього боргом замочуванні, тільки в промиванні. Але ось по частині води він вимагає такої ж кількості рідини, як і інші сорти.
Якщо береться круглозерний краснодарський рис, то води рекомендується взяти побільше, приблизно один до двох з половиною, адже цей рис добре вбирає воду.
Щоб в казані вийшла не каша, а саме плов, заливаємо води краще трохи менше, ніж трохи більше норми, тримаємо на вогні, поки не випарується вся вода, а потім упарюємо під кришкою до готовності, яку визначаємо надкусиванія: м'яка консистенція означає готовність рису, трохи жестковато - краще додати трохи окропу.
У сковороді
Тут, як сказано вище, правильні пропорції такі: на склянку крупи два з половиною рису, якщо він був замочений. Після закипання відразу ж закривати кришку, інакше не встигнете озирнутися, а вода вже википіла - занадто велика площа випаровування в сковороді. За кількістю склянок рису визначається і обсяг води.
У каструлі
У каструлі варити хороший плов неможливо, не побоюючись, що підгорять інгредієнти. Тому що тонкі стінки і дно не дозволять дати високої температури нагріву без ризику пригорання. Співвідношення води і рису в плові, звареному в каструлі з товстим дном, рівне тому, що ви використовуєте при готуванні в казані. Скільки треба рідини і крупи? У будь-якому випадку, більше, ніж в казані, приблизно один до трьох.
Пропорції води і рису залежно від сорту крупи
Залежно від виду рису, сорти крупи потрібно і різну кількість води. Наведемо основні сорти і пояснення до них:
- пропарений рис - на 1 кг рису потрібно взяти півтора літра води. Його замочувати не треба, а от промивати водою обов'язково. Цей рис не ламається при варінні, добре зберігає форму і не розварюється;
- звичайний краснодарський рис готуємо з розрахунку один до одного, попередньо його замочивши;
- по одному води на 1 склянку рису додається і в круглозерні сорти, більш м'які і крохмалисті;
- Довгозерний сорти варяться в двох заходи води до однієї міру рису.
Час приготування залежить від того, сухий компонент або замочений ви закладаєте в казан, а також від сорту рису.
Розсипчастий рис в плові - це і правильно дотримуваний температурний режим при приготуванні, і якісно промивання крупи в декількох водах, і швидке закипання з досить інтенсивним кипінням майже до самого кінця.
Адже що таке рис? Це крохмаль, який при нагріванні утворює в'язку клестероподобную масу, вона зліплюють рисинки і не дає їм розсипатися. Щоб від нього позбутися максимально, потрібно:
- промити крупу - вода змиє пил і мучку;
- замочити рис - він насититься водою і звариться швидше;
- відразу ж дати закипіти рідини дуже сильно. Крохмаль, який виділиться з рису, не стане киселем, якщо нагріти його до 100 градусів.
Але щоб дотримати всі ці умови, потрібна вода, причому в правильному співвідношенні з іншими інгредієнтами.




