Як приготувати плов з курячих сердечок-рецепт з фото
Дуже багато господині вважають плов найскладнішим блюдом східної кухні. Дійсно, існує чимало складнощів, з якими можна зіткнутися під час приготування цього чудового частування. Однак, завдяки вдосконаленню рецептів та корисних порад професійних кухарів, можна помітно прискорити і полегшити процес готування. Плов з курячими сердечками - один з найяскравіших прикладів того, що навіть зі звичайних потрошки можна зробити справжній кулінарний шедевр. Всі інгредієнти для цієї страви легко знайти в найближчому магазині і за вартістю вони будуть набагато нижче класичних компонентів. Крім цього, час приготування також істотно знижується. Так як для традиційних рецептів потрібно баранина або яловичина, плов може готуватися кілька годин. Сердечка ж не тільки мають масу корисних властивостей і відмінними смаковими якостями, але і швидко доходять до готовності. Завдяки цьому готовий плов можна буде поставити на стіл вже через годину після початку приготування.
Складові
Набір продуктів для приготування цього чудового частування вважається стандартним, і за бажанням, одні компоненти можна замінити іншими, або додати додаткові. З цієї кількості вийде смачний і ароматний плов з сердечками на 6 середніх порцій. При необхідності можна збільшити кількість, взяти більше продуктів. Слід врахувати, що важливо дотримуватися пропорції, інакше замість розсипчастого плову може вийти каша.
- Рис (бажано довгозерний краснодарський або девзіра) - 3 склянки (450 грам);
- Курячі серця (очищені від жилок і жиру) - 750 г;
- Морква - 3 шт.
- Цибулина середня - 2-3 шт.
- Часник сушений або свіжий - 2-3 зубчики
- Зіра, барбарис, куркума - щіпка
- Рослинна олія - 200 г
- Сіль за смаком
Якщо під рукою немає спецій і прянощів, можна купити вже готову суміш каррі або для плову. Рис можна брати пропарений, особливо для приготування страви в мультиварці.
Опис приготування
Розсипчастий плов з курячими сердечками вийде тільки в тому випадку, якщо ви правильно підготуєте всі інгредієнти. Рисову крупу необхідно ретельно перебрати, очистити від пилу і сміття. Перед приготуванням її необхідно промити в проточній воді, поки рідина не стане повністю прозорою.
Тверді сорти рису необхідно заздалегідь замочувати в теплій воді (можна кімнатної температури).
Після чого крупу злегка просушують, видаляючи залишки вологи, відкидаючи на ситечко або друшляк. Овочі і потрошки також слід заздалегідь підготувати. Тільки так можна буде зробити ідеальне східне частування. Подивіться рецепт плову з фото, і ви побачите, як правильно підготувати продукти до закладки в казанок. Моркву і цибулю зазвичай чистять безпосередньо перед початком приготування - так вони збережуть свою соковитість і аромат. Використовуючи замість казана сковороду з товстим дном або каструлю, час приготування може бути зменшено або збільшено. Залежно від температурного режиму плити і матеріалу, з якого виготовлена посуд. Найбільш оптимальним рішенням буде чавунний казанок, але найбільш простими і доступними для міських умов є сковорода або мультиварка.
Приготування
- Курячі потрошки слід брати з запасом - після очищення жиру, плівок і згустків крові їх кількість зменшиться приблизно на третину. Щоб вийшло 750 грам, беріть 1 кілограм або трохи більше. Плов з курячими сердечками буде ситніше і ароматні, якщо ви кожне сердечко розріжете на дві половинки. Так їх буде набагато легше чистити, а приготуються вони швидше. Підготовлені сердечка обов'язково промийте в проточній воді, щоб вимити всю кров і злегка обсушити рушником або відкиньте на сито.
- Цибуля ріпчаста очистити від шкірки (її можна не викидати і додавати при варінні холодцю або бульйону). Наріжте його тонкими кільцями.
- Морква середніх розмірів очищається від шкірки, миється в воді і шинку тонкою соломкою. Можна натерти коренеплід на тертці, але тоді рис може вийти менше розсипчастим і більш в'язким.
- Рис промити і замочити, використовуючи пропарений, цей етап можна пропустити.
- В казанок налийте олію і поставте на сильний вогонь. Його необхідно добре прогріти, щоб пішов легкий невеликий димок. В першу чергу слід обсмажити цибулю - коли він стане прозорим, додати сердечка і добре перемішати. Продовжувати обсмажувати їх разом з цибулею, поки з сердечок не витопити зайвий жир (його можна трохи відібрати). Коли ви приготуєте страви з сердечок, не виливайте жирок, що утворився на дні посуду, його можна використовувати для засмажкою в борщ або інші супи.
- Покладіть моркву, перемішайте і обсмажте ще 1-2 хвилини, щоб вона стала м'якше і податливі. Морква не повинна ламатися.
- На основі підготовлених продуктів готується зирвак (підлива для плову). Залийте обсмажені інгредієнти водою, додайте сіль і спеції, і зменшіть вогонь. Варіть підливу 20 хвилин, щоб всі продукти добре просочилися ароматами один одного, але не переварились.
- Перед закладанням рису добре перемішайте, так як потім це робити буде не можна. Покладіть його в центр казанка і акуратно розрівняйте рівним шаром по всій поверхні. Крупа повністю повинна зануритися в підливу. Якщо під час варіння зарівака рідина випарується, додайте трохи води. Стандартні пропорції води і рису для плову: 2: 1 (на 1 склянку крупи 2 склянки рідини).
- Коли вода в казані закипить, можна буде зменшити вогонь до мінімуму і накрити кришкою. Варіть його до повного википання рідини, не відкриваючи кришки 25-30 хвилин. Після цього готовий плов можна буде зняти з плити і залишити ще на 10 хвилин, щоб він дійшов до повної готовності.
- Подавайте готове частування відповідно до східних традицій - на великий і плоскій тарілці. Особливо смачним він буде в поєднанні з салатом зі свіжих овочів і зелені. Смачного!
Корисні поради
- Зірвак з курячих сердечок буде ще більш ароматним, якщо додати в нього та інших потрошки (шлунків).
- Надати більш м'ясний смак допоможуть звичайні шийки, які також слід заздалегідь обсмажити. Курка відмінно поєднується з лавровим листом і запашним перцем, які додаються в самому кінці приготування. Більш яскравий східний аромат страві додасть ціла головка часнику, яку слід обполоснути і, не розділяючи на зубчики, і не знімаючи нижню шкірку, викладають поверх готового рису.
- Для приготування швидкого плову з курячими сердечками можна скористатися простим радою: окремо обсмажте всі продукти, складіть їх в чашу мультиварки, залийте водою і включите відповідний режим. Для цього способу слід використовувати вже заздалегідь підготовлений рис, який заварюється окропом на 10-15 хвилин.