Плов з сочевиці по азербайджанські
Азербайджанський плов з сочевицею - блюдо нетрадиційне, але дуже смачне. М'ясо в ньому замінюють бобові, а в деяких рецептах успішно використовується курка, свинина або баранина. Чечевичное блюдо готується швидко, поєднується зі спеціями і підходить як гарнір до м'ясних делікатесів.
Складові
Готують плов з сочевиці без м'яса з використанням наступних компонентів:
- 0,5 склянки рису;
- 0,5 склянки зеленої сочевиці;
- 1,5 склянки чистої води;
- 0,5 склянки томатів у власному соку (можна використовувати сік);
- 2 ст. л. рослинної олії;
- 2 зубчики часнику;
- 1 головка цибулі;
- сіль, перець за смаком;
- набір спецій - куркума або зіра - тут можна поекспериментувати. Але загальна кількість не повинна бути більше 1,5 ч. Л.
Замість прянощів до сочевичну страви додають трави: базилік, м'яту, або набори.
Покроковий рецепт
Сочевиця не вимагає замочування, але рис за годину до готування заливають водою кімнатної температури, підсолюють. Попередньо його потрібно промити. Приступають до приготування:
- Підготовка овочів. Цибулю і моркву очищають, нарізають кубиками (або морква - товстою соломкою). Тим часом посуд, в якій буде готуватися плов з сочевицею, нагрівається.
- Обсмажування. У нагріте до серпанок масло викладають цибулю, обсмажують 5 хвилин. Потім відправляють туди моркву.
- Гасіння компонентів. Коли овочі стануть м'якими, додають до них рис, сочевицю, томати або сік. Можна використовувати просту воду, збільшивши кількість до 2 склянок. Часник ріжуть на часточки і закладають в рис. Вносять вибрані спеції, перець і сіль.
- Фінальний етап. Як тільки суміш на сильному вогні дійде до кипіння, накривають кришкою і тушкують 20 хвилин на слабкому вогні. Перемішувати плов більше не потрібно.
- Подача. Як тільки плов приготується, плиту вимикають і чекають ще 5-10 хвилин. Відкривають кришку, перемішують і посипають зеленню.
Викладають плов на велике загальне блюдо, або порційно по тарілочках.
Варіант з куркою
Якщо відійти від класичного рецепту і додати до плову незвичайні компоненти, вийде оригінальне блюдо, гідне святкового столу. Компоненти: Візьміть 0,5 кг курячої грудки і по склянці рису, сочевиці. З овочів: цибулина, 200 г броколі, 2 консервованих томата, морквини за смаком (можна виключити з рецепту). Для обсмажування знадобиться: 50 г вершкового і рослинного масла, 0,5 склянки вершків, сіль. Спеції підбираються до смаку. Рис і сочевицю промивають, заливають теплою водою в різних ємностях на 20 хвилин. Приступають до приготування:
- Сковороду нагрівають на плиті, додавши рослинне масло.
- М'ясо обсушують, нарізають брусочками, а цибуля - півкільцями. Якщо використовується морква, її ріжуть кубиками.
- Кладуть в масло м'ясо, коли рідина трохи випарується, додають цибулю. Смажать 5 хвилин.
- Додають спеції, сіль, вершкове масло. Гасять на середньому вогні 10 хвилин під кришкою.
- Духовку розігрівають до 180 градусів. Змащують форму для запікання олією, кладуть в неї сочевицю і рис, перемішавши. Зверху укладають шматочки брокколі.
- Додають тушкований зірвак і заливають окропом так, щоб він на 1,5 см був вище продуктів.
- Накривають кришкою або фольгою, ставлять в духовку на 20 хвилин, а потім заливають вершками. Знову ставлять випікатися ще 10 хвилин.
Подають блюдо, попередньо наполігши 10-15 хвилин. Зверху можна посипати зеленню або прикрасити помідорами, нарізаними кружечками.
Поради
Хитрощів і секретів, як приготувати плов з сочевицею, який змусить насолоджуватися бездоганним смаком, існує багато. Вони відкриваються кулінарам при регулярній практиці. Але з деякими з них можна ознайомитися ще до першого приготування шедевра:
- зелена сочевиця - кращий вигляд для використання в плові, так як вона не вимагає замочування і красиво виглядає після приготування;
- червоний сорт - не потребує замочуванні, але швидко розварюється. Якщо цей сорт використовується при приготуванні плову з сочевиці і рису, то до нього вибирають приправу з куркумою і імбиром;
- жовта чечевиця - шліфований зелений продукт, добре поєднується з будь-якими прянощами, але швидко розварюється;
- подавати плов з сочевицею і рисом слід разом із зубчиками часнику, які використовувалися під час приготування. Їх видавлюють в тарілку і перемішують. Так страва набуває особливого аромату;
- чорний і запашний перець найкраще підкреслюють смак бобових, добре поєднуються з імбиром;
- кмин і зіра як класичні приправи для плову застосовуються разом з сочевицею будь-якого сорту;
- куркума або шафран доповнюють блюдо, навіть якщо в ньому немає м'яса;
- унікальний аромат вийде, якщо додати дрібку кориці і мускатного горіха;
- асафетида - незвичайна пряність для плову, яка бездоганно гармонує з сочевицею. Володіє пряним ароматом і різким цибульним смаком.
А ще асафетида має одну унікальну дію - поліпшує травлення і запобігає метеоризм, який нерідко викликають бобові.
Справжній плов з сочевицею - універсальне блюдо, яке підходить вегетаріанцям і любителям м'яса.
Приготувати його нескладно, а дієтичний варіант без м'яса і рослинної олії містить зовсім небагато калорій - до 130 на 100 г.