
Плов зі свининою-приготування в домашніх умовах, в мультиварці, в казані на вогнищі
Щоб приготувати дуже смачний плов з добірної свинини, потрібно докласти зусиль. Ця страва вимагає уваги, ретельного відбору компонентів і суворого дотримання пропорцій. Якщо рецепт плову зі свининою - технологія його приготування - не буде строго дотримуватися, то вийде невигадлива м'ясна каша.
Складові
Вибираючи інгредієнти, потрібно звертати увагу не тільки на якість продуктів, але і на сорт (вид):
- М'ясо. Головний інгредієнт плову - свинина - не повинна бути дуже жирною. Якщо шматок м'яса попався з салом, краще його обрізати і розтопити, щоб використовувати замість масла (або частково разом з ним). Допускається невелика кількість прожилок. Добре підходить вирізка і шия для приготування узбецького страви. Якщо вдалося знайти соковиті реберця з тонкими кістками, схожими на хрящі, то їх теж можна використовувати.
- Масло. На сході часто беруть курдючний жир, який підходить до баранині. З ним блюдо виходить не таким калорійним, весь жир вбирається в крупу. Однак в більшості випадків використовують рафіновану соняшникову олію. Підходить для приготування кунжутне масло, а ось бавовняне здасться занадто терпким, якщо до нього немає звички. Якщо змішати кунжутне масло з курдючним жиром, вийде смачна основа.
- Мал. Узбецьке блюдо готують з девзіра - коричневого рису, який після промивання стає рожевим, практично білим, з червоною смужкою уздовж. В реальних умовах можна використовувати круглозерний білий рис, або пропарений. З другим варіантом блюдо вийде більш розсипчастим, проте справжній плов не повинен бути, як знежирена каша на воді.
- Морква. Не можна використовувати несмачний або гіркуватий овоч, інакше їжа втратить необхідний аромат. Узбеки радять вибирати жовту морквину - вона краще зберігає консистенцію, володіє потрібною солодкістю. Можна замінити третину помаранчевої моркви нею. Нарізають кубиками або брусочками, але ніколи не труть на тертці.
Крім рослинного масла, солі, рису і часнику, плову потрібні спеції.
Кілька слів про рис
Незважаючи на те, що багато рецепти рекомендують застосовувати девзіра, зустрічаються суперечливі поради. Довгозерний пропарений рис вимагає довгої обробки і гірше вбирає аромати, але в деяких рецептах він добре поєднується з продуктами. При приготуванні можна експериментувати з сортами рису:
- Чунгара - вирощують в Азії, рис володіє білим кольором і містить мало крохмалю. Вбирає весь жир і воду, проте не злипається. Надає солодкуватий присмак, можна використовувати при відсутності солодкої моркви;
- дастар-сарики - узбецький рис, який піддають тривалому зберіганню і копчення прямо в мішках. Зерна стають твердими, жовтуватими, вбирають багато жиру і рідини;
- кора-Колтаков - узбецький сорт, що володіє чорними смугами уздовж зерняток, як у девзіра (тільки у цього сорту вони червоні);
- Лазер - м'який, крохмалисті білий рис, який погано збільшується в розмірах. Однак він зовсім не кришиться. Часто використовується для приготування святкової страви;
- аланга - недорогий узбецький сорт.
Також використовують східні сорти - жасмин і басматі. З ними рецепт вийде розсипчастим, але варто пам'ятати, що ці сорти не призначалися для приготування узбецьких блюд.
Приправа для плову
Вибрати приправу можна двох видів - приготовлену самостійно або куплену в магазині. Великий вибір в супермаркетах допомагає підібрати смачні, хоча і не дешеві, спеції:
- «Пріправич» - складається з паприки, червоного перцю, кумина і барбарису, також містить сушені томати і морква. Пакетик використовується для 500 г рису і м'яса;
- Cycoria S.A. - дорожча приправа, в якій відсутні овочі. Містить зиру, шавлія, куркуму, барбарис, солодкий перець, трохи чилі і лавровий лист. Ідеально підходить для приготування плову зі свининою. Потрібно 25 г на 500-700 г рису і м'яса.
Барбарис можна включити або прибрати з рецепта.
В самостійно приготованих приправах для плову використовують сіль, зіру, лавровий лист і перець за бажанням.
Цікавий аромат надають страві зі свинини інші прянощі:
- сумах;
- куркума;
- сухий базилік або розмарин;
- мелена паприка;
- часник;
- майоран, кмин, гвоздика.
Смачний плов з м'ясом виходить з шафраном, однак ця пряність коштує дорого - 100-200 рублів за 1-2 грами. Можна замінити меленої куркумою.
Перелік необхідних інгредієнтів
Основні інгредієнти для плову беруться в рівних пропорціях:
- на 1 кг свинини потрібно 1 кг моркви, ріпчастої цибулі і рису;
- часник - не менше 2 головок на 1 кг крупи;
- рослинне масло - 200 мл на 1 кг м'яса (в Узбекистані готують жирніший плов, використовуючи до 400 мл рослинного жиру на 1 кг м'яса, але це необов'язково);
- сіль і перець за смаком - якщо не любите гострі страви, не слід додавати занадто багато;
- використовують спеції, як мінімум - 2 ч. л. зіри;
- опціонально додають суміші інших приправ: паприку, барбарис, що поєднуються зі свининою прянощі.
Зіра підкреслює аромат, але при використанні свинини замість неї можна брати куркуму. Однак саме з зирой у м'яса з'являється смак, характерний для узбецького страви.
Як приготувати плов зі свининою
Щоб правильно приготувати плов зі свинини, потрібно заздалегідь ознайомитися з особливостями обробки продуктів:
- Плов не завжди готують розсипчастим. Узбецький плов часто готують так, щоб рис трохи склеювався, але не перетворювався в грудки або кашу. Однак домогтися такої консистенції складніше, ніж приготувати розсипчасте блюдо.
- Якщо натерти моркву, то зірвак для плову вийде занадто рихлим і в'язким. При цьому, овоча краще взяти трохи менше, ніж м'яса.
- При виборі рису звертайте увагу на вміст крохмалю - його повинно бути стільки ж, скільки в сорті «девзіра», або менше.
- Головний секрет приготування плову - рис, замочений заздалегідь у воді. При гасінні він не перетвориться на в'язку кашу і швидше вбере аромати традиційного рецепту.
- Як масло розігріється, обсмажте на великому вогні свинину, а потім зменшіть потужність плити. Тепер можна додавати цибулю.
- Якщо цибуля додати спочатку, він пересмажиться, а плов стане більш темним. В Узбекистані використовують метод: в гарячому маслі обсмажують нарізану цибулину, дістають і тільки потім кладуть м'ясо.
- Ніколи не перемішуйте покладений рис, поки плов повністю не звариться.
- Використовуйте чавунний казан з розширенням догори. Це - ідеальне блюдо для приготування смачного плову зі свинини.
- Якщо необхідної ємності немає, можна взяти глибокий сотейник з товстим дном, сковороду вок або аналогічну каструлю.
- Традиційний плов готують з курдючним жиром. Якщо свинина куплена з шматочками сала, можна використовувати його замість рослинного масла (скоротити витрату в 2 рази). Ось, як слід зробити: спочатку сало акуратно зрізують з м'яса, кришать і додають в посуд. На розтопленому продукті обсмажують свинину.
- Спеції підбирайте, виходячи з переваг. Не обов'язково готувати строго з додаванням барбарису і гострого перцю, якщо любителів кислого і гострого в родині немає.
- Свинину нарізають шматочками по 2-3 см поперек волокон, щоб вона не розпалася при обсмажуванні.
І найголовніший секрет смачного плову зі свининою - це терпіння. Не треба заважати його завчасно і постійно піднімати кришку, поки гаситься рис.
Готуємо плов в домашніх умовах
Починати підготовку плову зі свининою потрібно з замочування рису. Його добре промивають до прозорої води, а потім заливають теплою, але не киплячою водою, трохи підсолити. Залишають на 40-60 хвилин до початку основного процесу.
Щоб приготувати смачний плов зі свинини, потрібно строго слідувати рецептом, навіть якщо він простий.
У покроковому рецепті приготування плову зі свининою на плиті виділяють 3 етапи, кожен з яких ділиться на невеликі операції:
- Підготовка масла. Спочатку потрібно добре прожарити товстостінний казан. У гарячий посуд наливають масло - акуратно, по стінці. Вогонь зменшують до мінімуму, не можна допускати кипіння жиру. Якщо перегріти соняшниковий продукт, то овочі і м'ясо в ньому будуть гаситися, а не обсмажувати.
- Як тільки почне виділятися білуватий дим, додають до нього обсушену і нарізану кубиками свинячу вирізку або іншу частину тушки. Вогонь збільшують до максимуму на 2-3 хвилини, поки формується рум'яна кірочка.
- Далі кладуть сухий лук, нарізаний кубиками або півкільцями. Вологи на ньому бути не повинно. Вогонь зменшують, продовжують обсмажувати м'ясо з цибулею.
- Морква, заздалегідь нарізану брусочками в 3 мм, додають до підготовленого зирвака. Якщо моркву натерти, вона буде варитися. Це призведе до виділення великої кількості соку, який не потрібен.
- Смажать овочі ще 5 хвилин, потім додають сіль з розрахунку, що більше її класти не будуть. Після солі закладають підготовлені спеції.
- Тепер починається третій етап - використання рису. У плові крупа готується на пару за рахунок правильно сформованого зирвака. Заважати компоненти не можна. Викладають рис поверх моркви, розрівнюють лопаткою, але не перемішують.
- Головки часнику очищають, надрізають зверху і утаплівают в рис. Деякі кулінари рекомендують покласти їх в морква, а потім накрити крупою.
- Відразу ж додають до страви скипіла воду так, щоб вона на 2 см покрила крупу. Воду потрібно доливати по ложці або блюдця, щоб вона не робила ямки в крупі.
- Продовжують готувати плову зі свинини на сильному вогні, поки вода частково не випарується. Потім потрібно зробити кілька дірок в поверхні рису до самого дна. У них заливають гарячу воду, зовсім небагато. Накривають казан і зменшують вогонь до мінімуму. Через 20 хвилин плов буде готовий, але його потрібно потримати під кришкою ще 15-20 хвилин.
Якщо приготувати плов в домашніх умовах зі свинини, заливаючи рис струменем води, то порушиться герметичність шарів. Блюдо втратить потрібну консистенцію, а частина аромату вийде разом з парою, а не вбереться в рис.
У будь-якому покроковому фото рецепті плову зі свинини видно, що посуд використовується тільки з кришками, які щільно прилягають і не мають отворів.
Якщо відповідного аксесуара немає, краще підібрати щільно прилягає блюдо.
Плов в мультиварці
Покрокове приготування плову зі свинини в мультиварці з фото всього процесу - швидкий і простий спосіб розібратися в нюансах. Але для початку необхідно підготувати потрібні компоненти. Компоненти: Візьміть 0,5 кг нежирної свинини, а також 2 моркви, 2 мірні чашки рису і стільки ж води (чашка з комплекту техніки). Також потрібно 0,5 чашки масла і головка часнику. Сіль і спеції - за смаком. Рис для покрокового рецепта з фото плову зі свинини не замочують. Приготування починають з очищення і нарізання овочів: півкільцями - цибулю, смужками - морквину. Свинину поділяють на кілька шматочків.
Вливають на дно мультиварки масло, додають спеції і сіль, викладають морква, цибуля і свинину, перемішавши. Засипають основу зирвака рисом. Найважливіший момент - крупу не потрібно перемішувати. По стінці вливають воду і кладуть в середину головку часнику, попередньо надрізану. За рецептом смачний плов зі свининою готується близько години в режимі «Плов».
Рецепт плову зі свинини в казані на вогнищі
У класичному рецепті справжнього плову використовується відкритий вогонь для приготування. З ним блюдо набуває особливого аромату. При наявності обладнаного місця на дачі або в приватному будинку, можна приготувати дуже смачний плов зі свинини. Компоненти: Візьміть на 1 кг добірної м'якоті свинини 1 кг рису і моркви, а також 4 цибулини і 2 головки часнику. Рослинного масла потрібно не менше 1 склянки. З приправ в цьому рецепті потрібно: 2 ст. л. барбарису, 2 ч. л. зіри, 1 гострий перець, сіль. Зелень використовують для прикраси.
Ось, як крок за кроком виконати рецепт плову зі свининою на відкритому вогні:
- Рис за годину до основного приготування замочують у підсоленій холодній воді, м'ясо нарізають кубиками. Морква - соломкою, а цибулю - півкільцями.
- Казан ставлять на пічку і розжарюють, потім додають масло. Через 2-3 хвилини від нього піде невеликий димок, в цей момент потрібно закласти шматочки свинини.
- Далі, обсмажити до рум'яної скоринки, до м'яса додають цибулю і заважають шумівкою. Як тільки овоч стане золотистим, кладуть моркву.
- Через 5-10 хвилин, коли рідина повністю випарується на сильному вогні, додають сіль і спеції, а також перець і головки часнику.
- Підливають гарячу воду на 1 см вище компонентів, зменшують вогонь. Через 5 хвилин бульйон стає прозорим і жовто-оранжевим.
- Рис акуратно перекладають шумівкою і притискають. Гасять на слабкому вогні 20 хвилин, так як м'ясо вже обсмажити, а крупа раніше замочувалася.
Викладають готовий шедевр на блюдо гіркою і подають зі свіжими овочами. Продукти, приготовані на вогні, ідеально поєднуються із зеленню, томатами і огірками.
Відео рецепт плову зі свининою
Якщо ви вперше приступаєте до приготування страви і хочете отримати по-справжньому смачний плов зі свининою, подивіться відео. По ньому стане зрозуміло, як перемішувати компоненти, який колір буде у готових овочів і м'яса. Автор рецепта найсмачнішого плову зі свинини поділиться хитрощами і особливостями приготування чарівного страви.
Як правильно подавати плов по-узбецьки зі свинини
Подавати блюдо зі свининою можна з різними добавками. Овочі відмінно поєднуються з традиційним рецептом:
- кружечками нарізана редька або редиска;
- часточки огірків і томатів;
- із зелені для посипання використовують кінзу, петрушку;
- цікаво виходить поєднання з зернами граната, шматочками полуниці, ожини.
Міцний зелений чай традиційно подають в різних країнах, але в Ташкенті воліють чорну заварку. Влітку після трапези обов'язково подають холодну воду. Що стосується тарілок, то для подачі використовують велике плоске блюдо, розраховане на 2-8 осіб. З загальної тарілки плов розкладають по великим плоским страв з порцеляни, фаянсу, глини.
Важливо! Викладають гіркою: рис, морква, м'ясо. Зверху можна прикрасити айвою, зеленим рубаним луком або іншими компонентами, з якими варився рис і м'ясо.
Однак строгих вимог до тарілок немає. Наприклад, можна подати страву в порційних піалах або неметалічних глибоких мисках. У минулому для подачі апетитного страви використовували коржі: плов накладали зверху них і їли руками. При подачі температура - 70-75 градусів. З урахуванням, що до закінчення трапези вона повинна бути не менше 65 градусів. Використання глибоких чашок - кращий спосіб подачі, якщо їжа ще буде стояти 5-15 хвилин.
Існує два методи подачі плову на блюді:
- шарами - викладають гірку з рису, далі - морква, потім - м'ясо з цибулею;
- гіркою упереміш - спочатку блюдо добре розмішують в казані, а потім викладають гіркою на загальну тарілку. Таким же методом розкладають по порційних чашках.
При використанні методу подачі шарами можна врахувати, наприклад, переваги людини - лояльного вегетаріанця. Він не буде їсти шматочки м'яса, але візьме ситний рис з морквою.
Плов зі свининою, приготований на плиті або відкритому вогні, - бенкет дивовижних смаків і ароматів. До його складу входять корисні компоненти, які зміцнюють здоров'я. А приготування згодом перестає викликати труднощі у кулінара, якщо він використовує правильні рецепти і знає про всі секрети.




