
Підбірка найкращих рецептів смачного курячого плову з фото і відео
Чи можна вважати плов, приготований з куркою, справжнім пловом? Або це каша з рисом і курячим м'ясом? Або Шавло - ще одне східне блюдо, яке відрізняється приготуванням? Деякі вважають, що з куркою або індичкою плов не готують або це вже не плов. Насправді ті ж узбеки нормально ставляться і до яловичини, і до курки, а також фруктам, сухофруктам і іншим продуктам.
Важлива технологія приготування плову і наявність специфічних східних приправ і прянощів, а також присутність хорошого рису і води.
Що стосується курячого плову, то він хороший тим, що готується швидко, коштує недорого, а смак приємний. Так чому б не приготувати смачний добротний плов з курією?
Складові
Правильний рис - головна умова плову як з куркою, так і іншого. Назвемо інгредієнти для плову куркою:
- рис - краще брати не довгозерний, він сухуватий, а круглий. Якщо попадеться пропарений, то беріть, проте він ніяких смакових відмінностей не має - завдяки обробці просто його не потрібно так багато промивати перед приготуванням;
- масло рослинне - прекрасно підходить оливкова, але брати коштує не зеленувате першого холодного віджиму, а того, що простіше, для смаження. Якщо оливкового немає, підійде і просте соняшникова, рафінована. А ось такі вишукані страви, як масло лляне, гірчичне, брати не варто - все, що містить індивідуальний аромат, буде шкодити страви;
- сіль, перець горошком, зіра, куркума;
- морква;
- цибуля ріпчаста;
Деякі люблять додавати лавровий лист, запашний перець горошком, навіть базилік і сухий кріп. Це зайве, традиційний варіант допускає тільки зиру, перець, часник і барбарис. Ну і для красивого жовтого кольору ще куркуму.
Через брак тієї чи іншої приправи або взагалі ніякої радимо купити готовий набір спецій, в ньому буде і зіра, і барбарис.
Як приготувати плов з куркою
Як варити так, щоб рис був розсипчастим, а курка - ніжною і одночасної не сухий? Як зробити соковитий плов з куркою за мінімум часу? Важливо, щоб рис був абсолютно чистим і добре промитим. Само собою, водою ви змиваєте бруд, пил, але багаторазове промивання в декількох водах позбавляє рис від мучки і крохмалю, що пов'язують його і роблять в'язким. Такий рис хороший для італійського різотто або російської в'язкої рисової каші на молоці. А ось для плову категорично не годиться. Тільки добре промитий! Перш ніж приступати до покрокового опису готування, потрібно сказати ще кілька важливих моментів.
Курку не варто різати дуже дрібно - м'ясо готується швидко, і тому досить довгий приготування всього блюда висмокче з дрібних шматочків все соки.
Куряче м'ясо вийде не ніжним, а грубим, як підошва. Виняток становить курка домашня, зазвичай не дуже юна, тому і вариться така птиця довше. Обжарка - як обсмажити м'ясо, так воно і буде виглядати в готовій страві. Не скупіться на вогонь, вчасно перевертайте, коли будете смажити, щоб курка вийшла красивою і не пересмаженої одночасно. Нагрівання масла - його ще називають перекаліваніем. Взагалі перегартовування казана з маслом історично було потрібно бавовняному рослинній олії.
Перегартовування покращує якість масла - з нього виходила характерна для бавовнику гіркоту.
З соняшниковою олією таке не загрожує, але, запустивши продукти в сильно розпечене масло, м'ясо сприяємо швидкої підсмаженні з красивою скоринкою. У той час як слабо нагріту олію виводить з продуктів багато соку і робить їх в кінцевому підсумку пересушеними і неароматно.
Підготовка продуктів
Щоб приготувати плов з курки для сім'ї на вечерю, запасіться наступними продуктами:
- 400 г сухого рису;
- півкіло курки - це може бути куряче філе, стегенця, грудка, готове м'ясо для чахохбілі і ін .;
- 100 г масла рослинного;
- три цибулини-ріпки;
- 400 г моркви;
- сіль, перець, зіра і барбарис (якщо є) за смаком.
Смачний плов з куркою виходить, якщо покласти в нього крапельку куркуми, але дуже акуратно і трохи, буквально на кінчику ножа. Підготовка продуктів включає в себе такі моменти:
- обмити, обсушити, нарізати не надто крупно курку;
- ріпчаста цибуля очистити від лушпиння і нарізати півкільцями або кубиками - це не принципово, тому що в правильно приготованому плові з зирваком цибулю розчиняється і стає непомітним;
- морква - її не можна терти, інакше замість плову вийде рудувата каша. Тільки нарізати - довго і крупно;
- рис - добре промивши, замочити на півгодини в підсоленій воді. Важливо вибрати хорошу смачну воду. Це необхідно тому, що рис дуже сильно вбирає те, у що його поміщати. Так навіщо вам у страві хлорована водопровідна вода?
- зиру перед засипанням в плов трохи пом'яти і розтерти в пальцях, так вона стане ще ароматні.
Покроковий рецепт з фото
Тепер про те, як готується плов з куркою - представляємо рецепт з фото крок за кроком. Щоб смачно зробити плов, приготуйте невелику утятницу, малий казан або просто каструлю з товстим дном і стінками. В крайньому випадку, підійде для приготування плову і товстостінна сковорода з чавуну. Далі в посуд наливаємо масло, раскаліваем і приступаємо до приготування.
- В масло опускаємо лук і смажимо до світло-коричневого кольору.
- У зарум'янений цибулю кладемо шматки курки і теж гарненько обсмажуємо до рум'яності.
- Курку солимо, перчимо.
- Додаємо моркву - для курячого плову годиться як підсмажена морква, так і сира. У першому випадку морква обсмажується до приємною засмаженою шматочків, в другому просто кладеться сирої.
- Додається зіра і перець стручком, хто любить гостре, потім доливається окріп - так, щоб курка була в рідини, а морква - на пару.
- Зірвак вариться ще хвилин двадцять, після чого поверх звареного соусу додається промитий рис, сіль (з розрахунку на 1 кг рису 1 столова ложка солі), куркума і часник - цілої головкою. Його треба втопити в рисі.
- Далі залишилося покрити окропом рис і довести до кипіння, після чого залишити під кришкою на малому вогні. Якщо води мало, краще додати після, коли википає.
Як готувати на плиті
Як зрозуміло з попереднього рецепта, дуже смачний в домашніх умовах плов можна приготувати цілком просто. Якщо ми готуємо плов з магазинної куркою, то час варіння зарвака можна скоротити. Якщо ж попалася нам хороша домашня курка, тим більше не дуже молода, жовтого кольору і з приємним жирком, то її час приготування буде довше. Зате смак і аромат незрівнянно кращий, ніж від магазинного бройлера. Приготувати плов з куркою на плиті досить просто. Є деякі рецепти, які не можна в повній мірі назвати класичним східним блюдом, але як варіант недорогого і ситної вечері вони цілком придатні. Тим більше що на плиті, а особливо газової, приготування плову з курки дуже швидке, на відміну від готування на відкритому вогні. У домашніх умовах прискорений плов готують так.
- У розпеченому рослинному маслі (70 г) обсмажують шматки курки (грамів 300 філе). Солять за смаком, перчать.
- Туди ж додають нарізану кубиками ріпчасту цибулю і моркву (по 1 штуці). Овочі не смажать!
- Далі відразу ж кладуть добре промитий і замочений в теплій солоній воді рис.
- Поверх рису можна насипати спеції за смаком. В даному випадку можна покласти трохи горошин чорного перцю, додати для красивості крапельку куркуми, можна покласти для аромату лавровий листочок і кілька зубчиків часнику.
- Залити все окропом, щоб добре покривав рис, і поставити на середній вогонь варитися. Щоб рис вийшов розсипчастим, потрібно, щоб він був, по-перше, відмінно промитий, а по-друге, щоб його не примушували в процесі приготування. І, звичайно, масло допоможе йому бути в міру клейким і розсипних одночасно.
- Рис готовий, коли вода википіла, рис проварений, а на дні казана або сковороди блокують масло. Вогонь виключаємо і трохи чекаємо, щоб рис настоявся.
Курячий плов в горщиках
Рецепт приготування плову в горщиках практично нічим не відрізняється по продуктам від звичайного курячого страви. Пропонуємо приготувати плов з куркою і даємо покроковий рецепт. Цей рецепт гарний тим, що людина, що готує його, витрачає часу тільки на приготування продуктів до закладки, а горщик варить сам. При цьому не треба поглядати, не пригоріла чи рис або м'ясо - горщик зварить так, як треба. Час приготування практично не збільшується. А тепер хід роботи.
- Замочити глиняні горщики на пару годин, а краще на ніч. Якщо вони полив'яні глазур'ю, то замочувати не треба.
- Промити і замочити в солоній воді рис - 6 столових ложок з верхом.
- Два великих стегенця розрізати на шматки і підсмажити добре на рослинному маслі. Замість них може бути курка в будь-якому вигляді.
- У стегенця додати нарізану цибулину і натерту на тертці моркву - все по 1 штуці. Посмажити добре майже до готовності.
- Скласти м'ясо з овочами в три горщика, посолити, поперчити.
- Рис порівну розділити по горщикам, покласти в кожен набір улюблених прянощів. Дуже ароматний виходить рис з куркумою, каррі, можна додати барбарис і зіру, а можна просто обійтися перцем, лавровим листом або готової приправою для курки.
- Посолити, долити води так, щоб вона покривала рис на 2 см вище. Поставити в духовку на півгодини, накривши горщики кришками. Подаємо, перемішавши вміст.
Спосіб приготування в мультиварці
Пропонуємо простий рецепт плову, приготованого з куркою, для мультиварки. Щоб приготувати дійсно дуже смачний і ароматний плов з курки, потрібен казан і відкритий вогонь на мангалі. Але якщо таких немає, якщо під рукою тільки мультиварка, то можна зробити цілком їстівний і навіть смачний варіант. До речі, деякі приготовані в мультиварці страви мають окремі програми. Отже, приготування нескладного плову з куркою включає в себе наступні етапи.
- Півкіло філе курки порізати дрібно.
- Дрібно нарізати одну цибулину.
- Натерти середню моркву.
- У чашу мультиварки налити трохи рослинного масла і розігріти на режимі «Випічка». Скласти в масло курку.
- Чверть години смажити відкритою курку до появи невеликої піджареної. посолити.
- Покласти овочі і ще смажити 10 хвилин.
- Всипати два мультістакана рису, промитого попередньо.
- Посолити рис, додати приправу для плову, влити 4 мультістакана води.
- Виставити режим приготування плову, закрити кришку і зварити до готовності. Скільки хвилин потрібно для цього, залежить від програми кожної мультиварки.
Корисні поради досвідчених кулінарів
Курячий розсипчастий плов - найшвидший варіант з усіх подібних блюд. Але як правильно приготувати плов з курки, які секрети і рекомендації дають кухаря? Для будь-якого виду є загальні правила, ось вони:
- співвідношення м'яса, рису та моркви - все один до одного. Лука кладеться трохи менше, ніж моркви;
- морква і м'ясо ріжуться не дуже дрібно, а ось цибуля - довільно бо він в процесі варіння зирвака все одно стане непомітним;
- м'ясо викладається в розпечене масло і обсмажують дуже швидко, щоб не виділявся сік;
- найкраща посуд - казан або качатницю з чавуну.
Дотримуючись цих нескладних рекомендацій, ви завжди зможете приготувати смачну страву.




