Дієтичний плов з баклажанами: два покрокових рецепта з фото
12.08.2019 573 0

Дієтичний плов з баклажанами: два покрокових рецепта з фото

Рецепти плова
В закладки

Схід славиться своєю різноманітністю і великою кількістю смачних і дуже корисних страв. Плов з баклажанами та іншими овочами відрізняється особливим смаком і користується величезною популярністю у прихильників вегетаріанської кухні. Однак додавання цього овоча часто зустрічається і в рецептах з м'ясом і птицею, так як додає особливої ​​пікантності готовому частування.  У турецькій кухні разом з баклажанами в плов додають птицю, а в європейських країнах м'ясо: яловичину або свинину. Існує чимало способів приготувати цю страву на основі не тільки рису, а й інших круп. Залежно від смаку та особистих уподобань, баклажани можуть додаватися цілком або нарізаними на невеликі частини. Дієтичне страву з м'яса з баклажанами широко застосовується в лікувальних меню або в дієтах для зниження ваги. Дієтичний плов з баклажанами: два покрокових рецепта з фото

Складові

Остаточний смак будь-якого частування залежить від продуктів, які використовуються для його приготування. У плов з баклажанами традиційно додаються помідори і ріпчасту цибулю, проте в деяких випадках кількість овочів може бути великим. Залежно від типу крупи і наявності в ньому м'яса, склад спецій і приправ може істотно відрізнятися. Дієтичний плов з баклажанами: два покрокових рецепта з фото Так як баклажани мають досить гострий смак, перед додаванням в будь-який гаряче блюдо, їх на кілька хвилин замочують у підсоленій воді. Це допомагає зменшити гіркоту і зробити смак овоча більш ніжним і соковитим.

У деяких випадках процедуру замочування баклажанів можна пропустити: якщо використовується білий сорт овочів або додається жирні види м'яса (свинина або баранина).

Інший, не менш важливий інгредієнт плову, який також слід ретельно вибрати і заздалегідь підготувати - це рис. У турецькій кухні часто використовується крупа з додаванням нуту або квасолі (їх також слід заздалегідь замочити в холодній воді і відварити майже до готовності). Сам рис слід добре промивати і замочувати на 15-20 хвилин. Ця нескладна процедура зменшує кількість крах мала в зернах. Дієтичний плов з баклажанами: два покрокових рецепта з фото

Спосіб приготування плову з баклажанами

Існує кілька варіантів цього чудового частування. Плов з баклажанами можна зробити одним із найсмачніших і поживних страв для пісного меню, а можна перетворити його в святкову страву з декількома видами м'яса. Залежно від рецептури, складу і призначення, а також того посуду, яка використовується для готування, технологія і способи приготування також можуть бути різними. Так як баклажан - досить соковитий і м'ясистий овоч, рецепт плову з баклажанами має деяку особливість. На відміну від традиційних варіантів, коли спочатку готується зирвак (підлива), а після в нього додається крупа, плов з овочами може бути приготований по-іншому. Можна довести овочі до готовності окремо від крупи і з'єднати їх тільки під час подачі до столу. Дієтичний плов з баклажанами: два покрокових рецепта з фото

Харчова цінність

Калорійність готового блюда багато в чому залежить від використовуваних продуктів і способу приготування. Пісний плов з баклажанами (без м'яса і тваринного жиру) містить в собі:

  • Білки: 2,53 г;
  • Жири: 2,68 г;
  • Вуглеводи: 16,021 г;
  • Харчові волокна: 2,711 г.

Дієтичний плов з баклажанами: два покрокових рецепта з фото Калорійність 100 грам готового блюда: 98,8 ккал.

Рецепт

Приготування плову з куркою і баклажанами не займає багато часу і підійде для всіх любителів оригінальних східних страв. Зробити його можна в казанку на електричній або газовій плиті, або використовувати ще більш простий варіант: скористатися мультиваркою. Незалежно від посуду, в якій буде готуватися страва, дуже важливо дотримуватися послідовність додавання продуктів. У цьому випадку вже через 50-60 хвилин на вашому столі буде чудове частування турецької кухні. Необхідні продукти:

  • Курка - 1 кг
  • Рисова крупа - 3 склянки
  • Ріпчасту цибулю - 3 шт.
  • Морква - 3 шт.
  • Часник - 3 зубчики
  • Баклажан - 1 шт. (250 г)
  • Помідор або томат - 1 шт. або 50 г
  • Солодкий перець - 1 шт.
  • Рослинна олія - ​​100 мл
  • Спеції для плову - 1 ч. Л.
  • Сіль за смаком

Дієтичний плов з баклажанами: два покрокових рецепта з фото

В першу чергу всі компоненти слід очистити і нарізати. Куряче м'ясо можна наробити порційними шматочками, якщо використовується філе, нарізати невеликими смужками. Морква шаткується соломкою, а цибулю традиційно тонкими кільцями.

За бажанням овочі можна накришити будь-якої форми, головне, щоб вони не були більші м'яса.

Баклажан і солодкий болгарський перець ріжеться дрібними кубиками або смужками, шириною приблизно 1 сантиметр. Щоб прибрати з баклажана гіркоту, можна зрізати з нього шкірку. Якщо залишити шкірку, баклажан буде давати легку острінкой. У страви для дітей найкраще додавати овоч, попередньо замочений в солоній воді. Тоді він буде м'якше, а гіркота піде. Дієтичний плов з баклажанами: два покрокових рецепта з фото У сковороду з товстим дном або казанок налийте олію і обсмажте протягом декількох хвилин морква і цибуля. Коли овочі розм'якнуть, додайте шматочки м'яса і додайте спеції (суміш каррі, паприку або інші приправи). Коли курка злегка обжарится і пустить сік, можна буде додати баклажани і перед, нарізаний на 6-8 частин помідор або томатну пасту.

Гасіть овочеву суміш на повільному вогні 5 хвилин. Після чого залийте водою, збільште вогонь і варіть ще 10 хвилин до напівготовності м'яса.

Поки готується зирвак, промийте добре рис і злийте з нього всю зайву рідину. Покладіть його в підливу, розрівняйте рівним шаром і варіть під кришкою 25 хвилин. Дієтичний плов з баклажанами: два покрокових рецепта з фото

Рецепт 2

Рецепт плову з баклажанами і помідорами м'ясом підійде як для повсякденного, так і для святкового меню. Блюдо виходить неймовірно смачним і апетитним, а для його приготування знадобиться лише набір звичних і доступних продуктів. склад:

  • 700-800 г яловичини
  • 2 склянки рису
  • 1 баклажан
  • 3 помідори
  • 1 морква
  • 1 цибулина
  • Сіль і спеції за смаком

Баклажани для плову нарізати довгими смужками і злегка посолити. Залишити овочі на 10 хвилин, після чого промити і добре віджати, щоб пішла гіркота. Дієтичний плов з баклажанами: два покрокових рецепта з фото Яловиче м'ясо добре помити, просушити і нарізати невеликими шматочками. Залийте м'ясо водою (3 склянки), покладіть в сотейник або каструлю і тушкуйте до повного википання рідини. Підготовлені баклажани викласти на суху сковороду, трохи підсушити, після чого додати масло і обсмажити з обох боків до золотистої скоринки. Дієтичний плов з баклажанами: два покрокових рецепта з фото Додайте баклажани до м'яса, перемішайте і тушкуйте кілька хвилин. За цей час наріжте моркву (смужками) і цибулю (кільцями). Покладіть цибулю і моркву до м'яса, додайте подрібнені помідори або томатну пасту і залийте водою з розрахунку 1: 2, де 1 частина рис, а дві частини рідини. Промийте рис і додайте його в підготовлену підливу. Розрівняйте крупу шумівкою і варіть на сильному вогні, поки суміш не закипить. Після цього закрийте плов кришкою і варіть 20 хвилин на мінімальному вогні. Дієтичний плов з баклажанами: два покрокових рецепта з фото Готовий плов зніміть з плити і, не відкриваючи кришки, залиште його в теплі ще на 15 хвилин. Після того, як він дійде до повної готовності, подавайте блюдо на плоскій тарілці, рясно посипавши зеленню. Смачного! Дієтичний плов з баклажанами: два покрокових рецепта з фото

Корисно знати

  • Баклажани з білою шкіркою менш гіркі, тому їх можна не замочувати.
  • Приготування плову з куркою і баклажанами буде ще духмяний і смачний, якщо овочі заздалегідь обсмажувати не в маслі, а на грилі.
  • Овочевий плов для дієтичного харчування можна приготувати майже без додавання масла. Рис відварюється на пару, а овочі обсмажуються на грилі або гасяться у власному соку. Дієтичний плов з баклажанами: два покрокових рецепта з фото
Комментарии (0)
Додати коментар
Як приготувати плов в каструлі на плиті-покроковий рецепт з фото
Плов - смачне і легке в приготуванні блюдо, яке нескладно зробити в звичайному посуді. Середній час приготування - від 1 до 2 годин.
Покроковий рецепт плову без моркви з фото і відео
Трапляється, рис є, м'ясо, цибулю теж в наявності, а моркви немає. Або інша ситуація: морква є, але той, для кого ви готуєте сьогодні, не любить її.
Плов з яловичиною: покроковий рецепт і корисні поради плововаров
Якісна яловичина має не тільки особливим смаком і ароматом, але і масою корисних властивостей, необхідних людському організму.
Як правильно приготувати смачний плов кілька кращих відео рецептів
Будь-кухар світу скаже, що справжній плов виходить, тільки якщо приготувати його на багатті. Не будемо забувати, що приготування цієї страви бере початок з глибокої
Смачний плов в скороварці, мультиварці-рецепт з докладним описом приготування
Скороварки бувають 2 типів: ті, що продаються як окремі прилади, і ті, що виконані у вигляді мультіварок з функцією скороварки.
Аджапсандал - яскраве блюдо кавказької кухні
Салат аджапсандал - оригінальний представник кавказької кухні і ідеальне овочеве блюдо для осені.