Дієтичний плов з баклажанами: два покрокових рецепта з фото
Схід славиться своєю різноманітністю і великою кількістю смачних і дуже корисних страв. Плов з баклажанами та іншими овочами відрізняється особливим смаком і користується величезною популярністю у прихильників вегетаріанської кухні. Однак додавання цього овоча часто зустрічається і в рецептах з м'ясом і птицею, так як додає особливої пікантності готовому частування. У турецькій кухні разом з баклажанами в плов додають птицю, а в європейських країнах м'ясо: яловичину або свинину. Існує чимало способів приготувати цю страву на основі не тільки рису, а й інших круп. Залежно від смаку та особистих уподобань, баклажани можуть додаватися цілком або нарізаними на невеликі частини. Дієтичне страву з м'яса з баклажанами широко застосовується в лікувальних меню або в дієтах для зниження ваги.
Складові
Остаточний смак будь-якого частування залежить від продуктів, які використовуються для його приготування. У плов з баклажанами традиційно додаються помідори і ріпчасту цибулю, проте в деяких випадках кількість овочів може бути великим. Залежно від типу крупи і наявності в ньому м'яса, склад спецій і приправ може істотно відрізнятися. Так як баклажани мають досить гострий смак, перед додаванням в будь-який гаряче блюдо, їх на кілька хвилин замочують у підсоленій воді. Це допомагає зменшити гіркоту і зробити смак овоча більш ніжним і соковитим.
У деяких випадках процедуру замочування баклажанів можна пропустити: якщо використовується білий сорт овочів або додається жирні види м'яса (свинина або баранина).
Інший, не менш важливий інгредієнт плову, який також слід ретельно вибрати і заздалегідь підготувати - це рис. У турецькій кухні часто використовується крупа з додаванням нуту або квасолі (їх також слід заздалегідь замочити в холодній воді і відварити майже до готовності). Сам рис слід добре промивати і замочувати на 15-20 хвилин. Ця нескладна процедура зменшує кількість крах мала в зернах.
Спосіб приготування плову з баклажанами
Існує кілька варіантів цього чудового частування. Плов з баклажанами можна зробити одним із найсмачніших і поживних страв для пісного меню, а можна перетворити його в святкову страву з декількома видами м'яса. Залежно від рецептури, складу і призначення, а також того посуду, яка використовується для готування, технологія і способи приготування також можуть бути різними. Так як баклажан - досить соковитий і м'ясистий овоч, рецепт плову з баклажанами має деяку особливість. На відміну від традиційних варіантів, коли спочатку готується зирвак (підлива), а після в нього додається крупа, плов з овочами може бути приготований по-іншому. Можна довести овочі до готовності окремо від крупи і з'єднати їх тільки під час подачі до столу.
Харчова цінність
Калорійність готового блюда багато в чому залежить від використовуваних продуктів і способу приготування. Пісний плов з баклажанами (без м'яса і тваринного жиру) містить в собі:
- Білки: 2,53 г;
- Жири: 2,68 г;
- Вуглеводи: 16,021 г;
- Харчові волокна: 2,711 г.
Калорійність 100 грам готового блюда: 98,8 ккал.
Рецепт
Приготування плову з куркою і баклажанами не займає багато часу і підійде для всіх любителів оригінальних східних страв. Зробити його можна в казанку на електричній або газовій плиті, або використовувати ще більш простий варіант: скористатися мультиваркою. Незалежно від посуду, в якій буде готуватися страва, дуже важливо дотримуватися послідовність додавання продуктів. У цьому випадку вже через 50-60 хвилин на вашому столі буде чудове частування турецької кухні. Необхідні продукти:
- Курка - 1 кг
- Рисова крупа - 3 склянки
- Ріпчасту цибулю - 3 шт.
- Морква - 3 шт.
- Часник - 3 зубчики
- Баклажан - 1 шт. (250 г)
- Помідор або томат - 1 шт. або 50 г
- Солодкий перець - 1 шт.
- Рослинна олія - 100 мл
- Спеції для плову - 1 ч. Л.
- Сіль за смаком
В першу чергу всі компоненти слід очистити і нарізати. Куряче м'ясо можна наробити порційними шматочками, якщо використовується філе, нарізати невеликими смужками. Морква шаткується соломкою, а цибулю традиційно тонкими кільцями.
За бажанням овочі можна накришити будь-якої форми, головне, щоб вони не були більші м'яса.
Баклажан і солодкий болгарський перець ріжеться дрібними кубиками або смужками, шириною приблизно 1 сантиметр. Щоб прибрати з баклажана гіркоту, можна зрізати з нього шкірку. Якщо залишити шкірку, баклажан буде давати легку острінкой. У страви для дітей найкраще додавати овоч, попередньо замочений в солоній воді. Тоді він буде м'якше, а гіркота піде. У сковороду з товстим дном або казанок налийте олію і обсмажте протягом декількох хвилин морква і цибуля. Коли овочі розм'якнуть, додайте шматочки м'яса і додайте спеції (суміш каррі, паприку або інші приправи). Коли курка злегка обжарится і пустить сік, можна буде додати баклажани і перед, нарізаний на 6-8 частин помідор або томатну пасту.
Гасіть овочеву суміш на повільному вогні 5 хвилин. Після чого залийте водою, збільште вогонь і варіть ще 10 хвилин до напівготовності м'яса.
Поки готується зирвак, промийте добре рис і злийте з нього всю зайву рідину. Покладіть його в підливу, розрівняйте рівним шаром і варіть під кришкою 25 хвилин.
Рецепт 2
Рецепт плову з баклажанами і помідорами м'ясом підійде як для повсякденного, так і для святкового меню. Блюдо виходить неймовірно смачним і апетитним, а для його приготування знадобиться лише набір звичних і доступних продуктів. склад:
- 700-800 г яловичини
- 2 склянки рису
- 1 баклажан
- 3 помідори
- 1 морква
- 1 цибулина
- Сіль і спеції за смаком
Баклажани для плову нарізати довгими смужками і злегка посолити. Залишити овочі на 10 хвилин, після чого промити і добре віджати, щоб пішла гіркота. Яловиче м'ясо добре помити, просушити і нарізати невеликими шматочками. Залийте м'ясо водою (3 склянки), покладіть в сотейник або каструлю і тушкуйте до повного википання рідини. Підготовлені баклажани викласти на суху сковороду, трохи підсушити, після чого додати масло і обсмажити з обох боків до золотистої скоринки. Додайте баклажани до м'яса, перемішайте і тушкуйте кілька хвилин. За цей час наріжте моркву (смужками) і цибулю (кільцями). Покладіть цибулю і моркву до м'яса, додайте подрібнені помідори або томатну пасту і залийте водою з розрахунку 1: 2, де 1 частина рис, а дві частини рідини. Промийте рис і додайте його в підготовлену підливу. Розрівняйте крупу шумівкою і варіть на сильному вогні, поки суміш не закипить. Після цього закрийте плов кришкою і варіть 20 хвилин на мінімальному вогні. Готовий плов зніміть з плити і, не відкриваючи кришки, залиште його в теплі ще на 15 хвилин. Після того, як він дійде до повної готовності, подавайте блюдо на плоскій тарілці, рясно посипавши зеленню. Смачного!
Корисно знати
- Баклажани з білою шкіркою менш гіркі, тому їх можна не замочувати.
- Приготування плову з куркою і баклажанами буде ще духмяний і смачний, якщо овочі заздалегідь обсмажувати не в маслі, а на грилі.
- Овочевий плов для дієтичного харчування можна приготувати майже без додавання масла. Рис відварюється на пару, а овочі обсмажуються на грилі або гасяться у власному соку.