Аджапсандал - яскраве блюдо кавказької кухні
Салат аджапсандал - оригінальний представник кавказької кухні і ідеальне овочеве блюдо для осені. Ароматні запечені овочі, кінза, базилік, часник - це поєднання не залишить байдужими навіть тих, хто прохолодно ставиться до овочевих закусок.
Аджапсандал універсальний в плані подачі - його можна їсти теплим або холодним, як самостійну страву або як доповнення до м'яса, з лавашем, з хлібом або без них. Варіантів приготування теж безліч: хтось додає картопля, хтось цибулю, хтось кабачок, хтось експериментує зі спеціями.
Що стосується назви, то одна з гіпотез свідчить, що перекладається «аджапсандал» з давніх тюркських говірок - «яка ти чудова». Вірно це чи ні - достеменно невідомо, але те, що страва дуже смачна - це правда.
Інгредієнти для приготування закуски аджапсандал в духовці:
- 2 невеликих баклажана;
- 3-4 шт. солодкого жовтого і червоного перцю;
- 2-3 шт. помідора;
- по 5-7 гілочок кінзи, петрушки і базиліка;
- 2 зубчики часнику;
- рослинне масло, сіль і чорний перець.
Класичний рецепт аджапсандал по-грузинськи
- Перед тим, як приготувати аджапсандал, всі овочі, зелень вимити і висушити.
- На деко застелити фольгу, розкласти баклажани, солодкий перець, помідори. Запікати в духовці при 180 градусах, періодично перевертаючи овочі, доводячи до коричневою скоринки.
- Помідори готуються досить швидко - коли шкірочка на томатах потріскається, а самі овочі стануть м'якими, їх краще зняти з дека.
- Коли баклажани і перець будуть готові (вони повинні стати м'якими, а шкірка - легко відходити від м'якоті), витягнути з духовки і трохи остудити.
- У ємність, де будете готувати грузинський аджапсандал, помістити овочі і очистити від шкірки (так ви не втратите овочеві соки, які зроблять блюдо ще смачніше).
- Ножем посікти очищену м'якоть прямо в ємності для приготування.
- Нарізати гілочки зелені. Дрібно посікти два зубчики часнику. Додати все це до овочів.
- Приправити до смаку сіллю і перцем. Можна додати і інші спеції (паприку, суміш трав, розмарин, хмелі-сунелі і ін.).
- Додати пару столових ложок олії і добре перемішати аджапсандал по-грузинськи.
- Страву можна подавати відразу або охолодженим. Смачного!