Плов з яловичиною: покроковий рецепт і корисні поради плововаров
08.08.2019 364 0

Плов з яловичиною: покроковий рецепт і корисні поради плововаров

Рецепти плова
В закладки

Якісна яловичина виділяється не тільки особливим смаком і ароматом, але і масою корисних властивостей, необхідних людському організму. Не випадково, цей вид м'яса вважається одним з найбільш цінних і користується величезною популярністю у кулінарів усього світу.

З яловичини готуються різні делікатеси і безліч повсякденних страв. Рецепти плову з яловичини не менше популярні, ніж з інших видів м'яса. Так як м'ясо корови менш жирне і пористе, ніж свинина або баранина, в процесі термічної обробки воно стає досить щільним і сухуватим. Щоб м'якоть вийшла соковитою і ароматною, важливо правильно вибрати відповідний для плову шматок туші.

Існує кілька простих секретів, якими користуються не тільки професійні кухарі, а й кулінари-любітелі.Зная їх, навіть в домашніх умовах можна буде приготувати приголомшливий яловичий плов з найпростіших і доступних продуктів.

Як приготувати смачний плов з яловичиною

Перед тим, як зайнятися приготуванням, потрібно підготувати всю необхідну посуд і продукти. Найсмачніший плов з яловичини виходить з рисом довгозерний сортів. Плов з яловичиною: покроковий рецепт і корисні поради плововаров Відповідними видами є: Басматі або Краснодарський, які ретельно промиваються до «прозорої води». Існує старовинний рецепт промивання крупи, згідно з яким, воду потрібно міняти 7 разів. У проточній воді і за допомогою звичайного ситечка або друшляк з дрібними осередками зробити це буде набагато простіше.

За традицією цибулю нарізають дуже тонкими кільцями, щоб його смак практично не відчувався в готовій страві.

Морква навпаки, повинна не тільки відчуватися на смак, але і бути видно, тому її шаткують соломкою і обсмажують кілька секунд до м'якості. Інші інгредієнти додаються в залежності від рецептури.

Плов з яловичиною: покроковий рецепт і корисні поради плововаров
Ferghana pilav

Як правильно приготувати узбецький плов з яловичини

Узбецька кухня славиться безліччю оригінальних м'ясних страв, серед яких плов займає одне з головних місць. Саме це частування є головною візитною карткою східної кухні.

Існують правила, яких дотримується кожен плововар. Дотримуючись їх, навіть в домашніх умовах, можна приготувати справжній кулінарний шедевр. Плов з яловичиною: покроковий рецепт і корисні поради плововаров Перед тим як смачно приготувати апетитний плов з яловичини по узбецькому рецептом, необхідно підготувати правильну посуд. Найкраще використовувати чавунний казан, який вже досить прожарюємо і набув специфічного нагар.

В Узбекистані вважають, що ідеальною формою казана є та, яка добре обсмажується з усіх боків.

Вибирайте казан, дно якого увігнуто півсферою. Завдяки такій формі продукти рівномірно прогріваються і доходять до готовності одночасно. Якщо немає відповідного казана, можна взяти товстостінну каструлю або сковороду з високими бортами. Плов з яловичиною: покроковий рецепт і корисні поради плововаров

Складові

Щоб приготувати плов з яловичини, знадобиться традиційний набір продуктів: рис, морква, м'ясо і рослинне масло. Спеції та приправи можна брати на свій смак, але краще буде додавання світлого або темного барбарису, гострого перцю і зіри.

Решта приправи: шафран, готова суміш для плову, коріандр і інші використовуються в залежності від інших компонентів.

Курдючний жир легко замінюється рослинним маслом, а дорогий шафран сумішшю каррі або куркумою. І смак, і колір готового плову буде залежати не від приправ, а від правильної підготовки інгредієнтів. Плов з яловичиною: покроковий рецепт і корисні поради плововаров

Плов з яловичини підготовка продуктів

Приготування цієї страви вимагає терпіння і ретельної підготовки. В першу чергу потрібно перебрати і промити рис, при необхідності його замочують на 30-40 хвилин, і тільки після цього починають готувати.

Пропарений рис годі й замочувати, а додавати відразу, але професійні кухарі не радять використовувати цей вид крупи для класичних рецептів. Плов з яловичиною: покроковий рецепт і корисні поради плововаров Так як плов готується з м'яса яловичини, бажано додати невеликий шматочок сала або скористатися радою по правильній підготовці продуктів.

  • Щоб м'ясо не втратило свою соковитість і не стало сухим, його потрібно буде обсмажити окремо від інших компонентів в добре розігрітій олії або жирі. Після цього його можна буде додавати до інших продуктів і довести до готовності відповідно до рецептури.
  • Цибулю і моркву обсмажуються в розжареному маслі до м'якості. Якщо використовуються інші овочі, вони також заздалегідь ріжуться зручними шматочками, після чого злегка гасяться в гарячому жиру. Плов з яловичиною: покроковий рецепт і корисні поради плововаров

Рецепт приготування

Незважаючи на те, що у кожного кухаря є свій особливий секрет приготування цього чудового блюда, існують традиційні способи, яких дотримуються багато кулінарів.

Цей покроковий рецепт плову з яловичини з фото не є класичним, але користується величезною популярністю на Сході. На відміну від традиційної технології приготування, він набагато простіше і підходить для використання навіть в домашніх умовах.

Використовуючи цей рецепт плову з яловичиною, не обов'язково вирушати на природу і розпалювати багаття. Він підходить для приготування в будь-якому посуді, як в звичайному казані, так і в сковороді.

Вам знадобляться:

  • Нежирний шматок яловичини - 500-700 г;
  • Рис (будь-який) - 500 г;
  • Вода питна (гаряча) - 6 склянок;
  • Рослинна олія - ​​150 мл;
  • Моркву і цибулю - по 500 г;
  • Часник - 3 головки;
  • Сіль, спеції і приправи - за смаком.

Як готувати:

Цей рецепт розрахований на 6 середніх порцій. Якщо є необхідність приготувати більше порцій, кількість інгредієнтів слід збільшити в кілька разів. Овочі добре помийте, очистіть від шкірки і покладіть на паперовий рушник, щоб вони злегка просохли. Плов з яловичиною: покроковий рецепт і корисні поради плововаров У зручну посуд насипте рисову крупу, переберіть її від сміття і добре промийте проточною водою, щоб вода стала повністю прозорою. Тверді сорти рису потрібно буде замочити в теплій воді для набухання. Ця нескладна процедура дозволить приготувати рис розсипчастим і не в'язким.

Якщо плов з м'ясом готується з пропареного рису, його можна не промивати і замочувати.

Від способу нарізки продуктів буде залежати не тільки зовнішній вигляд готового частування, а й його смак. Лук з морквою наріжте довільно.

Якщо ви використовуєте класичний рецепт приготування плову, наріжте цибулю якомога тонше. За бажанням, цибулю можна нарізати кубиками або соломкою - це варіант повсякденного, не святкової страви. Плов з яловичиною: покроковий рецепт і корисні поради плововаров Щоб зробити в домашніх умовах даний східне частування, подивіться рецепт плову з фото крок за кроком - так ви зможете навчитися готувати це одне з найскладніших кулінарних страв.

М'ясо обсушити рушником або паперовою серветкою і наріжте невеликими квадратними шматочками поперек волокон. Так м'ясо буде більш соковитим і не висохне під час гасіння. Ідеальний плов з яловичиною, рецепт якого ви використовуєте, вийде бездоганним, якщо дотримуватися всіх рекомендацій.

Налийте рослинне масло в казан або сковороду, добре прогрійте (до білого димку) і обсмажте всі продукти по-черзі, починаючи з м'яса. Коли шматочки яловичини покриються рум'яною скоринкою, а цибулю і моркву стануть м'якими, перекладіть їх назад в казан і додайте до них приправи і спеції. Плов з яловичиною: покроковий рецепт і корисні поради плововаров Щоб рисова крупа вийшла розсипчастою, а плов став ніжним, дуже важливо щоб всі продукти просочилися ароматами один одного.

Перемішайте продукти з прянощами, додайте сіль (бажано велику) і залийте водою. Спробуйте, щоб на смак зірвак вийшов трохи пересоленим. Поставте казан на сильний вогонь, і варіть підливу 30-40 хвилин до готовності м'яса.

Після цього саме час додати підготовлену крупу. Насипте рис в середину казана гіркою і за допомогою шумівки акуратно, не приминаючи, розрівняйте по всій поверхні.

Продукти повинні бути повністю покриті підливою, якщо вода трохи википіла, можна долити, але не перемішуйте вміст казана.

Поставте варити плов на газовій або електричній плиті на сильному вогні до кипіння, після чого поступово зменшуйте вогонь до мінімуму, і закрийте кришкою.

Через 25 хвилин смачний ароматний і розсипчастий плов готовий. Подавайте його в широкій плоскій тарілці з соліннями або салатами і закусками зі свіжих овочів. Плов з яловичиною: покроковий рецепт і корисні поради плововаров

 Загальні принципи і способи приготування плову з яловичини

Щоб отримати смачне і ситне блюдо, потрібно пам'ятати декілька простих секретів:

  • Плов з яловичиною вийде смачніше, якщо попередньо обсмажити м'ясо і тільки після цього його додати в зірвак. Для приготування найкраще підійдуть: лопатка, шия або шматочок з задньої частини туші.
  • Яловичину для плову бажано брати не дуже жирну, без кісток, проте в деяких випадках можна використовувати м'ясні реберця. Щоб додати соковитості, обсмажувати м'ясо бажано зі шматочком свіжого сала. Плов з яловичиною: покроковий рецепт і корисні поради плововаров
  • Закладати продукти потрібно в строгому порядку. Першим завжди йде цибулю, потім моркву, далі йде обсмажене м'ясо, вода, сіль і спеції. В самому кінці додається крупа. Якщо використовується нут або інші крупи, що вимагають замочування, їх відварюють окремо до напівготовності.
  • Якщо готуємо плов з м'яса яловичини, вибираємо товстостінну посуд з овальним або круглим дном. Це забезпечить рівномірну прожарювання всіх продуктів. Плов з яловичиною: покроковий рецепт і корисні поради плововаров

 Корисні поради досвідчених кулінарів

Смачний, ароматний, з шматочками ніжного м'яса, розсипчастий плов - чудове східне частування, покуштувати яке не відмовиться навіть самий вибагливий гурман. Щоб домогтися бажаного результату і зробити це блюдо своїми руками, досить знати декілька простих секретів. Приготування ідеального плову з яловичини займає звичайно декілька годин, тому важливо підійти до цього процесу серйозно. Плов з яловичиною: покроковий рецепт і корисні поради плововаров

Секрети розсипчастого плову

  • Перед тим, як приготувати традиційний плов з яловичини в домашніх умовах, добре промийте рисову крупу. Вибирайте тверді сорти рису: девзіра, Краснодарський довгозерний або басматі. З Круглозерний крупи готувати плов з яловичим м'ясом небажано.
  • Щоб рис був розсипчастим, його потрібно не тільки добре промити від пилу і залишків крохмалю, а й замочити на кілька хвилин. Середній час замочування 30-40 хвилин, деякі, дуже тверді сорти вимагають більш тривалого часу.
  • Професійні плововари радять вибирати молоду крупу. Візьміть в руку кілька зерен і добре розімніть. Якщо зерна залишаються цілими, міцними, він молодий і ідеально підійде для варіння. Ламкий, крихкий бажано не брати, інакше він буде розварюються і вийде липким і в'язким, як для каші. Плов з яловичиною: покроковий рецепт і корисні поради плововаров
  • Щоб зварити розсипчастий рис, обсмажте його кілька хвилин в гарячому маслі і тільки після цього додайте в зірвак.
  • Під час варіння ні в якому разі не перемішуйте плов, якщо в нього вже додали крупу.
  • До страви з яловичиною добре походять такі спеції і прянощі: коріандр, зіра, пекучий перець. Якщо рис злегка недоваріть, поставте казан, закритий кришкою, в теплу духовку або укутайте його в теплу ковдру.
  • З пропареного рису виходить чудовий розсипчастий плов. Однак слід врахувати, що цей вид рису не слід замочувати і кілька разів промивати. Плов з яловичиною: покроковий рецепт і корисні поради плововаров
Комментарии (0)
Додати коментар
Приготування плову в домашніх умовах-основні правила і нюанси
Хто б відмовився від справжнього узбецького плову, приготованого в казані, з жирною бараниною і в дров'яної печі? Але такі умови не завжди є навіть у самих узбеків, що
Як правильно приготувати смачний плов кілька кращих відео рецептів
Будь-кухар світу скаже, що справжній плов виходить, тільки якщо приготувати його на багатті. Не будемо забувати, що приготування цієї страви бере початок з глибокої
Смачний плов в скороварці, мультиварці-рецепт з докладним описом приготування
Скороварки бувають 2 типів: ті, що продаються як окремі прилади, і ті, що виконані у вигляді мультіварок з функцією скороварки.
Підбірка найкращих рецептів смачного курячого плову з фото і відео
Чи можна вважати плов, приготований з куркою, справжнім пловом? Або це каша з рисом і курячим м'ясом? Або Шавло - ще одне східне блюдо, яке відрізняється приготуванням?
Чиє національне блюдо плов і хто його придумав, історія
Вірно сказати, хто першим придумав плов, не представляється можливим. Історія не містить ніякого точного згадки рецепта першого плову, як і не зберегла ім'я того
Яку частину барана краще брати для приготування плову
Якщо вибір рису для плову - питання визначає, то м'ясо в класичному узбецькому блюді використовують різне. Хоча ідеальної для нього традиційно вважається баранина.