Як змінитися в кращу сторону
06.08.2019 1 090 0

Як змінитися в кращу сторону

Психологія особистості
В закладки

Негативні риси характеру негативно впливають на відносини з близькими людьми, ускладнюють налагодження нових контактів, перешкоджають досягненню життєвих цілей. Щоб налагодити життя, просунутися по кар'єрних сходах, стати успішною людиною, варто дізнатися, як змінити свій характер в кращу сторону.

Психологи вважають, можна змінитися до невпізнання, розібравшись у власних недоліках і зрозумівши, як з ними боротися. Щоб почати виправлення, досить перебудувати образ мислення і відкоригувати звички, які ускладнюють прогресивний рух вперед, назустріч новим звершенням, матеріального благополуччя і особистого щастя.

Як формується характер

Фундаментальна основа характеру закладається в ранньому дитинстві, що передбачає можливість поміняти свої звички і світогляд в будь-який період дорослішання, як забажає сам чоловік. У числі факторів, що впливають:

  • Сім'я і моральні цінності, яких дотримуються батьки.
  • Соціальне середовище - оточення в дитячому саду, дворі, школі.
  • Життєві обставини. Дитяча безпосередність і безтурботність завжди змінюються дорослої розважливістю і раціоналізмом, які виробляються під натиском чинників - вчинків і реакції інших людей, подій.

Характер формується в момент зіткнення з реальною дійсністю, як відповідна реакція на зовнішній подразник. Психологи вважають, що вихований, врівноважена людина сильніше свого характеру, знає, як виправити допущені помилки і не допускати нових. Якщо цікавить питання, як змінити характер в кращу сторону, потрібно скористатися перевіреними порадами.

Зовнішній вплив на становлення характеру

Психологія розглядає завдання змінити характер людини, як здійсненну, з якої можна впоратися самостійно, не вдаючись до допомоги фахівця-психотерапевта. Щоб просунутися в досягненні мети, важливо розуміти суть сформованих життєвих позицій і механізм поведінки. У більшості випадків прояв характеру - це звичні емоції, які виникають у відповідь на конкретну ситуацію.

Людина, яка часто відчуває почуття страху, не впевнений в своїх силах. Якщо людина відчуває внутрішню незадоволеність, він дратівливий, запальний і не стриманий. Нерідко слабохарактерний людина стає схожим на оточення. Якщо в колективі прийнято обговорювати і засуджувати окремих співробітників, складно не піддатися спокусі і не вступати в подібні бесіди. Потрапивши в середу людей, залежних від алкоголю або наркотиків, багато з часом поступаються спокусам.

Як змінитися в кращу сторону

Опинившись волею долі в соціальній групі, де пропагуються аморальні ідеї, людина часто переймає сумнівні ідеали і цінності. Лише одиниці, що володіють силою волі, принципами і твердими переконаннями здатні протистояти думку більшості. Якщо турбує питання, як помінятися в кращу сторону, першим кроком на шляху до самовдосконалення стане усвідомлення проблеми.

Мінливий характер - результат саморозвитку і пізнання. Корективи в реакції і поведінку індивіда вносить життєвий досвід і конкретні ситуації. Найскромніший і лагідна людина в момент небезпеки здатний на активні, рішучі дії.

Способи самовдосконалення

Щоб змінити особистість, психологи радять виділити основні риси, які потрібно змінити або відкоригувати, наприклад, такі як лінь, дратівливість, агресія, слабовілля. Полегшити завдання допоможе аркуш паперу, розділений на дві половини.

З одного боку потрібно написати позитивні характеристики своєї особистості, з іншого боку - риси, які потрібно змінити. Відповідь на питання, чи можна змінити свій характер, залежить від цілеспрямованості, наполегливості і бажання це зробити. Прості правила:

  1. Змінити мислення. Думки визначають поведінку людини, тому, маючи намір змінити своє життя, потрібно навчитися міркувати як люди, які мають привабливими особистісними якостями. Щоб позбутися від песимістичних настроїв, знаходять позитивні моменти в будь-якій ситуації. Якщо не вистачає дипломатичності, вчаться коректно вести діалог без образ і різких висловлювань.
  2. Визначити напрямок і глобальні цілі. Конкретика, ясні завдання і чітко позначені перспективи - запорука успіху в будь-якій справі. Виділивши негативні властивості своєї особистості, важливо відзначити, чому вони заважають і чому без них життя покращиться.
  3. Закріпити результат. Відвідування семінарів, подій, заходів, де зустрічаються люди, службовці своєрідним орієнтиром - ідеалом особистості, допоможе перейняти манеру поведінки, якої потрібно опанувати.

Як змінитися в кращу сторону

Якщо потрібно змінити себе до невпізнання, не варто розраховувати на швидкі результати - краще сконцентруватися на такому завданні, як регулярна, послідовна робота над собою.

Характер і проблеми взаємин між статями

Щоб дізнатися, як змінитися в кращу сторону для дівчини, потрібно всього лише прислухатися до її слів. Зазвичай емоційні, імпульсивні представниці слабкої статі чітко і ясно дають зрозуміти, що саме їм не подобається в поведінці обранця. Складність полягає в пріоритетності для хлопця конкретних поглядів і позицій, які викликають розбіжності і суперечки. Якщо він вважає, що прав, здатний аргументовано пояснити собі і оточуючим мотиви конкретних вчинків, змінюючись під тиском з боку дівчини, він може втратити власну індивідуальність.

Бажання змінитися в кращу сторону для хлопця відчувають закохані дівчата, які прагнуть до розвитку відносин, як часто трапляється, без відповідного наміри з боку обранця. Взаємні поступки у відносинах - абсолютна норма, яка допомагає знаходити компроміси і створювати міцні, довговічні союзи. Однак перш ніж змінити свою поведінку, як наполягає обранець, потрібно чітко визначити, наскільки обгрунтовані його вимоги і наскільки прийнятні поблажки. Беззастережну згоду з його думкою всупереч і наперекір власним поглядам може обернутися грандіозним зрадою своєї сутності і переконань.

Замислившись на тему, як змінити людину в кращу сторону, важливо об'єктивно оцінити його позитивні і негативні якості. Можливо, тимчасові, дрібні розбіжності виникають з вини обох партнерів, а для того, щоб відновити мир в сім'ї, потрібно поблажливо і з розумінням ставитися до незначних провин і огріхам близьких людей. Як кажуть психологи: «почни з себе», продемонструй зміна поведінки і відразу помітиш, як зміниться в кращу сторону характер обранця.

Як змінитися в кращу сторону

Чи можна змінити темперамент

Темперамент - стійка характеристика особистості, яка представляє собою сукупність індивідуальних психофізичних властивостей, що відображають особливості динамічної діяльності. Вважається, що змінити свій темперамент неможливо, як це можна зробити з характером або зовнішністю.

Від типу темпераменту залежать такі характеристики, як швидкість реакції людини на зовнішні подразники, швидкість сприйняття інформації і розумових процесів, сила висловлюються емоцій, темп дій і інші властивості особистості, які не можна змінити. Вони закладені генетично.

Чого не скажеш про змістовні аспекти діяльності індивіда, які формуються, змінюються, перетворюються протягом усього життя, що дозволяє досягти успіху в досягненні такої мети, як поліпшити характер.

Як підвищити впевненість в собі

Щоб змінити свій характер на більш жорсткий, потрібно набути впевненості у власних силах, яка допомагає долати такі внутрішні бар'єри, як страх невдачі, нерішучість, боязкість і безпорадність. Щоб розвинути в собі твердість і рішучість, можна скористатися порадами психологів:

  1. Знайти половинку. Близька людина підтримає у важкі хвилини, щодня нагадає про позитивні риси, достоїнства і приводи для гордості.
  2. Подивитися на себе з боку. Встати перед дзеркалом, уважно оглянути обличчя, тіло, одяг. Подумки відповісти на питання, що подобається, а що відштовхує в образі навпаки. Розробити стратегію щодо усунення недоліків.
  3. Відмова від стереотипів в поведінці і поглядах. У будь-якому питанні дотримуватися власної точки зору, незважаючи на думку більшості. Навчитися відстоювати принципи і наполягати на власній позиції.
  4. Аналіз поведінки і робота над помилками. Подумки повертатися до ситуацій, які змусили засумніватися у власних силах, знайти причини, не повторювати помилок у майбутньому.
  5. Розмовляти повільно і розбірливо, логічно правильно вибудовуючи фрази. Грамотна мова, вагомі аргументи і впевнений тон допоможуть переконати в своїй правоті кого завгодно.
  6. Стежити за поставою. Розгорнуті плечі, пряма спина, впевнена хода зроблять будь-яку людину в очах оточуючих авторитетною особистістю.
  7. Посміхатися. Посмішка вказує на відмінний настрій і успішність людини. Посміхаючись, індивід демонструє своє благополуччя і спроможність.
  8. Займатися самоосвітою. Оволодіння новими знаннями і навичками відкриває перед людиною безмежні перспективи і можливості, в тому числі сприяє поліпшенню матеріального становища.

Як змінитися в кращу сторону

Прості правила допоможуть зробити риси характеру жорсткіше, думати і діяти, як переможець. Щоб оцінити досягнуті результати, можна порівнювати себе вчорашнього і зміненого. Психологи не радять проводити якісь аналогії, шукати подібність з іншими людьми. Порівняння з оточуючими завжди суб'єктивно.

Людина порівнює свої гірші риси характеру з особистим поданням про інше особистість. Причому стороння оцінка іншої особистості може суттєво відрізнятися від реальної сутності людини. Прагнення до важливих цілям, позбавлення від дрібних, незначних думок, що відволікають завдань - вірний спосіб виправитися в кращу сторону, як це зробили багато людей, що домоглися згодом успіху в різних сферах життя.

Які звички кардинально змінюють життя

Людина, який змінюється в хорошу сторону, повністю відмовляється або намагається зменшити вплив на своє життя поганих манер, стереотипів і шкідливих звичок, в якій би складній ситуації не опинився. Справлятися з зовнішніми дратівливими факторами і стресами допоможуть духовні практики (медитація, йога), заняття спортом, підтримка сім'ї. Людина може змінити свій характер, навмисно набуваючи корисні звички:

  • Орієнтир на здоровий спосіб життя. Правильне харчування, регулярні фізичні навантаження, повноцінний відпочинок, особиста гігієна - складові гарного зовнішнього вигляду, здоров'я і успіху.
  • Саморозвиток. Читання книг, розгадування кросвордів, рішення головоломок стимулює діяльність мозку, покращує розумові здібності.
  • Порядок на столі, в кімнаті, в житті. Підтримуючи чистоту в кімнаті, людина привчає себе до дисципліни, зібраності, акуратності, організованості. Грамотна розстановка пріоритетів, ефективне планування на тиждень, місяць, рік з виділенням першорядних цілей і відсіканням несуттєвих завдань допоможуть домогтися просування по кар'єрних сходах і налагодити особисте життя.

Змінюємося в кращу сторону, усвідомлюючи, навіщо це робиться і до яких результатів призведе. Тільки такий підхід допоможе вибрати оптимальні способи досягнення мети і слідувати наміченим планом до переможного кінця.

Щоб ефективно зміцнити свій характер, важливо зрозуміти, як це зробити. Психологи радять розібратися у власних проблемах і причини внутрішньої незадоволеності. Скориставшись простими порадами, вдасться замінити негативні риси позитивними, в результаті перетворившись в індивіда, який володіє бажаними особистими якостями.

Комментарии (0)
Додати коментар
Головні життєві цінності людини
Головні життєві цінності людини
Головні життєві цінності людини
05.08.19 Психологія особистості
Життєві цінності людини формуються ще в ранньому дитинстві. У міру дорослішання хлопчиків і дівчаток, вони мають величезний вплив на здійснювані підлітками і дорослими
Особистий простір людини: що це таке
Особистий простір людини: що це таке
Особистий простір людини: що це таке
02.08.19 Психологія особистості
Кожна людина має потребу в чітко обмеженій території, де буде відчувати себе в цілковитій безпеці.
Які чоловіки подобаються жінкам
Які чоловіки подобаються жінкам
Які чоловіки подобаються жінкам
30.07.19 Психологія особистості
У пошуках особистого щастя жінки прагнуть відшукати супутника життя, який буде володіти всіма якостями ідеального чоловіка.
Як підвищити занижену самооцінку
Як підвищити занижену самооцінку
Як підвищити занижену самооцінку
30.07.19 Психологія особистості
Впевненість у власних можливостях - запорука успішного розвитку особистості. Люди, у яких занижена самооцінка, що робити зі своїм життям просто не знають, вони часто
Криза у відносинах: як зрозуміти, що пора розлучатися
У взаєминах чоловіка і жінки настає момент, коли необхідність бути разом викликає сумніви.
Що робити, якщо чоловік тиран і деспот
Домашня тиранія - одне з найпоширеніших поведінкових розладів, з якими стикаються сімейні пари.