Чи потрібно прати нове ковдру перед використанням
23.01.2020 672 0

Чи потрібно прати нове ковдру перед використанням

Ковдри
В закладки

Чи потрібно прати нове ковдру перед використанням

Багато людей вважають, що після придбання ковдру прати не потрібно, адже воно і так нове. Інша сторона твердо впевнена, що будь-який одяг, в тому числі ковдру, після покупки треба обов'язково прати. Спробуємо розібратися в даному питанні, зваживши всі за і проти.

Прати чи нове ковдру

Чи потрібно прати ковдру після покупки, безумовно, кожен має право вирішити самостійно. Однак враховуйте наступні моменти:

  1. Тканини чохлів і наповнювачі виробляють на великих фабриках, де виробничі станки й устаткування далекі від стерильності, а персонал, як правило, працює без рукавичок.
  2. Матеріали часто зберігаються на запорошених складах, придатні для перевезення не упакованими. Теж саме і з наповнювачами.
  3. На прилавку тканину багато чіпають, щоб переконатися в тому, що вона приємна на дотик. І ніхто не знає, скільки товар пролежав і скільки людей його поторкали.

Чи потрібно прати нове ковдру перед використанням

Визначити необхідність в пранні нового ковдри дуже просто. Огляньте покупку на предмет забруднень. Якщо виріб було придбано в упаковці і не має брудних слідів, достатнім буде тільки провітрити його, щоб позбутися від запаху нових речей. Далі, одягнувши чистий підодіяльник, ви можете користуватися виробом.

Якщо ковдру купувалося без упаковки і має явні забруднення, то попрати його, звичайно, слід.

Існує кілька способів прання:

  • в пральній машині;
  • ручна;
  • суха чистка;
  • хімчистка.

Вибрати відповідний спосіб можна, спираючись на інформацію на ярличку. Як правило, на нових виробах прикріплюється ярлик, на якому вказано, яка прання, температура і сушка підходить.

Чи потрібно прати ковдру для новонародженого після покупки

Малюки відрізняються високою чутливістю шкіри і низьким імунітетом, що робить їх дуже уразливими перед небезпечними зовнішніми факторами. Однією з таких небезпек є бруд і пил, що міститься в невипраному ковдрі.

Для новонароджених прати нове дитяче ковдру, в тому числі і на виписку, після покупки потрібно в обов'язковому порядку.

Виробники відносяться до чистоти свого товару не завжди належним чином і можуть забруднити його. До того ж виріб при виготовленні і до моменту його попадання на прилавок проходить через безліч рук.

Чи потрібно прати нове ковдру перед використанням

Однак варто враховувати, що у немовлят може бути алергія на порошок. Тому потрібно прати ковдру миючим засобом, виготовленим спеціально для одягу та постелі малюків. Придбати його можна практично в будь-якому господарському магазині.

Якщо ж на ярличку вироби зазначено, що прати його не можна, то потрібно подбати про підодіяльнику. Підодіяльник вибирати краще бавовняний: його можна прати, на ньому немає ворсинок, які можуть потрапити в дихальні шляхи немовляти, до того ж бавовняна постільна білизна зазвичай не викликає алергії.

Як часто потрібно прати ковдру

Ковдра одне з важливих складових «одягу» людини на ніч. У ньому можуть розлучатися постільні кліщі та інші паразити, тому вкрай важливо утримувати його в чистоті. Однак спосіб очищення може відрізнятися в залежності від виду ковдр. Вони бувають:

  • вовняні;
  • синтетичні, до цього виду можна віднести бавовняні;
  • пухові.

Для повноцінної чищення вовняних ковдр слід здавати їх в хорошу хімчистку хоча б раз на півроку. Синтетичні і бавовняні досить прати в пральній машині, поставивши тривалий режим. Робити це потрібно мінімум раз на рік.

Пухові ковдри повинні бути цілими перед пранням, щоб пух не розлітаються. В іншому випадку слід зашити їх. Краще вибрати делікатний режим, а по закінченню процесу чистки потрібно розправити ковдру і залишити на сушарці сохнути хоча б добу.

Якщо ви користуєтеся підодіяльником, то саме ковдру можна чистити раз на півроку, або відштовхуючись від ступеня його забруднення. Підодіяльник, як і решта постільна білизна стирається раз в тиждень.

Чи потрібно прати нове ковдру перед використанням

Як часто потрібно міняти ковдру

Виробники рекомендують міняти стару ковдру на нове один раз в 5-10 років, а також в залежності від ступеня зносу. Цього достатньо, щоб сон залишався міцним і спокійним, а здоров'я не піддавалося загрозу з боку пилу і паразитів, які перебувають в ковдрі. До того ж раз на півроку змінюється товсте зимову ковдру на легке літнє, і навпаки.

Зрозуміти, що прийшов час купити новий ковдру можна за такими ознаками:

  • виріб перестало гріти і стало тонше;
  • наповнювач збився в грудки;
  • постійний неприємний запах;
  • зовнішня тканина і напірник має діри;
  • неприємні відчуття після сну;
  • завелися комахи.

Чи потрібно прати нове ковдру перед використанням

Щоб продовжити термін служби і зменшити кількість прань вироби, надягайте на нього підодіяльник. Ковдра періодично варто провітрювати, але уникати при цьому попадання на нього прямих сонячних променів. Якщо виріб перестало виконувати свої функції - це привід порадіти обновці. Від ковдри залежить якість сну людини, а від якості сну - наше здоров'я.

Комментарии (0)
Додати коментар
Як правильно вибрати постільну білизну
Від якості сну залежить самопочуття людини. Облаштування спального місця передбачає не тільки покупку зручному ліжку і подушок, а й вибір текстильних речей.
Як погладити одяг без праски: ефективні способи
Перший електричний праска з'явився в Америці в 1882 році. Сьогодні без унікального апарату обійтися практично неможливо.
Чистка пральної машини від накипу
Чистка пральної машини від накипу
Чистка пральної машини від накипу
13.08.19 Домашнє господарство
Пральна машинка - одна з головних помічниць сучасних господинь. Давно минули ті часи, коли гору білизни доводилося прати вручну, потім віджимати і довго чекати поки речі
Прання пуховика в пральній машині
Зимова верхній одяг обов'язково повинна бути теплою, зручною й легкою. Саме цими параметрами керуються покупці, вибираючи пуховики.
Як доглядати за замшевим взуттям
Вироби із замші виглядають елегантно і дорого. Наскільки привабливий зовні цей матеріал, настільки він і примхливий у догляді.
Як прибрати неприємний запах з взуття
Навіть після нетривалої шкарпетки чоботи, туфлі і кросівки починають виділяти неприємний запах.