Як визначити фототип шкіри
20.03.2020 753 0

Як визначити фототип шкіри

Здоров'я
В закладки

Як визначити фототип шкіриЗдрастуйте дорогі читачі нашого сайту! У цій статті ми розповімо про фототипи шкіри. А також ми навчимо вас визначать свій фототип шкіри, що б ви могли правильно підібрати захисний крем.

Поняття фототипу увійшло в наш щоденний побут відносно недавно. Фототипом називають рівень реагування шкіри на УФ-випромінювання (т. Е. Сонячні промені), що виражається в пігментації.

Практичне значення фототипів

Людина, що знає свій рівень чутливості шкіри до дії ультрафіолетових променів, володіє інформацією, яка допоможе йому довше вберегти молодість і свіжість своєї шкіри.

Професіоналам визначення фототипу необхідно для того, щоб правильно призначати світло-теплове лікування (процедури по лазерної епіляції і фотоепіляції).

Також знання свого фототипу допоможе передбачити проблему пігментації. Особливо це варто враховувати при виборі сонцезахисних засобів.

Є статистичні дослідження, присвячені здоров'ю шкіри. В основі їх лежить поняття про те, що рівень ультрафіолетового випромінювання, що припадає на шкіру, впливає на можливість дерматіческіх новоутворень.

Що дає знання свого фототипу?

  • визначення безпечного режиму і тривалості перебування на сонці (також, як і штучна інсоляція), щоб не допустити утворення опіків на шкірі;
  • вміння вибирати косметичні захисні засоби з достатнім рівнем SPF-показника;
  • успішне проходження косметологічних процедур, пов'язаних з очищенням шкіри (хімічним або лазерним пілінгом);
  • можливість відсунути процес фотостаріння шкіри;
  • зниження рівня ризику прояви онкозахворювань, пов'язаних зі шкірою.

Завдяки тому, що ви знаєте свій фототип шкіри, ви можете забезпечити собі вихід самого вищого рівня, навіть самостійно - при виборі косметичних засобів і засобів по догляду за шкірою. Також це відноситься до сучасних приладів, які проводять світлову епіляцію.

Як визначити свій фототип?

Найпопулярнішим засобом для визначення свого фототипу є шкала Фітцпатрік, що передбачає 6 типів шкіри. В основі її лежить те, як реагує шкіра на що впливають на неї сонячні промені. Саме виходячи з цього можна сформулювати основні правила засмаги за типом шкіри.

  • 1 фототип - кельтський. Шкіра у цих людей фарфорового кольору, по структурі - ніжна і примхлива, часто веснянкувата. Найчастіше це натуральні блондини або рудоволосі. Досить низький рівень пігментації, тому шкіра засмага не приймає. Якщо все-таки наважилися зіграти, то захисні засоби потрібно буде вибирати для чутливої ​​шкіри і з найвищим рівнем SPF-фільтра.
  • 2 фототип - арійський, також його ще називають нордическим. Зовнішніми ознаками є: шкіра кольору слонової кістки, теплого жовтуватого відтінку, веснянки зустрічаються рідко. Ще їх можна класифікувати по очах світлих відтінків, і русявим волоссям. На цей тип шкіри загар дуже довго не лягає, можливо отримати тільки легкий відтінок. Можливість опіку - тільки в перші дні, потім шкіра звикає, тому починати приймати сонячні ванни потрібно по 3-5 хвилин, не більше.
  • 3 фототип - темний європейський. Це щасливі власники смаглявої шкіри теплих відтінків. Очі найчастіше карі, волосся - каштанового кольору або темно-русявого. Дуже легко засмагають, загар красивий, рівний. Починати в перший день переважно з 20-хвилинних сонячних ванн.
  • 4 фототип - південно-європейський (ще його називають середземноморським). Засмага бронзового відтінку. І очі, і волосся - темні. Шкіра даного типу ніколи не обгорає. Саме такого результату зазвичай домагаються процедурами в солярії.
  • 5 фототип - середньо-східний (у деяких джерелах - індонезійська). Для нього властиві дуже смаглява шкіра, не схильна до сонячних опіків, і темні, що не вигорає на сонці волосся. Захисні засоби потрібно підбирати безпосередньо з маркуванням «для смаглявої шкіри», щоб виключити можливість фотостаріння.
  • 6 фототип - африканський (також в цю групу відносять австралійських аборигенів). Відмінними рисами є насичено шоколадно-коричнева шкіра в поєднанні з густими і жорсткими чорними волоссям. Очі також чорні. Сонячні опіки для даного фототипу неможливі, але необхідно бути уважними при епіляції (особливо IPL + RF), так як є небезпека гіперпігментації.

Як визначити фототип шкіри

Зверніть увагу!

Засмага (в солярії або під відкритими сонячними променями) завжди повинен бути заздалегідь спланований і серйозно підготовлений, з підрахованими часом тривалості сеансу, для того, щоб виключити можливість термічного опіку. Час процедури повинно вираховуватися виходячи з реакції шкіри на ультрафіолетове випромінювання.

Також необхідно пам'ятати про те, що вплив ультрафіолету на шкіру має бути дозованим, особливо по ходу дорослішання організму. Справа в тому, що з роками підвищується ризик виникнення раку шкіри (виділяють меланому, а також плоскоклітинний або базальну карциному). Особливо обережним слід бути тим, хто належить до 1 і 2 фототипу.

Відмінності в чоловічій і жіночій шкірі

У чоловіків і у жінок різна шкіра, різні проблеми, пов'язані з нею, і, як наслідок, секрети по догляду теж різні. А випливає все це з біологічно закладених відмінностей в будові шкіри.

Ну що ж, у всіх свої секрети. Для того, щоб знати, як довше зберегти свою красу, розглянемо кілька ключових моментів.

  • чутливість

Незважаючи на те, що чоловіча шкіра товщі жіночої, вона є більш чутливою. Це безпосередньо пов'язано з тим, які дії зазнає шкірний покрив. Екологічний вплив через специфіку роботи (мова йде про спеціальності, які передбачають фізичне навантаження), гоління щетини - все це руйнує гідроліпідний шар шкіри. Але якщо розглядати вразливість шкіри з точки зору реакції на ультрафіолетові промені, то тоді жіноча шкіра - більш чутлива.

  • жирність

Структура шкіри багато в чому залежить від діяльності сальних залоз. У жіночій шкірі за контроль над ними відповідає естроген, і від цього виділяється менше жиру. Тому чоловіча шкіра по природі своїй є більш жирної.

  • старіння

За силу і пружність шкіри відповідають естроген і колаген. В середньому, протягом року шкіра стоншується на 1%. За рахунок того, що після настання менопаузи у жінок відбувається повна перебудова організму, найчастіше вони виглядають старше чоловіків. Більш того, реакція на сонячні промені також збільшується з віком, тому захисні засоби з року в рік повинні ставати сильнішими.

  • Рак шкіри

Коли ж настав 50-річного віку у чоловіків в порівнянні з жінками збільшується небезпека розвитку меланоми. В першу чергу це пов'язано з ритмом життя - вони більше часу проводять на вулиці, і їх шкіра більшою мірою підпадає під вплив ультрафіолетових променів. Також це безпосередньо пов'язано з тим, що захисними засобами чоловіки користуються набагато рідше, ніж жінки. Тому необхідно систематично відвідувати дерматолога і контролювати будь-які новоутворення, що з'являються на шкірі.

  • Косметичні засоби і процедури

Косметичні засоби, створені для боротьби з ознаками старіння шкіри, різні для чоловіків і жінок, тому що є істотна відмінність у функціональному і хімічному складах. Тому краще користуватися не універсальними засобами, а підбирати разом з фахівцем і виходячи зі свого типу і фототипу шкіри.

  • засмага

Немає однозначної відповіді на питання, чого більше приносять ультрафіолетові промені - користі чи шкоди. У тих, хто зловживає сонячними ваннами, особливо в немолодому віці, підвищується ризик виникнення меланоми. Але в той же час недолік сонячного кольору може вилитися в низький рівень вітаміну D в організмі, що може привести до підвищення стомлюваності і навіть стати передумовою до формування депресивного стану. Причому тоді наслідки будуть сумними як для чоловіків, так і для жінок.

Правда в тому, що все повинно бути помірно, в розумних межах. Якщо перевищити норму перебування на сонці або занадто часто відвідувати солярій, то можна отримати опік, який може мати серйозні наслідки не тільки на стан шкіри, але і на весь організм. Але і уникати сонячного світла не варто, так як природа сама все передбачила.

Геліотерапія (лікування сонячним світлом)

Менталітетом передбачено, що жінки у нас відвідують солярій частіше, ніж чоловіки. І не останню роль в цьому відіграє укорінений стереотип про шкідливий вплив солярію на організм (чоловіки не бояться ризику, пов'язаного з викидом адреналіну в кров, а ось захворіти вони завжди дуже бояться). Жінки ж навпаки протягом століть сформували звичку жити за принципом: «Краса вимагає жертв» - цим все і пояснюється.

І незважаючи на все це геліотерапія на організм чоловіків і жінок впливає абсолютно однаково. Ультрафіолетові промені (не важливо, живі або штучні) провокують в шкірі вироблення меланіну, що і впливає на зміну відтінку шкіри. Більш того, навіть з точки зору інтенсивності засмаги у чоловічій і жіночій шкіри відмінностей фактично немає, хоча хімічний склад кілька і різниться.

Будьте уважні! Можливі протипоказання:

Заборони щодо відвідування солярію або пляжу можуть бути пов'язані виключно з наявністю якихось особистих медичних протипоказань, але від статевої ознаки вони не залежать. Для жінок, правда, цей список все-таки більше: крім порушення функцій щитовидної залози сюди ще відносять кісти, поліпи, міому і мастопатію.

Що ж ще дарує нам сонце?

Недавні дослідження австрійців показують, що якийсь бонус у чоловіків все ж є. Зараз виявили, що сонячні ванни для чоловіків провокують більш активне виділення організмом гормону тестостерону.

Справедливості заради слід зауважити, що ультрафіолетові промені сприяють вироблення «гормону щастя» - ендорфіну і у чоловіків, і у жінок, причому незалежно від того, до якого фототипу ви належите.

Медичне думку щодо типів шкіри. Наочні приклади фототипів.

Комментарии (0)
Додати коментар
Правильно підбираємо крем для обличчя
У цій статті ми розповімо як підібрати крем для обличчя. Поговоримо про основні види кремів, а також фактори впливають на вибір. Пошук крему для обличчя дуже важливий, і
Крем для особи із захистом від сонця: вибираємо кращий
Ніжна шкіра потребує постійної турботи. У літній сезон обов'язковим елементом для догляду за поверхнею дерми є сонцезахисний крем для обличчя.
Нерівномірний загар: чому на тілі з'являються білі плями
Засмагати - корисно і красиво, але тільки, якщо підходити до процедури з розумом. Іноді можуть з'являтися після засмаги білі плями на шкірі.
Пігментні плями над верхньою губою: причини і лікування
Поява пігментації на обличчі для багатьох панянок стає справжньою трагедією. З сезонними веснянками дівчата намагаються примиритися, а пігментація над верхньою губою,
Засмага в солярії: основні правила
Рівномірно покриває все тіло, гарну засмагу відмінно маскує дерматологічні дефекти і підсилює привабливість жінки.
Як позбутися веснянок на обличчі
Рівним тоном шкіри природа нагороджує далеко не кожну жінку. Тисячі представниць прекрасної статі страждають від появи пігментації на шкірних покривах, не рахуючи