Чому не можна класти гаряче в холодильник
Холодильник - невід'ємний атрибут обстановки будь-якої кухні. Кожна господиня розуміє його необхідність і активно використовує. Однак не всі знають, чому не можна ставити гаряче в холодильник, чим загрожує сусідство охолоджених і теплих продуктів. Щоб розібратися в цьому питанні, важливо враховувати вид і особливості обладнання, що застосовуються при його виробництві технології.
Технології охолодження
Основним робочим елементом сучасних холодильних агрегатів є компресор. Його завдання зводиться до створення тиску, достатнього для циркуляції холодоагенту по системі. Розрізняються типи охолодження:
- Статичний, з крапельної розморожуванням
Класичний, перевірений часом варіант. Його ще називають «плаче стіною» або Direct Cool. У таких агрегатах охолодження проводиться за рахунок циркуляції по задній стінці спеціальної рідини. Якщо розмістити всередині продукти, то з них в холодному середовищі випаровується волога. Вона осідає на стінки і частково перетворюється в іній. Під час відключення механізму, останній тане і у вигляді крапель стікає в спеціально передбачений приймач і виводиться назовні. У різних моделях пропонується електромеханічне або електронне управління температурними режимами. Недолік Direct Cool - нерівномірний розподіл температури за обсягом. На верхніх полицях вона трохи вища, ніж на нижніх. Виробники рекомендують розморожувати подібне обладнання не менше 2 разів на рік.
- динамічний
Статична технологія доповнюється вентилятором, який сприяє руху повітря в камері. Це дозволяє збалансувати температуру на різних рівнях, полицях.
- No Frost
Сучасна, вдосконалена система. Такий варіант ще називають «сухим охолодженням». В його основі лежить примусова циркуляція повітря всередині камери. Вентилятор проганяє потік через «відкриті» випарники. При цьому відбираються надлишки тепла і вологи. Відповідно полій утворюється тільки на випарнику, а стінки залишаються чистими. Після відключення компресора, іній тане, і волога виводиться назовні спеціальним дренажем. Подібна система використовується і в морозилках. Її головна перевага - відсутність необхідності в розморожуванні весь цикл функціонування. Також варто відзначити рівномірне охолодження. Користувачі повинні пам'ятати, що відкриті продукти швидко втрачають свою вологу, завітрюються. Тому важливо їх упаковувати в контейнери або загортати в харчову плівку. До різновидів подібного охолодження відносять Air Flow або Multi Air Flow (багатопоточний охолодження). У таких системах організується кілька вентиляційних точок.
Деякі сучасні агрегати оснащені спеціальним відділом HotBox. Особливість такого обладнання в наявності окремого відсіку для охолодження. Він оснащений вентилятором, який при необхідності нагнітає повітря. Швидка циркуляція повітряних потоків сприяє ефективній віддачі тепла. Така модель гарантує охолодження без значних енерговитрат, тому, крім побутових умов, застосовується в закладах громадського харчування.
Чим небезпечні гарячі продукти для холодильника
Якщо ставити гаряче в холодильник постійно, він з часом перестане нормально функціонувати. Адже агрегати не розраховані на роботу в екстремальних умовах, а підвищення температури саме такими і є. При регулярному недотриманні правил експлуатації, знижується термін служби морозильної камери і висока ймовірність її швидкого виходу з ладу. Конкретної шкоди залежить від використовуваної в пристрої технології.
З крапельної системою охолодження
Розбираючись, чи можна ставити гарячий суп та інші страви в холодильник з крапельним оттаиванием, важливо враховувати особливості функціонування обладнання. Перш за все, наслідком такої дії стане різке збільшення температури і вологості. Це в свою чергу призведе до інтенсифікації процесів охолодження, надлишкового утворення інею. Тобто прилад буде працювати з додатковими навантаженнями протягом тривалого часу, що прискорює знос. Ось чому в холодильнику з крапельної розморожуванням нагрітого не місце.
З системою No Frost
Відповідь на питання, чи можна ставити гаряче в морозилку No Frost, не таке однозначне. Інструкцією подібну дію не заборонено. Це пояснюється роботою вентиляторів, які сприяють активному переміщенню повітря в камері. Але, якщо помістити в холодильник гарячий борщ або компот, то інтенсифікуються робочі процеси установки. Це обумовлює додаткові навантаження і підвищені витрати електроенергії.
Супутні неприємності
Ще одна відповідь на питання, чи можна ставити гарячу каструлю в холодильник - наявність супутнього збитку. Він відноситься до внутрішнього наповнення. Також може постраждати сама тара.
Спочатку давайте розберемося, що буде з полками, якщо поставити гаряче в холодильник. У більшості моделей вони виконані з якісного скла або пластику. Вони повинні витримувати певне навантаження. Однак під дією температурних коливань можлива їх деформація, зниження естетичних показників.
Серед інших причин, чому не можна класти гаряче в холодильник, відзначають:
- Псування продуктів. Розміщення в камері киплячих рідин або їжі сприяє підвищенню температури і нагрівання всього вмісту. Це негативно позначається на терміні придатності і смакових характеристиках готових страв.
- Пошкодження посуду. Особливо це стосується емальованих каструль. Від перепадів температур на покритті утворюються мікротріщини, де активуються руйнівні окисні процеси. Також краще не ставити гарячу їжу в холодильник в порцеляновій або керамічному посуді. Після подібних експериментів її можна позбутися, а вміст прибирати з полиць.
Як швидко і правильно охолодити продукти
Щоб не замислюватися, чи можна теплу їжу ставити в холодильник, варто освоїти прості, але дієві способи швидкого її остудженому. Користуватися ними нескладно, але користь буде очевидна. Традиційно господині залишають готові страви остигати природним чином. Більш дієвим є такий варіант в осінньо-зимовий період року. Для прискорення цього процесу рекомендується зняти посуд з плити і перенести на дерев'яну основу. Також, щоб швидко остудити і не ставити теплий суп в холодильник, можна помістити каструлю на протязі, винести на балкон або відкриту лоджію. Рух повітря сприяє кращій віддачі тепла.
Іншим способом, який позбавить від необхідності думати, що буде, якщо гаряче покласти в холодильник, є водяне охолодження. Воно вимагає менше часу, але вимагає певних зусиль. Для цього ємність з киплячим стравою поміщають в миску з крижаною водою. При цьому потрібно бути гранично акуратним, стежити, щоб каструля він не зможе перевернутись, або в неї не потрапив «охолоджувач». Щоб знизити температуру води, в неї можна помістити кубики льоду. Цю конструкцію можна на певний час залишити в спокої. Але коли вода в мисці нагріється, її доведеться замінити новою.
Причини, чому не можна ставити гарячу їжу в холодильник, різноманітні. Однак всі вони припускають дбайливе поводження з обладнанням. Якщо регулярно прибирати неостигле в морозилку, то велика ймовірність, що це призведе до погіршення її функціонування і швидкого виходу з ладу. Саме тому, якщо не хочете витрачатися на ремонт або купувати нову модель, звертайтеся дбайливо зі своїм холодильником і попередньо охолоджують приготовлену їжу.