Приготування плову в утятніце на плиті-зі свинини, з курки
Сучасні качатниці виготовляють з чавуну, нержавіючої сталі і багатошарового алюмінію. Вони покриті емаллю або антипригарними речовинами, які полегшують підготовку і покращують смак страв. Традиційний плов в утятніце, приготований на плиті, виходить таким же смачним і ароматним, як в казані. За рахунок використання посуду з широким дном можна добитися рівного розподілу інгредієнтів. Деякі кулінари вважають, що в утятніце рецепт виходить навіть цікавіше, ніж в казані. Для розуміння особливостей приготування плову таким способом ознайомтеся з покроковим рецептом з фото.
Ароматний плов в утятніце
У рецепті плову з використанням качатниці можна міняти використовується м'ясо: баранину, яловичину, свинину, курку. Однак, дотримуючись класичним канонам, за стандарт береться плов в утятніце з баранини.
Складові
Підготуйте компоненти перед приготуванням, щоб в процесі не виявилося відсутніх частин. Кількість інгредієнтів розраховане на 8 середніх порцій:
- 500 г баранини (при використанні яловичини час обсмажування і гасіння збільшиться);
- 350 г рису для плову;
- 1 велика морква;
- 2 шт. ріпчастої цибулі;
- 100-200 мл олії (соняшникова або кунжутне);
- лавровий лист - за бажанням;
- сіль, зіра, гострий перець - за смаком;
- трохи паприки, куркуми, сухого часнику, барбарису і шафрану.
Замість окремих спецій можна використовувати готову приправу для м'яса або набір прянощів для плову. У такому комплекті є все необхідне для реалізації рецепта. Переконайтеся, що в ньому відсутня сіль, щоб не допустити надмірного соління.
Приготування
Спочатку рис промивають, замочують у теплій воді, трохи насипавши солі. Тим часом споліскують і витирають серветками баранину, морква, цибуля. Приступають до нарізки:
- м'ясо кришать кубиками, як і цибуля, а морква нарізають великою соломкою;
- наливають в розжарену утятницу рослинне масло і добре прогрівають його;
- як тільки з'явиться димок, кладуть шматочки м'яса, обсмажують 5 хвилин;
- додають до рум'яної баранині цибулю, а через 5 хвилин - морква і спеції;
- через 10 хвилин вогонь зменшують до мінімального, наливають трохи води (близько 0,5 склянки), перемішують і тушкують ще 15 хвилин під закритою кришкою;
- підготовлений рис викладають зверху зирвака, заливають водою так, щоб вона була на 2 см вище рису;
- коли вода повністю випарується, зверху кладуть лавровий лист, накривають кришкою і готують ще 10 хвилин.
Готову страву наполягають 10-20 хвилин, а потім подають до столу порційно або у великій тарілці.
Плов в утятніце зі свининою
Смачний плов в утятніце виходить зі свинини: вирізки, реберець або шийки. Строго дотримуйтесь рецептом і використовуйте точну кількість компонентів, щоб страва вийшла, як треба.
Складові
Для приготування плову зі свининою в утятніце візьміть наступні компоненти:
- 300 г рису;
- 300 г м'яса або 400 г реберець;
- 2 головки цибулі;
- 2 моркви;
- 4 зубчики часнику;
- 5-7 ст. л. рослинної олії;
- 2 ч. Л. солі без гірки;
- 600 мл води;
- зіра, подрібнений лавровий лист, паприка, куркума - по 0,5 ч. л., а також 1 ст. л. барбарису.
Приготувати такий плов в утятніце можна в духовці або на плиті.
Приготування
Як годиться в класичному рецепті, спочатку замочують рис на 20 хвилин.
М'ясо і овочі промивають, обсушують, щоб не було зайвої вологи.
Потім приступають до приготування, поставивши утятницу розігріватися на плиту:
- Шматочками 3-4 см нарізають свинину. Якщо качатницю з чавуну, то обсмажують прямо в ній, якщо з тонкими стінками, то зірвак готують на сковороді.
- Півкільцями рубають цибулю, соломкою - моркву.
- Викладають в розпечене рослинна олія м'ясо, цибулю. Через 3-5 хвилин додають моркву і обсмажують, розмішавши.
- Додають спеції, навпіл розрізані зубчики часнику, перемішують. Заливають водою, щоб вона була на 1 см вище рівня продуктів, гасять ще 5 хвилин.
- Знімають з плити, додають рис, не перемішуючи, знову вливають окріп на 2 см вище рівня рису.
- Тепер плов потрібно поставити в духовку, розігріту до 200 градусів, на 60 хвилин.
- Замість духовки можна готувати плову прямо на плиті, зменшивши вогонь до мінімуму. Свинина вже мала проваритися, а рису потрібно всього 20-25 хвилин до повного приготування.
В середині процесу утятницу дістають, знімають кришку. Вода повинна була випаруватися. Роблять в рисі кілька дірок тонкої палицею (як з набору суші). Знову прибирають в духовку, накривши кришкою. Вимикають плиту за 5 хвилин до закінчення процесу, залишивши плов зі свинини в утятніце ще на 15-20 хвилин настоюватися.
Плов з куркою в утятніце
З курки виходить поживний і смачний плов, особливо якщо готувати його з застосуванням ніжок. Вони соковитіше, ніж філе, хоча не настільки охоче вбирають аромати.
Складові
Використовуйте наступні продукти при виконанні рецепта з куркою:
- філе, ніжки або їх поєднання - 600 г;
- рис - 300 г;
- цибуля - 2 шт .;
- морква - 300 г;
- масло - 100 мл;
- часник - 1 головка;
- куркума, зіра, сіль і перець - за смаком.
До курки можна додати приправу каррі, або використовувати прованські і італійські трави, вийде нестандартний, але смачний рецепт.
Приготування
Перед тим як приступити до приготування плову, курку необхідно обробити.
Якщо це ніжки, то знімають шкіру, щоб не було зайвого жиру.
Будь-яку частину добре промивають і обсушують, щоб не було бризок при обсмажуванні. далі:
- Очищену моркву нарізають брусочками по 3-4 мм в діаметрі, а цибуля - півкільцями або кубиками. Можна використовувати терку для корейської моркви. На простий тертці працювати не потрібно: при додаванні такої моркви плов раскиснет і стане, як каша. Ще один спосіб обробки овоча - нарізка кубиками або товстими пластинками-четвертинками.
- Утятница вже мала нагрітися, а масло в ній - пустити легкий димок. Не допускайте кипіння жиру, інакше смак страви зіпсується.
- Додають м'ясо і обсмажують 3-4 хвилини до золотистої скоринки, потім викладають цибулю і смажать ще 3-4 хвилини.
- Коли цибуля стане прозорою, додають до нього моркву. До цього часу вода з м'яса вже повинна була випаруватися. Все це роблять на сильному вогні.
- Після того, як засипали морква, додають 1 склянку води або бульйону, накривають кришкою на 5 хвилин. Заважати зірвак не потрібно.
- Відкривають кришку, додають спеції, сіль. Тепер можна засипати злегка набряклий рис. Його викладають лопаткою і акуратно розрівнюють, що не вдавлюючи. Додають бульйон або воду, щоб вона покрила рис.
- В середину кладуть головку часник, трохи надрізати зверху. Накривають кришкою, доводять на сильному вогні до кипіння. Тепер зменшують потужність і варять 15-20 хвилин.
Подавати курячий плов можна з будь-якою зеленню: кінзою, петрушкою, кропом або зеленою цибулею. Ніжне куряче м'ясо вбирає будь-які запахи. Готову страву може бути як гострим, так і пряно-солодким. Дуже незвичайні рецепти виходять, якщо при приготуванні додати яблука, родзинки або айву.
Поради
Щоб приготувати ідеальний плов в утятніце, можна скористатися деякими хитрощами. Вони ж допоможуть зменшити калорійність і адаптувати блюдо під будь-який смак:
- приготуйте дієтичний варіант, вибравши менш жирне м'ясо і зменшивши витрати масла. Для цього беруть 30 мл оливкової екстракту і змішують з половиною води;
- рис швидко вбирає воду, тому при промиванні краще використовувати фільтровану рідина, або дуже швидко зливати її;
- для отримання потрібно консистенції рис замочують в теплій підсоленій воді - гаряча призведе до розм'якшення структури, а від холодної зернятка почнуть тріскатися;
- подавати готову страву потрібно на великій плоскій тарілці, попередньо добре перемішавши. Деякі ставлять на стіл плов, викладений шарами;
- до трапези подають овочі: редис, редьку, огірки, томати, а також свіжу зелень;
- перемішувати крупу після додавання не рекомендується, інакше ефект пароварки порушиться;
- після приготування плов зі свинини наполягають в утятніце не менше 15 хвилин, вимкнувши плиту;
- із зелені для подачі найкраще підходить петрушка або кінза, а також рубаний зелений лук;
- при відсутності качатниці використовують каструлю, а зірвак попередньо обсмажують на сковороді.
Приготування рецепта в каструлі зі звичайними стеками трохи змінить фінальний аромат, але в цілому смак вийде не менш насичений.
Утятница - відмінна посуд для приготування ароматного, смачного і ситного плову з яловичини, баранини, свинини або курки.
У ній рис і м'ясо отримують необхідну обробку і зберігають задану консистенцію готового плову.