Плов по узбецьки в мультиварці-рецепт з фото
27.08.2019 165 0

Плов по узбецьки в мультиварці-рецепт з фото

Рецепти плова
В закладки

Одне з найпопулярніших страв східної кухні - плов - давно гостює на наших обідніх столах і заробив чимало шанувальників. Приготування його має безліч нюансів і особливостей в залежності від рецептів, прийнятих в різних національних кухнях: кавказької, татарської, узбецької та ін. Традиційно плов готується на вогні в масивному (чавунному) котлі (казані). Використання сучасної побутової техніки створює свої варіанти цієї страви, зручні і швидкі в приготуванні. Йтиметься про те, як зробити узбецький плов в мультиварці. Плов по узбецьки в мультиварці-рецепт з фото Цей кухонний багатофункціональний електроприлад дозволяє швидко змінювати технології приготування, переходити від смаження до гасіння, наприклад. А це як раз те, що необхідно для плову. В мультиварці він вийде розсипчастим і наваристим. До речі, мультиварка - «нащадок» рисоварки, яка була винайдена в Японії в 60-х роках минулого століття; плов повинен виходити з її допомогою найкращий. У деяких приладах є навіть спеціальний режим «плов - гасіння». Якщо він відсутній, використовуються кнопки «гасіння» і «жарка». Плов по узбецьки в мультиварці-рецепт з фото

Складові

Рецепти страви розрізняються перш за все по виду використовуваного м'ясного продукту: баранина, свинина, яловичина, курка. Рецепт справжнього плову, що готується в мультиварці, повинен включати в себе баранину.

У традиційній узбецької кухні плов готують саме з баранчиком.

Однак свіжа баранина не завжди присутня на прилавках, або надто дорога для звичайного покупця. Тому готувати можна з будь-яким м'ясом, використовуючи переважно філейні частини. Але баранина має істотну перевагу: це саме нізкохолестеріновую м'ясо. Плов по узбецьки в мультиварці-рецепт з фото Щоб приготувати смачний і ароматний плов по-узбецьки в мультиварці, необхідно підготувати наступні складові:

  1. Нежирна м'якоть баранини (яловичини, свинини) - 500-600 г; при цьому все ж необхідна наявність кісточок для навару. Постарайтеся не використовувати заморожений продукт, м'ясо готового блюда виявиться недостатньо соковитим. Плов по узбецьки в мультиварці-рецепт з фото
  2. Рисова крупа в кількості 2-х склянок. Рис рекомендується довгозерний, обов'язково великий, інакше в мультиварці він розвариться в кашу. На його якості не варто економити, купуйте добірну, чисту білу крупу твердих сортів, менш крохмалисту. Підійде пропарений рис жовтуватого кольору.
  3. Рослинна олія: соняшникова, кунжутне - чверть склянки.
  4. Морква - 1 або 2 штуки в залежності від величини. Плов по узбецьки в мультиварці-рецепт з фото
  5. Одна велика цибулина; головка свіжого часнику (не китайські). Має значення ступінь зрілості овочів, рання морква, наприклад, не додасть страві необхідний смак. Часник і цибуля повинні бути свіжими, соковитими.
  6. Сіль і класичні спеції узбецької кухні: зіра (він же кумін) - 1 ч. Ложка, сушений барбарис - 1 ст. ложка. Саме від зіри залежить характерний для узбецького плову пікантний відтінок смаку. На худий кінець можна використовувати готову суміш приправ «для плову». Плов по узбецьки в мультиварці-рецепт з фото

Підготовка продуктів

Дуже важлива ретельна підготовка інгредієнтів: при дотриманні цієї умови вийде справжній узбецький плов в мультиварці:

  1. Багато уваги приділяється обробці крупи. Рис промивають не менше п'яти разів, а іноді і більше: так щоб у воді не залишався мутний осад. Відкинути на друшляк або на металеве кухонне сито і дати воді добре стекти. Плов по узбецьки в мультиварці-рецепт з фото
  2. М'ясо, що не пісне, з невеликими прошарками жиру, промивають, обсушують, нарізають невеликими кубиками приблизно 3 х 3 см або трохи більше - воно повинно вийти соковитим. Для приготування зирвака - основи плову - обов'язкова наявність в м'ясі кісточок.
  3. Овочі - цибулю і моркву миють, очищають, подрібнюють ножем. Морква ріжуть великою соломкою довжиною не менше 4 см, цибулю - півкільцями. Не варто натирати морква на тертці, при цьому вона повністю «розчиниться» в масі рису. У готовому страву морквина має бути присутня у вигляді м'яких брусків. Плов по узбецьки в мультиварці-рецепт з фото
  4. Часник очищають від лушпиння і залишків кореневища, обмивають, але не поділяють на часточки, залишаючи цілу головку.
  5. Рослинна олія використовують рафінована; неочищена почне горіти при обсмажуванні.

Процес приготування узбецького плову в мультиварці

Щоб узбецький плов в мультиварці вийшов правильним, необхідно строго дотримуватися черговість закладки підготовлених продуктів і витримувати часовий режим. Приготування основи - зирвака, густого м'ясного соусу, є найбільш відповідальним етапом.

  • Виливаємо в мультиварку масло, коли воно добре розжариться, закладаємо шматочки м'яса, і включаємо режим «жарка» на 10 хвилин. При відсутності такої кнопки, користуємося режимом «випічка». Кришку тримаємо відкритою. М'ясо має покритися рівною підсмаженою скоринкою.
  • Додаємо цибулю і продовжуємо смажити ще 3 хвилини. Плов по узбецьки в мультиварці-рецепт з фото
  • Слідом відправляємо в мікрохвильовку подрібнену моркву, зіру і барбарис, посипаємо зірвак сіллю.
  • Щоб отримати гострий узбецький плов, кладуть в чашу невеликий стручок гострого червоного перцю. Це ризикований варіант, страва може вийти пекучим, тому краще додавати перець поступово невеликими дозами, пробуючи на смак. Плов по узбецьки в мультиварці-рецепт з фото
  • Продовжуємо смажити ще 10 хвилин з відкритою кришкою, всі овочі повинні стати коричневими.
  • Потім настає час завантажувати рис. Рецепт розсипчастого плову в мультиварці містить додаткові рекомендації з підготовки крупи: її необхідно не тільки добре промити, а й ретельно обсушити на рушник. Іноді радять навіть прогріти (але не смажити) на сковороді з невеликою кількістю масла. Хороший плов, що називається «зернятко до зернятка», виходить з пропареного рису золотистого кольору.

Плов по узбецьки в мультиварці-рецепт з фото Разровненную поверхню рису заливають, не перемішуючи з зирваком, гарячою водою, так щоб вона покривала рис на 1,5 - 2 см. Вдавлюють в поверхню рису головку часнику, можна додати для «букета» лаврові листочки. Другий варіант: рис з'єднують з м'ясом, овочами і спеціями, і продовжують смажити, помішуючи, протягом 2-3 хвилин, поки він не змінить свій колір і рисинки не стануть прозорими. Поміщають в центрі чаші цілий часник, за бажанням - лавровий лист. Тільки після цього заливають окріп, і далі вже не втручаються в приготування до закінчення готування.

  • Включають на дисплеї режим «гасіння» (або «крупа», «каша»). При відсутності на дисплеї цих кнопок натискають «мультіповар». Закривають кришку мультиварки. Якщо термін приготування автоматично не заданий, встановлюють таймер на 40 хвилин. Рекомендується хвилин через 30 зазирнути в мультиварку. Плов по узбецьки в мультиварці-рецепт з фото Якщо поверхня покрита рідиною, слід виконати невеликі поглиблення ложкою, щоб рівномірно розподілити її. Іноді вже через 30 хвилин плов можна вважати готовим, особливо якщо ви хочете отримати зернятка рису трохи твердими, щільними.
  • Після того, як прилад просигналізував про закінчення готування, не поспішайте відкривати кришку. Плов в мультиварці буде остаточно готовий через 10 хвилин. Видаліть часникову голівку - тепер можна приступати до дегустації. Часник, до речі, теж смачний і багатьом подобається.

Плов по узбецьки в мультиварці-рецепт з фото Це улюблене багатьма страву можна готувати таким же чином з яловичиною або свининою. Подивіться фото до нашого рецептом узбецького плову в мультиварці.

Корисні поради

Деякі рецепти узбецького плову в мультиварці рекомендують замочування рису на півгодини в солоній воді. Вважається, що вода забере частину крохмалю і зернятка не будуть злипатися. Варто спробувати, але не призведе це до зайвого розм'якшення крупи і перетворенню її в кашу? Ця рада підійде, якщо потрібно скоротити час приготування: гасити плов не 40 хвилин, а всього 30. Знавці радять використовувати рідкісний сорт рису «девзіра», ідеальний для приготування, але і найдорожчий. Крупа червоного кольору після промивання стає золотистою. Купити можна на ринку у узбецьких продавців або в інтернет-магазині. Плов по узбецьки в мультиварці-рецепт з фото Плов по-узбецьки, що готується в мультиварці, «підфарбовують», додаючи прянощі: шафран або куркуму. Блюдо буде не тільки смачним, але і красивим. Шафран має вишуканий гіркуватий смак і червоно-коричневий колір, але його часто підробляють через дорожнечу цієї спеції. Куркума більш доступна, вона додасть плову золотистий колір і посилить специфічний «східний» смак і аромат. Буде потрібно її зовсім небагато - одну чайну ложку, додавати треба перед закладкою рису. Запивають готовий плов теплим чорним або зеленим чаєм з лимоном. Плов по узбецьки в мультиварці-рецепт з фото

Комментарии (0)
Додати коментар
Розсипчастий плов зі свинини три рецепта на плиті, в мультиварці і в казані на відкритому вогні
Баранина - традиційне м'ясо для приготування класичного узбецького плову. Але поширення рецептів по всьому світу внесло корективи навіть у стандартні страви.
Плов в мультиварці Редмонд: рецепт зі свининою, куркою
Мультиварка - універсальний кухонний електроприлад з безліччю корисних функцій, які допомагають полегшити процес приготування їжі в домашніх умовах.
Рецепт плову на курдючному салі
По всьому світу люди готують плов, але справжні знавці смачних рецептів живуть у Ферганській долині, що розташована в Узбекистані.
Як приготувати плов в каструлі на плиті-покроковий рецепт з фото
Плов - смачне і легке в приготуванні блюдо, яке нескладно зробити в звичайному посуді. Середній час приготування - від 1 до 2 годин.
Смачний плов в скороварці, мультиварці-рецепт з докладним описом приготування
Скороварки бувають 2 типів: ті, що продаються як окремі прилади, і ті, що виконані у вигляді мультіварок з функцією скороварки.
Булгур з куркою в мультиварці
Булгур - це крупа з висушеної, подрібненої пшениці, попередньо обробленої окропом. У деяких країнах так ще називають плов з цієї крупи.