Рецепт плову на курдючному салі
21.08.2019 164 0

Рецепт плову на курдючному салі

Рецепти плова
В закладки

По всьому світу люди готують плов, але справжні знавці смачних рецептів живуть у Ферганській долині, що розташована в Узбекистані. Саме там створено класичний рецепт плову з курдюком і рисом девзіра. І готують його обов'язково на живому вогні. Звичайно, в домашніх умовах слід використовувати плиту, але якщо є можливість - обов'язково спробуйте зробити його на вугіллі.

Інгредієнти для страви

Для приготування страви потрібно наступні інгредієнти:

  • рис девзіра - 200 г;
  • баранина м'якоть - 1,5 кг;
  • кістки баранячі - 0,5 кг;
  • часник, сіль, спеції - за смаком;
  • морква - 2 кг;
  • цибуля - 500-600 г;
  • жир курдючний - 600 г;
  • гострий перець - 2 шт.

Окремо слід сказати про набір прянощів. Найкраще обмежитися класикою і взяти на вказану кількість інгредієнтів 2 жмені зіри, чорний перець і сіль.

Процес приготування

Приготування рецепта вимагає точного дотримання всіх кроків. Однак не слід думати, що це дуже складний і заплутаний процес. Якщо все робити правильно, то і новачок з першого разу зробить прекрасний плов з баранини з салом:

  1. Підготовка рису. Крупу потрібно добре промити до прозорої води, потім залишити в солоній воді на 30-40 хвилин. Також це необхідно, щоб плов був розсипчастим.                                                         Рецепт плову на курдючному салі
  2. Підготовка м'яса. У казан додають нарізаний шматочками жир курдюка і розтоплюють. Потім дістають шкварки і кладуть цибулю, відразу ж викладають кістки. Обсмажують на сильному вогні. Дістають кістки і кладуть м'ясо.                                                                                                                                           Рецепт плову на курдючному салі
  3. Овочі. Поки смажиться м'ясо, нарізають морква товщиною в 1 см і довжиною 5-6 см. Додають її до м'яса.                                                                                                                                                                     Рецепт плову на курдючному салі
  4. Підготовка зирвака. Коли м'ясо в казані обжарится, а морква тільки вкладеться, кладуть назад кістки і зіру, а також перець і часник з сіллю. Заливають водою на 2 см вище і залишають нудитися на годину на середньому вогні.                                                                                                                                                      Рецепт плову на курдючному салі
  5. Завершення процесу. Дістають з казана кістки, часник і перець, кладуть шумівкою чистий рис і знову заливають гарячою водою. Залишають на 25-30 хвилин. У рис потрібно повернути перець і кістки з часником.     Рецепт плову на курдючному салі

Ось так готують плов на курдюці в Узбекистані на відкритому вогні. У процесі приготування перемішувати інгредієнти не потрібно.

Плов на курдючному жирі з куркою або свининою

Для приготування на курдючному жирі плову зі свининою або куркою візьміть: 500 г м'якого м'яса, 100 г жиру, 7 зубчиків часнику, 300 г цибулі, 400 г моркви, 1 склянка рису, прянощі і сіль. Також буде потрібно кип'ячена вода - близько 3 склянок.

Порада! Вибирайте прянощі або набір, в якому є коріандр, паприка, куркума і барбарис.

Далі суворо дотримуйтесь технології:

  1. Спочатку готують зірвак, розтоплюючи курдюк в гарячому казані. Його потрібно нарізати шматочками, а після повного розтоплення прибрати шкварки.
  2. Свинину або курку нарізають брусочками, обсмажують в казані 5-7 хвилин, солять. Туди ж додають подрібнену цибулю і часник.
  3. Морква рубають соломкою товщиною 0,5-0,7 мм, додають до м'яса з цибулею. Відразу ж закладають прянощі і заливають водою. Гасять 15 хвилин.
  4. Засипають зверху зирвака рис, заливають окропом і додають частину залишків прянощів. Накривають кришкою і тушкують 45 хвилин на мінімальній потужності.

Після закінчення готування казан загортають рушником і залишають на 30-40 хвилин остигати. За цей час рис добре пропарити.

Корисні поради

Для приготування смачного плову потрібно терпіння. Піднімати кришку після закладання рису не рекомендується як мінімум 10 хвилин - він краще пропарити і вийде м'яким.

Найскладніше в приготуванні плову з курдючним жиром - вибрати правильний рис. Девзіра продається багато де, але коштує вона дорога і не скрізь - справжня. Багато продавців фарбують звичайний рис цегляним пилом і продають його під маркою девзіра.

Є рецепти, в яких жир змішують з маслом, це можна зробити для запобігання горіння жиру. Однак на калорійності такий хід ніяк не позначиться, і блюдо все одно буде з дуже високою жирністю.

Плов на курдючному жирі - смачне, ароматне, традиційне блюдо, якщо готувати його з бараниною. Однак при бажанні завжди можна скористатися іншими рецептами, наприклад, з куркою.

Комментарии (0)
Додати коментар
Рецепт плову з печінки
Рецепт плову з печінки
Рецепт плову з печінки
21.08.19 Рецепти плова
Класичний плов з печінкою - це ситне, корисне блюдо, яке готується простіше, ніж рецепт з м'ясом. До складу субпродукту входить безліч корисних мікроелементів, яких не
Підбірка найкращих рецептів плову з чорносливом
Сотні рецептів плову мають розмаїття: страви з айвою, незвичайними спеціями, сухофруктами. Плов з чорносливом входить в категорію неканонічних страв, однак навіть в
Рецепти плову з полби: з куркою, з м'ясом, з грибами
Незвичайний плов з полби в деяких сенсах виграє у традиційного рецепту з рисом. Але слід врахувати, що цей варіант сильно відрізняється від узбецького методу
Приготування плову в мікрохвильовці рецепти з фото
Популярність СВЧ-печей значно знизилася після винаходу мультіварок, і частіше за все люди стали користуватися невеликими пристроями з мінімумом функцій.
Плов з сочевиці по азербайджанські
Азербайджанський плов з сочевицею - блюдо нетрадиційне, але дуже смачне. М'ясо в ньому замінюють бобові, а в деяких рецептах успішно використовується курка, свинина або
Як правильно приготувати смачний плов кілька кращих відео рецептів
Будь-кухар світу скаже, що справжній плов виходить, тільки якщо приготувати його на багатті. Не будемо забувати, що приготування цієї страви бере початок з глибокої