Підбірка найкращих рецептів плову з чорносливом
Сотні рецептів плову мають розмаїття: страви з айвою, незвичайними спеціями, сухофруктами. Плов з чорносливом входить в категорію неканонічних страв, однак навіть в Узбекистані і Таджикистані його часто готують, використовуючи класичне м'ясо - баранину, або курятину. Інтерпретацій рецепта існує багато, і кожна з них може виявитися набагато смачніше традиційного варіанту.
Складові
Приготувати плов з чорносливом можна за стандартною технологією, використовуючи яловичину, баранину або свинину. Існують пісні варіанти страви, коли м'ясо не використовується, а плов подається як гарнір. У цьому випадку часто використовують родзинки як добавку до чорносливу.
Факт! Сухофрукти ідеально поєднуються з яловичиною та куркою, зі свининою чорнослив, курага і родзинки також використовуються, але багато кулінарів вважають таке поєднання не найбільш відповідним для плову.
Так як рецепт відходить від канонів, рис можна використовувати будь-який. Якщо хочеться отримати розсипчастий плов, вибирайте довге пропарене зерно. Але в будь-якому випадку крупу добре промивають - до прозорої води. Чорнослив, родзинки і курагу намагаються вибирати не дуже солодкі. Перед приготуванням на 30-40 хвилин їх замочують в теплій воді (не окропі!). Додатково до складу плову з чорносливом входять: цибуля, морква, часник, набір прянощів. Курагу і чорнослив можна різати соломкою, а морква завжди нарізають тонкими брусочками. Обов'язкова пряність для приготування - зіра. Якщо плов роблять з куркою, можна використовувати нестандартні набори трав, наприклад, прованські і італійські.
Рецепт з чорносливом і свининою
Плов зі свининою і чорносливом - смачне, ароматне блюдо, зовсім не схоже на традиційний варіант. Перчити і використовувати пекучі спеції в ньому не рекомендується, але кислинка барбарису здатна прикрасити незвичайне блюдо. Щоб приготувати плов з м'ясом, візьміть: 500 г рису, 600 г свинини, 2 морквини і стільки ж цибулі, а також 5 чернослівін. Масла потрібно 200-200 мл, 5 зубчиків часнику, 1-2 ч. Л. солі, запашний перець, лавровий лист - за 3-4 шт. Зі спецій підготуйте: 1 ч. Л. зіри, 0,5 ч. л. куркуми, 2 ст. л. барбарису, дрібку кмину, коріандру і кінзи. Процес приготування:
- Очистіть цибулю і моркву, наріжте півкільцями і тонкими брусочками.
- Свинину промити, обсушити, поріжте великими шматочками.
- Чорнослив промийте і подрібніть.
- Налийте в казан масло, розігрійте, додайте м'ясо і смажте 10 хвилин на сильному вогні.
- До підрум'яненою свинині додайте цибулю, моркву і чорнослив.
- Гасіть 15 хвилин, помішуючи, потім покладіть зверху рис, спеції і залийте гарячою водою на 2 см вище рівня крупи.
- Гасіть 20 хвилин на середньому вогні до часткового випаровування води.
- Додайте в рис часник, накрийте кришкою і зменшіть до мінімуму вогонь. Гасіть 20 хвилин.
- Відкрийте казан, перемішайте вміст, накрийте кришкою і залиште ще на 10 хвилин у вимкненій духовці.
Якщо не наполягати ароматне блюдо, то воно частково втратить смак.
Рецепт східного плову з чорносливом і нутом
Щоб приготувати плов з чорносливом і нутом, необов'язково використовувати м'ясо. Блюдо вийде ароматним і ситним за рахунок поєднання круп, прянощів:
- візьміть 1 склянку круглого рису і 1 стакан нуту;
- підготуйте сіль, улюблені прянощі, в тому числі зиру;
- відміряйте ¾ склянки чорносливу;
- використовуйте 100 мл оливкової олії замість соняшникової;
- з овочів потрібно 2 моркви і цибулина;
- 5-6 зубчиків часнику.
Так як м'ясо в складі рецепта відсутня, готується він швидко і без особливих зусиль. Головне - добре промити рис, а потім залити його гарячою водою на 30 хвилин. Поки рис підходить, очищають овочі, нарізають цибулю і моркву будь-якою формою. Чорнослив промивають гарячою водою після вимочування протягом 30 хвилин, нарізають шматочками. Масло додають в казан, прогрівають, кладуть в нього цибулю, потім моркву. Смажать 3-4 хвилини на середньому вогні, додають прянощі. Поки овочі смажаться, нут відварюють протягом половини часу від інструкції. До м'яких овочів додають чорнослив, смажать 3 хвилини. До цього часу рис досить розбухне, воду зливають через друшляк. Кладуть крупу в казан, розподіливши рівним шаром. Заливають склянкою води, додають сіль. Рідина повинна бути на 0,5 см вище рису. Після закипання вогонь зменшують, в рис закладають часник, накривають і гасять 35 хвилин. Коли час вийде, відкривають кришку і збирають рис невеликою гіркою, додають нут і тушкують ще 7-10 хвилин на повільному вогні. Після приготування страву розмішують і подають.
Рецепт плову з чорносливом і родзинками
У плов з чорносливом можна додати родзинки, тоді рецепт вийде солодким. Таке поєднання ідеально підходить як гарнір до курки або використовується як самостійне блюдо в період посту. Складові! Візьміть 200 г круглого рису, 2 цибулини, 2 моркви, 1 болгарський перець і 8 великих чернослівін. Також буде потрібно 150 г родзинок, 2 ч. Л. зіри, 4 зубчики часнику, 2 ч. л. сушеного базиліка, 150 мл олії. Готуйте в кілька кроків, весь процес займе не більше 1 години, так як обробляти м'ясо не потрібно:
- Лук очистити, нарізати шматочками, натріть моркву або порубати кубиками.
- Накришить болгарський перець соломкою.
- Промийте ізюм прохолодною водою, наріжте чорнослив смужками.
- Влийте в сковороду з товстим дном рослинне масло, додайте цибулю і моркву, потім - солодкий перець.
- Через 5-6 хвилин додайте до напівм'яким овочам чорнослив, родзинки і приправи. Гасіть 5 хвилин.
- Промитий рис покладіть поверх овочів, перемішайте, залийте водою і додайте очищені зубчики часнику.
- Накрийте кришкою, зменшіть потужність плити до мінімуму і варіть, поки вода повністю не випарується. Це займе 20-30 хвилин.
Подайте пісний плов в красивому блюді, прикрасивши кропом, кінзою або петрушкою. Цікаве поєднання вийде, якщо додати листочки м'яти.
Корисні поради
Допоможуть приготувати смачний плов з чорносливом секрети від професіоналів і зберігачів традицій узбецької кухні:
- при використанні рису звертайте увагу на кількість води, вказане на упаковці;
- якщо сухофрукти м'ясисті, м'які, замочувати їх не потрібно;
- терта морквина «губиться» в плові, її можна замінити в рецепті тонкою соломкою або маленькими кубиками;
- прянощі краще закладати разом з водою після обсмажування овочів і сухофруктів;
- сіль кладуть останньої - через 2-4 хвилини після додавання спецій і сушених трав;
- як тільки рис покладуть поверх овочів, перемішувати інгредієнти припиняють;
- доповідати сіль можна в готовий плов, але інші компоненти після приготування класти вже не можна;
- додайте до стандартного набору сухофруктів - родзинок і чорносливу - інжир або курагу, вийде новий смак;
- якщо після фінального етапу загорнути казан в рушник або вовняну річ, залишивши в духовці на 1 годину, то плов стане ще смачніше.
Прислухаючись до порад і точним рецептами, приготуйте смачний плов з сухофруктами, здивуєте близьких. Блюдо унікальне тим, що навіть при відсутності м'яса воно виходить ситним і дуже ароматним за рахунок використання сухофруктів.