Плов по Ташкентської-рецепт смачної страви з фото
15.08.2019 234 0

Плов по Ташкентської-рецепт смачної страви з фото

Рецепти плова
В закладки

Існує два види ташкентського плову - повсякденний, який не відрізняється від традиційного узбецького і подається сьогодні у всіх чайханах на заміну раніше найбільш популярному чайханскому. Його готують в узбецьких сім'ях, він вважається рядовим, буденним варіантом. Досвідченому ж в питаннях плововеденія читачеві такий урок буде малоцікавий. Плов по Ташкентської-рецепт смачної страви з фото Ми ж хочемо розповісти про те, що являє собою другий тип цієї страви - весільний ташкентський плов. Цей плов демонструє яскравість фарб і аромат спецій Сходу, багатство цієї сонячної землі, а ще він символізує широту душі узбецького народу. Виглядає яскраво, помітно, щедро, святково. А ще він дуже раціональний в питаннях готування - вариться плов просто, без ускладнень. Плов по Ташкентської-рецепт смачної страви з фото

Складові

Як і інший узбецький плов, цей вимагає багато моркви, рису, трохи цибулі Потрібно ще масло рослинне хорошої якості, а також горох нут і сухофрукти. Таким чином, святковий плов збирає в собі найкраще, що є в класичному узбецькому плові, плові з нутом і традиційному фруктовому. Плов по Ташкентської-рецепт смачної страви з фото Святкове блюдо передбачає багато їдців, а тому скупитися не будемо. Приготуємо великий казан (в ідеалі готувати треба на відкритому вогні), хороший гострий ніж, воду для замочування рису. І такі продукти:

  • м'ясо - 3 кг - 3,5 кг. Шикарний плов просить різноманітності м'яса, тому можна брати все, що є під рукою - баранячий задок, шматок яловичини, курку;

Важливо! Тут треба пояснити, що в звичайному узбецькому плові м'ясо не вважають найнеобхіднішим і першорядним продуктом.

Але ми ж готуємо плов весільний, а значить, м'яса треба взяти більше, різати його крупно - нехай усі бачать щедрість і хлібосольність господаря! Плов по Ташкентської-рецепт смачної страви з фото

  • морква - 2 кг (якщо є жовта, беріть половину жовтою, якщо немає її, і не треба, помаранчева цілком згодиться); Плов по Ташкентської-рецепт смачної страви з фото
  • курдючное сало - 200 г;
  • цибуля - 2 великі білі цибулини;
  • рис - 2 кг (зазвичай узбеки готують з девзіра, але і краснодарський круглозерновой цілком підійде. Не годиться тільки пропарений); Плов по Ташкентської-рецепт смачної страви з фото
  • нут і родзинки - по 200 г;
  • зіра - 2 ст. ложки;
  • сіль - приблизно 1,5-2 ст. ложки;
  • куркума - 3 ч.л без великого верху; Плов по Ташкентської-рецепт смачної страви з фото
  • масло рослинне - 600 г.

Багато, начитавшись старовинних рецептів приготування плову, готові гаманець і щось ще покласти на вівтар автентичності і бажають купити для справжнього плову справжнє масло предків. Наприклад, масло зігір-йо. Це особливий сорт лляної олії в суміші з кунжутним, який використовувався насправді не від хорошого життя, а тому що дорогого курдюка бідне населення не мало.

Важливо! У продажу сьогодні якого тільки масла не зустрінеш! І лляне, і кунжутне, і навіть бавовняне, якщо сильно постаратися, напевно, можна знайти.

Ось і йшло в хід бавовняне, розбавляючи лляним, з добавками кунжутного. Тим часом, якщо через незнання хлюпнути масла зігір-ер в казан та прожарити, ніякими засобами посуду не відмиєш. Так що експерименти з маслом хороші при знанні культури його споживання і при умінні готувати. Плов по Ташкентської-рецепт смачної страви з фото Однак знайти його все одно практично неможливо, а тому беремо просте добре очищене рослинне і присмачуємо хорошим шматком курдючного жиру або витопленого сала. Ось курдюк-то точно додасть неповторної ташкентською нотки в ваш плов, навіть якщо він без баранини. А якщо немає курдюка, влийте в соняшникову олію грамів п'ятдесят кунжутного - смак воно дає приголомшливий! А ще для душі приготуйте трохи настою шафрану, якщо є, і жменю кураги. Якщо плов готується на весілля, в Ташкенті відварюють кілька яєць і, очистивши їх, закладають в зірвак. По-перше, це красиво - нарізані Жовткову і білкові очі, а по-друге, символізує побажання парі мати багато діточок. Гарний звичай, правда? Плов по Ташкентської-рецепт смачної страви з фото

Покроковий рецепт приготування

Плов, приготований по Ташкентської, - це дуже сильно обсмажене м'ясо і такі ж сильно прожарені овочі.

Масло при опусканні їх повинно бути розпечене до максимуму, інакше утворюється жижа, яку доведеться має випаровувати.

Так що все смажимо до неможливо красивою скоринки. І в першу чергу м'ясо - воно подається крупно, так що від зовнішнього вигляду залежить багато чого. Отже, замочуємо за добу нут, готуємо продукти, включаємо вогонь до максимуму! Плов по Ташкентської-рецепт смачної страви з фото Тепер докладно, як приготувати рецепт, а точніше, плов так, як готують його в Ташкенті.

  1. Нут замочити заздалегідь. Плов по Ташкентської-рецепт смачної страви з фото
  2. Перебрати, добре промити і замочити рис в гарячій, приблизно 60 градусів, воді з сіллю. Чому з сіллю? Тому що плов повинен насититися не простий, а смачною водою! Плов по Ташкентської-рецепт смачної страви з фото
  3. Розжарити казан, вилити масло і прогріти його до білуватого димку. Плов по Ташкентської-рецепт смачної страви з фото
  4. У казан відправити нарізані шматочки курдюка, щоб вийшли шкварки. шкварки вийняти.Плов по Ташкентської-рецепт смачної страви з фото
  5. Нарізати м'ясо великими шматками і обваляти в спеціях і солі. Нехай помарінуется поки. Спеції - червоний мелений перець, чорний мелений перець, паприка, куркума. Є думка, що великі шматки м'яса для збереження внутрішньої соковитості краще відправити в духовку і запекти при середній температурі до блідо-рожевого соку всередині. Гарна ідея, якщо вже ви вирішили готувати справжній весільний плов. Тоді надсилайте баранину і інші шматки в духовку, вони потім стануть в нагоді на етапі закладки рису. А якщо не хочете ускладнювати процес, то просто розжарити масло і до коричневої скоринки на сильному вогні обсмажте шматки з усіх боків. М'ясо дістаньте поки з казана. Плов по Ташкентської-рецепт смачної страви з фото
  6. Далі йде цибуля. Його можна нашаткувати півкільцями, а можна кубиками, це не принципово, адже цибуля в процесі приготування піде, розчиниться, його не буде видно в страві. Просто дочекайтеся рівного загару на луці і зменшення його в об'ємі. Плов по Ташкентської-рецепт смачної страви з фото
  7. Час класти моркву. Різати її радять соломкою, але для різноманітного за складом ташкентського плову зробимо виняток і наріжемо рівними красивими кубиками - і жовту, і червону. Додамо половину до цибулі. Смажимо, посипавши щедро зирой. Плов по Ташкентської-рецепт смачної страви з фото
  8. Якщо хочете покласти варених яєць, то саме час. Нехай теж трохи пожежі, розкладіть їх по краях казана.
  9. Пожежа морква, стала карамельного виду і темного кольору? Пора додавати другу частину моркви, заливати її водою так, щоб тільки накрити овоч, солити, класти м'ясо і нут. Зверху посипати родзинками, курагою і барбарисом. Усе! Просто закрити кришкою і дати потомитися приблизно 40 хвилин. Плов по Ташкентської-рецепт смачної страви з фото
  10. Відкриваємо казан, акуратно виймаємо шматки м'яса в окремий посуд, аби дати їм розвалитися. Потім викладаємо замочений рис. Плов по Ташкентської-рецепт смачної страви з фото
  11. Розклавши рис рівно, потрібно залити його водою так, щоб тільки був прикритий, посолити, спробувавши зірвак на смак. Повинно бути трохи пересолене - рис візьме зайву сіль! Для краси додайте настій шафрану. Плов по Ташкентської-рецепт смачної страви з фото
  12. Включити вогонь так гаряче, як це можливо, і варити до випаровування рідини.
  13. Рис став майже сухим? Подивіться, що там у нього твориться на дні. Для цього акуратно перевірте дірочку довгою ложкою або кінцем рукоятки шумівки. Якщо на дні тільки масло, а води вже немає, саме час знижувати вогонь і доводити плов до готовності упрівання. Плов по Ташкентської-рецепт смачної страви з фото
  14. Зробити мінімум вогню, зібрати рис гіркою, не пошкоджуючи овочі. По краях розкласти м'ясо, зверху виконати невелике заглиблення, в нього викласти трішки сушеного барбарису або журавлини - просто так, для більшої краси. Покрити каструлю серветкою або рушником, закрити кришку і довести плов до кондиції. Плов по Ташкентської-рецепт смачної страви з фото
  15. Подавати на широкому блюді, прикрасивши нарізаним м'ясом (частина м'яса також зазвичай подається і шматками разом з дощечкою для різання і ножем). Кожен може брати великий шматок м'яса і відрізати від нього гарячі ароматні шматочки. Зверху кладуть нарізані навпіл яйця, гірка барбарису і все інше з плову, що ще більш прикрасить собою цю пишність. Плов по Ташкентської-рецепт смачної страви з фото

Поради

У Ташкенті, як і у всій Центральній Азії, плов вважається самодостатнім стравою. Тому до нього подаються коржі і салат. Плов по Ташкентської-рецепт смачної страви з фото Салати, як правило, овочеві. Але найбільш популярний, простий, улюблений салат в Узбекистані - нарізані помідори з цибулею. Його називають ачік-Чичук.

Готувати його просто - соковиті стиглі помідори нарізати тонко-тонко скибочками або полукружкамі, додати в них тонко нарізаний ріпчаста білий лук.

Все посолити, поперчити червоним і чорним меленим перцем і перемішати. Салат готовий! Пропорції такі - на кілограм помідорів 400 г цибулі, пара малих ложок солі і ложечка перцю.

Комментарии (0)
Додати коментар
Як приготувати правильний, дуже смачний плов
Про те, як приготувати смачний узбецький плов, писано так багато, що вже не знаєш, який рецепт брати. Тут буде і варіант зі свининою (хоча узбеки на 93 відсотків
Плов з сочевиці по азербайджанські
Азербайджанський плов з сочевицею - блюдо нетрадиційне, але дуже смачне. М'ясо в ньому замінюють бобові, а в деяких рецептах успішно використовується курка, свинина або
Як приготувати плов в каструлі на плиті-покроковий рецепт з фото
Плов - смачне і легке в приготуванні блюдо, яке нескладно зробити в звичайному посуді. Середній час приготування - від 1 до 2 годин.
Покроковий рецепт плову без моркви з фото і відео
Трапляється, рис є, м'ясо, цибулю теж в наявності, а моркви немає. Або інша ситуація: морква є, але той, для кого ви готуєте сьогодні, не любить її.
Як правильно приготувати смачний плов кілька кращих відео рецептів
Будь-кухар світу скаже, що справжній плов виходить, тільки якщо приготувати його на багатті. Не будемо забувати, що приготування цієї страви бере початок з глибокої
Смачний плов в скороварці, мультиварці-рецепт з докладним описом приготування
Скороварки бувають 2 типів: ті, що продаються як окремі прилади, і ті, що виконані у вигляді мультіварок з функцією скороварки.