Як приготувати правильний, дуже смачний плов
Про те, як приготувати смачний узбецький плов, писано так багато, що вже не знаєш, який рецепт брати. Тут буде і варіант зі свининою (хоча узбеки на 93 відсотків мусульмани), і рецепти з томатом, і прискорені способи варіння на сковороді. Але рецепт смачного плову з узбецькими нотками - це слідування традиціям приготування цієї страви на Сході.
Як приготувати смачний плов
Отже, приготувати смачний плов можна, дотримуючись канонів східної кухні. Узбецький плов - це різноманітні варіанти з регіональними відмінностями. Якщо зберетеся готувати бухарський, то це буде інший варіант, ніж ферганський, і кожне блюдо приготування має трохи особливе.
Але є загальне, що відрізняє узбецький плов від приготованого, скажімо, в Азербайджані. Отже, узбецький плов готують так:
- казан - кращий. Якщо немає казана, то нехай буде толстостенная каструля або об'ємна сковорода неодмінно з товстим дном, інакше рис та овочі по дну і боків стануть пригорати. І щільно прилегла кришка;
- моркви потрібно багато і різати її потрібно соломкою, чим довше, тим краще. Терта на терці (в тому числі корейської) морква розчиниться і буде суцільний рудої масою. Наше завдання - нарізати довго і не тонко;
Умільцям вдається нарізати моркву довгими брусками навскоси, що при приготуванні змушує морквяний соломку скручуватися - апетитно, чи не розваристої.
- м'ясо. З бараніни- свинини-яловичини - курки варто вибрати перше або, в крайньому випадку, яловичину. Але найкращий плов виходить з баранини по-узбецьки, точніше, з ягняти. Курка теж піде як прохідний варіант, доступний і гідний продукт виходить з куркою в казані і на відкритому вогні. Але класичний узбецький плов будинку краще творити з курдючним салом і нежирної задньою ногою баранчика;
- рис - половина успіху у виборі правильної крупи. Для розсипчастого рису потрібно правильне співвідношення зирвака (основи) і крупи, але не менш важливий і сорт рису. Не шукайте новомодних пропарених видав, вони полегшують кухареві життя, але не роблять плов смачніше. Краще брати традиційні пловние сорти. Наприклад, знайти киргизький рис девзіра (іноді називаю його девзра) або Чунгара.
Перший рис коричневий, але після промивання стає рожевим. Другий трохи світліше, теж ідеальний для узбецького плову. З девзіра блюдо вийде темного кольору, увібравши в себе колір смаженої цибулі, моркви і природний колір девзіра. Якщо такого немає, то беріть звичайний краснодарський, але не варто гнатися за красивим белейшім басматі - він хороший для відкидного плову, а це вже інша історія;
- як різати м'ясо - зазвичай середніми шматочками, щоб не загубилося в готової їжі, але і не було надмірно великим. Втім, існують любителі готувати так, щоб на порцію виходив один великий шматок;
- зірвак вариться чим довше, тим краще. А якщо приготувати основу напередодні, смак готового блюда від цього не погіршиться;
- не відчиняйте казан завчасно і не здумайте перемішувати вміст до повної готовності. Тільки перед подачею!
Складові
Про склад сказано вище. Додамо, що крім м'яса, моркви, рису обов'язковим компонентами є:
- цибуля ріпчаста часник масло (цибуля кладуть традиційно щедро, при цьому чим «зліше», гостріше буде цибуля, тим плов духмяний і краще). Олія соняшникова і тільки рафінована, а часник - тільки старий, молодий просто розчиниться в процесі приготування і не дасть краси невимовної, яку дати може тільки ядреная головка старого часнику;
- м'ясо на кісточках - зазвичай рецепт передбачає окремо вага чистого м'яса і добавкою кісточок. Це добре для створення особливої ароматної атмосфери в плові, а також для того, щоб найсмачнішу м'ясну кісточку можна було за великим столом піднести шановному гостю. Такий стародавній звичай.
Спеції потрібно описати особливо. Є люди, які сунуть готові спеції в наборах. Це не кращий варіант. Тому що там часом є все, що завгодно, крім головного - зіри і шафрану.
Дорогий шафран варто купити на ринку, щоб надати чудовий жовтий відтінок і особливий присмак.
Але якщо його немає, підійде більш доступна куркума, хоча можна і без неї. А ось зиру нічим замінити не вдасться, якщо хочете, щоб вийшла не російська каша з м'ясом, а узбецький плов - ароматний, трохи задушливий, як і годиться зіре.
Так, мало не забули - мелений перець червоний або червоний стручковий, другий краще, так як він дуже гарний, коли ошатно підноситься разом з головкою часнику на вершині вашого божественного страви. Якщо готуєте з яловичини, то додайте хоч трішки витопленого баранячого жиру або курдючного сала.
Смачний плов покроковий рецепт
А тепер про те, як приготувати дуже смачний плов покроково.
- Розжарити масло до синюватого димка (ось чому воно повинно бути рафінованим, щоб не горіло).
- Киньте м'ясну кісточку. Обсмажте до коричневої скоринки і вийміть.
- Тепер прийшов час додати нарізаний півкільцями цибулю. Можна різати і дрібніше, і крупніше, в добре підготовленому плові цибулю все одно розчиниться вже на стадії зирвака.
- Поки цибуля стане золотистим, порізати невеликими шматками м'ясо. Для найкращого плову - найкращу баранину або яловичину.
- Як тільки м'ясо зчепилося (а смажимо все на сильному вогні), додайте порізану моркву. Можна частину моркви залишити сирої і додати трохи пізніше.
- Ось тепер час солити і ще гарненько все обсмажувати.
- Покладіть в середину головку чистого часнику, покладіть обсмажену раніше кісточку, перець червоний стручком і тепер час долити окропу так, щоб овочі прикрити на 3 см. Знизити температуру вогню до мінімуму і проварити зірвак чим довше, тим краще.
- Поки вариться, промийте в декількох водах рис - особливо надзвичайно курну девзіра. Мучки і пилу не повинно залишитися!
Важливо! Перед закладанням рису пробуйте на сіль зірвак. Його потрібно пересолити, інакше несолоний рис вбере сіль, і їжа буде ніякої.
9. Далі киньте в зірвак жменю сушеного барбарису, викладіть промитий рис - добре допомагає шумівка. Заливаємо рис окропом, щоб вода покрила рис на пару пальців. На сильному вогні доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь, накриваємо кришкою і чекаємо, щоб вода повністю вбралася в рис. Дерев'яною паличкою або ручкою шумівки проверни отвори в рисі - каламутна рідина на дні буде означати, що залишилася вода, рівна блискуча - це масло. Значить, пора робити найменший вогонь, збирати гіркою рис, посипати його зирой і під кришкою потримати ще хвилин 15-20. Тільки після цього можна відкрити кришку і потім перемішати.
10. Подавати ще хвилин через десять.
Для приготування можна брати курку, яловичину, росіяни дуже люблять свинину. Тільки рада загальний - нехай будь-яке м'ясо буде з кісточкою, воно смачніше тут звичайної вирізки. На основі даного рецепта готуються будь-які види плову, аж до вегетаріанського, куди замість м'яса кладеться курага, айва, родзинки та ін. На нашому сайті ви знайдете різноманітні рецепти з фото прості і смачні.
Поради плововаров
Справжній узбецький плов - поради знавців:
- Для смачного плову потрібно гарний настрій.
- Якщо готуєте плов часто, не скупіться і придбайте гострий казан - плов НЕ пригорить.
- Хочете автентичний смак і аромат? Обов'язково приготуєте зиру, барбарис, а ось ніяких петрушки, базиліка, хмелі-сунелі класти в нього не треба!
- Розтерши пальцями зиру перед закладкою, ви посилити аромат цієї східної спеції.
- Після приготування страви подбайте про салаті - до цієї страви прийнято подавати помідори, нарізані тонкими часточками з таким же тонко нарізаною цибулею. Ніякого масла, сметани та інших добавок не потрібно. Тільки сіль і мелений перець!