Рецепт плову по арабськи
Арабська плов - узагальнена назва страви з рису та інших компонентів. Відповідно, існує велика кількість різних рецептів по-арабськи. Арабська варіант сходить до древнеіранськой традиції, згідно з якою блюдо готується на основі роздільного приготування м'яса і рису, які не змішуються при подачі. Інша відмінна риса арабського плову - в повній відсутності свинини. Її в мусульманських державах майже не вживають і християни. А ось курка популярна. Плов готують також з баранини, ягня, яловичини. І, звичайно з великою кількістю східних спецій і великою різноманітністю овочів.
Як приготувати арабська плов
Плов по арабськи може бути з м'ясом, фруктами, а також з овочами. При цьому рецепти настільки різні, що знайти єдино вірний, який буде характеризувати блюдо по арабському походженням, досить складно. Але є щось спільне в будь-якому рецепті.
Рис відварюється окремо, а потім змішується в блюді в холодному вигляді, щоб разом з іншими продуктами дійти до готовності.
Плов по-арабськи взагалі досить простий. Якщо середньоазіатський варіант - це ціла наука, а приготування - ритуал, то арабський готується просто. Можете самі в цьому переконатися.
Складові
Найчастіше варять з рисом, однак поширений також і булгур. Гара, або некрупяная частина плову, може бути яєчної, рибної, м'ясної, тощо. В будь-якому плові в Гарі або як гарнір в плову повинні бути фрукти - кисло-солодка алича, родзинки, гранатові зерна. Третя особливість плову на арабський манер - це додавання бобових. Дуже люблять тут класти в нього квасолю, сочевицю. Неодмінно додається топлене масло, яке кладуть відразу при варінні рису, що надає вершковий ніжний смак. Використовується багато спецій, прянощів і зелені. Втім, такий багатий набір застосуються не завжди. Звичайний плов, «плов будинків», готується з сочевицею і з дуже скромного переліку продуктів. Однак базовий набір присутній:
- рис - півтори склянки;
- 1 цибулина;
- сочевиці і курячого філе - за смаком;
- сіль;
- зелень.
Для його приготування на звичайній сковороді обсмажують нарізану дрібно цибулю, в нього додається дрібно нарізане філе курки, смажиться до готовності. Окремо відварюється в підсоленій воді сочевиця (півсклянки на склянку води). Коли вона готова, потрібно влити ще 3,5 склянки гарячої води і закласти промитий рис. Як звариться, додати цибулю з м'ясом, перемішати, прогріти і подавати, прикрасивши нарубаного зеленню. Щоб підтвердити простоту арабського плову, наведемо ще один рецепт. Потрібно взяти:
- півкілограма рису;
- курку вагою понад кілограм;
- 750 мл курячого бульйону;
- по 100 г моркви і цибулі;
- 150 г горіхів;
- сіль і перець.
Відвари курку з цибулею і корінням, розібрати її на шматочки, відокремивши м'ясо від кісток. Рис добре промити, підсушити і злегка обсмажити в сухому вигляді на сковороді, щоб став прозорим. Влити бульйон і хвилин п'ять прокип'ятити при досить бурхливому бурлінні. Потім закрити кришку і залишити доходити до готовності на водяній бані. В кінці в рис покласти м'ясо, злегка підсмажені горіхи і нарізаний маринований перець. Подавати із зеленню в гарячому вигляді.
Рецепт арабського плову маклюба
Рекомендуємо приготувати рецепт цікавого страви, яке не є, строго кажучи, пловом в традиційному розумінні цього слова. Подібне готують в Туреччині та Ірані як окрему страву і називають сабжем. Однак у всіх рецептах блюдо називається саме так - плов маклюба, що в перекладі з арабської означає «перевертень».
Перевертиш - тому що всі компоненти закладаються в нього шарами, а при подачі блюдо перевертається догори дном і подається на одній загальній великій тарілці.
Як це робиться? Досить просто. Окремо, без всякого цибулі та моркви, смажиться в олії м'ясо. Підрум'янене м'ясо заливається окропом, заправляється приправами і гаситься. Тим часом обсмажують баклажани, помідори, картопля скибочками і цибулю. Все смажиться окремо, а викладається потім пошарово. Дуже важливо рис обсмажити в сухому вигляді на топленому маслі, після чого в каструлі з товстим дном викладають шари, які можна класти в довільному порядку. Хтось любить спочатку укласти овочі, а потім м'ясо, хтось навпаки. Важливо, що зверху завжди кладеться рис, тому що в готовому перевернутому вигляді він як раз виявиться внизу. Виклавши шари, попутно їх підсолюючи і додаючи перцю і спецій, заливають все бульйоном і накривають кришкою. На середньому вогні рис доводиться до готовності, після чого блюдо перевертається. Подають його з мигдалем - його посипають зверху для прикраси. Важливо! Подача - важлива частина трапези. Зазвичай маклюба прикрашають ще й салатом з кольорових овочів, який розкладається секторами, попереджаючи соусом з йогурту і тертого огірка і зелені.