
Як зробити плов жовтим
Кулінари, які вперше готують плов, або у них раніше не вийшло додати страві апетитний жовтий відтінок, задаються питанням - як же зробити плов жовтим, домогтися кольору, який буде відрізняти його від рисової каші. В надання страві такого відтінку, від якого потечуть слинки, немає нічого складно - потрібно лише не забути зробити кілька простих дій!
Що додають в плов для забарвлення в жовтий колір
Тільки 3 компонента здатні надати плову жовтий колір - це правильно обсмажену цибулю, моркву і підібрана приправа. В останньому пункті ховається кілька тонкощів. Адже приправ, здатних зробити плов жовтим, існує багато, але не всі вони підходять для приготування страви з куркою або свининою, яловичиною або бараниною. Однак приправа - це те, що додають в плов не тільки для того, щоб він був жовтим. Але в першу чергу - то, що надає йому аромат і смак.
Приправи
Додавати прянощі, які надають плову жовтий колір, слід акуратно:
- шафран - досить маленької щіпки для того, щоб блюдо стало помаранчевим, якщо переборщити, рис стане червоним і гірким;
- приправа «Для плову» - містить багато інгредієнтів, включаючи куркуму і зіру;
- чиста куркума - додає трохи пекучий, терпкий смак, але бездоганно забарвлює в жовтий;
- каррі - забарвлює в насичений оранжево-жовтий, але більше підходить для курки, смак виходить не класичним.
Якщо жодної з приправ під рукою не виявилося, можна скористатися бульйонних кубиків. В цьому випадку блюдо стане світлим, вершково-жовтим, але будьте готові до того, що смак у нього вийде не таким, який повинен бути у плову.
Обжарка моркви для додання кольору рису
Для додання золотистого кольору можна обсмажувати моркву окремо в 2-3 ст. л. рослинної олії. Але це помітно збільшить калорійність страви - воно буде шкідливим для печінки, підшлункової залози. Можна вчинити інакше - покласти набагато більше моркви.
Порада! Морква, яка володіє червоним відтінком, дає більш насичений колір страви, але знайти в магазинах її складно. Також краще вибирати овоч, який відрізняється соковитістю і не має порожнеч усередині.
Ще один спосіб - обсмажити моркву з томатною пастою. Тоді плов придбає темно-жовтий або навіть помаранчевий відтінок в залежності від обраного томатного продукту:
- Візьміть підготовлену моркву, наріжте її брусочками або кубиками - потрібно повна порція. Найпростіше готувати продукт таким способом в разі, коли загальна кількість компонентів кожного компонента одно 250-500 г.
- Розігрійте масло в сковороді, додайте туди томатну пасту - 2-3 ст. л. на 500 г моркви. Можна збільшити кількість, але тоді плов набуде особливого присмаку.
- Обсмажуйте, поки морква не стане однорідною за кольором - але доводити до повної готовності не слід.
Ще один спосіб додання страві жовтого кольору - самий нестандартний - це застосування свіжого морквяного соку. Покупної магазинний продукт не дуже підходить для цих цілей.
Якщо готувати страву з 500 г рису, то потрібно взяти кількість соку, отриманої з 2 кг моркви. Вливають його перед додаванням крупи, доводять до кипіння. Води при приготуванні таким способом потрібно брати набагато менше - так, щоб компоненти не плавали в рідині, як в супі. Якщо соку багато, їм повністю замінюють воду.
Особливості обробки рису
Щоб додати страві жовтий відтінок, в Індії і деяких східних країнах попередньо обсмажують в столовій ложці олії рис:
- Спочатку крупу добре промивають, для цього достатньо взяти 1 чашку, а не всю порцію.
- Просушують, щоб не було зайвої вологи.
- Обсмажують в олії або жирі протягом 3-4 хвилин.
- Визначити готовність можна за кольором: крупа стає матовою.
- Додають в рис чашку киплячої води і 1 ч. Л. солі.
- Доводять до кипіння, вимикають і зливають рідину.
Потім порцію цього рису можна змішати з основним під час приготування основного блюда.
Обсмажування м'яса і цибулі
Існує ще один секрет - страва вийде золотистим, якщо попередньо обсмажувати цибулю, а потім, не виймаючи його, додавати м'ясо. Потрібно лише домогтися такого ефекту, щоб цибуля не підгорів. Досить 1 хвилини перебування овоча в розпеченому маслі, після чого до нього відразу ж закладають баранину, свинину, курку або інше м'ясо.
Другий спосіб - це обсмажування цілої цибулини у великій кількості масла перед додаванням туди нарізаної цибулі і м'яса. Тоді рафінований жир набуває особливого відтінку, за рахунок якого і рис в результаті стає жовто-коричневим. Але пам'ятайте, що плов в цьому випадку не буде яскраво-жовтим або помаранчевим!
Зробити плов ніжно-жовтим, помаранчевим або золотистим дуже просто - правильно обсмажуйте заготовку або використовуйте приправи! Але завжди пам'ятайте про те, що додавати будь-які інгредієнти потрібно в помірних кількостях.




