Рецепт плову з печінки
Класичний плов з печінкою - це ситне, корисне блюдо, яке готується простіше, ніж рецепт з м'ясом. До складу субпродукту входить безліч корисних мікроелементів, яких не знайти в інших стравах. Смачний і ароматний плов з додаванням курячої або яловичої печінки прикрасить і повсякденний, і святковий стіл.
Інгредієнти для класичного рецепту
Приготувати рецепт на обід або вечерю можна, використовуючи такі інгредієнти:
- печінка - 500 г;
- морква - велика, 1 шт .;
- рис - 1 склянка;
- цибуля - 1 шт .;
- сіль, зіра або приправа для плову, олія соняшникова.
Найкраще використовувати рафіновану олію, щоб не було стороннього смаку.
Опис приготування
Ось, як готують плов з курячою печінкою:
- Продукт розморожують, усувають прожилки, нарізають дрібними шматочками і дають стекти воді. Плівка на продукті зазвичай тонка, очищати її практично не потрібно.
- У казан наливають масло, добре прогрівають і викладають ріпчасту цибулю.
- Слідом відправляють печінку, солять. Можна готувати і без цибулі, але тоді печінка вийде не такий ароматної і м'якою. Смажити печінку краще під закритою кришкою до напівготовності.
- Дістають продукт, перекладають в тарілку, а в казан знову заливають вершкове масло і кладуть моркву, натерту на крупній тертці.
- Промивають рис і кладуть зверху моркви, яловичу або курячу печінку поки не додають, як і масло (деякі господині смажать на вершковому, однак це сильно впливає на смак плову).
- Готують під кришкою, затоки теплою водою (2 склянки). Коли крупа майже приготується викладають печінку.
- Далі засипають 1 ч. Л. солі, приправи і перець, можна використовувати шафран або куркуму.
- Накривають кришкою і тушкують плов з курячою печінкою 20 хвилин.
Знімають каструлю з плити і обов'язково загортають рушником на 30 хвилин. За цей час блюдо «дійде» і придбає потрібну консистенцію.
Як приготувати плов з яловичої печінкою
Для приготування візьміть 400 г печінки, круглий рис в кількості 1 ст. і по 1 шт. моркви, цибулі. Дуже добре доповнює таке блюдо зелень - петрушка, зелена цибуля або кріп. Буде потрібно масло, сіль і перець. А ось класичні приправи можна не використовувати.
Готують плов з печінки за такою технологією:
- Великі шматки промивають і очищають від плівок (обов'язково, так як вони досить товсті). Рис також промивають і заливають на півгодини крижаною водою.
- Нарізають печінку дрібними кубиками і обсмажують в казані з розпеченим маслом. Замість масла можна використовувати розтоплений курдючний жир.
- Поверх печінки кладуть дрібно нашатковану цибулю і моркву, натерту на крупній тертці або нарізану соломкою. Обсмажують до середньої м'якості овочів.
- Додають рубану зелень, потім заливають водою, солять і тушкують під закритою кришкою 2 хвилини після кипіння.
- Викладають рис, розрівнюють лопаткою, додають сіль і перець. Вливають води так, щоб вона на 2 см була вище крупи. Гасять на мінімальному вогні до м'якості.
Частина свіжої рубаною зелені викладають поверх готового блюда і подають до столу.
Плов по-єгипетськи
Готують блюдо з курячою печінкою, на 2 порції потрібно взяти: 100 г субпродукту, 100 г вершкового масла, 200 г рису, 100 г грибів, 300 мл бульйону, 100 г шинки, ріпчаста цибуля і сіль за смаком.
Спочатку обсмажують без масла відварений рис. Потім в маслі смажать печінку і варену шинку, змішують з скибочками грибів і заливають бульйоном. Доводять до кипіння і тушкують 20 хвилин, попередньо посоливши.
Плов по-стамбульський
Готують ароматний плов на вершковому або рослинному маслі - 3 ст. л., також беруть 2,5 склянки курячого бульйону, 2 склянки рису і 2-4 шт. курячої печінки. Потрібно взяти 2 ст. л. мигдалю і стільки ж арахісу, щіпку шафрану, 2 ложки цукру і трохи солі.
Спочатку готують рис, заливши його склянкою окропу. Промивають крупу після повного охолодження. Поки рис настоюється, розтоплюють і нагрівають масло в казані, кладуть рис і прожарюють, помішуючи дерев'яною ложкою.
Поверх крупи викладають порубаний мигдаль і арахіс, подрібнену печінку. Гасять 5-7 хвилин і заливають бульйоном. Додають в рідину все спеції і перемішують. Накривають кришкою і доводять до кипіння, потім відкривають кришку і варять до випаровування рідини на мінімальному вогні. Коли страва приготується, закривають його кришкою і настоюють 20 хвилин.
Корисні поради
Щоб урізноманітнити меню і сам рецепт плову з курячою печінкою, можна скористатися невеликими хитрощами:
- печінку качки та індички володіє практично таким же смаком, як куряча, але після приготування страва має дещо іншим ароматом;
- морква можна замінити гарбузом або використовувати їх разом для додання ніжної консистенції і красивого відтінку.
Приготувати плов з курячою печінкою ще простіше, ніж з м'ясом, так як цей продукт не вимагає такої тривалої обробки. Блюдо з нею виходить ще більш ніжним і не менш смачним. Особливо корисно воно для людей з недоліком заліза в крові.