Розсипчастий плов зі свинини три рецепта на плиті, в мультиварці і в казані на відкритому вогні
Баранина - традиційне м'ясо для приготування класичного узбецького плову. Але поширення рецептів по всьому світу внесло корективи навіть у стандартні страви. Смачний розсипчастий плов зі свинини - не менше популярне і затребуване блюдо. Адже це м'ясо простіше і швидше готується, а за смаковими якостями анітрохи не поступається баранчика.
Як приготувати розсипчастий плов зі свинини
Плов - це блюдо, до якого покрокові рецепти з фото не дадуть ніяких значимих підказок. Єдине, що по ним можна оцінити, - це інтенсивність обсмажування компонентів і розмір нарізаних овочів і м'яса. При приготуванні потрібно враховувати кілька нюансів:
- зірвак - м'ясна обсмажування для страви, приготована в великій кількості олії. В якості основи можна використовувати філе або реберця з тонкими кісточками, отримані від молодої свинини. Підійдуть і невеликі прошарку сала;
- морквина для справжнього плову не натирають, а ріжеться кубиками або довгими брусочками (соломкою);
- послідовність дій на етапі засмажкою може відрізнятися: щоб цибуля не пригоріла, одні кухаря кладуть його поверх м'яса, але перед морквою, інші додають перед м'ясом;
- щоб приготувати смачний розсипчастий плов зі свинини, потрібно вибрати правильний рис. Існують сорти, які маркуються як «для плову»: девзіра, пропарені види. Але найкраще поекспериментувати з декількома сортами, адже виробники в різних регіонах країни відрізняються;
- готувати страву потрібно на соняшниковій олії або салі, якщо попалися шматочки з великим прошарком. Попередньо жир витоплюють;
- барбарис дає кислинку плову, але використовувати його необов'язково, незважаючи на те, що зустрічається приправа майже у всіх традиційних рецептах.
Тепер можна приступати до приготування смачного плову зі свининою.
Швидкий і смачний плов зі свинини в казані на живому вогні
Щоб приготувати розсипчастий плов в казані на живому вогні, потрібно використовувати тільки якісні дрова чи вугілля.
Ніяких пластикових або гумових елементів не повинно потрапити в багаття.
Щоб виконати рецепт, потрібно взяти точну кількість компонентів, або збільшити їх відповідно до пропорцій. Складові:
- 1 кг м'якоті свинини без кісток і надлишків жиру;
- 1 кг довгого рису, або спеціального сорту для розсипчастого плову;
- 1 кг моркви;
- 4 цибулини великого розміру;
- 200 мл рослинного масла без запаху;
- 2 головки часнику;
- зіра (кумін) - 1-2 ч. л. в залежності від супутніх приправ.
Опціонально можна взяти гострий перець (в стручках) за смаком, сіль, чорний перець, збірну приправу для плову, барбарис і зелень.
Пам'ятайте, що спецій не повинно бути занадто багато.
Краще взяти менше, ніж пересипати. Далі процес виглядає так:
- М'ясо нарізають великими шматочками, як тільки рис промиють до білої води і залишать залитим на 30-40 хвилин.
- Казан тим часом нагрівають на сильному вогні, додають склянку олії.
- Як тільки з'явиться димок, засипають цибулю, нарізану півкільцями.
- Через 3-4 хвилини до цибулі додають свинину: м'ясо повинно покритися рум'яною скоринкою, а рідина - випаруватися.
- На фінальному етапі приготування зирвака додають моркву, постійно помішуючи.
- Через 5-7 хвилин, коли овочі та м'ясо придбають золотистий колір, додають приправи, сіль, додають гарячу воду так, щоб вона на 1 см була вище вмісту.
- Тепер потрібно зменшити вогонь і тушкувати смачний плов ще 5-6 хвилин. Потім додають рис і підливають води, щоб вона покрила крупу. Шумівку діставати після додавання акуратно, вирівнявши шар рису, але не перемішуючи його!
- Як тільки вода википить, додають очищені головки часнику. Казан накривають кришкою.
- Час приготування з цього моменту - 12-15 хвилин, так як м'ясо вже готове.
Фінальний штрих - прикраса зеленню і подача до столу.
Як приготувати розсипчастий плов зі свининою будинку на плиті
Щоб приготувати розсипчастий плов зі свининою і рисом, беруть сковороду з чавуну (вок з вузьким дном і широкими краями).
Можна використовувати аналогічну алюмінієвий посуд з товстим дном.
Дуже важливо використовувати точну кількість води, щоб не вийшла каша. Перед тим, як почати готувати розсипчастий плов зі свининою, збирають всі інгредієнти:
- по 1 кг беруть свинини і рису, який після варіння виходить розсипчастим;
- моркви потрібно на 200 г менше - 800 г;
- часник - 3-4 головки, а цибулі - 600 г;
- обов'язкова спеція - зіра 1 ч. л .;
- рослинне масло - 200 мл;
- вода - 1,5-2 л, якщо для приготування плову зі свининою використовується каструля-казан, а не сковорода, води буде потрібно менше;
- можна додати 1 ч. л. суміші перців, жменю барбарису і 1 ч. л. куркуми.
Технологія приготування плову на плиті відрізняється лише невеликими нюансами, проте сам процес буде не такий, як при використанні відкритого вогню. Тут не потрібно кожну секунду стежити за посудом і запобігати надмірне нагрівання:
- Рис заливають на 40-60 хвилин, попередньо промивши до прозорої води.
- Морква нарізають брусочками, цибулю - півкільцями, а свинину - великими кубиками.
- Спочатку обсмажують цибулю в злегка паруючий олії, потім додають до нього шматки свинини, кришкою накривати не потрібно.
- Коли свинина зарум'яниться, викладають брусочки моркви. Важливо притиснути овочі лопаткою до поверхні м'яса, не перемішуючи. Тоді морквина просочиться ароматом жиру, а не розвариться.
- Готують спеції: очищають часник, зрізають верхню частину, подрібнюють перець горошком, перебирають барбарис.
- Додають до зирвака 2 ст. л. солі, зіру, подрібнений перець. Якщо використовуються стручки пекучого чилі, то їх кладуть цілими.
- Заливають продукти гарячою водою на 1 см вище їх поверхні.
- Кладуть барбарис і залишилися спеції, накривають кришкою і тушкують приблизно 10 хвилин.
- Зверху потрібно покласти рис, акуратно розподіляючи його лопаткою. Потрібно добре притиснути крупу, але не перемішувати її.
- Відразу ж додають очищені головки часнику і заливають суміш окропом на 1,5 см вище рівня рису.
- Після закипання проробляють паличкою отвори в спресованої крупі, щоб волога швидше випарювалася. накривають кришкою.
- Як тільки волога випарується, рис збирають лопаткою в гірку, зменшують вогонь до мінімуму і накривають вок рушником. Через 20-40 хвилин вимикають плиту.
Час приготування на останньому етапі залежить від сорту обраного рису. Так, пропарене зерно буде розварюватися довше, ніж шліфоване. У домашніх умовах плов подають на великому блюді, викладаючи спочатку рис, а потім свинину і морква. Можна викласти гіркою, попередньо змішавши інгредієнти.
Плов зі свинини в мультиварці найсмачніший рецепт
Покроковий рецепт розсипчастого плову в мультиварці зі свининою - актуальна знахідка для тих, хто хоче заощадити час і використовувати кухонний інструмент на максимум його можливостей.
При використанні правильного рецепту блюдо в мультиварці виходить смачним, ароматним, не вимагає ніяких складних маніпуляцій.
Але, щоб приготувати смачний і розсипчастий плов зі свининою, потрібно строго виконувати вимоги рецепта, інакше страва перетвориться в рисову кашу.
Що знадобиться
Для приготування страви візьміть наступні інгредієнти:
- свинина - жирна шия або інший вид м'якоті - 600 г;
- спеціальний рис для плову або басматі - 400 г;
- цибуля - 300 г;
- морква - 300 г;
- соняшникова олія - 150 мл;
- часник - 1 головка;
- зіра - 0,5 - 1 ч. л.
Можна додати перець або коріандр, а також інші приправи, які поєднуються зі свининою. Для тонкої кислої нотки візьміть сушені ягоди барбарису.
Як приготувати
Як і в будь-якому іншому рецепті, рис спочатку промивають водою, заливають на 40-60 хвилин і готують овочі. Потім в мультиварку наливають масло, коли з'явиться димок, обсмажують цибулю в режимі «жарка». Потім додають шматочки свинини, а коли з'явиться апетитна скоринка, засипають морквину. Через 10-15 хвилин, перемішавши, додають окріп (на 1 см вище продуктів), закладають сіль і прянощі, в тому числі головку часнику. Закривають кришку і ставлять на 10 хвилин при 120 градусах. Відкривають мультиварку, засипають набряклий рис, по стінці вливають воду (70-80 градусів). Встановлюють температуру 100 градусів, закривають кришку і включають на 20 хвилин. Після приготування дайте страві настоятися 20-30 хвилин.
Секрети приготування плову
Використовуйте кілька секретів при приготуванні ароматного страви:
- навіть якщо дуже хочеться, чи не натирайте морква на тертці, інакше плов перетвориться в кашу;
- якщо вам не подобається довгозерний рис, вибирайте круглий крупу з мінімальним вмістом крохмалю;
- замочуйте рис в гарячій воді з додаванням солі (60-70 градусів);
- якщо потрібен світлий плов, кладіть цибулю після свинини;
- також можна отримати більш насичений смак, якщо спочатку на сильному вогні обсмажити крупно нарізану цибулю, дістати його і в цьому ж олії обсмажити м'ясо. Лук в цьому випадку кладуть ще раз разом з морквою, але вже новий.
Під час приготування кулінари-експериментатори часто відкривають нові хитрощі і секрети створення смачних рецептів плову.