Контроль над емоціями: як навчитися стримувати себе
23.09.2019 666 0

Контроль над емоціями: як навчитися стримувати себе

Психологія особистості
В закладки

Не секрет, що людською поведінкою керують емоції. Піддаючись почуттям, а не велінням розуму, чоловіки і жінки часто роблять необачні вчинки, про які згодом шкодують. Як навчитися контролювати свої емоції, щоб приймати усвідомлені рішення, керуючись розумом, а не серцем? Освоєння самоконтролю дозволяє людині стати щасливішим і вільніше, не бути жертвою настрою. Контроль емоцій - істинний дар, який можна отримати від природи, або його доводиться розвивати протягом життя.

Контроль над емоціями: як навчитися стримувати себе

Чи можна впоратися з емоційною бурею

Людина щодня спілкується з величезною кількістю інших людей, серед яких є неврівноважені особи, оброслі забобонами, пихаті і надмірно грамотні індивідууми, які люблять повчати всіх навколо. Щоб налагодити спілкування з несхожими в світогляді людьми, необхідно практикувати контроль над емоціями. Для нормальної життєдіяльності доводиться постійно лавірувати і вибудовувати взаємовигідні відносини.

Як навчитися стримувати свої емоції? Приборкати страх, гнів, сказ і будь-яке інше негативний збудження нервової системи цілком можливо навіть без сторонньої допомоги. Це необхідно, щоб емоційний сплеск в одну мить не зруйнував далекосяжні плани, не став причиною розриву взаємин у скандальній формі, не спровокував нерозуміння власних бажань. Що слід робити людині, який сміливо заявляє: «Я не можу контролювати себе!»?

Придушення або трансформування

Перешкоджання виходу негативу назовні небезпечно для здоров'я. На тлі постійних стресів, пережитих всередині, підвищується ризик розвитку захворювань психіки. Як придушити емоції правильним чином? Психологи стверджують, що людина повинна не придушувати виникли емоції, а перетворювати їх в позитивну енергію.

Знищити гнів і страх допоможуть спортивні тренування. Під час занять спортом люди використовують всі внутрішні ресурси, освіжаючи і тіло, і розум. Відмінно підійдуть бокс, рукопашний бій, боротьба. Відчувши полегшення без перевтоми, людині вже не хочеться зриватися на оточуючих.

Контроль над емоціями: як навчитися стримувати себе

Як навчитися керувати своїми емоціями і почуттями, якщо з неприємним об'єктом доводиться щодня контактувати? Можна застосувати ефективний метод візуалізації: уявити, що ненависний індивідуум настав в коров'ячу корж, виступає перед публікою в жіночій сукні або з'явився на ділову зустріч без штанів. Подібні уявні маніпуляції піднімуть настрій, і гнів зміниться на милість.

5 методів самоконтролю

Деструктивні почуття, без сумнівів, потребують контролю. Вони небезпечні не стільки для оточуючих, скільки для самої людини. Себелюбство, зловтіха, марнославство, жадібність, гординя - це далеко не повний перелік того, що заважає знайти гармонію у внутрішньому світі. Як контролювати свої емоції і гнів можна дізнатися з порад психологів.

Практикувати глибокі вдихи

Як тримати емоції під контролем? Необхідно позбутися від м'язової напруги. Допоможе з цим дихальна гімнастика. Якщо вас охоплюють деструктивні почуття, залиште все справи, закрийте очі і зробіть тривалий видих через ніс. На 2 секунди затримайте дихання і глибоко вдихніть через рот. Повторіть вправу не менше 10 разів.

Не залишати «хвости»

Причиною подразнень і зривів часто бувають незакінчені справи. Згадуючи про «хвостах», людина відчуває бурю негативних емоцій. Як контролювати себе? Важливо завжди доробляти розпочате до кінця, погашати фінансові борги, направляти максимум сил на виконання особистих бажань.

Контроль над емоціями: як навчитися стримувати себе

Правильно витрачати енергію

Як навчитися контролювати свої емоції психологія радить прямо: не зациклюйтеся на трапилася неприємності, а витратьте час на роздуми про вихід з неї переможцем. Відчувати злобу, смуток або розчарування через негативні життєвих змін цілком нормально, але витрачати на них енергію просто нерозумно. Перемкніть увагу на складання списку справ, які необхідно зробити, щоб виплутатися з прикрої ситуації.

Проаналізувати оточення

Як впоратися зі своїми емоціями? Необхідно обертатися в позитивно налаштованому оточенні. Зверніть увагу на людей навколо вас. Чи приносить спілкування з ними радість або хоча б задоволення? Якщо відповідь негативна, сміливо рвіть всі контакти або обмежте часу поруч з дратівливими об'єктами.

Діяти навпаки

Подібна практика дає відмінні результати. Якщо розсердилися на людину - посміхніться йому. Здолала лінь? Відправляйтеся садити квіти або мити посуд. Заздрите, що знайомий отримав високу посаду? Похваліть його за успіх. Навчившись трансформувати негатив в позитив, ви дуже скоро помітите, наскільки змінилося життя навколо.

Люди бувають злі і заздрісні, несправедливі й уразливі. Не варто засмучуватися і дратуватися кожен раз, коли трапляються дрібні неприємності або стикаються характери. Навчіться приймати всі мінливості долі з вдячністю, і вона обов'язково посміхнеться вам.

Комментарии (0)
Додати коментар
Як не червоніти при хвилюванні: дієві поради
Як не червоніти при хвилюванні: дієві поради
Як не червоніти при хвилюванні: дієві поради
26.08.19 Психологія особистості
Як розпізнати сором'язливого і невпевненого в собі людини? Досить поставити йому пару незручних запитань і подивитися на реакцію.
Як навчитися правильно розмовляти з людьми
Як навчитися правильно розмовляти з людьми
Як навчитися правильно розмовляти з людьми
21.08.19 Психологія особистості
Щодня людина контактує з десятками, а то й сотнями представників цивілізованого світу. Як навчитися спілкуватися з людьми, не відчуваючи внутрішнього дискомфорту?
Як швидко прийняти правильне рішення
Як швидко прийняти правильне рішення
Як швидко прийняти правильне рішення
05.08.19 Психологія особистості
Одягнути спідницю або брюки? Записатися на плавання або в секцію боксу? Провести вихідні на дачі або валятися в ліжку?
Різка зміна настрою: чим викликана і як боротися
Різкі перепади настрою бувають у кожної людини. У деяких це явище виникає рідко, а інших супроводжує постійно.
Мистецтво говорити грамотно: як навчитися
Розумна мова - одна з головних відмінностей людини від тварини. Це прекрасний спосіб обміну інформацією, вираження почуттів і емоцій.
Як навчитися довіряти чоловікові: поради психолога
Втратити довіру нескладно, а його повернення варто великої праці. Як навчитися довіряти чоловікові, який зрадив або обдурив?