Як правильно заморозити готовий плов в морозилці
Так, свіжоприготований плов набагато смачніше розігрітого, а тим більше замороженого. Це скаже будь-який експерт плововеденія. А тому їсти його треба відразу, з пилу- з жару. Але якщо питання, як заморожувати плов, виникає, значить, це комусь потрібно? А тому сьогодні говоримо не про те, що смачніше, заморожений або свіжий, а про те, як заморозити цей продукт так, щоб він не втратив по можливості свого смаку, аромату і привабливого вигляду.
Чи можна заморозити плов в стандартній морозилці
Питання у цінителів викличе, скоріше, здивування: навіщо заморожувати блюдо, яке можна приготувати за пару годин? Приготувати і тут же з'їсти із задоволенням, відчувши смак свіжого м'яса, аромат цибулі і моркви і дурманних східних спецій. Адже все це зникне, розчиниться згодом, а то і обросте додатковими заходами морозильника. Тим часом навіть побіжний перегляд відповідей на питання, навіщо люди морозять плов, дав несподівані результати.
Виявляється, є багато причин здійснювати таке «святотатство». Їх можна навіть оголосити:
- багато приготували, а викидати шкода;
- терміновий виїзд, а їжа була гарна, стане в нагоді після повернення;
- потрібні якісні домашні варіанти обіду для роботи, щоб розігріти в офісі - тобто, щоб зібрати «тормозок»;
- готові обіди дітям, коли батьків немає вдома;
- економія часу на щоденну підготовку;
- якщо цим грішать багато ресторанів і кафе, видаючи заморожений готовий плов за свіжозварений, то чим ми гірші?
Ось останнє твердження найправильніше. Ви не гірше, просто не знаєте, як зберегти по можливості всі достоїнства плову в процесі заморозки. А тому розповімо, як це зробити правильно. Адже заморозити - це півсправи.
Важливо, щоб потім плов після розморожування люди їли із задоволенням, а не давилися несмачним блюдом.
Так ось плов відноситься якраз до тих продуктів, які підлягають заморожуванню, хоча її витримує не вся їжа. Звичайно, смак і текстура рису трохи зміниться, але не так значно, як якщо б ви заморожували, наприклад, картоплю. Так що якщо не зберігати його довго, то заморожувати цілком можна.
Правила заморозки готових страв
Щоб він після розморожування залишався смачним, заморожувати плов рекомендується відразу після приготування, як тільки він охолов. Свіжий, якісно упакований і швидко заморожений в морозильній камері, продукт після розморожування практично не втрачає своїх якостей. Причому, однаково добре зберігається як м'ясну страву з куркою, свининою, яловичиною та ін., Так і солодкі, вегетаріанські види.
Важливий момент: не можна відправляти в морозильну камеру гарячі або теплі продукти!
Цим ви можете зіпсувати як сам агрегат, так і решту їжу, так як температура всередині камери підвищиться, що створить сприятливі умови для поширення бактерій. Як це робиться? Повністю охолоджуємо заготовку перед заморожуванням. Спочатку до кімнатної температури, потім в холодильнику і тільки після цього укладаємо в морозильну камеру. Далі акуратно і щільно пакуємо. Якісна упаковка вбереже запаси від додаткових запахів, які можуть бути в камері. Іноді досить просто запаху сирості, властивого морозильних камер, щоб зіпсувати самий хороший продукт. Є кілька правил зберігання:
- упаковка - краще брати щільний поліетилен, годяться навіть використані пакети з-під молока. Адже якщо перед заморожуванням обертаємо в харчову плівку, то вона може при низькій температурі ламатися і кришитися. Якщо брати поліетилен, то він повинен бути досить щільний. У порівнянні з контейнером пакет зручніше, компактніше, особливо якщо розкласти їжу порційно і надати пакетам однаково плоский і рівний вид. Це економить місце в ящику. При цьому можна купити готові пакети, в тому числі і з застібками, а можна користуватися звичайними;
- повітря - чим менше повітря, тим швидше заморозити, а значить, і краще збережеться. Повітря треба видалити і щільно зав'язати, краще в два пакети, щоб не проникли сторонні запахи. При закладці їжі в контейнери потрібно, навпаки, залишити трохи вільного місця, щоб плов при розширенні (охолодженні) НЕ покоробив контейнер;
- малі порції - вдруге заморожувати продукти з морозилки можна. Тому фасуйте продукти на один раз - або на сім'ю, або на одну людину;
- не можна укладати продукти в ящики до упору. Вільне місце повинно бути, щоб холод вільно проникав і постійно морозив продукти. Тому навіть якщо місця мало, що не набивайте морозилку до відмови.
Різні продукти мають і різний час зберігання. У плову це 3 місяці при температурі мінус 18 градусів. За цей час ви напевно забудете, що і коли закладали на зберігання. Підпишіть пакет із зазначенням дати закладки і назви страви. Дуже слушна порада: розумніше і зручніше заморозити соус до плову, або зірвак. Адже саме на його приготування у господині йде найбільше часу. Діставши вранці пакетик з готовим м'ясних і овочевих зирваком, покладіть його в холодильник, а ввечері додайте рис і свіжих спецій. 20 хвилин - і плов готовий. Свіжий, ароматний, без будь-якого натяку на зберігання!
Розморожувати плов можна кількома способами
Для розморожування готових продуктів, в тому числі і плову, є кілька способів. Найпростіше, хоча і довше, залишити його при кімнатній температурі, а потім розігріти на малому вогні на сковороді.
Якщо размораживаем в мікрохвильовці або відразу на сковороді, то можна попередньо не витримує продукт в холодильнику.
У мікрохвильовці є відповідний режим розморожування, а на сковороду треба влити трохи води або бульйону - заморожений плов трохи сухуватий. Розігрівати блюдо потрібно під кришкою на слабкому вогні, помішуючи по необхідності. Іноді корисно додати ложку вершкового масла.