Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото
27.08.2019 668 0

Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото

Рецепти плова
В закладки

Візитна картка кухні Узбекистану - традиційний узбецький плов, слава якого пішла далеко за межі цього гостинного держави. У рецептури класичного узбецького страви немає жодного аналога в світі, тому його смак якнайкраще відображає особливості національної кухні. Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото Ароматний плов з яловичини в одній тарілці передає весь колорит цієї східної країни, змушуючи з апетитом з'їдати порцію і просити добавки. Ми зібрали для вас найкращі та оригінальні рецепти плову з яловичини, проте перш, ніж приступати до покрокового рецептом з фото, давайте вивчимо список необхідних продуктів. Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото

Інгредієнти для плову з яловичиною

Особливість узбецького плову - це приправи, які роблять страву пікантним і неповторним. Крім солі і перцю нам знадобляться сушені плоди барбарису і зіру (аналог назви - кмин або кумін). Це ключові приправи, без яких рецепт плову втратить свою головну родзинку. Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото Для плову в казані нам знадобляться рис і яловичина. Обов'язково вибирайте довгі сорти рису, щоб в процесі гасіння наше розсипчасте блюдо не перетворилося на звичайну рисову кашу.

Яловичина повинна бути відмінної якості: без кісток і прожилків.

Тому ретельно обробіть шматочки, щоб готове м'ясо вийшло м'яким і соковитим. Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото Нарешті, інвентар. Ідеальний посуд для приготування - чавунний казан. Матеріал чудово утримує тепло, дозволяючи рису нудитися на повільному вогні і не розварюються. Якщо казанка в будинку не знайшлося, цілком підійде звичайна каструля, але обов'язково з товстим дном (щоб вміст не підгоріло). Отже, приступаємо! Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото

Рецепт плову з яловичиною по-домашньому

Для приготування узбецького плову з яловичиною за традиційним рецептом нам знадобиться:

  • 300 г ріпчастої цибулі;
  • 500 г яловичини;
  • 900 г довгого рису;
  • 500 г моркви;
  • 150 г цільного часнику;
  • 200 мл соняшникової олії;
  • 10 г солі і перець за смаком;
  • 2 л води;
  • 5 г барбарису;
  • 5 г зіри.

Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото Кількість інгредієнтів розраховане на 10 порцій. Загальний час приготування займе приблизно 2 години. Переходимо до покрокового рецептом з фото:

  1. Спочатку добре промиваємо рис, заливаємо холодною водою і даємо постояти близько 30 хвилин. Робимо це в першу чергу, так як зварити рис розсипчастим допомагає інтенсивне замочування. Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото
  2. Очищаємо моркву від шкірки, шаткуємо соломкою (приблизна товщина - 0,5 см). Чи не рекомендуємо використовувати терку, оскільки подрібнена морква знизить смакові якості узбецького плову. Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото
  3. Очищаємо цибулю і ріжемо невеликими кубиками. Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото
  4. Відправляємо на плиту казан, наливаємо масло і розпалює на великому вогні.
  5. Починаємо обсмажувати цибулю до появи золотистого кольору, постійно помішуючи.
  6. М'ясо ріжемо великими кубиками (не менш 2 см) і відправляємо до обсмаженої цибулі. На середньому вогні доводимо м'ясо до появи рум'яної скоринки. Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото
  7. Потім додаємо моркву, солимо і перчимо (якщо 10 г солі виявилося недостатньо - сміливо додавайте кількість за смаком). Обсмажуємо на інтенсивному вогні близько 10 хвилин, не забуваючи помішувати.
  8. Зменшуємо вогонь і відправляємо в казан залишилися приправи - зиру і барбарис.
  9. Додаємо в казан 1,5 л води. Необхідно, щоб вона повністю покривала обсмажені овочі і м'ясо. Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото
  10. Встановлюємо середній вогонь, казанок щільно закриваємо кришкою і на 30 хвилин залишаємо нудитися. За цей час м'ясо вийде дуже м'яким і ніжним на смак. періодично помішуйте.
  11. Повертаємося до рису. Ще раз добре промиваємо зерна і рівномірно розподіляємо по зирвака (суміші з м'яса і овочів). Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото
  12. Поступово додаємо решту воду. Слідкуйте за тим, щоб не «залити» плов з яловичиною: вода в казані повинна покривати рис на 2 см.
  13. Встановлюємо маленький вогонь, щільно закриваємо казанок і залишаємо на 30 хвилин нудитися. На поточному етапі вміст не перемішують! Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото
  14. Цільну головку часнику добре промиваємо, що не зчищаючи шкірки. Тильною стороною ложки робимо в рисі дрібне поглиблення і «садовить» туди наш часник. Знову закриваємо і Томім ще 30-40 хвилин.
  15. По завершенні приготування узбецького плову часник виймаємо, а готову страву акуратно перемішуємо. Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото

У домашніх умовах плов з яловичини подають в поєднанні зі свіжою зеленню, маринованою цибулею або легким овочевим салатом. Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото

Рецепт плову в казані на відкритому вогні

Узбецький плов з яловичини, приготований на відкритому вогні, порадує гурманів неймовірним ароматом східних прянощів. Особливість технології - в запаху легкого диму від тріски. Для розведення вогню бажано використовувати березові палички з корою. Вона «грає» довше інших порід, тому вам не доведеться розводити вогонь двічі. Кількість інгредієнтів розраховане на 6-8 порцій.

Загальний час приготування займе близько 2,5 годин.

Для смачного плову з яловичини нам знадобиться:

  • 700 г яловичини;
  • 500 г довгого рису;
  • 100 мл рослинного масла;
  • 400 г ріпчастої цибулі;
  • 500 г моркви;
  • 1 головка часнику;
  • 10 г солі, перець за смаком;
  • 1,5-2 л води;
  • 5 г куркуми;
  • 5 г зіри.

Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото Дивимося, як приготувати плов з яловичини в казані:

  1. Промиваємо рис, заливаємо холодною водою і залишаємо на півгодини вимочувати.
  2. М'ясо ріжемо на великі шматки діаметром 2 см, промиваємо, викладаємо на паперовий рушник і прибираємо залишки вологи. Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото
  3. Лук порубати півкільцями, моркву наріжте великими шматочками.
  4. Для приготування плову на багатті розводимо вогонь і встановлюємо казан.
  5. Як тільки посуд розжариться, наливаємо масло і починаємо обсмажувати цибулю до появи золотистого кольору. Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото
  6. Відправляємо в казанок всю порцію м'яса. Обсмажуємо 10-15 хвилин до рум'яного відтінку.
  7. Після додаємо моркву і обсмажуємо близько 5 хвилин.
  8. Засипаємо в казанок куркуму, зіру, солимо і перчимо до смаку. Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото
  9. Добре перемішуємо нашу піджарку, додаємо воду (рівно стільки, щоб покрити м'ясо і овочі на 2 см).
  10. Казан щільно закриваємо кришкою і залишаємо нудитися на 30-45 хвилин.
  11. Знову промиваємо рис і розподіляємо рівним шаром поверх овочів і м'яса. Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото
  12. Робимо невелике заглиблення тильною стороною ложки і «садовить» туди головку часнику.
  13. Поступово вливаємо воду, що залишилася, щоб вона до 1,5-2 см покрила рис.
  14. Закриваємо кришкою і варимо на слабкому вогні ще 40 хвилин. Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото

Страву подають з легким овочевим салатом і свіжою зеленню. Не забувайте, що рецепт цього плову з яловичиною можна приготувати на звичайній плиті. Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото

Як приготувати смачний плов з яловичини в мультиварці - покроковий рецепт з фото

Справжнє узбецьке блюдо можна приготувати навіть в мультиварці. Смак плову від цього анітрохи не втратить, а клопоту буде набагато менше. Якщо ви вже готували плов на плиті, напевно оціните різницю. Кількість інгредієнтів розраховане на 5-7 порцій. Загальний час приготування займе 1,5 години. Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото Для плову в мультиварці нам знадобиться:

  • 650 г яловичини;
  • 260 г довгого рису;
  • 150 г ріпчастої цибулі;
  • 200 г моркви;
  • 70 мл рослинного масла;
  • 6 зубчиків часнику;
  • 300 мл води;
  • 1 ч.л. зіри;
  • 1 ч.л. куркуми;
  • Сіль, перець за смаком.

Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото Дивимося, як приготувати плов з яловичини:

  1. Промиваємо рис, заливаємо холодною водою і залишаємо на 30 хвилин.
  2. Яловичину ріжемо великим кубиком, промиваємо, викладаємо на серветку і видаляємо надлишки вологи. Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото
  3. Очищаємо цибулю, ріжемо дрібними кубиками.
  4. Чистимо моркву, нарізаємо тонкими брусками.
  5. У сковороду наливаємо частина масла, розпалює і обсмажуємо цибулю до прозорого кольору. Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото
  6. Після необхідно додати моркву і обсмажувати близько 3 хвилин.
  7. До овочевої суміші відправляємо шматочки м'яса і смажимо на середньому вогні до рум'яної скоринки (близько 20 хвилин).
  8. Беремо чашу мультиварки, змащуємо стінки залишками рослинного масла.
  9. У чашу відправляємо обсмажені овочі і м'ясо, додаємо сіль, перець, зіру і куркуму. Перемішуємо і розрівнюємо. Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото
  10. Ще раз промиваємо рис і викладаємо поверх піджарки, розрівнюючи поверхню.
  11. Акуратно заливаємо масу водою і рівномірно розподіляємо очищені зубчики часнику по рису, злегка поглиблюючи. Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото
  12. Включаємо мультиварку і вибираємо режим «Плов». Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото

Як тільки блюдо приготується, дозвольте йому протягом 15 хвилин постояти на режимі «Підігрів». В цьому випадку плов встигне «підійти» - рисові зерна стануть ще м'якше, а приправи заграють насиченим ароматом. В мультиварці плов готується дуже просто і виходить надзвичайно смачним. Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото

Відео рецепт узбецького плову

Узбецька кухня налічує десятки рецептур плову і технологій його приготування. У кожному з них змінюються пропорції, додаються нові приправи або, навпаки, в складі присутній виключно зіра і сіль. Дивіться відео і пробуйте смачні рецепти справжнього узбецького плову!

На завершення - кілька корисних порад

Розповімо про тонкощі, які допоможуть вам приготувати смачний плов з розсипчастим рисом на плиті або на багатті. Тож почнемо:

  • Вибирайте виключно свіже м'ясо. Інший не згодиться, оскільки може вийти жорстким. Перевага частини - філе, спинна або ошийок. Це самі м'які та ніжні шматочки, які після варіння будуть чи не танути в роті. Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото
  • Плов з яловичиною готуйте в казані. Завдяки товстим стінок блюдо зможе нудитися, що не разварівая рисинки.
  • Забудьте про тертці. Морква потрібно тільки різати. Не робіть брусочки або соломку дуже тонкою - вона швидко розвариться, не встигнувши розкрити свого вишуканого смаку. Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото
  • Промивайте рис до прозорої води, щоб він вийшов максимально розсипчастим. Вибирайте сорти з довгими зернами, інакше ризикуєте отримати кашу замість плову. Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото

Не бійтеся проводити смакові експерименти, додаючи до м'яса улюблені спеції. Якщо вам дуже сподобався рецепт з каррі, золотистим шафраном або лавровим листочком - сміливо готуйте, адже це зробить блюдо тільки смачніше! Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото

Комментарии (0)
Додати коментар
Плов по узбецьки в мультиварці-рецепт з фото
Одне з найпопулярніших страв східної кухні - плов - давно гостює на наших обідніх столах і заробив чимало шанувальників. Приготування його має безліч нюансів і
Рецепт плову з барбарисом-в якій кількості і коли додавати приправу
Традиційний плов з барбарисом - справжнісінький і правильний рецепт узбецького страви. Технологія приготування мало чим відрізняється від варіантів, в яких приправа не
Рецепти плову з полби: з куркою, з м'ясом, з грибами
Незвичайний плов з полби в деяких сенсах виграє у традиційного рецепту з рисом. Але слід врахувати, що цей варіант сильно відрізняється від узбецького методу
Як приготувати плов в каструлі на плиті-покроковий рецепт з фото
Плов - смачне і легке в приготуванні блюдо, яке нескладно зробити в звичайному посуді. Середній час приготування - від 1 до 2 годин.
Покроковий рецепт плову без моркви з фото і відео
Трапляється, рис є, м'ясо, цибулю теж в наявності, а моркви немає. Або інша ситуація: морква є, але той, для кого ви готуєте сьогодні, не любить її.
Плов з яловичиною: покроковий рецепт і корисні поради плововаров
Якісна яловичина має не тільки особливим смаком і ароматом, але і масою корисних властивостей, необхідних людському організму.