Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото
Візитна картка кухні Узбекистану - традиційний узбецький плов, слава якого пішла далеко за межі цього гостинного держави. У рецептури класичного узбецького страви немає жодного аналога в світі, тому його смак якнайкраще відображає особливості національної кухні. Ароматний плов з яловичини в одній тарілці передає весь колорит цієї східної країни, змушуючи з апетитом з'їдати порцію і просити добавки. Ми зібрали для вас найкращі та оригінальні рецепти плову з яловичини, проте перш, ніж приступати до покрокового рецептом з фото, давайте вивчимо список необхідних продуктів.
Інгредієнти для плову з яловичиною
Особливість узбецького плову - це приправи, які роблять страву пікантним і неповторним. Крім солі і перцю нам знадобляться сушені плоди барбарису і зіру (аналог назви - кмин або кумін). Це ключові приправи, без яких рецепт плову втратить свою головну родзинку. Для плову в казані нам знадобляться рис і яловичина. Обов'язково вибирайте довгі сорти рису, щоб в процесі гасіння наше розсипчасте блюдо не перетворилося на звичайну рисову кашу.
Яловичина повинна бути відмінної якості: без кісток і прожилків.
Тому ретельно обробіть шматочки, щоб готове м'ясо вийшло м'яким і соковитим. Нарешті, інвентар. Ідеальний посуд для приготування - чавунний казан. Матеріал чудово утримує тепло, дозволяючи рису нудитися на повільному вогні і не розварюються. Якщо казанка в будинку не знайшлося, цілком підійде звичайна каструля, але обов'язково з товстим дном (щоб вміст не підгоріло). Отже, приступаємо!
Рецепт плову з яловичиною по-домашньому
Для приготування узбецького плову з яловичиною за традиційним рецептом нам знадобиться:
- 300 г ріпчастої цибулі;
- 500 г яловичини;
- 900 г довгого рису;
- 500 г моркви;
- 150 г цільного часнику;
- 200 мл соняшникової олії;
- 10 г солі і перець за смаком;
- 2 л води;
- 5 г барбарису;
- 5 г зіри.
Кількість інгредієнтів розраховане на 10 порцій. Загальний час приготування займе приблизно 2 години. Переходимо до покрокового рецептом з фото:
- Спочатку добре промиваємо рис, заливаємо холодною водою і даємо постояти близько 30 хвилин. Робимо це в першу чергу, так як зварити рис розсипчастим допомагає інтенсивне замочування.
- Очищаємо моркву від шкірки, шаткуємо соломкою (приблизна товщина - 0,5 см). Чи не рекомендуємо використовувати терку, оскільки подрібнена морква знизить смакові якості узбецького плову.
- Очищаємо цибулю і ріжемо невеликими кубиками.
- Відправляємо на плиту казан, наливаємо масло і розпалює на великому вогні.
- Починаємо обсмажувати цибулю до появи золотистого кольору, постійно помішуючи.
- М'ясо ріжемо великими кубиками (не менш 2 см) і відправляємо до обсмаженої цибулі. На середньому вогні доводимо м'ясо до появи рум'яної скоринки.
- Потім додаємо моркву, солимо і перчимо (якщо 10 г солі виявилося недостатньо - сміливо додавайте кількість за смаком). Обсмажуємо на інтенсивному вогні близько 10 хвилин, не забуваючи помішувати.
- Зменшуємо вогонь і відправляємо в казан залишилися приправи - зиру і барбарис.
- Додаємо в казан 1,5 л води. Необхідно, щоб вона повністю покривала обсмажені овочі і м'ясо.
- Встановлюємо середній вогонь, казанок щільно закриваємо кришкою і на 30 хвилин залишаємо нудитися. За цей час м'ясо вийде дуже м'яким і ніжним на смак. періодично помішуйте.
- Повертаємося до рису. Ще раз добре промиваємо зерна і рівномірно розподіляємо по зирвака (суміші з м'яса і овочів).
- Поступово додаємо решту воду. Слідкуйте за тим, щоб не «залити» плов з яловичиною: вода в казані повинна покривати рис на 2 см.
- Встановлюємо маленький вогонь, щільно закриваємо казанок і залишаємо на 30 хвилин нудитися. На поточному етапі вміст не перемішують!
- Цільну головку часнику добре промиваємо, що не зчищаючи шкірки. Тильною стороною ложки робимо в рисі дрібне поглиблення і «садовить» туди наш часник. Знову закриваємо і Томім ще 30-40 хвилин.
- По завершенні приготування узбецького плову часник виймаємо, а готову страву акуратно перемішуємо.
У домашніх умовах плов з яловичини подають в поєднанні зі свіжою зеленню, маринованою цибулею або легким овочевим салатом.
Рецепт плову в казані на відкритому вогні
Узбецький плов з яловичини, приготований на відкритому вогні, порадує гурманів неймовірним ароматом східних прянощів. Особливість технології - в запаху легкого диму від тріски. Для розведення вогню бажано використовувати березові палички з корою. Вона «грає» довше інших порід, тому вам не доведеться розводити вогонь двічі. Кількість інгредієнтів розраховане на 6-8 порцій.
Загальний час приготування займе близько 2,5 годин.
Для смачного плову з яловичини нам знадобиться:
- 700 г яловичини;
- 500 г довгого рису;
- 100 мл рослинного масла;
- 400 г ріпчастої цибулі;
- 500 г моркви;
- 1 головка часнику;
- 10 г солі, перець за смаком;
- 1,5-2 л води;
- 5 г куркуми;
- 5 г зіри.
Дивимося, як приготувати плов з яловичини в казані:
- Промиваємо рис, заливаємо холодною водою і залишаємо на півгодини вимочувати.
- М'ясо ріжемо на великі шматки діаметром 2 см, промиваємо, викладаємо на паперовий рушник і прибираємо залишки вологи.
- Лук порубати півкільцями, моркву наріжте великими шматочками.
- Для приготування плову на багатті розводимо вогонь і встановлюємо казан.
- Як тільки посуд розжариться, наливаємо масло і починаємо обсмажувати цибулю до появи золотистого кольору.
- Відправляємо в казанок всю порцію м'яса. Обсмажуємо 10-15 хвилин до рум'яного відтінку.
- Після додаємо моркву і обсмажуємо близько 5 хвилин.
- Засипаємо в казанок куркуму, зіру, солимо і перчимо до смаку.
- Добре перемішуємо нашу піджарку, додаємо воду (рівно стільки, щоб покрити м'ясо і овочі на 2 см).
- Казан щільно закриваємо кришкою і залишаємо нудитися на 30-45 хвилин.
- Знову промиваємо рис і розподіляємо рівним шаром поверх овочів і м'яса.
- Робимо невелике заглиблення тильною стороною ложки і «садовить» туди головку часнику.
- Поступово вливаємо воду, що залишилася, щоб вона до 1,5-2 см покрила рис.
- Закриваємо кришкою і варимо на слабкому вогні ще 40 хвилин.
Страву подають з легким овочевим салатом і свіжою зеленню. Не забувайте, що рецепт цього плову з яловичиною можна приготувати на звичайній плиті.
Як приготувати смачний плов з яловичини в мультиварці - покроковий рецепт з фото
Справжнє узбецьке блюдо можна приготувати навіть в мультиварці. Смак плову від цього анітрохи не втратить, а клопоту буде набагато менше. Якщо ви вже готували плов на плиті, напевно оціните різницю. Кількість інгредієнтів розраховане на 5-7 порцій. Загальний час приготування займе 1,5 години. Для плову в мультиварці нам знадобиться:
- 650 г яловичини;
- 260 г довгого рису;
- 150 г ріпчастої цибулі;
- 200 г моркви;
- 70 мл рослинного масла;
- 6 зубчиків часнику;
- 300 мл води;
- 1 ч.л. зіри;
- 1 ч.л. куркуми;
- Сіль, перець за смаком.
Дивимося, як приготувати плов з яловичини:
- Промиваємо рис, заливаємо холодною водою і залишаємо на 30 хвилин.
- Яловичину ріжемо великим кубиком, промиваємо, викладаємо на серветку і видаляємо надлишки вологи.
- Очищаємо цибулю, ріжемо дрібними кубиками.
- Чистимо моркву, нарізаємо тонкими брусками.
- У сковороду наливаємо частина масла, розпалює і обсмажуємо цибулю до прозорого кольору.
- Після необхідно додати моркву і обсмажувати близько 3 хвилин.
- До овочевої суміші відправляємо шматочки м'яса і смажимо на середньому вогні до рум'яної скоринки (близько 20 хвилин).
- Беремо чашу мультиварки, змащуємо стінки залишками рослинного масла.
- У чашу відправляємо обсмажені овочі і м'ясо, додаємо сіль, перець, зіру і куркуму. Перемішуємо і розрівнюємо.
- Ще раз промиваємо рис і викладаємо поверх піджарки, розрівнюючи поверхню.
- Акуратно заливаємо масу водою і рівномірно розподіляємо очищені зубчики часнику по рису, злегка поглиблюючи.
- Включаємо мультиварку і вибираємо режим «Плов».
Як тільки блюдо приготується, дозвольте йому протягом 15 хвилин постояти на режимі «Підігрів». В цьому випадку плов встигне «підійти» - рисові зерна стануть ще м'якше, а приправи заграють насиченим ароматом. В мультиварці плов готується дуже просто і виходить надзвичайно смачним.
Відео рецепт узбецького плову
Узбецька кухня налічує десятки рецептур плову і технологій його приготування. У кожному з них змінюються пропорції, додаються нові приправи або, навпаки, в складі присутній виключно зіра і сіль. Дивіться відео і пробуйте смачні рецепти справжнього узбецького плову!
На завершення - кілька корисних порад
Розповімо про тонкощі, які допоможуть вам приготувати смачний плов з розсипчастим рисом на плиті або на багатті. Тож почнемо:
- Вибирайте виключно свіже м'ясо. Інший не згодиться, оскільки може вийти жорстким. Перевага частини - філе, спинна або ошийок. Це самі м'які та ніжні шматочки, які після варіння будуть чи не танути в роті.
- Плов з яловичиною готуйте в казані. Завдяки товстим стінок блюдо зможе нудитися, що не разварівая рисинки.
- Забудьте про тертці. Морква потрібно тільки різати. Не робіть брусочки або соломку дуже тонкою - вона швидко розвариться, не встигнувши розкрити свого вишуканого смаку.
- Промивайте рис до прозорої води, щоб він вийшов максимально розсипчастим. Вибирайте сорти з довгими зернами, інакше ризикуєте отримати кашу замість плову.
Не бійтеся проводити смакові експерименти, додаючи до м'яса улюблені спеції. Якщо вам дуже сподобався рецепт з каррі, золотистим шафраном або лавровим листочком - сміливо готуйте, адже це зробить блюдо тільки смачніше!