Рецепт плову з барбарисом-в якій кількості і коли додавати приправу
Традиційний плов з барбарисом - справжнісінький і правильний рецепт узбецького страви. Технологія приготування мало чим відрізняється від варіантів, в яких приправа не використовується. А ось видів сушених ягід буває кілька. І не завжди вони занадто кислі, маленькі і чорно-сині.
Складові
Родзинка плову з зирой і барбарисом - використання сушених ягід для додання кислинки. Потрапляючи разом з м'ясом і рисом в рот, ягідки надкушує, змішуються з ароматом основних компонентів і надають страві особливу смакову нотку.
Факт! Барбарис - це колючий чагарник, що росте практично в будь-якому кліматичному поясі. Немає його тільки на території Австралії.
Найбагатший регіон - Північна півкуля, тут росте кілька сортів чагарнику. Зрілі плоди в свіжому вигляді досягають 2 см в довжину, а смак у них - дуже кислий, але приємний, з ледь відчутною солодкої ноткою. У ягоди входить кілька десятків вітамінів, мінералів і ферментів, які роблять їх корисними для здоров'я людини. Також плоди містять ефірні масла і органічні кислоти. У стародавніх країнах - Індії, Вавилоні, Єгипті й Ассирії - ягоди і коріння чагарника використовувалися для лікування різних хвороб. Завдяки особливому кислого смаку барбарис став популярний в кулінарії: з нього готують цукерки, муси, мармелад, роблять спиртові настоянки і соки.
Добре поєднується ягода з м'ясними страв, гострими приправами і спеціями.
Жителі Узбекистану та інших східних країн часто додають рослина в плов. Барбарис вважається однією з трьох основних приправ для плову, доповнюючи зиру і шафран. Існує 2 сорти ягід: чорний і червоний. Обидва вони мають приблизно однаковий смаком і складом. Використовуються в сушеному вигляді, що не подрібнюються при зберіганні і в момент додавання в плов. Однак в деяких рецептах автори рекомендують подрібнювати їх в порошок перед додаванням до рису.
Рецепт плову з барбарисом
Традиційний рецепт готують з бараниною, беруть рівні пропорції м'яса, рису та моркви:
- 1 кг баранини, моркви, рису девзіра;
- 4-5 головок лука;
- 2 головки часнику;
- гострий сухий перець в стручках за бажанням;
- 1 ст. л. зіри;
- 1-2 ст. л. ягід барбарису;
- 300 мл соняшникової олії;
- 1 ч. Л. коріандру і сіль.
Щоб барбарис в плові відчувався сильно, його додають в цілому вигляді. Якщо потрібно доповнити аромат так, щоб кислота не потрапляла виразними шматочками, ягоди подрібнюють. Процес приготування стандартний для узбецького рецепта:
- В казані розігрівають стакан рослинного масла, обсмажують в ньому до чорного кольору маленьку цибулину. Дістають овоч, викидають.
- Поки готується масло, подрібнюють лук півкільцями і морквину кубиками або брусочками.
- Спочатку обсмажують цибулю, потім додають до нього шматочки яловичини (3-4 см розміром).
- Обсмажують м'ясо з цибулею до рум'яної скоринки протягом 15-20 хвилин, потім додають моркву.
- Зменшують вогонь і тушкують до м'якості хвилин 20-30. Пробують баранину, якщо вона занадто жорстка, гасять ще.
- Поки готуються овочі з м'ясом, накриті кришкою на помірному вогні, замочують барбарис. Він повинен постояти 10-15 хвилин в прохолодній воді.
- Подрібнюють гострий перець, зіру, коріандр. Додають спеції до зирвака.
- Солять основу плову, а зверху викладають рис. Попередньо крупу потрібно промити до прозорої води. Часник можна додати в вигляді надрізаних часточок в рис.
- Далі блюдо заливають гарячою водою або бульйоном. Рідини повинно бути в 2 рази більше, якщо використовується девзіра, то в 3 рази більше. Рівень рідини повинен бути на 3-4 см вище рису.
- Накривають кришкою і тушкують на середньому вогні не менше 20 хвилин. Потім можна спробувати рис зверху. Якщо він не готовий, продовжують гасити.
У хорошій посуді плов не підгорає. Однак щоб уникнути неприємностей, можна перевірити м'ясо на дні казана, злегка відсунувши рис шумівкою. Готовий плов повністю вбирає рідину. За 5 хвилин до закінчення гасіння рис зрушують від стінок до центру, використовуючи шумовку, роблять поглиблення до дна за допомогою дерев'яної палички.
Приготування плову з барбарисом
Щоб приготувати смачний плов по рецепту з барбарисом, можна скористатися кількома хитрощами:
- перед використанням барбарис бажано замочити у воді і спробувати 1-2 ягідки, щоб переконатися в його якості. Буває, що сушений рис пропадає, смак у нього стає неприємним;
- щоб не погіршити загальний смак страви, додавати ягоди краще з мінімальним набором рекомендованих спецій: зіра, шафран, коріандр, часник;
- плоди погано поєднуються з незвичайними варіаціями, наприклад, прованськими або італійськими травами;
- щоб кислота не зіпсувала аромат плову, його потрібно готувати по стандартному рецептом, в якому використовується рівну кількість основних компонентів.
Барбарису можна класти стільки, скільки припаде до смаку всім членам сім'ї. Багато хто любить, щоб на порцію траплялося 2-3 ягідки, іншим подобається, щоб плодів було багато. Барбарис добре поєднується з усіма видами м'яса. Технологія його закладки завжди однакова.
Готувати плов з барбарисом, як і будь-який інший узбецький шедевр, краще в спеціальному казані.
Це може бути чавунна або алюмінієвий посуд з товстими стінками. Казан може бути покритий емаллю, або антипригарним покриттям. Багато кулінари відзначають, що чим старше казанок, тим смачніше і ароматні виходить плов. Особливо якщо мова йде про чавунному посуді. Найгірше блюдо готується в тонкостінної каструлі з нержавіючої сталі. Також небажано використання скляного посуду і качатників або Казанка, покритих тефлоном.
Коли і скільки додавати барбарису в плов
Час, коли барбарис додають в блюдо, не залежить від рецепта. Його кладуть відразу ж після фінального етапу приготування зирвака (обсмажування з м'яса, цибулі і моркви) і перед додаванням крупи. Разом з ягодами кладуть часник, сіль та інші спеції.
Порада! Якщо обійти традиційний момент і додати ягоди в рис, то вони дадуть ще більше кислої нотки.
Скільки класти барбарису, якщо за таким рецептом готують вперше? Краще обмежитися 1 ст. л. на 3 кг основних компонентів. Якщо здасться мало, в наступний раз можна покласти 2-3 ст. л. ягід. Замінити ароматну пряність в плові складно, так як жоден інший продукт не володіє подібним кислим смаком в сушеному або свіжому вигляді. Унікальний смак червоних або синіх ягід не схожий ні на що інше. Але досвідчені кулінари знають, що можна використовувати альтернативні варіанти. Вони не дадуть характерного аромату, але допоможуть створити новий, унікальний рецепт. Для заміни барбарису можна використовувати:
- зернятка граната - вони дадуть більш солодкий смак, але можна вибрати сорт з вираженим кислим відтінком;
- сушена журавлина - володіє більш кислим, терпким ароматом;
- курага, алича і чорнослив - солодкі замінники прянощі;
- кизил - схожий на барбарис, але має менш виражений аромат;
- родзинки - також зробить блюдо солодким, як більшість інших сухофруктів.
Чим замінити плоди не вийде, так це сушеної смородиною, чорницею, малиною або полуницею. Вони абсолютно не підходять до аромату плову. Рецепти плову з барбарисом вважаються традиційними. Ця ягода чудово доповнює м'який смак рису, моркви і гостроту східних приправ. Якщо вчасно додати її в процесі приготування, то ягідки розпарити і повністю розкриють свій аромат. Якщо ж вони виявилися занадто жорсткими, то можна потримати блюдо на плиті довше на 10 хвилин.