Пересолений плов-як виправити помилку і врятувати блюдо
Додати занадто багато солі в блюдо може будь-який кулінар - з великим або маленьким досвідом готування. До складу плову входить велика кількість рису, який вбирає жир, воду, а також сіль і прянощі, додані до неї. Через це у багатьох виникає проблема додавання надмірної кількості солі. Як виправити плов, якщо його пересолили, чи не зіпсує це смак? Найчастіше проблему можна вирішити без втрати класичного аромату і традиційного смаку.
Що робити, якщо пересолили плов в казані
Якщо плов в казані пересолений в процесі приготування (між додаванням спецій і рису), то вирішити проблему дуже просто. Необхідно додати трохи більше рису і зовсім не солити його. Якщо ж плов пересолили вже після додавання рису, то краще, що можна зробити, - відварити окремо порцію крупи без додавання солі. Потім її додають до плову і тушкують ще 10-15 хвилин на мінімальному вогні, щоб смаки об'єдналися.
Порада! Якщо в казані вже немає місця, відкладіть частину плову в окрему каструлю і додайте чистий варений рис до залишився плову.
Частину, що залишилася солону частину можна використовувати для приготування голубців, фаршированих перців, або інших страв. Ще один цікавий спосіб, який допоможе прибрати зайву сіль з рису, тільки що покладеного в казан, - картопля. Очистіть кілька коренеплодів середнього розміру, втопите їх в рисі, проваріть 5-15 хвилин. Потім акуратно дістаньте шумівкою. Замість картоплі можна використовувати марлевий пакетик з сухим рисом. Покладіть його в казан в момент гасіння крупи, накрийте кришкою і готуйте 20-25 хвилин. Попередньо марлевий мішечок потрібно трохи втопити в основному рисі. Можна прибрати надлишки за допомогою насіння граната - традиційного методу корекції солоності страви в Узбекистані. У казан, прямо на рис, засипають свіжі зернятка шаром в 2-4 см, залишають на 20-30 хвилин. Потім разом з гранатом розкладають по тарілках. Крім того, що цей метод усуває сіль, він коригує жирність страви. Замість свіжих зерен можна використовувати натуральний гранатовий сік без цукру, або сироп.
Що робити, якщо пересолили плов в сковороді
Якщо занадто багато вийшло солі в плові, що готується на сковороді, слід окремо зварити трохи рису і овочів, додати до страви і обсмажити. Замість відварювання деякі кулінари вважають за краще смажити овочі в окремій сковорідці.
Порада! Барбарис - універсальна спеція, яка прибере зайву сіль з плову незалежно від способу його приготування. Просто додайте більше сушених ягід на стадії гасіння рису або зирвака.
Ще один екстремальний спосіб усунення помилки - промивання частини страви. Можна акуратно вийняти частину рису шумівкою, промити в холодній воді, додати назад. Якщо блюдо вже перемішали в сковороді, то врятувати його ще простіше таким же методом. Просто тушкуйте ще 15-20 хвилин після промивання.
Що робити, якщо пересолили плов в мультиварці
Якщо господиня пересолила плов в мультиварці - жінки найчастіше готують страву в цьому диво техніки, - то виправити ситуацію можна всіма методами, які використовуються для казана. Окремо можна зварити невелику кількість рису, а потім додати в чашу і перемішати, тушкувати ще 10-15 хвилин в режимі «Плов» або «Гасіння». Популярний спосіб усунення помилки - додавання гранатових зерняток зверху в чашу мультиварки. Нестандартний смак легко маскує пересіл. Якщо ж блюдо не призначене для святкового столу, то справа ще простіше. Спробуйте додати пряних спецій або, наприклад, суміш «Італійські трави». Ще один незвичайний метод, який також можна використовувати для усунення пересолу в каструлі, казані або сковороді, - додавання родзинок. Використовувати можна будь-який сорт: золотистий, білий, чорний. При цьому, світлий сушений виноград краще за інших усуває зайву сіль. Закладати сухофрукти потрібно в процесі, коли до кінця готування залишиться не менше 20 хвилин. Попередньо замочувати їх не потрібно - вони розпарити в рисі самі.
Що робити, якщо пересолили плов в каструлі
Використовуйте ті ж методи, що і для казана або мультиварки. Якщо зірвак пересолили в каструлі, і виявили це до закладки рису, то кращий спосіб прибрати помилку - використовувати сухий рис в марлевому мішечку або сирої очищену картоплю.
Що робити, якщо готовий плов пересолений
Виправити готовий пересолений плов ще простіше, ніж на стадії гасіння. Для цього можна використовувати додаткові овочі, соуси, добавки:
- Салат зі свіжих овочів. Томати, огірки і багато зелені (кінзи, кропу або петрушки), змішані з оливковою або соняшниковою олією, легко візьмуть на себе частину солі в процесі вживання.
- Варена морква. До готового блюда можна додати окремо відварену або погашені морквину. Вона нейтралізує частина солі.
- Тушкована капуста. Можна перетворити плов в ліниві голубці, виправивши ситуацію додаванням тушкованою білокачанної капусти.
- Сметанні соуси. Якщо додати до пересолену страви несолоний соус зі сметаною, часником і зеленню, то він ліквідує надлишки добавки.
- Сік лимона і кислих ягід. Можна видавити сік з 1 лимона і порційно додати його в момент подачі. Також для цього підходить сік кислої вишні, жимолості, брусниці та журавлини. А ось смородина або полуниця будуть занадто солодкими і ароматними.
- Рис і морква. Якщо блюдо пересолене дуже сильно, до нього можна додати не тільки овочі і крупу окремо, але і разом. При цьому овоч краще подрібнити на тертці, а не надавати форму кубиків або брусків.
- Цибулю і моркву. Замість поєднання рису та моркви можна використовувати комбінацію з підсмаженої цибулі і коренеплоду. Їх слід взяти по 500-700 г в залежності від початкового кількості плову.
- Вершкове масло. Якщо солі в страві не надто багато, то можна порційно додати в тарілки по 1 ч. Л. розтопленого вершкового масла від 72% жирності.
- Томатний соус. Домашні або магазинні соуси з помідорів без додавання солі - відмінний спосіб усунення надлишків. Можна вибрати класичні рецепти з пряними травами.
Пересолений плов можна врятувати, якщо використовувати методи, запропоновані вище.
Якщо ж солі виявилося занадто багато, і нічого не допомагає, кращий спосіб усунення помилки - приготування іншої страви на основі зіпсованого рецепта.
Так, з поєднання лука, м'яса, рису та моркви виходять смачні голубці, тефтелі в соусі, фаршировані кабачки, перці, баклажани.