У скільки разів збільшиться при варінні плову рис
02.09.2019 581 0

У скільки разів збільшиться при варінні плову рис

Рецепти плова
В закладки

Якщо людина вперше готує страву, або використовує новий сорт крупи, її цікавить, у скільки разів збільшиться при варінні плову рис. Незважаючи на те, що більшість сортів схожі між собою, ступінь їх збільшення після приготування значно відрізняється. Разом з цим відрізняються і такі властивості, як: можливість вбирання води, кількість крохмалю в складі, поглинання жиру, структура. З Круглозерний крупи виходить більш щільний плов, з об'єднаними рисинки. З длиннозерного виходить розсипчасте блюдо. У скільки разів збільшиться при варінні плову рис

Як розрахувати, у скільки разів збільшиться при варінні рис

Те, у скільки разів збільшиться рис при варінні плову, залежить в першу чергу від сорту, а не від кількості використовуваної рідини:

  1. Басматі. Ароматний східний рис, який останнім часом став часто використовуватися для приготування узбецького страви, хоча каноном не рахується. Плов з нього виходить розсипчастий, смачний, а зернятка в процесі приготування не розбухають, а подовжуються. Вирощують його в Індії та Пакистані. У скільки разів збільшиться при варінні плову рис
  2. Індіка. Довгозерний сорт рису, який практично не збільшується в процесі приготування. У скільки разів збільшиться при варінні плову рис
  3. Жасмин. Тайський рис з квітковим ароматом, часто використовується замість басматі. У скільки разів збільшиться при варінні плову рис
  4. Девзіра. Традиційний червоно-рожевий рис для узбецького плову, який вирощується в одній долині в Узбекистані. Великі довгасті зерна цього сорту покриті рожевою пудрою, яка змивається при обробці продукту. Його потрібно добре промивати перед додаванням в казан. Девзіра має більшу вагу і збільшується в 7 разів в процесі приготування, тому беруть її зазвичай в 2 рази менше, ніж м'яса і моркви. У скільки разів збільшиться при варінні плову рис
  5. Пропарений рис. Деякі кулінари вважають, що цей сорт дозволяє приготувати плов швидше. На ділі ж пропарене зерно вимагає більш тривалої обробки - від 30 до 45 хвилин. Він добре вбирає аромат, але деякі відзначають, що блюдо з пропареним сортом виходить сухим, хоча практично не злипається.

У скільки разів збільшиться при варінні плову рис При приготуванні рис вбирає в 3-4 рази більше води, ніж важить сам. Для отримання розсипчастих зерен до стандартних рекомендацій можна додавати ще частина води. Наприклад, якщо для варіння потрібно 2 склянки води, можна варити в 3 склянках.

Важливо! Щоб зернятка не злипалися і не перетворювалися в кашу, крупу не перемішується після додавання води до самого закінчення варіння.

Якщо при приготуванні вода закінчилася, але крупа ще не зварилася, вливають півсклянки окропу на 1 склянку крупи, варять ще 4 хвилини під кришкою, не перемішуючи.

Скільки взяти води

У деяких рекомендаціях можна зустріти інформацію про те, що для варіння рису потрібно брати в 2 рази більше води. Але для різних сортів ця цифра відрізняється:

  • 2-2,5 частини води для длиннозерного;
  • не менше 2,5 частин для среднезерного;
  • 3 частини для круглого;
  • 2 частини для пропареного;
  • 3 частини для коричневого;
  • 3,5 частини для бурого.

У скільки разів збільшиться при варінні плову рис Якщо додати води набагато більше, випарити її буде складніше. Але зайві 100 мл не вплинуть на консистенцію готового плову.

Як довго вариться крупа

У багатьох кулінарів виникають проблеми при приготуванні плову з різних сортів крупи. Все це пов'язано в основному з тим, що тривалість відварювання у всіх сортів значно відрізняється. У скільки разів збільшиться при варінні плову рис

Ось, будь рекомендацій можна дотримуватися:

  1. Промивання перед використанням. Це необхідно для усунення зайвого крохмалю і домішок, які додаються до крупі при виробництві (як глазурування). У скільки разів збільшиться при варінні плову рис
  2. Замочування запобіжить сухість. Замочений рис потім готується швидше і прогрівається рівномірно, не вимагаючи помішування, а це дуже важливо в процесі приготування плову. Замочувати рис потрібно за 20 хвилин до додавання до страви. Також під час замочування зерна вбирають в себе воду, а потім, в плові, вже не вимагають надмірної кількості рідини. У скільки разів збільшиться при варінні плову рис
  3. У якій воді варити рис? При приготуванні плову краще використовувати кип'ячену воду, це усредняет час приготування крупи до 20-30 хвилин під закритою кришкою.
  4. Не можна солити сам рис. У плові сіль додають або після приготування крупи, або в момент гасіння зирвака. Якщо додати її в рис, він стане клейким. У скільки разів збільшиться при варінні плову рис
  5. Кількість рису. У плов часто додають багато крупи - до 1 кг. Якщо використовується девзіра, то вирішити проблему нестачі рідини простіше, так як її закладають менше, ніж інших сортів. Але, якщо врахувати особливості інших видів круп, можна запобігти їх сухість або надмірне набухання.

У скільки разів збільшиться при варінні плову рис Після закипання варити рис потрібно 15-20 хвилин. Якщо використовуються бурі сорти і пропарені, то час збільшується до 30-40 хвилин. Деякі сорти чорного рису варяться до 60 хвилин, але використовують їх в плові тільки любителі екстремальних експериментів.

Порада! Коли час вийде, зніміть плов з вогню і дайте йому настоятися 10-15 хвилин, не відкриваючи кришки. Якщо залишилося занадто багато рідини, просто злийте її. Також можна обмотати каструлю сухим рушником, воно вбере надлишки.

Іноді плов готують в сковороді. Тоді бажано використовувати посуд від 24 см в діаметрі. Попередньо зерна крупи можна обсмажити на олії 1-2 хвилини, тоді крупа гарантовано залишиться розсипчастою. У скільки разів збільшиться при варінні плову рис

Скільки варити рис в різних приладах

Щоб приготувати крупу в мікрохвильовці, її потрібно залити окропом, накрити кришкою і поставити на 5 хвилин при потужності 800 Вт. Потім крупу перемішують і повторюють цикл ще 2 рази, на третій раз включають таймер на 3 хвилини.

Щоб приготувати рис в мультиварці, його потрібно залити водою, відразу ж додати масло і сіль, включити режим «Рис» або «Гречка» (в цьому випадку крупа виходить більш розсипчастою).

В пароварці крупу варять 35 хвилин, відразу ж заливши водою 1 до 1 і додавши необхідні спеції. Звичайно, всі ці способи погано підходять для приготування плову, крім мультиварки.

Поради по варінні рису

Щоб зварити розсипчастий плов, або окремо рис, використовуйте не менше 4 частин води на 1 частину рису. Однак, щоб саме плов вийшов смачним і розсипчастим, необхідно пам'ятати про інші секрети:

  • на 1 кг сирого довгого рису беруть стільки ж моркви і м'яса, девзіра можна використовувати на третину менше;
  • щоб страва вийшла ідеальним, готувати його слід в казані, або гусятниці з товстим дном;
  • для отримання необхідного смаку вибирайте молоде м'ясо рожевого або світлого кольору (червоного, якщо це баранина або яловичина); У скільки разів збільшиться при варінні плову рис
  • морква потрібно нарізати соломкою, кубиками або брусочками, але не терти на тертці, це додасть зайву рідину в блюдо;
  • плов без спецій - НЕ плов. Обов'язково використовують зиру і свіжий часник, за бажанням - барбарис, перець, куркуму.

У скільки разів збільшиться при варінні плову рис Будь рис, незалежно від сорту, при варінні збільшується. Рекордсмен в цій справі девзіра - вона стає в 7 разів більше і вбирає максимум запахів плову. Мінімально збільшується басматі і пропарені сорти крупи. У скільки разів збільшиться при варінні плову рис

Комментарии (0)
Додати коментар
На якому режимі готувати плов в мультиварці якщо немає режиму плов
Мультиварки за кілька місяців завоювали загальну любов, а через деякий час після своєї появи підкорили серця навіть тих, хто не визнає застосування нововведень
Рецепт плову з барбарисом-в якій кількості і коли додавати приправу
Традиційний плов з барбарисом - справжнісінький і правильний рецепт узбецького страви. Технологія приготування мало чим відрізняється від варіантів, в яких приправа не
Рецепти плову з полби: з куркою, з м'ясом, з грибами
Незвичайний плов з полби в деяких сенсах виграє у традиційного рецепту з рисом. Але слід врахувати, що цей варіант сильно відрізняється від узбецького методу
Співвідношення води і рису для приготування смачного плову-пропорції в залежності від обраної посуду
Як зробити так, щоб плов вийшов ароматним, смачним, розсипався і при цьому не залишав відчуття зайвої жирності? Секретів приготування багато, але найважливішим є
Як правильно приготувати смачний плов кілька кращих відео рецептів
Будь-кухар світу скаже, що справжній плов виходить, тільки якщо приготувати його на багатті. Не будемо забувати, що приготування цієї страви бере початок з глибокої
Чи потрібно замочувати і промивати рис для плову
Як правильно промивати і чи потрібно замочувати рис для приготування плову? А якщо потрібно, то наскільки? Будь-яку чи крупу потрібно попередньо замочувати і навіщо це