Узбецький рис для плову девзіра-сорти, властивості і особливості приготування плову
03.09.2019 224 0

Узбецький рис для плову девзіра-сорти, властивості і особливості приготування плову

Рецепти плова
В закладки

Існують десятки сортів рису для приготування традиційних східних, латиноамериканських, європейських страв. Рис для плову девзіра - унікальний продукт, що володіє великою користю і особливими кулінарними властивостями. При цьому його часто підробляють і видають за цінне нешліфовані зерно низькоякісну крупу.

Рис девзіра властивості

Девзіра використовується практично у всіх стравах азіатської кухні. Рис містить багато вуглеводів і рослинного білка, надовго насичує і помітно перевершує за цим показником інші сорти. Узбецький рис для плову девзіра-сорти, властивості і особливості приготування плову З рису девзіра узбеки готують плов, вважаючи цей вид крупи кращим для традиційної страви. Жителі Ферганської долини завжди використовують крупу для приготування сімейних рецептів.

Важливо! Девзіра - нешліфований сорт рису, який проходить мінімум обробки і зберігає максимум корисних речовин.

До складу входить до 12% білка, антиоксиданти, харчові волокна для очищення кишечника. Застосування сорти в кулінарії - відмінний спосіб профілактики шлункових захворювань. Також до складу зерняток входять вітаміни групи B і калій. Узбецький рис для плову девзіра-сорти, властивості і особливості приготування плову

Опис

Девзіра - один з найдорожчих сортів рису, що володіє червонувато-коричневим відтінком. При багаторазовому промиванні у воді стає бурштиновим і прозорим. Вирощується в основному на території Ферганської долини.

Важливо! Девзіра неможливо виростити в інших умовах, так як сорт потребує певного кліматі і великій кількості води.

Умілі хлібороби збирають урожай 2 рази в рік. Перед посадкою рисові зерна готують, замачівая і розфасовуючи по мішках. Справжній узбецький плов з правильної девзіра - кулінарний шедевр.

Сорти девзіра

Існує 5 різновидів крупи з Ферганської долини, при цьому вони значно відрізняються один від одного:

  1. Девзіра. Довгозерний рис, покритий тонкою коричневою смужкою уздовж зерняток. Сильно світлішає після промивання, набуває рожевого або бурштиновий відтінок, сама по собі крупа важка. Узбецький рис для плову девзіра-сорти, властивості і особливості приготування плову
  2. Чунгара. Білий сорт, що містить мінімум крохмалю. Вбирає багато жиру і води, за рахунок чого плов виходить розсипчастим. Вперше сорт отримали в Киргизії. З таким рисом плов стає солодкуватим. Узбецький рис для плову девзіра-сорти, властивості і особливості приготування плову
  3. Кора-Колтаков. Сорт узбецького рису для плову, ідентичний девзіра. З однією лише відмінністю: уздовж зерняток проходить чорна, а не коричнева смужка.
  4. Лазер. Гарний білий рис з довгими зернятками, містить багато крохмалю і виходить м'яким при приготуванні. Практично не збільшується в розмірах на відміну від девзіра і зовсім не кришиться. Вирощують в сердньої Азії, в Хорезмі. Використовують сорт для приготування святкових страв. Узбецький рис для плову девзіра-сорти, властивості і особливості приготування плову
  5. Аланга. Недорогий узбецький рис для плову, який має помірну крахмалистостью, не має додаткових присмаків. Узбецький рис для плову девзіра-сорти, властивості і особливості приготування плову

Вартість будь-якого сорту буде вище, ніж у простого білого рису. А ось марок, що випускають сорт, зараз дуже багато. Узбецький рис для плову девзіра-сорти, властивості і особливості приготування плову

Як готувати

Щоб приготувати плов з девзіра, або інше блюдо, необхідно обробити рис. Спочатку його замочують у холодній воді, додавши на 1 л 1 ч. Л. морської солі. Потім промивають не менше 7-8 разів.

Важливо! При термічній обробці девзіра збільшується в 7 разів.

Однак деякі підвиди крупи, як видно з опису сортів, не вбирають так багато рідини і жиру. При використанні цього рису для приготування плову за традиційним рецептом враховують підвид крупи. Девзіра має солодкуватий присмак, а також відмінно поглинає всі рідини. За рахунок цього сорт підходить для приготування багатокомпонентних страв. При цьому крупа залишається розсипчастою, чи не перетворюється в грудку. Узбецький рис для плову девзіра-сорти, властивості і особливості приготування плову Готувати плов слід після ретельного промивання крупи, вода повинна стати білою, а потім прозорим. Якщо рис погано промити, то плов перетвориться в кашу. Узбецький рис для плову девзіра-сорти, властивості і особливості приготування плову

Як приготувати плов

Щоб приготувати плов з девзіра, потрібно: 1 кг рису, 1 кг м'яса, 1 кг моркви, 800 г ріпчастої цибулі, спеції за смаком. Якщо не хочете «переборщити» з приправою, використовуйте 6-8 ст. л. суміші з барбарису, зіри з додаванням невеликої кількості чорного або червоного перцю. Також буде потрібно не менше 1 ст. рослинного масла і 5-6 головок часнику. Узбецький рис для плову девзіра-сорти, властивості і особливості приготування плову приготування:

  1. Підготовка овочів. Морква, цибуля і часник очищають від лушпиння, миють, усувають у головок нижню частину. Тим часом промитий рис вже залитий підсоленою водою (за 20-40 хвилин до готування). Узбецький рис для плову девзіра-сорти, властивості і особливості приготування плову
  2. Підготовка м'яса. Традиційний плов готується з баранини, але можна взяти будь-яке м'ясо, в тому числі курку. На прикладі класичного рецепту використовують задню ніжку баранини і трохи реберець. М'якоть нарізають невеликими шматочками. Узбецький рис для плову девзіра-сорти, властивості і особливості приготування плову
  3. Підготовка масла. Казан ставлять на сильний вогонь, наливають склянку олії і прожарюють до сизого серпанок, потім кладуть очищену цибулину і обсмажують до обвуглювання. Виймають і закладають реберця. Узбецький рис для плову девзіра-сорти, властивості і особливості приготування плову
  4. Обжарка м'яса. Реберця смажать на сильному вогні, постійно помішуючи. В процесі додають трохи солі і зіри. Коли м'ясо покриється скоринкою, дістаньте їх. Покладіть цибулю, обсмажте і засипте нову порцію м'якоті м'яса. Смажте до золотистої скоринки, але щоб воно не стало жорстким. Узбецький рис для плову девзіра-сорти, властивості і особливості приготування плову
  5. Морква. Коли цибуля стане м'яким, закладають брусочки моркви. Смажать на сильному вогні 3 хвилини, не перемішуючи. Потім акуратно перемішують морква з м'ясом і цибулею, використовуючи шумовку. Узбецький рис для плову девзіра-сорти, властивості і особливості приготування плову
  6. Фінальний етап підготовки зирвака. Коли морква стане м'якою, настає другий етап приготування плову. Заливають вміст казана водою на полпальца вище продуктів. Більше блюдо можна перемішувати. Засипають приправи, доливають окропу на 3 пальці вище, кладуть головки часнику. Узбецький рис для плову девзіра-сорти, властивості і особливості приготування плову
  7. Гасіння. Вогонь зменшують до середини, щоб вміст казанка побульківало. Через кілька хвилин додають замочений рис, вийнявши часник. Девзіра кладуть шумівкою, розрівнюючи, але не перемішуючи. накривають кришкою. Узбецький рис для плову девзіра-сорти, властивості і особливості приготування плову
  8. Фінальний етап. Доливають води, щоб вона покривала рис. Роблять кілька отворів в крупі, використовуючи паличку. Через 10-15 хвилин рис вбере воду, тепер потрібно шумівкою відсунути його від стін, зібравши невелику гірку. Накривають вміст казана тарілкою (глибокої мискою), або ідеально прилягає кришкою, щоб пара не виходила.Узбецький рис для плову девзіра-сорти, властивості і особливості приготування плову

На виключеною плиті плов тримають ще 20-30 хвилин. Готовий плов з рису девзіра перемішують і подають до столу. Узбецький рис для плову девзіра-сорти, властивості і особливості приготування плову

Як відрізнити підробку

Девзіра продається в супермаркетах, інтернет-магазинах, рідше можна зустріти на ринках. Однак продається багато підробок. Узбецький рис для плову девзіра-сорти, властивості і особливості приготування плову Ось, як можна відрізнити справжній рис цього сорту:

  • вартість, як у дикого рису;
  • кожне зернятко покрито пудрою темно-червоного або світло-рожевого відтінку;
  • якщо розтерти рис в руках, на пальцях залишиться ніжний шар пудри;
  • якщо рис несправжній, пудра залишається на пальцях нерівномірно, скрипить і шарудить;
  • ціна на девзіра може відрізнятися: якщо крупа зберігалась довго, вона буде ціннішою і дорогий;
  • цегляна пил використовується для перетворення свіжого рису в більш «зрілий».

Узбецький рис для плову девзіра-сорти, властивості і особливості приготування плову Якщо підробку покласти в воду, вона залишить осад і швидко очиститься. А ось характерним запахом девзіра не володіє. Узбецький рис для плову девзіра-сорти, властивості і особливості приготування плову Девзіра - унікальний сорт рису, з якого слід приготувати смачний плов хоча б 1 раз в житті. Але слід уважно підходити до вибору продукту. Якщо в домашніх умовах виникла підозра, що девзіра підроблена, краще відмовитися від її використання.

Комментарии (0)
Додати коментар
У скільки разів збільшиться при варінні плову рис
Якщо людина вперше готує страву, або використовує новий сорт крупи, його цікавить, у скільки разів збільшиться при варінні плову рис.
Рецепт плову з барбарисом-в якій кількості і коли додавати приправу
Традиційний плов з барбарисом - справжнісінький і правильний рецепт узбецького страви. Технологія приготування мало чим відрізняється від варіантів, в яких приправа не
Рецепт плову з печінки
Рецепт плову з печінки
Рецепт плову з печінки
21.08.19 Рецепти плова
Класичний плов з печінкою - це ситне, корисне блюдо, яке готується простіше, ніж рецепт з м'ясом. До складу субпродукту входить безліч корисних мікроелементів, яких не
Рецепт плову на курдючному салі
По всьому світу люди готують плов, але справжні знавці смачних рецептів живуть у Ферганській долині, що розташована в Узбекистані.
Співвідношення води і рису для приготування смачного плову-пропорції в залежності від обраної посуду
Як зробити так, щоб плов вийшов ароматним, смачним, розсипався і при цьому не залишав відчуття зайвої жирності? Секретів приготування багато, але найважливішим є
Приготування плову в мікрохвильовці рецепти з фото
Популярність СВЧ-печей значно знизилася після винаходу мультіварок, і частіше за все люди стали користуватися невеликими пристроями з мінімумом функцій.