Узбецький рис для плову девзіра-сорти, властивості і особливості приготування плову
Існують десятки сортів рису для приготування традиційних східних, латиноамериканських, європейських страв. Рис для плову девзіра - унікальний продукт, що володіє великою користю і особливими кулінарними властивостями. При цьому його часто підробляють і видають за цінне нешліфовані зерно низькоякісну крупу.
Рис девзіра властивості
Девзіра використовується практично у всіх стравах азіатської кухні. Рис містить багато вуглеводів і рослинного білка, надовго насичує і помітно перевершує за цим показником інші сорти. З рису девзіра узбеки готують плов, вважаючи цей вид крупи кращим для традиційної страви. Жителі Ферганської долини завжди використовують крупу для приготування сімейних рецептів.
Важливо! Девзіра - нешліфований сорт рису, який проходить мінімум обробки і зберігає максимум корисних речовин.
До складу входить до 12% білка, антиоксиданти, харчові волокна для очищення кишечника. Застосування сорти в кулінарії - відмінний спосіб профілактики шлункових захворювань. Також до складу зерняток входять вітаміни групи B і калій.
Опис
Девзіра - один з найдорожчих сортів рису, що володіє червонувато-коричневим відтінком. При багаторазовому промиванні у воді стає бурштиновим і прозорим. Вирощується в основному на території Ферганської долини.
Важливо! Девзіра неможливо виростити в інших умовах, так як сорт потребує певного кліматі і великій кількості води.
Умілі хлібороби збирають урожай 2 рази в рік. Перед посадкою рисові зерна готують, замачівая і розфасовуючи по мішках. Справжній узбецький плов з правильної девзіра - кулінарний шедевр.
Сорти девзіра
Існує 5 різновидів крупи з Ферганської долини, при цьому вони значно відрізняються один від одного:
- Девзіра. Довгозерний рис, покритий тонкою коричневою смужкою уздовж зерняток. Сильно світлішає після промивання, набуває рожевого або бурштиновий відтінок, сама по собі крупа важка.
- Чунгара. Білий сорт, що містить мінімум крохмалю. Вбирає багато жиру і води, за рахунок чого плов виходить розсипчастим. Вперше сорт отримали в Киргизії. З таким рисом плов стає солодкуватим.
- Кора-Колтаков. Сорт узбецького рису для плову, ідентичний девзіра. З однією лише відмінністю: уздовж зерняток проходить чорна, а не коричнева смужка.
- Лазер. Гарний білий рис з довгими зернятками, містить багато крохмалю і виходить м'яким при приготуванні. Практично не збільшується в розмірах на відміну від девзіра і зовсім не кришиться. Вирощують в сердньої Азії, в Хорезмі. Використовують сорт для приготування святкових страв.
- Аланга. Недорогий узбецький рис для плову, який має помірну крахмалистостью, не має додаткових присмаків.
Вартість будь-якого сорту буде вище, ніж у простого білого рису. А ось марок, що випускають сорт, зараз дуже багато.
Як готувати
Щоб приготувати плов з девзіра, або інше блюдо, необхідно обробити рис. Спочатку його замочують у холодній воді, додавши на 1 л 1 ч. Л. морської солі. Потім промивають не менше 7-8 разів.
Важливо! При термічній обробці девзіра збільшується в 7 разів.
Однак деякі підвиди крупи, як видно з опису сортів, не вбирають так багато рідини і жиру. При використанні цього рису для приготування плову за традиційним рецептом враховують підвид крупи. Девзіра має солодкуватий присмак, а також відмінно поглинає всі рідини. За рахунок цього сорт підходить для приготування багатокомпонентних страв. При цьому крупа залишається розсипчастою, чи не перетворюється в грудку. Готувати плов слід після ретельного промивання крупи, вода повинна стати білою, а потім прозорим. Якщо рис погано промити, то плов перетвориться в кашу.
Як приготувати плов
Щоб приготувати плов з девзіра, потрібно: 1 кг рису, 1 кг м'яса, 1 кг моркви, 800 г ріпчастої цибулі, спеції за смаком. Якщо не хочете «переборщити» з приправою, використовуйте 6-8 ст. л. суміші з барбарису, зіри з додаванням невеликої кількості чорного або червоного перцю. Також буде потрібно не менше 1 ст. рослинного масла і 5-6 головок часнику. приготування:
- Підготовка овочів. Морква, цибуля і часник очищають від лушпиння, миють, усувають у головок нижню частину. Тим часом промитий рис вже залитий підсоленою водою (за 20-40 хвилин до готування).
- Підготовка м'яса. Традиційний плов готується з баранини, але можна взяти будь-яке м'ясо, в тому числі курку. На прикладі класичного рецепту використовують задню ніжку баранини і трохи реберець. М'якоть нарізають невеликими шматочками.
- Підготовка масла. Казан ставлять на сильний вогонь, наливають склянку олії і прожарюють до сизого серпанок, потім кладуть очищену цибулину і обсмажують до обвуглювання. Виймають і закладають реберця.
- Обжарка м'яса. Реберця смажать на сильному вогні, постійно помішуючи. В процесі додають трохи солі і зіри. Коли м'ясо покриється скоринкою, дістаньте їх. Покладіть цибулю, обсмажте і засипте нову порцію м'якоті м'яса. Смажте до золотистої скоринки, але щоб воно не стало жорстким.
- Морква. Коли цибуля стане м'яким, закладають брусочки моркви. Смажать на сильному вогні 3 хвилини, не перемішуючи. Потім акуратно перемішують морква з м'ясом і цибулею, використовуючи шумовку.
- Фінальний етап підготовки зирвака. Коли морква стане м'якою, настає другий етап приготування плову. Заливають вміст казана водою на полпальца вище продуктів. Більше блюдо можна перемішувати. Засипають приправи, доливають окропу на 3 пальці вище, кладуть головки часнику.
- Гасіння. Вогонь зменшують до середини, щоб вміст казанка побульківало. Через кілька хвилин додають замочений рис, вийнявши часник. Девзіра кладуть шумівкою, розрівнюючи, але не перемішуючи. накривають кришкою.
- Фінальний етап. Доливають води, щоб вона покривала рис. Роблять кілька отворів в крупі, використовуючи паличку. Через 10-15 хвилин рис вбере воду, тепер потрібно шумівкою відсунути його від стін, зібравши невелику гірку. Накривають вміст казана тарілкою (глибокої мискою), або ідеально прилягає кришкою, щоб пара не виходила.
На виключеною плиті плов тримають ще 20-30 хвилин. Готовий плов з рису девзіра перемішують і подають до столу.
Як відрізнити підробку
Девзіра продається в супермаркетах, інтернет-магазинах, рідше можна зустріти на ринках. Однак продається багато підробок. Ось, як можна відрізнити справжній рис цього сорту:
- вартість, як у дикого рису;
- кожне зернятко покрито пудрою темно-червоного або світло-рожевого відтінку;
- якщо розтерти рис в руках, на пальцях залишиться ніжний шар пудри;
- якщо рис несправжній, пудра залишається на пальцях нерівномірно, скрипить і шарудить;
- ціна на девзіра може відрізнятися: якщо крупа зберігалась довго, вона буде ціннішою і дорогий;
- цегляна пил використовується для перетворення свіжого рису в більш «зрілий».
Якщо підробку покласти в воду, вона залишить осад і швидко очиститься. А ось характерним запахом девзіра не володіє. Девзіра - унікальний сорт рису, з якого слід приготувати смачний плов хоча б 1 раз в житті. Але слід уважно підходити до вибору продукту. Якщо в домашніх умовах виникла підозра, що девзіра підроблена, краще відмовитися від її використання.