Рецепт смачного плову по-ферганськи
03.09.2019 863 0

Рецепт смачного плову по-ферганськи

Рецепти плова
В закладки

Узбецька кухня - джерело неймовірно смачних і корисних страв. Вона вважається не тільки однією з найдавніших, але і відрізняється великою різноманітністю. Страви узбецької кухні вже давно завоювали популярність у всьому світі, а деякі користуються особливою любов'ю і є справжньою легендою. Одним з таких легендарних частувань є ферганський плов, рецепт якого є в скарбничці у кожного східного кухаря. Незважаючи на те, що рецептів приготування цього чудового блюда чимало, і у кожного кулінара є своя особлива родзинка, яка робить його спосіб приготування унікальним, всі вони мають певні правила, дотримання яких є обов'язковим.

В першу чергу дуже важливо підготувати правильні продукти. Від їх якості і кількості багато в чому буде залежати те, яким вийде готовий плов. Не менш важливою умовою є і процес приготування. Знаючи кілька простих секретів, без особливих зусиль можна навчитися готувати смачний і апетитний плов, який є головною цінністю узбецької кухні.

Як приготувати ферганський плов

Рецепт цієї страви дуже простий і складний одночасно: потрібно взяти продукти, обсмажити їх і приготувати зирвак. Далі все ще простіше: додати рис і довести плов до готовності. Подивіться на покроковий рецепт приготування ферганського плову з фото, і ви побачите, як просто, навіть в домашніх умовах, можна зробити красиве і неймовірно смачне частування.

Однак є і складності, які супроводжують весь процес приготування. Класичний ферганський плов в казані готується на відкритому вогні. Так продукти рівномірно нагріваються, просочуються приголомшливим ароматом і смаком один одного, і поступово доходять до готовності. Однак, в міських умовах не завжди є можливість готувати страву на багатті. Через нерівномірне нагрівання або недостатньо високої температури, рис може стати в'язким або залишитися сирим. В результаті виходить каша або рис з овочами і м'ясом, але ніяк не плов.

Незважаючи на це, є спосіб виправити ситуацію і, якщо дотримуватися рекомендацій професійних плововаров, можна приготувати його навіть на звичайній електричній або газовій плиті. Головна умова, дотримуватися температурного режиму, тоді плов не переварити в кашу і буде розсипчастим і мати насичений смак і аромат. Не забувайте і про продукти - вони головні компоненти страви.

Складові

Мал

Найпопулярніший сорт рису, який використовують у Ферганській долині - девзіра. Він вважається не тільки найдорожчим, але і має дивовижні смаковими якостями. Вважається, що тільки з цим рисом готується справжній плов. В даний час відомо кілька підвидів девзіра, серед яких є і недорогі, цілком доступні сорти.

М'ясо

У Ферганській плов немає ніякого суворого вимоги до вибору м'яса. Ви можете використовувати як баранину, так і яловичину. Найголовніший критерій вибору м'яса для цього плову - воно повинно бути свіжим.

Морква

У класичному азіатському варіанті використовується жовта (кормова) морква. Однак плов НЕ буде гірше, якщо ви використовуєте червоні солодкі сорти коренеплоду.

Цибуля

Один з найголовніших компонентів плову. В середньому його потрібно 3 штуки на кілограм рису, але не слід збільшувати пропорцію, інакше частування придбає солодкий карамельний присмак.

Зіра

Практично немає рецепту плову, в якому б не використовувалася зіра. Ці прянощі грає важливу роль не тільки в унікальному стилі плову, але і в його засвоюваності. Якщо використовуються жирні види м'яса, додавання зіри обов'язково!

Класичний плов по-ферганськи

Найпоширеніший рецепт страви, яким користується більшість кулінарів у всьому світі, готується в казані або товстостінної сковороді. Плов по-ферганськи відрізняється простотою приготування і дивним, неповторним смаком. Незважаючи на те, що для його приготування необхідно мінімум продуктів, він виходить неймовірно смачним. Головний секрет справжнього рецепта ферганського плову - пропорції використовуваних продуктів і правильно приготований зірвак. Тільки так можна домогтися приголомшливого результату, яким славиться це дивовижне східне частування.

Як готувати

Підготуйте всі необхідні продукти і посуд. Рис, м'ясо і моркву беруться в однаковій кількості. Ці пропорції важливо дотримуватися! Якщо ви берете 1 кілограм м'яса, то і рису, і моркви потрібно брати по 1 кг. Якщо є необхідність збільшити або зменшити порцію, зменшуйте / збільшуйте відповідно до даної пропорцією. Лука і води використовується половина від кількості м'яса, в даному випадку його знадобиться 500 г води також - 500 мл, в деяких випадках її можна трохи долити. Сіль і спеції додайте по своєму смаку.

Рецепт смачного плову по-ферганськи

М'ясо наріжте невеликими шматочками. Налити трохи олії в казан або сковороду і добре розігріти. Покласти шматочки м'яса і добре обсмажити.

Рецепт смачного плову по-ферганськи

Лук нашаткувати тонкими кільцями.

Рецепт смачного плову по-ферганськи

Моркву натерти на спеціальній тертці або нарубати гострим ножем тонкою соломкою.

Рецепт смачного плову по-ферганськи

Покласти цибулю до обсмаженого м'яса. Перемішати і кілька хвилин обсмажити, щоб цибуля стала прозорою.

Рецепт смачного плову по-ферганськи

Додати підготовлену моркву і обсмажити ще кілька хвилин, щоб вона також розм'якшилася, але не засмажити.

Рецепт смачного плову по-ферганськи

Покладіть спеції і посоліть. Найбільш придатними приправами до плову будуть: зіра, барбарис, кардамон і запашний перець. За бажанням можна додати суміш каррі, куркуму і інші спеції.

Рецепт смачного плову по-ферганськи

Залийте продукти водою, покладіть головку часнику (не розібрався), перемішайте і поставте на вогонь, щоб зірвак добре прокипіла 10-15 хвилин.

Рецепт смачного плову по-ферганськи

Коли м'ясо буде майже готове, промийте рис і покладіть його в зірвак.

Рецепт смачного плову по-ферганськи

За традицією рис закладається в центр посуду, після чого акуратно необхідно розрівняти крупу рівним шаром. Якщо зірвак сильно википів і рис не покрився рідиною, можна додати зверху трохи води. Після того, як поклали рис, продукти перемішувати не можна.

Рецепт смачного плову по-ферганськи

Варіть на сильному вогні, поки рідина не почне випаровуватися. Після цього поступово зменшіть вогонь до мінімуму, закрийте посуд кришкою і варіть до готовності хвилин 40.

Рецепт смачного плову по-ферганськи

Ферганський плов готовий. Подавайте його на великому широкому блюді з салатами і закусками з овочів, а після трапези не забудьте випити чашку ароматної зеленого чаю. Смачного!

Відео рецепт: Ферганський плов

Комментарии (0)
Додати коментар
Плов по узбецьки в мультиварці-рецепт з фото
Одне з найпопулярніших страв східної кухні - плов - давно гостює на наших обідніх столах і заробив чимало шанувальників. Приготування його має безліч нюансів і
Плов в мультиварці Редмонд: рецепт зі свининою, куркою
Мультиварка - універсальний кухонний електроприлад з безліччю корисних функцій, які допомагають полегшити процес приготування їжі в домашніх умовах.
Рецепт плову на курдючному салі
По всьому світу люди готують плов, але справжні знавці смачних рецептів живуть у Ферганській долині, що розташована в Узбекистані.
Приготування плову з курячих шлунків-докладний рецепт
Курячі потрошки - цінний і поживний продукт, який має не тільки відмінні смакові якості, але і приносить чимало користі. Печінка серце і шлуночки мають невисоку
Дієтичний плов з баклажанами: два покрокових рецепта з фото
Схід славиться своєю різноманітністю і великою кількістю смачних і дуже корисних страв. Плов з баклажанами та іншими овочами відрізняється особливим смаком і
Плов з яловичиною: покроковий рецепт і корисні поради плововаров
Якісна яловичина має не тільки особливим смаком і ароматом, але і масою корисних властивостей, необхідних людському організму.