Рис басматі для плову-особливості приготування
Один з найбільш цінних і дорогих сортів рису - басматі. Не випадково його називають королем рису і цінують за незвичайно м'який молочно-горіховий смак і тонкий аромат. Довгі, затуплені з кінців зерна цього рису при варінні подовжуються, а мінімальна кількість крохмалю в них робить плов з басматі розсипчастим. Щоб повною мірою насолодитися цим рисом, дізнайтеся, який краще приготувати плов з короля рису - басматі.
Рис для плову
В принципі, зварити плов можна з самого звичайного рису. Виняток становлять хіба що спеціальні сорти, що використовуються на приготування різотто або суші (там якраз потрібна підвищена в'язкість і клейкість, протипоказана плову). Смачна страва вийде завжди, якщо враховувати особливості сорту і використовувати кращі його якості. Так ось цінується басматі за те, що він дуже твердий і мало крохмалистий. Тому, бажаючи приготувати плов з рису сорту басматі, пам'ятайте наступне:
- навіть басматі має потребу в гарній промиванні;
- чим щільніше рис, тим більше часу потрібно на його вимочування; Відповідно, басматі потрібно вимочувати не менше 2 годин;
- частіше цей рис готується на пару, що зберігає повністю всі корисні властивості;
- так як цей рис містить мало крохмалю, він розсипчастий і хороший для азербайджанського, або відкидного, плову.
В супермаркетах зазвичай продають недорогу різновид басматі з Афганістану, кращий ж басматі, що можна знайти у нас, - це Кох-і-нур, він більший і дорожчий. Для приготування відкидного плову з рисом басматі будуть потрібні не звичайні для м'ясної страви інгредієнти, а сухофрукти, цей плов солодкий. Його варто приготувати хоч один раз, щоб оцінити весь смак і аромат справжнього якісного басматі. Він відрізняється від звичного, але використовується загальна пловная технологія.
Складові
Азербайджанський фруктовий плов готується з наступних продуктів:
- рис басматі для плову - 2 склянки;
- родзинки, курага, волоські горіхи - по великій жмені кожного;
- сіль;
- топлене масло - 3 великі ложки;
- щіпка сухого шафрану;
- прісне тісто.
Шафран - єдина спеція, допустима в цьому плові. Але вона дорога і рідкісна, а тому її можна замінити куркумою. Колір плову буде більш насиченим і жовтим, аромат трохи іншим.
Опис рецепта
Плов по-азербайджанські з рисом басматі сильно залежить від якості приготування рису. Адже в цій страві практично немає нічого, крім крупи. Тому їй потрібно приділити максимум уваги, а також присмачити кращим топленим маслом (відчуваєте іранську нотку в пріготовле6ніі - багато масла, шафран і сухофрукти?). Ще одна особливість - це підкладка під рис, вона з простого прісного тіста, кладеться на дно казана, щоб рис при томлінні 6не пригоріла. Просочена наскрізь ароматами шафрану і маслом, корочка ця надзвичайно смачна.
Суть даного рецепта - в роздільної варінні рису і млості його з маслом і сухофруктами. Змішувати компоненти можна в тарілці.
Для тих, хто звик до традиційного м'ясного плову, нижче дається опис рецепта, як приготувати плов з рису, басматі з куркою.
Етапи приготування
Приготування відкидного плову.
- Добре промити рис в декількох водах і замочити на 4-5 годин.
- З склянки борошна, солі і води замісити прісне тісто як на вареники.
- У великій каструлі закип'ятити воду, посолити з розрахунку столова ложка солі з невеликим верхом на літр води.
- Відкинути рис, відправити його варити на 10 хвилин при самому бурхливому кипінні.
- Поки вариться рис, казан добре змастити топленим маслом.
- Тісто розкачати в пласт і викласти їм дно казана.
- Чи не переварюйте рис! У строго відведений час швидко відкиньте його на друшляк і промийте гарячою водою. Дайте стекти і перекладіть на тісто в казані. Чи не утрамбовують рис, а скидайте з шумівки, розсипаючи по казану легкими повітряними рухами.
- Накрийте рушником верх казана, прикрийте кришкою і відправте на найменший вогонь, який тільки можна.
- На шматочки фольги викладіть родзинки, окремо курагу, окремо горіхи. На кожен покладіть трохи замороженого твердого топленого масла і загорніть конвертиками. Ці конверти викладіть ближче до країв в казан.
- Розітріть з дрібкою солі шафран і залийте половиною склянки окропу. Дайте трохи настоятися і полийте круговим рухом плов настоєм.
- Розтопленим маслом (беріть кількість за смаком, олія вбереться) полийте плов і все разом залиште нудитися хвилин на 40-50.
- Готову страву викласти на блюдо, прикрасивши шматочками коржі (її правильна назва Казмо), розпареним сухофруктами і горіхами. Можна посипати також зернами граната. Можна подавати як десертне блюдо з вином і чаєм або використовувати як вишуканий гарнір до м'ясних страв.
Тепер про те, як готувати плов азербайджанський з басматі і куркою. Буде потрібно 3 стегенця, пара склянок рису, цибулина, по невеликому пучку зелені (кріп, кінза, базилік, можна також трохи щавлю і шпинату), 100 вершкового масла, трохи рослинного масла. Не забудьте тонкий вірменський лаваш, сіль і куркуму.
- Відварити рис так, як сказано в попередньому рецепті.
- Поки вариться, почистити велику цибулину і. нарізати соломкою.
- У сковороді розтопити трохи вершкового масла і влити трохи рослинного. Поставити цибулю смажитися до м'якості. Важливо не пересмажувати до характерного смаку смаженої цибулі.
- Взяти стегенця і розділити на три частини - по суглобу відокремити стегно і розрізати його навпіл.
- Шматочки м'яса покласти на цибулю, посолити, зробити малий вогонь і дати потомитися м'яса на луці.
- Тим часом готовий рис відкинути, скласти в казан, змащений маслом і викладений лавашем по дну.
- Рис посипати куркумою, полити топленим маслом і залишити на мінімальному вогні доходити-нудитися.
- Курка майже готова - всипати поверх неї крупно нарізану зелень, влити окропу, ще потомить під кришкою, щоб зелень дала сік і аромат.
- Подається таке блюдо окремо на різних тарілках. На одну викладається рис з казмахом, в другу виливається курка з підливою із зелені.