
Як зберегти кавун свіжим до Нового року
На новорічному застіллі яких тільки різноманітної ні буває. Господині намагаються здивувати гостей кулінарною майстерністю, неординарним прикрасою столу і найнесподіванішими частуваннями. Одне з них - свіжий і соковитий кавун. Круглий плід з товстою зеленою кіркою і червоної солодкої м'якоттю є прекрасним десертом, коханим і дітьми, і дорослими. Це сезонний продукт, який з'являється на прилавках магазинів в кінці літа і початку осені. Як зберегти звичайний кавун до зими в домашніх умовах, щоб подати апетитні скибочки, смак яких нагадає про сонячне літо?
Вибираємо ідеальний плід
Вживання кавунової м'якоті надзвичайно позитивно позначається на здоров'ї. У свіжому продукті міститься чимало цінних мікроелементів і речовин:
- магній;
- каротин;
- кальцій;
- натрій;
- фолієва і аскорбінова кислоти;
- тіамін;
- калій;
- антиоксиданти.
Найбільша в світі ягода на 90% складається з рідини, тому чудово справляється зі спрагою в жаркий день і рекомендована в якості десерту людям, які борються за стрункість фігури. Влітку насолоджуватися свіжістю соковитих скибочок можна без проблем, а в холодну пору року урожай з сонячної баштану вважається екзотикою.
Багато господинь часто задаються питанням: «Чи можна зберегти смак і солодкість кавуна до наступаючого Нового року?». Мало хто з них знає, що плоди баштанних культур дійсно підходять для багатомісячного збереження. Смугаста ягідка може зберігатися до 4 місяців, не змінивши смакові якості, якщо вона обрана за правилами.
Зберігання кавунів в домашніх умовах передбачає ретельний відбір баштанних.
- Підходять товстошкірі сорти пізнього визрівання.
- Ягода домашнього вирощування не повинна бути удобрена прискорювачами зростання.
- Добре зберігаються плоди вагою 3-5 кг.
- Примірник повинен бути стиглим, але не переспілі.
- Особлива увага до зовнішнього вигляду: присутність подряпин, вм'ятин, тріщин і жовтих плям неприпустимо.
Як довго зберегти смачний кавун, відповідний перерахованим вище параметрам? Надзвичайно важливо знайти підходяще місце для розміщення літнього ягоди.
Середовище для тривалого зберігання
Як зберегти свіжим і приємним на смак кавун з осені до самого Нового року? Для цього слід створити оптимальну температуру і вологість, не обмежувати доступ повітря, подбати про комфортний «сусідстві» з іншими овочевими та фруктовими культурами.
Ідеальне простір для зберігання апетитних кавунів на холодну зиму:
- затемнене;
- добре вентилюється;
- прохолодне;
- чисте.
Досвідчені баштанники рекомендують містити смугасті плоди при температурі від +5 до +8 градусів і відносній вологості 70-80%. Вони повинні лежати на м'якій поверхні, бажано підкладці з натуральної соломи, не стикаючись один з одним.
Де зберігати кавун в квартирі? Вибір місць досить невеликий:
- закрита лоджія або балкон;
- ванна кімната;
- темна комора;
- нижні антресолі.
Для тих, хто живе в будинку, знайти відповідний куточок для кавунового складу набагато простіше. Для цих цілей використовують гараж, літню кухню, підземний підвал або льох, горище. Як зберігати кавуни взимку? Головне, дотримуватися всіх рекомендацій і все вийде!
5 способів довгострокового зберігання
Як довше зберегти кавун в звичайних домашніх умовах? Любителі соковитою м'якоті неординарною ягідки можуть скористатися перевіреними методами.
Воскове обгортання
Цей спосіб передбачає нанесення шару розплавленого парафіну на шкірку плоду. Віск наносять шаром в 1 сантиметр.
Глина
Як правильно зберігати кавун на зиму в глиняній оболонці? Природний матеріал розмішують з водою до пастоподібного стану, а потім накладають в кілька шарів на шкірку. Плід в затверділої глини кладуть в містечко прохолодне і темне, до новорічних свят він точно пролежить.
Пісок
Як зберігати кавуни до Нового року? Їх можна помістити в дерев'яну коробку і засипати річковим піском, розташувавши плодоніжкою вниз. Замінити піщаний наповнювач можна сухим зерном.
Вода
Як зберігати кавун у себе вдома? Якщо є холодний підвал або льох, то труднощів не виникне. У нього опускають ємність з водою, куди і поміщають толстокорие ягоди. Рідина необхідно міняти 1 раз в 7 днів, і перевіряти цілісність і свіжість вміщеного в неї продукту.
Підвішування
Це найпростіший спосіб, яким можна користуватися і в умовах квартири, і в приватному будинку. Дарунки баштану обертають в декілька шарів бавовняної тканини, а потім поміщають в сітку-авоську і підвішують в темному кутку будь-якої кімнати.
Корисні поради
- Забороняється заморожувати кавуни! Їх м'якоть при низькій температурі і наступному розморожуванні втрачає консистенцію, стаючи рідкої. Єдиний варіант - заморозити плід, очищений від насіння і зеленої кірки, нарізаний кубиками великого розміру.
- Як зберігати кавуни в погребі? Не залишайте екземпляри без оболонки, присипте тирсою, стружкою, соломою або сухим мохом. Не залишайте у вологих кутах.
- Як зберегти кавун до зими в квартирі? Ягоду в смужку слід постійно дбайливо перевертати, стежити за цілісністю оболонки.
- Баштанні не люблять сусідів. Особливо негативно на них впливають коренеплоди, зокрема бульби картоплі.
- На підготовчому етапі до зберігання, обов'язково проводять зневоднення шкірки: на добу залишають кавуни під шапкою бадилля.
Дотримуючись всіх рекомендацій, можна буде поласувати гігантської ягодою, коли вулицю накриє сніг. Це один з найоригінальніших десертів, які можна побачити на новорічному застіллі.




