Як спекти паску вдома
На Великдень, на найбільш шанований свято, християни печуть спеціальний хліб - паску. Для того, щоб спекти паску пасхальний в духовці в домашніх умовах, необхідно приготувати солодке здобне тісто з різними наповнювачами і дотримуватися рецепта, викладеного нижче. Традиційно для пасок використовують родзинки, цукати, горіхи, цедру.
Щоб тісто для пасок добре піднялося при такій кількості здобних інгредієнтів, потрібно ставити його на опарі, а потім дати піднятися ще 2 рази.
Необхідні інгредієнти:
- борошно - 600 г;
- молоко жирністю 4-6% - 250 мл;
- масло солодко-вершкове, натуральне - 100 г;
- яйця великого розміру - 2 шт., середнього - 3 шт .;
- глазур готова або 100 г пудри і 2 ст. л. молока;
- дріжджі сухі - 11 г, свіжі -30 г;
- цукор ванільний - за смаком;
- кольорове посипання;
- родзинки - 150 г;
- цукор - 150 г;
- сіль - 5 г.
На Великдень, на найбільш шанований свято, християни печуть спеціальний хліб - паску. Для того, щоб спекти паску пасхальний в духовці в домашніх умовах, необхідно приготувати солодке здобне тісто з різними наповнювачами і дотримуватися рецепта, викладеного нижче. Традиційно для пасок використовують родзинки, цукати, горіхи, цедру.
Щоб тісто для пасок добре піднялося при такій кількості здобних інгредієнтів, потрібно ставити його на опарі, а потім дати піднятися ще 2 рази.
Необхідні інгредієнти:
- борошно - 600 г;
- молоко жирністю 4-6% - 250 мл;
- масло солодко-вершкове, натуральне - 100 г;
- яйця великого розміру - 2 шт., середнього - 3 шт .;
- глазур готова або 100 г пудри і 2 ст. л. молока;
- дріжджі сухі - 11 г, свіжі -30 г;
- цукор ванільний - за смаком;
- кольорове посипання;
- родзинки - 150 г;
- цукор - 150 г;
- сіль - 5 г.
Рецепт приготування
- Молоко обов'язково підігріти до + 32 градусів. всипати дріжджі.
- Через 5-6 хвилин покласти повну столову ложку цукру і 5-6 ложок борошна. Добре розмішати і залишити опару на столі хвилин на 35 - 40.
- Коли опара візьметься бульбашками і добре збільшить свій обсяг, потрібно додати в неї цукор, що залишився, сіль, яйця, цукор ванільний за смаком. Влити розтоплене масло.
- Підсипати муку і почати замішувати. Борошно підсипати поступово. Тісто замішувати до гладкості. Залишити тісто на 1 - 1,2 години в місці, де тепло і немає протягу.
- У підійшло тестову масу покласти промиті родзинки.
- Замісити тісто з родзинками і розкласти його в форми. Форми повинні бути заповнені не більше ніж на 2/3 свого об'єму. Тестова маса повинна постояти у формі 30 - 35 хвилин. Нагріти заздалегідь духову шафу до + 180. Поставити форми з наповнювачем всередину. Випікати не менше, аніж 40 - 45 хвилин. Готові паски вийняти з духовки, дати їм охолонути протягом чверті години.
- Для прикраси верху можна приготувати готову глазур по інструкції на упаковці або зробити простий варіант, змішавши пудру з 2 ложками молока.
- Нанести глазур на верхню частину випічки.
- Прикрасити кольоровою посипкою.
- Прості паски з родзинками подати до столу. Смачного!