Торт з мастикою «Вертикальний»
Дуже цікавий і надзвичайно смачний десерт - торт з мастики «Вертикальний». Названий він так, тому що відрізняється незвичайною внутрішньою структурою. Його головною особливістю є вертикальне розташування шарів. При розрізуванні виглядає набагато цікавіше, ніж традиційні варіанти. Приготувати торт з мастикою своїми руками можна на день народження або інша знаменна подія.
Приготування цього десерту здійснюється в кілька етапів. Слід виділити 3 основних складових торта: корж, крем і мастику.
Необхідні інгредієнти:
- Для тіста:
- вершковий маргарин - 200 г;
- борошно - 230-250 г;
- цукор - 200-250 г;
- яйця (великі курячі) - 4 шт .;
- ваніль;
- розпушувач для тіста.
- Для крему:
- згущене молоко - 1 банка;
- масло вершкове - 200 г;
- какао-порошок;
- загущувач.
- Для мастики:
- цукерки «Маршмеллоу» - 100-150 г;
- вершкове масло - 20 г;
- лимонний сік - 20 г;
- картопляний крохмаль - 100-150 г;
- пудра цукрова - 100-150 г;
- харчові барвники.
Зазначена кількість інгредієнтів розраховане на торт невеликого розміру. При збільшенні обсягів важливо дотримуватися пропорції.
Дуже цікавий і надзвичайно смачний десерт - торт з мастики «Вертикальний». Названий він так, тому що відрізняється незвичайною внутрішньою структурою. Його головною особливістю є вертикальне розташування шарів. При розрізуванні виглядає набагато цікавіше, ніж традиційні варіанти. Приготувати торт з мастикою своїми руками можна на день народження або інша знаменна подія.
Приготування цього десерту здійснюється в кілька етапів. Слід виділити 3 основних складових торта: корж, крем і мастику.
Необхідні інгредієнти:
- Для тіста:
- вершковий маргарин - 200 г;
- борошно - 230-250 г;
- цукор - 200-250 г;
- яйця (великі курячі) - 4 шт .;
- ваніль;
- розпушувач для тіста.
- Для крему:
- згущене молоко - 1 банка;
- масло вершкове - 200 г;
- какао-порошок;
- загущувач.
- Для мастики:
- цукерки «Маршмеллоу» - 100-150 г;
- вершкове масло - 20 г;
- лимонний сік - 20 г;
- картопляний крохмаль - 100-150 г;
- пудра цукрова - 100-150 г;
- харчові барвники.
Зазначена кількість інгредієнтів розраховане на торт невеликого розміру. При збільшенні обсягів важливо дотримуватися пропорції.
Рецепт приготування торта з мастикою
Корж
- Для приготування «Вертикального» торта під мастику, потрібно спекти бісквітний корж. Для нього використовується цукрове тісто. Для початку змішайте в мисці цукор і розм'якшений маргарин. Ретельно розітріть їх виделкою або блендером.
- По одному починайте вводити яйця. Чим краще збиті яйця, тим пишніше вийде корж.
- Акуратно введіть борошно, змішане з розпушувачем. За підсумком маса повинна бути однорідною і рідкої по консистенції. Все грудочки розбийте за допомогою блендера.
- Потім можна додати трошки харчового барвника оранжевого відтінку, щоб колір коржа став більш насиченим і апетитним.
- Духовку нагрійте приблизно до 200 градусів. Деко простелена пергаментним папером, змащеним вершковим маслом. Вилийте тісто на деко і акуратно розрівняйте його лопаткою. Поставте випікатися на 5-10 хвилин.
- На столі розстеліть пергаментний папір. Посипте її цукром.
- Дістаньте бісквіт з духовки і покладіть корж на простелений пергамент таким чином, щоб він виявився повністю накритим листом. Акуратно переверніть форму з випічкою і залиште доходити не менш, ніж на півгодини.
- Коли час підійде акуратно зніміть деко. Щоб упевнитися, що все зроблено правильно і корж готовий, проткніть його посередині зубочисткою. Якщо вона залишилася суха - все в порядку.
Крем
- Крем для торта з мастикою готується легко і швидко. Для початку в мисці розімніть вилкою розм'якшене вершкове масло. Тонкою цівкою влийте згущене молоко, постійно мнучи вміст. За допомогою блендера добийтеся однорідної консистенції.
- Тепер візьміть кілька ложок какао-порошку і додайте в миску малими порціями. Коли за смаком крем стане насичено-шоколадним, додайте загущувач або звичайний крохмаль. Вимішайте крем до потрібної густоти. За консистенцією він повинен нагадувати кисіль або рідкий пудинг.
Мастика
- На приготування мастики для торта своїми руками в домашніх умовах піде більше часу. Для початку потрібно розтопити зефірні цукерки «Маршмеллоу» в мисці на водяній бані. Якщо ви хочете залишити мастику білої, використовуйте тільки безбарвні цукерки. При використанні барвника колір мармеладок ролі не грає.
- Приблизно через 10 хвилин цукерки почнуть активно танути. Періодично помішуйте вміст ложкою, щоб домогтися більш рівномірного плавлення. Додайте в миску вершкове масло, потім лимонний сік - він нейтралізує нудотну солодкість мастики.
- Коли все грудочки розтануть, можна приступати до створення пластичної маси. На початку процесу приготування краще використовувати ложку або силіконову лопаточку, так як маса дуже липка. Невеликими порціями додавайте до вмісту цукрову пудру і картопляний крохмаль, попередньо просіюючи їх. Співвідношення цих інгредієнтів приблизно рівне.
- Поки маса залишається досить рідкої, влийте барвник, розведений водою. Продовжуйте додавати крохмаль і цукрову пудру. Якщо мастика починає кришитися, додайте більше крохмалю - він забезпечує пластичність. Також можна використовувати трохи борошна.
- Коли вміст миски стане менш липким, можна дістати його з посуду і продовжити процес приготування мастики на столі. Ретельно розминайте її руками. Потім скачайте кулю, оберніть харчовою плівкою і дайте масі трохи настоятися.
Формування торта
- Коли всі складові частини десерту готові, можна приступати до формування торта. Для початку підготуйте платформу для вироби. Для цього можна взяти дно рознімної форми, плоске блюдо, круглу дошку або спеціальну підставку. Оберніть її пергаментним папером і закріпіть краю під низом. Прикраса торта мастикою слід почати з розкочування невеликої частини в тонкий корж і укладанні її на блюдо. Щоб розрівняти мастику, можна змочити пальці у воді. Надлишки по краях обріжте ножем.
- Бісквітний корж розріжте на смужки, рівні по ширині. Визначте діаметр майбутнього торта. Якщо є форма відповідного розміру, використовуйте її в якості фіксатора.
- Починайте укладати зовнішнє коло коржів. Стики промажьте кремом і склейте їх.
- Далі перед закладкою кожного наступного фрагмента промазуйте корж кремом. Просувайтеся від краю до центру торта. Середину заповніть залишками бісквіта.
- Зверху залийте торт кремом, щоб він проник між шарами коржів.
- Повапните залишками шоколадного крему боки торта.
- Тепер можна приступати до оформлення торта мастикою. Відокремте її частина і розімніть, щоб вона стала м'якою і податливою.
- За допомогою качалки розкачайте тонкий пласт великого розміру. Щоб маса не прилипала до качалці і столу, використовуйте цукрову пудру.
- Накрийте торт мастикою. Притисніть її до коржам, розгладьте всі складки. Змоченими у воді пальцями можна розрівняти дефекти. Ображати все, що виходить за межі підставки.
- Дрібні недоліки на торті обтягнутому мастикою можна легко замаскувати за допомогою декоративних елементів, виготовлених з того ж матеріалу. Розкачайте качалкою і наріжте смужки середньої ширини. З них можна сформувати стрічку і бантики. Щоб мастика тримала форму, помістіть її в холодильник на 5-10 хвилин. Кріпиться вона за допомогою води.
- Торт з мастики на день народження, приготований своїми руками, подати до столу. Він відрізняється насиченим смаком і незвичайним зовнішнім виглядом. Розрізаний десерт виглядає не менш ефектно.
- Можна поекспериментувати з барвниками і розташуванням шарів.
- Залишки містичний маси знадобляться для інших десертів. Зберігати її потрібно в пакеті або харчовій плівці в морозилці.