Як мити казан після приготування плову
Сьогодні казан вже не атрибут національної кухні, а предмет звичайної домашньої кухонного начиння. Підштовхувала професіоналів і мода на приготування їжі на мангалі або за національними мотивами, а також те, що їжа в ньому й справді виходить смачніше. Знову ж популяризація технології приготування їжі в товстостінній чавунної або в алюмінієвому посуді робить свою справу. Готувати в казані хочуть все, але не кожен вміє з ним звертатися. А ще людей турбує питання, як чистити казан, щоб було бездоганно, та ще й не пригоріло надалі після такої чистки. Про це наша стаття.
Як правильно мити казан після приготування плову
Буває, любитель плову купує справжній казан, починає готувати і ... отримує пригоріла їжу, хоча намагався все робити за правилами. Гірше цього може бути тільки інша ситуація: ви купили новий казан, стали обробляти його прожарювання, дотримуючись рекомендацій знавців, і отримали посуд, вимазані чорною липкою масою. Немов мазут розтікся по казану. Що це? В обох випадках це порушення експлуатації і незнання матеріалознавства в даному питанні. Перший кухар не обробив як треба чавунний казанок перед готуванням, тому і пригоріло. Другий, навпаки, прожарив казан з покриттям, який прожарювати не можна зовсім, а чистити треба дуже дбайливо. Так що деякі пізнання в області вибору матеріалу будуть не зайвими - склад сплаву дуже позначається на експлуатації та догляді. Отже, казани бувають такими.
- Чавунний - лідер серед інших, і чим старіше екземпляр, тим краще. Ви помічали, що в старій чавунній сковороді, страшною і неохайною на вигляд, їжа смачніша і нічого не пригорає? Те ж і з казаном - за довгий час використання масло забивається в пори, утворюється природна жирова плівка, і їжа перестає пригорати. Тому дуже важливо зберегти цю природну захист, не застосовуючи жорстких абразивних і миючих засобів. Чавун з емалевим покриттям миється простіше, але його не можна перегартовувати і допускати зміну температур - емаль лопне.
- Алюміній і дюралюміній стоять на другому місці за популярністю. Останній сплав має в складі і інші добавки, тому ще більш легкий, ніж чавун. Саме вага є перевагою цих казанів, але інші якості поступаються чавунному примірнику.
У тому числі і тому, що зберігати їжу в легкосплавні посуді не можна через окислення алюмінію.
Це забороняють навіть суворі санітарні норми Євросоюзу. Але зберігати - не готувати, це перше. А по-друге, при всій повазі до Євросоюзу, багато хто пам'ятає ще шкільний курс хімії, де сказано, що на повітрі алюміній практично відразу ж окислюється, утворюючи дуже тонку плівку на стінках посуду, яка і закриває безпосередній контакт їжі і металу. У будь-якому випадку, самі по собі казани з цих матеріалів досить практичні і служать довго. Якщо, звичайно, мити їх обережно, не терти поверхневий шар абразивами.
- Мідний казан - вже екзотика, яку обожнюють азербайджанці на відміну від узбеків, які приймають тільки чавун. Купити такий посуд в Росії складно, але якщо вона є, то чистити можна від душі.
- Казани з антипригарним напиленням і емальовані з нержавійки більш всіх вимагають делікатного поводження. Їх не можна прожарювати як чавун, заборонено шкребти і взагалі чимось терти, щоб не пошкодити покриття, вони бояться різкої зміни температур. Загалом, для постійного використання саме як казан такі екземпляри не кращий варіант, та й приготування в цих тонкостінних посудинах не дає бажаного смаку страв. Французькі жаровні, всякі китайські каструльки типу вок, які маркетологи чомусь люблять називати казанами, до справжніх Казані ніякого відношення не мають - тонкі, неглибокі, широкі.
Тепер, коли зрозумілі пріоритети вибору, зупинимося на догляді за головним казаном - чавунним. Алюмінієвий простіше в догляді, в експлуатації, з його миттям проблем якраз і не виникає, а тому про нього не будемо говорити.
Як почистити чавунний казан в домашніх умовах
В принципі, добре прожарений і підготовлений до роботи новий казанок (називаємо тут часто казан казанком тільки тому, що в перекладі з тюркського казан якраз і є котел) не потребує особливих зусиль при митті. До нього під час готування плову чи іншої страви просто нічого не пристає, а тому віддирати-відмочувати залишки страв годі й говорити. Але ось чим мити? Чи можна промивати після готування миючими засобами, маючи на увазі побутову хімію? І який засіб для миття посуду вибрати? З чавунним посудом, незважаючи на її зовнішню брутальність, треба звертатися дбайливо. По-перше, тому що чавун - це залізо з вуглецем, а тому він швидко, буквально за добу, може поржавіти при с о дотику з водою. По-друге, при його виготовленні стінки піддають так званому воронінню, тобто створюють природне антипригарне покриття. Знавці радять все ж від такого покриття позбутися і зробити свій власний нагар. Але якщо свій ви робити не вмієте, треба зберегти заводський. Інакше все підгоратиме, і готування перетвориться на муку. А тому не беріть в руки жорстких щіток, тим більше з металевими елементами, не користуйтеся абразивними засоби, а при митті тільки одного разу, після покупки, пройдіть по казану легкими кухонними миючими засобами, щоб позбутися від машинного масла в порах і інших залишків виробничих процесів.
А ще краще, якщо сильно прогріється перший раз свій казан до появи синього диму.
Прожарити його, протрете олійною ганчіркою. Це і буде перша обробка для додання власного нагару, такого корисного і необхідного для «здоров'я» казана. А далі вже бережіть його від впливу будь-якої хімії. Машинна миття, до речі, теж не підійде. А тепер покроково, як чистити чавунний казан після приготування плову.
- Звільнити посуд від залишків їжі.
- Залити водою і нагріти до кипіння, залишити остигати. За цей час відійдуть навіть найменші залишки пригорілої їжі.
- Промити теплою водою без будь-яких засобів, використовуючи тільки ганчір'я.
- Витерти чистий посуд насухо ганчіркою, капнути трохи рослинного масла - зовсім трохи, можна просто намочити ганчірочку. Протерти маслом всю поверхню. Масло збереже посуд від іржі.
Як почистити казан від нагару содою, сіллю і оцтом
Нагар нагару ворожнечу. Корисний нагар - це найтонша плівка на дні і боках робочої поверхні казана. Вона необхідна. Але якщо утворився неприємний товстий нагар з погано відмитих залишків їжі та жиру на зовнішній стороні казана і по краях всередині? Як відмити чавунний казанок в цьому випадку?
Чавунний посуд краще не доводити до такого сумного стану, але об'єктивно і те, що пористість чавуну якраз і сприяє наростанню непотрібних шарів нагару.
Щоб очистити казанок зсередини, можна брати сіль, іноді додають соду і оцет. У казан треба налити столового оцту (вистачить склянки), всипати кілька великих ложок солі, суміш закип'ятити і кинути в неї пару ложок соди. Робити це треба акуратно, зменшивши вогонь і спостерігаючи, щоб пінна реакція не вийшла за краю казана. Після півгодини кип'ятіння почекайте, щоб вода охолола, і помийте посуд ганчіркою або губкою. З зовнішнім забрудненням теж доведеться боротися з використанням хімії і великої місткості, куди можна буде повністю помістити казан. Зазвичай для цього використовують відро або найбільшу каструлю-виварку.
Розм'якшити застарілі відкладення бруду і жиру допоможе лужне середовище.
Її організуємо, з'єднавши пачку кальцинованої соди (продається в будь-якому господарському відділі), шматок господарського мила, натертий на тертці, флакон канцелярського або силікатного клею. Все перемішати в воді, поставити на вогонь і помістити в рідину казан. Спосіб нещадний, але дієвий, якщо посуд дуже брудна. Заодно можна тим же чином вичистити до блиску всю решту старий посуд, кришки і іншу кухонне начиння. Прокип'ятити все це на малому вогні потрібно пару годин, провітрюючи при цьому приміщення, дати охолонути, дістати посуд і губкою добре промити у великому обсязі чистої води. Сухий казан неодмінно протерти маслом, а ще краще відновити природний масляний нагар, який і перешкоджає пригорянню їжі. При обробці будь-якими хімічними засобами він порушується, тому потрібно не просто змастити тонким шаром масла посуд зсередини, але і прожарити її заново, щоб летючі масляні з'єднання вивітрилися разом з димом, а тонка потемніла плівочка залишилася.
Як почистити казан від нагару в польових умовах
Для любителів приготування плову на вогні головна проблема зазвичай така - як почистити казан від кіптяви, та ще в похідних або польових умовах? Тут стане в нагоді звичайна механічна очистка будь-яким абразивним засобом. Найбільш популярна чистка казана за допомогою піску. В ідеалі набрати в казан піску і поставити його на всю ніч на малий вогонь багаття, щоб пісок прожарив казан, а вранці тим же піском гарненько пройтися по боках посуду. Відійде і нагар, і свіже забруднення, і кіптява. Однак залишати вогонь на ніч - не найкращий вихід. Можна почистити посуд швидше, якщо насипати в неї солі і прожарити. Напевно, цей варіант все ж з кращих способів очищення. Пару кілограмів насипати в казанок, прожарити, активно помішуючи лопаткою. Сіль вбере в себе жир, нагар, а після охолодження стане простим абразивом для чищення кіптяви зовні.
Видаляємо іржу з чавунного казана
Іржа може бути навіть на новому казанку, якщо його неправильно зберігали в магазині. Потрапила вода - вмить утворилася іржа. Довго не готували в казані - вона теж може полізти по краях. Догляд за казаном передбачає запобігання вогкості, але якщо вже це сталося, то великої біди немає. Почистіть казан від іржавих плям, і він знову засяє як новий! Для цього потрібно наповнити його сіллю крупного помелу, загострити, помішуючи, сіль, і, остудивши до того, щоб терпіли руки, терти до зникнення іржі. Сіль буде бурою, а казан чистим.
Деякі застосовують ще один, радикальний, спосіб чистки казана від сильного іржавіння - піскоструминний.
Це теж варіант, причому дуже швидкий і ефективний. У будь-якому випадку після обробки казан треба промаслити і заново прожарити, створивши нову масляну плівку. Ще буквально кілька слів про те, як правильно зберігати казан: в сухому місці, з відкритою кришкою, не ставити в нього інших каструль, як це люблять робити господині. Дотримуйтесь цих нескладних рекомендації, і навіть найстаріший казанок буде радувати вас десятиліттями.