Як мити казан після приготування плову
13.08.2019 470 0

Як мити казан після приготування плову

Рецепти плова
В закладки

Сьогодні казан вже не атрибут національної кухні, а предмет звичайної домашньої кухонного начиння. Підштовхувала професіоналів і мода на приготування їжі на мангалі або за національними мотивами, а також те, що їжа в ньому й справді виходить смачніше. Знову ж популяризація технології приготування їжі в товстостінній чавунної або в алюмінієвому посуді робить свою справу. Готувати в казані хочуть все, але не кожен вміє з ним звертатися. А ще людей турбує питання, як чистити казан, щоб було бездоганно, та ще й не пригоріло надалі після такої чистки. Про це наша стаття. Як мити казан після приготування плову

Як правильно мити казан після приготування плову

Буває, любитель плову купує справжній казан, починає готувати і ... отримує пригоріла їжу, хоча намагався все робити за правилами. Гірше цього може бути тільки інша ситуація: ви купили новий казан, стали обробляти його прожарювання, дотримуючись рекомендацій знавців, і отримали посуд, вимазані чорною липкою масою. Немов мазут розтікся по казану. Що це? Як мити казан після приготування плову В обох випадках це порушення експлуатації і незнання матеріалознавства в даному питанні. Перший кухар не обробив як треба чавунний казанок перед готуванням, тому і пригоріло. Другий, навпаки, прожарив казан з покриттям, який прожарювати не можна зовсім, а чистити треба дуже дбайливо. Так що деякі пізнання в області вибору матеріалу будуть не зайвими - склад сплаву дуже позначається на експлуатації та догляді. Як мити казан після приготування плову Отже, казани бувають такими.

  1. Чавунний - лідер серед інших, і чим старіше екземпляр, тим краще. Ви помічали, що в старій чавунній сковороді, страшною і неохайною на вигляд, їжа смачніша і нічого не пригорає? Те ж і з казаном - за довгий час використання масло забивається в пори, утворюється природна жирова плівка, і їжа перестає пригорати. Тому дуже важливо зберегти цю природну захист, не застосовуючи жорстких абразивних і миючих засобів. Чавун з емалевим покриттям миється простіше, але його не можна перегартовувати і допускати зміну температур - емаль лопне. Як мити казан після приготування плову
  2. Алюміній і дюралюміній стоять на другому місці за популярністю. Останній сплав має в складі і інші добавки, тому ще більш легкий, ніж чавун. Саме вага є перевагою цих казанів, але інші якості поступаються чавунному примірнику.

    У тому числі і тому, що зберігати їжу в легкосплавні посуді не можна через окислення алюмінію.

    Це забороняють навіть суворі санітарні норми Євросоюзу. Але зберігати - не готувати, це перше. А по-друге, при всій повазі до Євросоюзу, багато хто пам'ятає ще шкільний курс хімії, де сказано, що на повітрі алюміній практично відразу ж окислюється, утворюючи дуже тонку плівку на стінках посуду, яка і закриває безпосередній контакт їжі і металу. У будь-якому випадку, самі по собі казани з цих матеріалів досить практичні і служать довго. Якщо, звичайно, мити їх обережно, не терти поверхневий шар абразивами. Як мити казан після приготування плову

  3. Мідний казан - вже екзотика, яку обожнюють азербайджанці на відміну від узбеків, які приймають тільки чавун. Купити такий посуд в Росії складно, але якщо вона є, то чистити можна від душі. Як мити казан після приготування плову
  4. Казани з антипригарним напиленням і емальовані з нержавійки більш всіх вимагають делікатного поводження. Їх не можна прожарювати як чавун, заборонено шкребти і взагалі чимось терти, щоб не пошкодити покриття, вони бояться різкої зміни температур. Загалом, для постійного використання саме як казан такі екземпляри не кращий варіант, та й приготування в цих тонкостінних посудинах не дає бажаного смаку страв. Французькі жаровні, всякі китайські каструльки типу вок, які маркетологи чомусь люблять називати казанами, до справжніх Казані ніякого відношення не мають - тонкі, неглибокі, широкі. Як мити казан після приготування плову

Тепер, коли зрозумілі пріоритети вибору, зупинимося на догляді за головним казаном - чавунним. Алюмінієвий простіше в догляді, в експлуатації, з його миттям проблем якраз і не виникає, а тому про нього не будемо говорити.

Як почистити чавунний казан в домашніх умовах

В принципі, добре прожарений і підготовлений до роботи новий казанок (називаємо тут часто казан казанком тільки тому, що в перекладі з тюркського казан якраз і є котел) не потребує особливих зусиль при митті. До нього під час готування плову чи іншої страви просто нічого не пристає, а тому віддирати-відмочувати залишки страв годі й говорити. Але ось чим мити? Чи можна промивати після готування миючими засобами, маючи на увазі побутову хімію? І який засіб для миття посуду вибрати? Як мити казан після приготування плову З чавунним посудом, незважаючи на її зовнішню брутальність, треба звертатися дбайливо. По-перше, тому що чавун - це залізо з вуглецем, а тому він швидко, буквально за добу, може поржавіти при с о дотику з водою. По-друге, при його виготовленні стінки піддають так званому воронінню, тобто створюють природне антипригарне покриття. Знавці радять все ж від такого покриття позбутися і зробити свій власний нагар. Але якщо свій ви робити не вмієте, треба зберегти заводський. Інакше все підгоратиме, і готування перетвориться на муку. Як мити казан після приготування плову А тому не беріть в руки жорстких щіток, тим більше з металевими елементами, не користуйтеся абразивними засоби, а при митті тільки одного разу, після покупки, пройдіть по казану легкими кухонними миючими засобами, щоб позбутися від машинного масла в порах і інших залишків виробничих процесів.

А ще краще, якщо сильно прогріється перший раз свій казан до появи синього диму.

Прожарити його, протрете олійною ганчіркою. Це і буде перша обробка для додання власного нагару, такого корисного і необхідного для «здоров'я» казана. Як мити казан після приготування плову А далі вже бережіть його від впливу будь-якої хімії. Машинна миття, до речі, теж не підійде. А тепер покроково, як чистити чавунний казан після приготування плову.

  1. Звільнити посуд від залишків їжі.
  2. Залити водою і нагріти до кипіння, залишити остигати. За цей час відійдуть навіть найменші залишки пригорілої їжі.
  3. Промити теплою водою без будь-яких засобів, використовуючи тільки ганчір'я.
  4. Витерти чистий посуд насухо ганчіркою, капнути трохи рослинного масла - зовсім трохи, можна просто намочити ганчірочку. Протерти маслом всю поверхню. Масло збереже посуд від іржі.

Як почистити казан від нагару содою, сіллю і оцтом

Нагар нагару ворожнечу. Корисний нагар - це найтонша плівка на дні і боках робочої поверхні казана. Вона необхідна. Але якщо утворився неприємний товстий нагар з погано відмитих залишків їжі та жиру на зовнішній стороні казана і по краях всередині? Як відмити чавунний казанок в цьому випадку?

Чавунний посуд краще не доводити до такого сумного стану, але об'єктивно і те, що пористість чавуну якраз і сприяє наростанню непотрібних шарів нагару.

Щоб очистити казанок зсередини, можна брати сіль, іноді додають соду і оцет. У казан треба налити столового оцту (вистачить склянки), всипати кілька великих ложок солі, суміш закип'ятити і кинути в неї пару ложок соди. Як мити казан після приготування плову Робити це треба акуратно, зменшивши вогонь і спостерігаючи, щоб пінна реакція не вийшла за краю казана. Після півгодини кип'ятіння почекайте, щоб вода охолола, і помийте посуд ганчіркою або губкою. З зовнішнім забрудненням теж доведеться боротися з використанням хімії і великої місткості, куди можна буде повністю помістити казан. Зазвичай для цього використовують відро або найбільшу каструлю-виварку.

Розм'якшити застарілі відкладення бруду і жиру допоможе лужне середовище.

Її організуємо, з'єднавши пачку кальцинованої соди (продається в будь-якому господарському відділі), шматок господарського мила, натертий на тертці, флакон канцелярського або силікатного клею. Все перемішати в воді, поставити на вогонь і помістити в рідину казан. Спосіб нещадний, але дієвий, якщо посуд дуже брудна. Заодно можна тим же чином вичистити до блиску всю решту старий посуд, кришки і іншу кухонне начиння. Прокип'ятити все це на малому вогні потрібно пару годин, провітрюючи при цьому приміщення, дати охолонути, дістати посуд і губкою добре промити у великому обсязі чистої води. Як мити казан після приготування плову Сухий казан неодмінно протерти маслом, а ще краще відновити природний масляний нагар, який і перешкоджає пригорянню їжі. При обробці будь-якими хімічними засобами він порушується, тому потрібно не просто змастити тонким шаром масла посуд зсередини, але і прожарити її заново, щоб летючі масляні з'єднання вивітрилися разом з димом, а тонка потемніла плівочка залишилася. Як мити казан після приготування плову

Як почистити казан від нагару в польових умовах

Для любителів приготування плову на вогні головна проблема зазвичай така - як почистити казан від кіптяви, та ще в похідних або польових умовах? Тут стане в нагоді звичайна механічна очистка будь-яким абразивним засобом. Найбільш популярна чистка казана за допомогою піску. В ідеалі набрати в казан піску і поставити його на всю ніч на малий вогонь багаття, щоб пісок прожарив казан, а вранці тим же піском гарненько пройтися по боках посуду. Відійде і нагар, і свіже забруднення, і кіптява. Як мити казан після приготування плову Однак залишати вогонь на ніч - не найкращий вихід. Можна почистити посуд швидше, якщо насипати в неї солі і прожарити. Напевно, цей варіант все ж з кращих способів очищення. Пару кілограмів насипати в казанок, прожарити, активно помішуючи лопаткою. Сіль вбере в себе жир, нагар, а після охолодження стане простим абразивом для чищення кіптяви зовні.

Видаляємо іржу з чавунного казана

Іржа може бути навіть на новому казанку, якщо його неправильно зберігали в магазині. Потрапила вода - вмить утворилася іржа. Довго не готували в казані - вона теж може полізти по краях. Догляд за казаном передбачає запобігання вогкості, але якщо вже це сталося, то великої біди немає. Почистіть казан від іржавих плям, і він знову засяє як новий! Як мити казан після приготування плову Для цього потрібно наповнити його сіллю крупного помелу, загострити, помішуючи, сіль, і, остудивши до того, щоб терпіли руки, терти до зникнення іржі. Сіль буде бурою, а казан чистим.

Деякі застосовують ще один, радикальний, спосіб чистки казана від сильного іржавіння - піскоструминний.

Це теж варіант, причому дуже швидкий і ефективний. У будь-якому випадку після обробки казан треба промаслити і заново прожарити, створивши нову масляну плівку. Як мити казан після приготування плову Ще буквально кілька слів про те, як правильно зберігати казан: в сухому місці, з відкритою кришкою, не ставити в нього інших каструль, як це люблять робити господині. Дотримуйтесь цих нескладних рекомендації, і навіть найстаріший казанок буде радувати вас десятиліттями. Як мити казан після приготування плову

Комментарии (0)
Додати коментар
Готуємо плов на природі в казані на багатті рецепт фото
Чи можна приготувати плов на природі, не маючи кулінарних навичок готування на відкритому вогні? Можна, якщо знати деякі особливості го приготування і розуміти, як
Покроковий рецепт плову без моркви з фото і відео
Трапляється, рис є, м'ясо, цибулю теж в наявності, а моркви немає. Або інша ситуація: морква є, але той, для кого ви готуєте сьогодні, не любить її.
Плов з яловичиною: покроковий рецепт і корисні поради плововаров
Якісна яловичина має не тільки особливим смаком і ароматом, але і масою корисних властивостей, необхідних людському організму.
Приготування плову в домашніх умовах-основні правила і нюанси
Хто б відмовився від справжнього узбецького плову, приготованого в казані, з жирною бараниною і в дров'яної печі? Але такі умови не завжди є навіть у самих узбеків, що
Як правильно приготувати смачний плов кілька кращих відео рецептів
Будь-кухар світу скаже, що справжній плов виходить, тільки якщо приготувати його на багатті. Не будемо забувати, що приготування цієї страви бере початок з глибокої
Чи потрібно замочувати і промивати рис для плову
Як правильно промивати і чи потрібно замочувати рис для приготування плову? А якщо потрібно, то наскільки? Будь-яку чи крупу потрібно попередньо замочувати і навіщо це