Рецепт смачного плову по турецьки
Турецький плов сильно відрізняється від знайомої більшості середньоазіатської традиції приготування цієї страви. Суть, наприклад, узбецького плову в тому, що в страві поєднується зірвак (м'ясний, рибний або навіть фруктовий) і круп'яна частина, тобто рис, який так і нудиться в зирвака до готовності. Але плов, приготований по-турецьки, є іранським варіантом. У ньому так звана гара (некрупяная частина) готується окремо, крупа з'єднується з нею вже в готовому вигляді в тарілці. По всій видимості, це більш давній спосіб приготування цієї страви, що зберігся в Туреччині, Азербайджані, самому Ірані. Хочете спробувати? Наприклад, такого, як «Іч Піля» - його подавали до столу персонажів знаменитого серіалу «Чудовий вік»? Читайте далі.
Опис приготування
У турецькій кухні з'єднані традиції прилеглих арабських країн, а також сусідів з Балкан, Середземномор'я, Кавказу. Саме тому кухня Туреччини різноманітна і багатолика. Те ж саме можна сказати і про плов, приготований по-турецьки.
Існує так багато рецептів, що виробити найголовніший, найбільш автентичний і відображає всю повноту турецької традиції, практично неможливо.
Його тут готують як з рису, так і з булгура, застосовують і інші крупи. Гара може складатися з м'яса, риби, овочів, фруктів і навіть яєць. Взагалі фрукти в турецькому плові обов'язкові - в будь-якому варіант присутні гранат, алича, сливи, родзинки. А ще там можуть бути нут і гриби, арахіс і мигдаль, відварна кукурудза і потрошки. У районах ближче до моря ви знайдете варіанти страви з мідіями і креветками, а також свіжої морською рибою. Чим багаті, тим і раді. Рис вариться різними способами, але цікавіше інших приготування на особливій коржик, якої обертається відварена крупа, - на казмаг. Ще один момент: турецька рис завжди містить пряжене або вершкове масло, а подають його окремо від гари, часом навіть в різному посуді. Плов може бути і вегетаріанським. Цей спосіб надзвичайно поширений, а йде такий плов і як окрему страву, і як гарнір до м'яса, кебабу. Велика любов турків саме до вегетаріанського варіанту пояснюється просто - в жаркий день приємно з'їсти легкий і при цьому ситне блюдо, яким і є турецька плов дотримуються вегетаріанського харчування. А тепер докладно, як приготувати рецепт з фото.
Складові
Для традиційного складу інгредієнтів характерні всі національні особливості плову в Туреччині - м'якість вершкового масла, легка кислинка сушених або в'ялених ягід, насиченість смаку горіхів, обов'язкову присутність зелені і овочів. Класичний спосіб окремо приготування плову покажемо на прикладі страви з бараниною, він піде першим рецептом. Але не залишимо без уваги і ще один з найбільш шанованих і улюблених видів «Іч Піля» - з курячою печінкою замість м'яса.
Плов «Іч Піля» готували і подавали до столу Сулеймана в знаменитому фільмі, хоча цей плов з'явився в більш ранні соки, задовго до його правління.
У ньому гара виступає в ролі зирвака, а значить, всі продукти гасяться разом. Такий Схід - є норми, але є і виключення! Інгредієнти для баранячого плову:
- 1,2 кг баранячого м'яса;
- 2 склянки басматі;
- 100 г масла;
- по парі цибулин і моркви;
- жменю сушених або в'ялених ягід - підійде смородина, вишня, гранат, а також родзинки);
- 2 ст. ложки горіхів;
- сіль і зелень за смаком.
Склад страви з печінкою:
- 200 г курячої печінки;
- 70 топленого або вершкового масла;
- 2 склянки рису (хороший для цього плову басматі або інший довгозерний сорт);
- 1 цибулина;
- жменю родзинок;
- трохи фісташок горішків;
- чорний і білий мелений перець - по половинці ложечки кожного;
- 6 склянок м'ясного або курячого бульйону, можна просто води;
- мала ложка цукру і сіль за смаком;
- петрушка, кінза, базилік і інша зелень.
Як приготувати турецьку плов
Плов, приготований по турецьки класичним способом, починається з варіння рису. Потім смажиться гара. Плов з бараниною готуємо за традицією.
- Нарізати м'ясо порційно. Промити і покласти в каструлю з холодною водою, зняти піну після закипання і варити до відділення від кісток.
- Рис відварити в добре підсоленій воді майже до готовності. відкинути.
- На вершковому маслі в каструлі з товстим дном підсмажити нашатковану півкільцями цибулю і моркву - її різати соломкою. В кінці додати горішки.
- Вийняти овочі і на цьому ароматному і красивому за кольором олії підсмажити шматки баранини. Зверху викласти цибулю і моркву і засипати все рисом. Накрити кришкою і на самому мінімальному вогні протушкувати вміст каструлі ще хвилин десять.
- Накрити каструлю підходящої тарілкою або блюдом. Перевернути, щоб вміст залишилося в тарілці. Подавати з зеленню.
Тепер про приготування плову з печінкою.
- У каструлю перекласти добре промитий рис і залити крутим солоним окропом. Накривши кришкою, залишити на 30 хвилин у воді без вогню.
- Тим часом на вершковому маслі спочатку обсмажити фісташки до злегка коричневого виду і приємного аромату, потім нашаткувати півкільцями цибулю і додати в сковороду.
- Злити рис. У підсмажений до золотистого цибулю покласти нарізані шматочки курячої печінки і відразу ж - відкинутий рис. Перемішати, поперчити, всипати родзинки і знову все перемішати.
- Додати цукор і сіль, влити бульйон або воду і поставити на вогонь. Варити під кришкою півгодини.
- Кришку зняти, обсушити, обернути рушником і знову накрити плов. Вимкнути вогонь і залишити упревать ще на 10 хвилин.
- Подавати з нарізаною зеленню.
Корисні поради
Для смачного страви з національним колоритом потрібні якісні продукти. Але важливим є й зовнішній вигляд. Для додання краси плову в гару додають шафран, куркуму. Вони насичують блюдо тонким східний ароматом і додають привабливий жовтий колір.
У турецька плов не треба жаліти топленого масла - воно пом'якшує смак і наповнює блюдо чудовим вершковим ароматом.
Якщо є айва, не забудьте покласти кілька крупно нарізаних шматочків в гару. Ніжний айвовий аромат відчуєте відразу. І ще: обов'язково варто спробувати приготувати солодкий варіант - шах-плов на прісної коржі. Але це вже зовсім інша історія.