Всі секрети приготування плову з баранини
Однією з улюблених східних страв вважається плов з баранини. Яскравий, насичений смак, обворажівать аромат. При цьому страва дуже смачна і ситна. Звичайно, найкраще його готують жителі східних країн. Але, знаючи кілька правил, ви можете самостійно приготувати справжній плов. А в допомогу вам будуть кілька рецептів з фото.
Як приготувати плов c бараниною
З давніх часів баранина застосовувалася для готування різних кулінарних страв, в тому числі супів, тушкованих страв і бульйонів. Великою популярністю вона користується у народів східних країн. Тому коли справа доходить до плову, не виникає жодних сумнівів, яке м'ясо взяти. Найбільше хвилює питання, як правильно приготувати плов з бараниною.
Ця страва дуже давнє, але навіть через століття, процес готування вимагає ретельного виконання всіх кроків і рекомендацій.
Існує маса рецептів, який допоможуть приготувати плов з баранини, але як зробити, що б блюдо вийшло ідеальним?
У наших покрокових рецептах і рекомендаціях ви знайдете відповіді на всі хвилюючі вас питання. А тепер почнемо готувати плов з баранини.
складові
Головний етап для плову грає приготування зирвака, тобто обсмажування м'яса з морквою і цибулею. Це основа всього страви. Причому всі продукти повинні бути правильно і заздалегідь підготовлені.
Так, морквина обов'язково ріжеться соломкою, а не треться на тертці. Це дозволяє коренеплоду відчуватися в страві, а не злитися із загальним смаком.
Плов з бараниною передбачає використання дліннозернового рису з Тайвані або Індії, Італії, Таджикистану, Узбекистану. Що стосується пропареного рису, то його брати не радять, оскільки це не додасть істинного смаку страви. Але, якщо у вас іншого варіанту немає, то пропарений рис буде найкращим.
Ще одне питання, яке завжди турбує господинь: як правильно вибрати м'ясо для плову. Найкраще м'ясо - баранина. Причому вибирають лопатку, грудку або ж задню частину. Деякі кулінари використовують баранячу шию. М'ясо слід ретельно вимити, видалити сухожилля, фасції і порізати на порційні шматки 5 * 5 см.
Вибір спецій залежить від кожної господині. Але в блюді обов'язково повинна бути куркума, зіра і барбарис.
Рецепт узбецького плову з бараниною в казані
У Середній Азії великою популярністю користується узбецький варіант страви - розсипчастий рис, ніжна баранина і приголомшливий аромат. Розглянемо покроково, як приготувати плов з баранини.
У розрахунку на казан, об'ємом в три літри вам знадобиться: 0,7 кг баранини і 0,3 кг рису (Довгозернистий). Також знадобиться одна часникова головка, одна цибулинні ріпка, дві великі морквини і один стручок перцю чилі. Що стосується спецій, то рецепт плову з баранини передбачає використання барбарису, зіри, паприки, куркуми і солі. Можна брати інші спеції, враховуючи ваш смак. Обсмажувати продукти будемо на рослинному маслі.
Рецепт приготування плову з баранини включає в себе наступні кроки:
- Баранину ретельно помити під проточною водою, обсушити на паперовому рушнику, порізати шматочками 5-5 см.
- У розігрітий казан влити 0,25 л рослинного масла. Класичний рецепт приготування плову з баранини згадує ще додаванні баранячих кісток і сала. Це надає жирність і аромат. Але якщо таких складових у вас немає, можна обійтися і без них. Коли масло добре розігріється і почне шкварчать, в казан слід викласти різане м'ясо. Обжарку проводять всього 3 хвилини, правда на сильному вогні і тільки коли з'явиться багато рідини. При цьому стежте, щоб шматки не пересмажиться і не підгоріли. Адже нам потрібно соковите і м'яке м'ясо. А це можна досягти тільки коли воно гаситься на маленькому вогні тривалий час.
- Тим часом моркву очистити і порізати соломкою.
- Цибулю порізати великими кубиками.
- Надіслати цибулю з морквою в сусідство до м'яса.
- Смачним плов з баранини стає після додавання спецій.
- Тепер в середину маси встановлюють стручок гіркого перцю і часникову голівку, попередньо знявши зайву лушпиння (очищати не потрібно).
- Розподілити півтори ч.л. солі.
- Влити склянку кип'яченої води, накрити кришкою. Варять вміст 5 хвилин.
- Витягнути часник з чилі.
- Рис для плову з бараниною ретельно промити до прозорої води і рівномірним шаром перекладають на м'ясо, не перемішуючи з ним.
- Ставлять знову чилі з часником в центр рису.
- Досипати трохи спецій.
- Влити води. Стільки, щоб вона була над поверхнею рису на 1-2 см.
- Далі приготування плову з баранини проводиться під кришкою на великому вогні до тих пір, поки більша частина рідини не буде випарується і поглинена рисом. Як правило, етап триває всього 10 хвилин.
- Далі вогонь ставлять на мінімум і гасять плов 20 хвилин.
- Після закінчення часу, не відкриваючи кришку, залишають плов «доходити» на чверть години.
Все, плов з баранини в домашніх умовах готовий і можна приступати до трапези.
Рецепт плову в казані на відкритому вогні
А ось ще один рецепт варіння правильного узбецького плову з баранини. Правда готується він на вогні і з додаванням родзинок. Останній надає страві незначну солодкість і пікантність.
Для готування вам знадобиться 1 кг баранини і 1,5 кг рису. З овочів одна цибулинні ріпка, кілограм моркви. Додатковий інгредієнт - родзинки, якого потрібно 2 ст.л. Що стосується спецій, то буде потрібно 4 часникові часточки, 1 ч.л. зіри і 1 стручок пекучого червоного перцю. Не забудьте про сіль. Для обсмажування використовують 0,3 л рослинного масла і стільки ж баранячого жиру.
- Морквяні коренеплоди очищають і ріжуть брусочками.
- Цибулину очистити і порізати півкільцями.
- М'ясо ретельно вимити під проточною водою, обсушити паперовим рушником, порізати на порційні шматки і обов'язково натерти сіллю.
- Спорудити місце для багаття і розпалити вогонь.
- У казан всипати 0,12 кг солі і прогріти її, встановивши посудину на вогонь. Після цього ємність слід ретельно почистити сіллю.
- Залишилося тільки залити води, закип'ятити і вилити. Все, можна приступати до роботи.
- Казан підвісити на вогонь, дати випаруватися зайвій волозі, влити 0,3 л соняшникової олії і добре прогріти (десь близько 7 хвилин). Слідкуйте, щоб масло не задимилося.
- У казан викласти підготовлене м'ясо і баранячий жир (так званий баранячий жир).
- Ретельно прожарити все шматочки, регулярно перевертаючи їх. Цей етап триває протягом 12 хвилин.
- Надіслати в казан нарізану кільцями цибулю і перемішати.
- По всій поверхні наявних інгредієнтів розподілити різану моркву і все смажити 10-12 хвилин, не забуваючи перемішувати.
- Влити 125 мл води і тушкувати 7-10 хвилин.
- Надіслати в казанок часник, прямо цілком, не розділяючи на часточки і не очищаючи їх.
- В сусідство викласти стручок чилі, (також цілком) і гасити вміст 5 хвилин. зірвак готовий.
- Тепер рівномірно по всій поверхні зирвака розподіляють рис. розмішувати не можна.
- Всипати родзинки (обов'язково промитий).
- Влити воду. Причому дуже обережно і так, щоб вона покривала рис десь на 2 см від його поверхні.
- Готується правильний плов з баранини на середньому вогні. Кришкою казанок не закривають. Коли вода випаруватися, в товщі рису виконають кілька дірочок на всю глибину (можна використовувати дерев'яну ложку), влити трохи води. Тепер слід накрити казанок кришкою, загасити вогонь і залишити страву в спокої на чверть години.
Все, справжнісінький плов повністю готовий, можна розкласти по тарілках і подати до столу.
Корисні поради та секрети
Щоб приготувати ідеальний плов, потрібно дотримуватися ряду порад-секретів:
- Готується плов тільки в казані або товстостінної начиння, яка дозволяє страві рівномірно прогріватися.
- Рис використовують середньозернистий, прозорий.
- Рис промивати небажано. Найкраще його добре протерти рушником.
- Якщо ви використовуєте дрібнозернистий рис, то його потрібно заздалегідь замочити в солоній воді. Це запобігти разваривание зерен.
- Після того, як рис засипаний, вміст казана не перемішується, щоб не порушити цілісність Рісін.
- Експерти радять рис заливати не холодною водою, а гарячої.
Морквину потрібно саме різати соломкою, а не терти на тертці. Всі продукти повинні почуватися в страві.
- Ідеально, якщо замість рослинного масла ви будете використовувати курдючное сало.
- Вогонь вимикають, коли рис напівготовий, оскільки він потім буде «доходити».
- Бажано для приготування страви використовувати м'ясо молодого баранчика (не старше 14 міс.).
- Перемішують плов тільки перед подачею до столу.
Ось і всі секрети приготування смачного плову. Згодні, повозитися з блюдом доведеться. Але це окупиться чудовим смаком.