
Скільки можна зберігати плов в холодильнику-правила зберігання та терміни
Плов - страва, яку багато хто готує у великих кількостях, як мінімум, з 3,5 кг початкових компонентів. У більшості кулінарів блюдо залишається в надлишку після трапези, і виникає питання - скільки плов зберігається в холодильнику, і як правильно його туди покласти? Рис і м'ясо, правильно укладені в харчовій контейнер, здатні простояти кілька днів. Але в східному блюді термін зберігання значно зменшує морква. Якщо неправильно прибрати блюдо в холодильник, то вже через 1 день морква почне бродити і погіршувати смак їжі. А в гіршому випадку в ній будуть розмножуватися бактерії, які в підсумку викличуть отруєння.
Термін придатності плову в холодильнику
У стандартах СанПіН зазначено, що термін придатності плову в холодильнику не перевищує 24 години при температурі не вище + 4 градуси. Більшість кулінарів не погодяться з такою заявою.
Важливо! Стандарт прийнятий, з урахуванням можливих несприятливих факторів, що впливають на зберігання. Наприклад, неправильна упаковка, наявність швидкопсувних продуктів поруч і тривале перебування готового блюда при кімнатній температурі.
До складу узбецького страви входить кілька компонентів, а їжа з великим набором інгредієнтів зберігається менше, ніж продукти окремо. Якщо плов приготований за всіма правилами з використанням достатньої кількості спецій, то його можна зберігати в холодильнику довше. Так, блюдо з куркою і італійськими травами простоїть менше, ніж традиційний узбецький плов з великою кількістю кумина або куркуми. При кімнатній температурі блюдо не втрачає смаку і свіжості протягом 3-4 годин навіть в жарку пору року. У холодильнику при температурі від +6 до +4 можна зберігати мінімум 48 годин. І цей термін можна збільшити на 1-2 дня, якщо використовувати особливі компоненти.
Як правильно зберігати плов в холодильнику
Багато харчові технології сходяться на думці, що більшість готових страв зберігаються в холодильнику 48 годин при температурі до +6 градусів. У сирому м'ясі є патогенна флора, яка при обробці в казані гине. Однак при тривалому зберіганні плову в холодильнику запускається процес розмноження інших мікроорганізмів.
Однак люди, які готують страву в домашніх умовах, підтверджують те, що зберігається воно не менше 3 діб.
На 4 день їжа також не псується в холодильнику, але у неї змінюється смак - стає занадто м'яким рис, з'являється прогірклий смак масла. У плові немає власної мікрофлори, але в ньому міститься волога, жири і вуглеводи, через які з часом в компонентах розвиваються бактерії. Продовжити термін придатності можна, якщо додавати в рис додаткові компоненти - природні антиоксиданти і консерванти. Вони дозволяють зберігати приготовлену їжу до 7 днів в холодильнику:
- Гірчичне масло. Воно володіє привабливим ароматом, не псує смак їжі, зате надає потужну бактерицидну і антигельмінтну дію. Якщо додати трохи гірчичного масла, воно поліпшить апетит і травлення. Щоб страва не псувалося, досить влити 1 ст. л. продукту на 1 порцію.
- Куркума. Один з найпотужніших природних антибіотиків, безпечних для здоров'я людини. Куркума очищує кров, поліпшує корисну мікрофлору кишечника, стимулює загоєння ран і бореться із запальним процесом. Також вона здатна виводити токсини. На відміну від хімічних антибіотиків, які знищують все корисне в тілі людини, куркума покращує всі процеси і виводиться з організму зеленим чаєм. Можна додати на 1 кг страви 1 ч. Л. спеції, і проблема з шкідливими мікроорганізмами буде вирішена.
- Зіра (кумін). Класична спеція для плову, якій міститься на 3 кг до 5 ст. л. Зіра допомагає від болів у шлунку, газоутворення, хвороб нирок. Вона володіє такими ж антимікробними властивостями, як куркума. На Сході її використовують для консервації продуктів вже більше тисячі років. Також вона застосовується для збереження м'яса в умовах жаркого клімату. За рахунок використання зіри в плові термін придатності страви можна продовжити до 7 днів.
Якщо є побоювання, що холодильник недостатньо добре працює, зберігайте в ньому їжу з гірчичним маслом і спеціями 5 діб. Щоб узбецький рецепт зберіг свій аромат, розігрівайте його правильно: додайте в сковороду 0,5 склянки води, підігрійте на малому вогні, покладіть в киплячу воду холодний плов і накрийте кришку.
Через 5 хвилин зменшіть вогонь до мінімуму і тушкуйте 10 хвилин. Гріти плов в мікрохвильовці не рекомендується.
Порада! Щоб продовжити термін придатності, використовуйте харчові контейнери для зберігання їжі з можливістю відкачування зайвого повітря і створення вакууму за допомогою спеціального насоса.
Не можна зберігати плов в чавунної, алюмінієвому посуді і в каструлях з нержавіючої сталі. Можна використовувати порцелянові форми з щільними кришками.
Якщо плову вийшло дуже багато, спробуйте заморозити його:
- розкладіть в чисті поліетиленові пакети по 150-200 г;
- покладіть пакети в морозилку;
- з'їжте протягом місяця, розігріваючи кожну порцію на сковороді.
Якщо після морозилки плов вийшов сухим, додайте до нього трохи спецій і рослинного масла. Замість сковороди в цьому випадку використовуйте метод розігріву на водяній бані.




