Скільки можна зберігати плов в холодильнику-правила зберігання та терміни
04.09.2019 3 281 0

Скільки можна зберігати плов в холодильнику-правила зберігання та терміни

Рецепти плова
В закладки

Плов - страва, яку багато хто готує у великих кількостях, як мінімум, з 3,5 кг початкових компонентів. У більшості кулінарів блюдо залишається в надлишку після трапези, і виникає питання - скільки плов зберігається в холодильнику, і як правильно його туди покласти? Скільки можна зберігати плов в холодильнику-правила зберігання та терміни Рис і м'ясо, правильно укладені в харчовій контейнер, здатні простояти кілька днів. Але в східному блюді термін зберігання значно зменшує морква. Якщо неправильно прибрати блюдо в холодильник, то вже через 1 день морква почне бродити і погіршувати смак їжі. А в гіршому випадку в ній будуть розмножуватися бактерії, які в підсумку викличуть отруєння. Скільки можна зберігати плов в холодильнику-правила зберігання та терміни

Термін придатності плову в холодильнику

У стандартах СанПіН зазначено, що термін придатності плову в холодильнику не перевищує 24 години при температурі не вище + 4 градуси. Більшість кулінарів не погодяться з такою заявою.

Важливо! Стандарт прийнятий, з урахуванням можливих несприятливих факторів, що впливають на зберігання. Наприклад, неправильна упаковка, наявність швидкопсувних продуктів поруч і тривале перебування готового блюда при кімнатній температурі.

До складу узбецького страви входить кілька компонентів, а їжа з великим набором інгредієнтів зберігається менше, ніж продукти окремо. Якщо плов приготований за всіма правилами з використанням достатньої кількості спецій, то його можна зберігати в холодильнику довше. Скільки можна зберігати плов в холодильнику-правила зберігання та терміни Так, блюдо з куркою і італійськими травами простоїть менше, ніж традиційний узбецький плов з великою кількістю кумина або куркуми. При кімнатній температурі блюдо не втрачає смаку і свіжості протягом 3-4 годин навіть в жарку пору року. У холодильнику при температурі від +6 до +4 можна зберігати мінімум 48 годин. І цей термін можна збільшити на 1-2 дня, якщо використовувати особливі компоненти.

Як правильно зберігати плов в холодильнику

Багато харчові технології сходяться на думці, що більшість готових страв зберігаються в холодильнику 48 годин при температурі до +6 градусів. У сирому м'ясі є патогенна флора, яка при обробці в казані гине. Однак при тривалому зберіганні плову в холодильнику запускається процес розмноження інших мікроорганізмів.

Однак люди, які готують страву в домашніх умовах, підтверджують те, що зберігається воно не менше 3 діб.

На 4 день їжа також не псується в холодильнику, але у неї змінюється смак - стає занадто м'яким рис, з'являється прогірклий смак масла. Скільки можна зберігати плов в холодильнику-правила зберігання та терміни У плові немає власної мікрофлори, але в ньому міститься волога, жири і вуглеводи, через які з часом в компонентах розвиваються бактерії. Продовжити термін придатності можна, якщо додавати в рис додаткові компоненти - природні антиоксиданти і консерванти. Вони дозволяють зберігати приготовлену їжу до 7 днів в холодильнику:

  1. Гірчичне масло. Воно володіє привабливим ароматом, не псує смак їжі, зате надає потужну бактерицидну і антигельмінтну дію. Якщо додати трохи гірчичного масла, воно поліпшить апетит і травлення. Щоб страва не псувалося, досить влити 1 ст. л. продукту на 1 порцію. Скільки можна зберігати плов в холодильнику-правила зберігання та терміни
  2. Куркума. Один з найпотужніших природних антибіотиків, безпечних для здоров'я людини. Куркума очищує кров, поліпшує корисну мікрофлору кишечника, стимулює загоєння ран і бореться із запальним процесом. Також вона здатна виводити токсини. На відміну від хімічних антибіотиків, які знищують все корисне в тілі людини, куркума покращує всі процеси і виводиться з організму зеленим чаєм. Можна додати на 1 кг страви 1 ч. Л. спеції, і проблема з шкідливими мікроорганізмами буде вирішена. Скільки можна зберігати плов в холодильнику-правила зберігання та терміни
  3. Зіра (кумін). Класична спеція для плову, якій міститься на 3 кг до 5 ст. л. Зіра допомагає від болів у шлунку, газоутворення, хвороб нирок. Вона володіє такими ж антимікробними властивостями, як куркума. На Сході її використовують для консервації продуктів вже більше тисячі років. Також вона застосовується для збереження м'яса в умовах жаркого клімату. За рахунок використання зіри в плові термін придатності страви можна продовжити до 7 днів.

Скільки можна зберігати плов в холодильнику-правила зберігання та терміни Якщо є побоювання, що холодильник недостатньо добре працює, зберігайте в ньому їжу з гірчичним маслом і спеціями 5 діб. Щоб узбецький рецепт зберіг свій аромат, розігрівайте його правильно: додайте в сковороду 0,5 склянки води, підігрійте на малому вогні, покладіть в киплячу воду холодний плов і накрийте кришку. Скільки можна зберігати плов в холодильнику-правила зберігання та терміни Через 5 хвилин зменшіть вогонь до мінімуму і тушкуйте 10 хвилин. Гріти плов в мікрохвильовці не рекомендується.

Порада! Щоб продовжити термін придатності, використовуйте харчові контейнери для зберігання їжі з можливістю відкачування зайвого повітря і створення вакууму за допомогою спеціального насоса.

Не можна зберігати плов в чавунної, алюмінієвому посуді і в каструлях з нержавіючої сталі. Можна використовувати порцелянові форми з щільними кришками. Скільки можна зберігати плов в холодильнику-правила зберігання та терміни

Якщо плову вийшло дуже багато, спробуйте заморозити його:

  • розкладіть в чисті поліетиленові пакети по 150-200 г;
  • покладіть пакети в морозилку;
  • з'їжте протягом місяця, розігріваючи кожну порцію на сковороді.

Якщо після морозилки плов вийшов сухим, додайте до нього трохи спецій і рослинного масла. Замість сковороди в цьому випадку використовуйте метод розігріву на водяній бані. Скільки можна зберігати плов в холодильнику-правила зберігання та терміни

Комментарии (0)
Додати коментар
Рецепт смачного плову по-ферганськи
Узбецька кухня - джерело неймовірно смачних і корисних страв. Вона вважається не тільки однією з найдавніших, але і відрізняється великою різноманітністю.
У скільки разів збільшиться при варінні плову рис
Якщо людина вперше готує страву, або використовує новий сорт крупи, його цікавить, у скільки разів збільшиться при варінні плову рис.
Рецепт плову на курдючному салі
По всьому світу люди готують плов, але справжні знавці смачних рецептів живуть у Ферганській долині, що розташована в Узбекистані.
Як зробити плов жовтим
Як зробити плов жовтим
Як зробити плов жовтим
20.08.19 Рецепти плова
Кулінари, які вперше готують плов, або у них раніше не вийшло додати страві апетитний жовтий відтінок, задаються питанням - як же зробити плов жовтим, домогтися кольору,
Як правильно заморозити готовий плов в морозилці
Так, свіжоприготований плов набагато смачніше розігрітого, а тим більше замороженого. Це скаже будь-який експерт плововеденія.
Як правильно приготувати смачний плов кілька кращих відео рецептів
Будь-кухар світу скаже, що справжній плов виходить, тільки якщо приготувати його на багатті. Не будемо забувати, що приготування цієї страви бере початок з глибокої