Як правильно зберігати мед в домашніх умовах
27.02.2020 65 0

Як правильно зберігати мед в домашніх умовах

Здоров'я
В закладки

Як правильно зберігати мед в домашніх умовах

Ви думаєте як правильно зберігати мед, та ще й в домашніх умовах? Наша стаття незамінний помічник у цьому питанні. Розповідаємо про основні принципи та умови зберігання цього продукту. А також детально приділимо увагу температурі.

Всім відомо, що мед - джерело вітамінів, мінералів. У ньому міститься глюкоза, фруктоза. Він корисний при багатьох захворюваннях, допомагає вилікуватися, приємний на смак. Чи замислювалися ви як, де оптимально його зберігати?

Дана стаття буде дуже корисна ласунам, та й усім любителям чарівного продукту бджіл. Ми детально розглянемо принципи, як зберігати мед в квартирі, найбільш потрібну температуру, відповідну тару, всі тонкощі, нюанси збереження різних видів меду в домашніх умовах.

Основні принципи і умови зберігання меду

Де і як необхідно зберігати продукт бджіл? Який куточок в квартирі краще вибрати? Нижче детально розглянемо ці питання.

Вплив сонця досить-таки згубний. Продукт бджіл не любить ультрафіолет, під впливом світла він позбавляється низки позитивних характеристик. Куточок потрібно підбирати темний. Якщо бджолиний продукт постоїть кілька днів на світлі, наприклад, на балконі, він перетвориться в звичайну марну солодкість, але ніякими протизапальними, протимікробними властивостями володіти не буде.

Як правильно зберігати мед в домашніх умовах

Надлишок вологи також згубно впливає на стан ласощі, тому місце зберігання потрібно вибирати - позбавлене вологи, сухе. Від надлишку вологи мед кисне, втрачає свої характеристики, вологість не повинна бути вище 60%.

«Якщо бджолиний продукт постоїть кілька днів на світлі, наприклад, на балконі, він перетвориться в звичайну марну солодкість, але ніякими протизапальними, протимікробними властивостями володіти не буде».


Світлана Тітова

Чи можна зберігати мед поблизу достатку безлічі різних ароматів? Відповідь: ні. Насправді, мед максимально вбирає навколишні запахи, будь то запах ковбаси або запах свіжої фарби.

Правильна температура

Важливо дотримуватися низьку температуру, важлива прохолода. Мед не можна нагрівати, він втрачає свої характеристики під впливом підвищеної температури, стає просто звичайної вуглеводної сумішшю.

Щоб мед не став звичайним ласощами, необхідно дотримуватися відповідну температуру в якій ви його зберігаєте. Вона коливається від -4 до +19. Допустима температура і -21. При особливо низькій температурі ці ласощі не втрачає своїх лікувальних властивостей, зберігаються ферменти, вітаміни.

При нагріванні, високій температурі мед руйнується, втрачає свої характеристики. Втрачається навіть запах, продукт змінюється в кольорі, стає темніше. Не можна нагрівати його на вогні. Можна трохи меду, якщо це необхідно, зігріти теплою водою. Він стане більш в'язким, рідким. Від низьких температур мед навпаки кристалізується.

Хочеться відзначити, часта зміна температури - також плачевна. Подібні температурні перепади призводять до неоднорідності маси, утворюються неоднорідні кристали.

Особливі вимоги до тарі. Мед вбирає вологу. Якщо вологість стає високою - продукт псується, відбуваються процеси окислення, бродіння. Тому тара повинна щільно закриватися. Для зберігання оптимальна посуд зі скла.

Ні в якому разі не можна залишати мед в посуді з міді, оцинкованих бідонах. Відбувається реакція, продукт стає отруйним, може серйозно нашкодити здоров'ю.

Найбільш підходящу ділянку в будинку для зберігання, що відповідає всім необхідним умовам, - комора, льох. У квартирі саме оптимальний ділянку - холодильник.

«При нагріванні, високій температурі мед руйнується, втрачає свої характеристики. Можна трохи меду, якщо це необхідно, зігріти теплою водою. Він стане більш в'язким, рідким. Від низьких температур мед навпаки кристалізується ».


Світлана Тітова

Як правильно зберігати мед в домашніх умовах

Скільки зберігають мед?

Найчастіше на упаковці вказано термін придатності - один рік. Але при коректному дотриманні принципів збереження, продукт бджіл можна зберігати необмежену кількість часу. Справжній мед здатний зберігати свої смакові, корисні властивості досить-таки довго. Весь секрет у тому, що бджолиний продукт наділений консервуючими характеристиками.

Ряд експертів вважає, що зберігати його дозволяється дуже тривалий період. Монархи Русі любили мед, який стояв по три роки. За подію часу, при дотриманні всіх принципів збереження, запах цих ласощів стає вишуканіше, витонченішими, а смак ставав просто незрівнянним.

Але все-таки для лікування від хвороб найкраще підійде свіжий мед, не давніша 1 року.

Вимоги до тари, відповідна тара

Основне правило - посуд повинна бути чистою, будь то скляна ємність або виконана з металів посуд. Якщо раніше в ємності зберігався мед, її все одно треба як слід промити, очистити. Застарілі шматочки меду можуть зіпсувати знову залитий мед. Почнеться бродіння, ці ласощі не можна буде їсти.

У посуді з ряду металів, таких як мідь, наприклад, зберігати мед заборонено. Ласощі входить в реакцію з даними ємностями, змінюється його запах, колір. При вживанні такого меду можливий серйозної шкоди здоров'ю, сильне отруєння. Також не можна тримати його в тарі з синтетичних матеріалів.

На Русі було заведено зберігати мед в глиняному посуді. Це найбільш оптимально, адже даний матеріал не пропускає світло, шкідливий вплив ультрафіолету ніяк не відбивається на такому меді. У глиняній тарі він зберігається довго, залишається якісним, не позбавляється лікувальних властивостей. Зверху наші предки заливали шар воску, таким чином, запобігали потраплянню вологи, не пропускалися запахи при такому зберіганні.

  • Пластиковий посуд. Часто мед продають в пластикових тарах, лотках. Це по-своєму зручно, але відомо, пластик не так безпечний - з часом виділяє токсичні речовини, довгий час зберігати в такій тарі не рекомендується.
  • Скло. Скляна тара дуже зручно, це найбільш поширений вид тари при зберіганні продукту в квартирі, в приватних будинках. Скло не виділяє шкідливих речовин, безпечно для людського здоров'я повністю. Є один недолік - воно пропускає світло, який псує продукт, смак і колір бджолиного продукту залишаються незмінними, а ось цілющі властивості втрачаються. Перевагу варто віддавати темному склу - воно найбільш оптимально, адже пропускає мінімальну кількість ультрафіолету. Саме скляна тара максимально добре підійде для тривалого зберігання.
  • Метал. Металева тара, барила з стали - часто використовуються, якщо потрібно зберігати велику кількість меду. Але з часом все-таки можуть виділитися шкідливі речовини, і мед може стати справжньою отрутою для людини. Неприпустимо використання посуду з цинку, свинцю, міді. Алюмінієва тара придатна лише для тимчасової транспортування. При довгому зберіганні, виробляються небезпечні речовини, які можуть бути шкідливі для людського здоров'я.
  • Дерево. Дерев'яна тара також є популярною. Аромат меду зберігається довгий час, також як і інші характеристики. Неприпустимо використання тари з хвойних видів дерева, та інших порід, які виділяють різні ефірні масла.

Мед у вигляді сот, правила зберігання

Є ряд людей, які вважають за краще стільниковий мед. Це вельми виправданий вибір. У подібному продукті більше корисних речовин, протимікробні і протизапальні властивості сильніше. Важливо розуміти, що мед у вигляді сот, в тому числі необхідно адекватно зберігати. У разі некоректного зберігання така покупка стане марною тратою грошей.

Для збереження у вигляді сот є особливі вимоги до балансу вологості, температурного режиму. Рівень вологості - не вище 60%, це особливо важливо, мед може зіпсуватися, але і при досить-таки заниженому рівні вологості може з'явитися фактор цвілі, і інші неприємні моменти.

Як правильно зберігати мед в домашніх умовах

Стільники, самі по собі, - натуральна оболонка, в них мед не густіє досить довго. Мед в сотах також сильно вбирає аромати, його не варто зберігати поруч з потужними запахами, з фруктами, овочами. Він поглинає в себе їх аромат. Ділянка для зберігання повинен бути максимально ізольованим від різних запахів.

Скляна тара - найбільш підходить для збереження меду у вигляді сот. Але все баночки повинні бути обов'язково стерильними. Чистий кришка повинна як слід закриватися. Він без проблем буде зберігатися близько року. Якщо стільники залити рідким за складом медом, а зверху запечатати шаром воску, міцно-міцно закрити кришкою, термін придатності збільшиться істотно, і складе більше десяти років.

Висновок

Мед - солодкий, поживний продукт, що володіє незамінними характеристиками, його користь не піддається сумніву. Часом його також використовують для схуднення. Але потрібно належним чином звертати увагу на зберігання. Важлива умова - дотримуватися певного рівня вологості, температурний режим. У квартирі холодильник найбільше підходить для зберігання. У заміському будові - льох, комора.

Важливо дотримуватися умов збереження і по тарі. Оптимальна посуд зі скла. У ній можна прекрасно зберігати мед в домашніх умовах. Посуд з ряду металів, може бути небезпечна, оскільки може відбутися реакція, і продукт просочиться небезпечними речовинами, це шкідливо для здоров'я людини. Може бути серйозне отруєння.

Зберігати в скляній тарі краще до року, в такому випадку він не втратить корисних властивостей, аромату. Адже тільки свіжий мед має лікувальні властивості.

Дерев'яна тара небезпечна тим, що деякі породи дерев виділяють ефірні масла. Мед втратить свої характеристики, буде непридатний до вживання. Тому при виборі дерев'яної тари перевагу потрібно віддавати певним породам дерева.

Чи можна отруїтися медом? При недотриманні основних принципів збереження можна отруїтися або ж він просто позбутися позитивних характеристик.

Експертна думка

Світлана Тітова

сертифікований дієтолог

Багатьом відомо, що мед містить в собі безліч вітамінів і мінералів, адже в ньому міститься і глюкоза і фруктоза. Але якщо неправильно зберігати даний продукт, то всі його корисні властивості можуть зникнути. Перше правило яке потрібно запам'ятати, це те що на мед негативно вплив сонце. Тому важливо зберігати де-небудь в темному місці.

Також давайте не забувати, що мед вбирає вологу, тому тара і банку повинна добре закриватися, і в ідеалі бути зі скла. Мед ідеально підходить для лікування хвороб, і недуг, і краще за все якщо мед буде не старше одного року.

Комментарии (0)
Додати коментар
Як зберігати каструлі і сковорідки на кухні
Як і де зберігати каструлі і сковорідки на кухні? Це питання займає розуми багатьох господинь. Досить складно уявити кухню без таких необхідних речей як каструлі і
Скільки можна зберігати плов в холодильнику-правила зберігання та терміни
Плов - страва, яку багато хто готує у великих кількостях, як мінімум, з 3,5 кг початкових компонентів. У більшості кулінарів блюдо залишається в надлишку після трапези,
Як правильно заморозити готовий плов в морозилці
Так, свіжоприготований плов набагато смачніше розігрітого, а тим більше замороженого. Це скаже будь-який експерт плововеденія.
Приготування плову в домашніх умовах-основні правила і нюанси
Хто б відмовився від справжнього узбецького плову, приготованого в казані, з жирною бараниною і в дров'яної печі? Але такі умови не завжди є навіть у самих узбеків, що
Крем для особи із захистом від сонця: вибираємо кращий
Ніжна шкіра потребує постійної турботи. У літній сезон обов'язковим елементом для догляду за поверхнею дерми є сонцезахисний крем для обличчя.
Як зберегти кавун свіжим до Нового року
Як зберегти кавун свіжим до Нового року
Як зберегти кавун свіжим до Нового року
23.09.19 Домашнє господарство
На новорічному застіллі яких тільки різноманітної ні буває. Господині намагаються здивувати гостей кулінарною майстерністю, неординарним прикрасою столу і