Харчування при алергії
02.08.2019 485 0

Харчування при алергії

Здоров'я
В закладки

Організм людини щодня потребує збалансованої і корисної їжі. Вона дає енергію, стабілізує роботу внутрішніх органів, впливає на самопочуття і зовнішній вигляд. Особливо ретельно стежити за своїм раціоном повинні люди, схильні до алергічних реакцій. Харчування при харчової алергії у дорослих і дітей має бути ретельно продумано, щоб виключити з ужитку продукти, які здатні привести до проблем зі здоров'ям.

Харчування при алергії

Харчова алергія: причини і види

Гостра хімічна реакція імуноглобуліну E на який потрапив в організм алерген називається алергічної. Її може спровокувати будь-який продукт в чистому вигляді або в складі складних страв. Сьогодні алергією страждають близько 8% дітей і 2% дорослих у всьому світі. Вона може розвинутися в ранньому віці або виникнути у дорослих в результаті порушення роботи органів шлунково-кишкового тракту.

Найпоширеніші причини алергії:

  • спадкова або генетична схильність;
  • порушення у функціонуванні імунної системи;
  • куріння;
  • надмірне вживання алергенної їжі;
  • хвороби шлунково-кишкового тракту.

Медики класифікують негативні харчові реакції, виділяючи такі типи:

  • справжня непереносимість - відповідь імунної системи, що має генетичне походження;
  • псевдоаллергия - найпоширеніший різновид, викликана самонавіюванням - спрацьовує ефект плацебо;
  • перехресна реакція, коли організм реагує не тільки на конкретний продукт, а й на всі продукти даної харчової групи.

Ознаки та час їх прояви повністю залежать від типу алергічної реакції. При швидкоплинного формі перші прояви стають помітні через 30-90 хвилин після прийому їжі, а при сповільненій - через 10-20 годин. Це можуть бути анафілактичніреакції, свербіж, сухість і почервоніння шкірних покривів, діарея, першіння в горлі і закладеність носа, біль у животі, блювота, почервоніння слизових.

Визначити конкретний фактор, що спровокував погіршення самопочуття, і порекомендувати при алергії які продукти виключити може тільки лікар, після проведення ряду аналізів і спеціальних проб.

Особливості гіпоалергенної дієти

Харчування при алергії на шкірі у дорослих має бути визначено фахівцем. За умови дотримання всіх рекомендацій позбутися проявів на шкірних покривах досить просто. Дієта при алергії у дорослих має свої особливості.

  1. Обов'язково виключити з раціону продукти з високим вмістом алергенів.
  2. Слід підтримувати енергетичну цінність їжі, що вживається на необхідному рівні, щоб не створити дисбалансу в харчуванні.
  3. Важливо скласти повноцінне тижневе меню для алергіка, з урахуванням індивідуальних особливостей: віку і фізичних навантажень.

При харчової непереносимості дієтичне харчування надає лікувальну і діагностичну функції: дозволяє побороти недугу і з'ясувати, яка саме їжа його спровокувала. Для грамотного складання гіпоалергенної дієти необхідно знати, чи є продукт потенційним алергеном або знаходиться поза групою ризику.

Низький ризик алергічних проявів

  • зелень;
  • яблука;
  • кролик і індичка;
  • капуста: брокколі та цвітна;
  • шпинат;
  • кабачки;
  • крупа вівсяна і рисова;
  • абрикос;
  • Чорна смородина;
  • чорнослив;
  • картопля.

Середній ризик алергічних проявів

  • гречка;
  • яловичина, куряче м'ясо;
  • бобові;
  • огірки;
  • банани;
  • персики;
  • буряк;
  • томати.

Продукти, що викликають алергію

  • морська риба і дари моря;
  • пшениця (глютен);
  • молоко коров'яче;
  • яйця;
  • горіхи;
  • какао-боби;
  • апельсини та мандарини;
  • полуниця;
  • солодка газована вода;
  • мед.

Харчування при алергії

Саме відповісти на питання які продукти викликають алергію у дорослих неможливо. Тільки клінічні дослідження дозволять точно визначити, що можна їсти, а що повністю виключити з раціону.

Якщо дитина алергік

Не менш пильну увагу приділяється харчуванню при алергії на шкірі у дітей. Якщо у малюка з'явилися перші ознаки висипань, необхідно негайно виключити продукти з групи високого ризику, а також скоротити вживання гострої, солодкої, солоної їжі і їжі яскравих червоно-помаранчевих відтінків.

Для дітей першого року життя, що знаходяться на грудному або штучному вигодовуванні, найбільш поширеними алергенами є білок, що міститься в молоці. Таким малюкам педіатри рекомендують вживання спеціальних сумішей без казеїну. Прикорм вводять з обережністю, дотримуючись індивідуальних термінів.

Згідно з дослідженнями, з віком діти краще переносять раніше заборонену їжу - імунна система шлунково-кишкового тракту дозріває і ризик небезпечних реакцій, що супроводжуються висипаннями і розладами стільця, значно знижується. 44% із загальної кількості малюків-алергіків до 3 років позбавляються від цієї неприємності назавжди.

Харчування при алергії

Правильне харчування замінює лікування

Для початку, слід визначити продукти, проти алергії на які потрібно боротися. Найдієвішим є проведення шкірних проб, що дозволяє точно дізнатися, що саме викликає неприємні відчуття при попаданні в організм. Потенційний алерген повністю прибирають з раціону.

Що потрібно їсти при алергії? Овочі та фрукти рекомендується вживати тільки після термічної обробки. Під впливом високих температур кількість небезпечних алергенів знижується. Найбільш ризиковано приймати в їжу фруктові та овочеві плоди яскравих кольорів - червоні, бурі і фіолетові, а непереносимість зелених і білих зустрічається в рідкісних випадках.

Досить часто організм негативно реагує не на конкретний інгредієнт, а на додані до нього ароматизатори, барвники і консерванти, підсилювачі смаку та харчові добавки, які продовжують термін придатності. Особливо шкідливими вважаються:

  • барвники: E 151, 127, 124, 102, 110, 122, 123;
  • антиоксидант E 321;
  • ароматизатори B 550-553.

Під час загострення слід випивати не менше 3 літрів очищеної води і тимчасово відмовитися від прийому їжі. Як тільки стан нормалізується, можна поступово вводити інші продукт, ретельно відстежуючи, як на них реагує організм.

Що пити при алергії? Неміцний чорний чай і негазовану мінеральну воду - це оптимальні варіанти рідини, які дозволені до вживання в період загострення і ремісії. Багато хто задається питанням - кава при алергії чи можна пити? Виявляється, ароматний напій може бути небезпечний через вміст в зернах хлорогенова кислоти. При індивідуальній непереносимості цієї речовини від кави доведеться відмовитися.

Повноцінне харчування при харчової алергії - відмінний спосіб її профілактики! Складіть раціональне меню з дозволених продуктів і насолоджуйтеся хорошим самопочуттям і здоров'ям!

Комментарии (0)
Додати коментар
Як зняти стрес: досягнення душевної рівноваги
Протягом усього життя людини супроводжують переживання і змушують нервувати ситуації. Негативні емоції можуть швидко привести в депресію, змусити панікувати і втратити
Огірковий супчик для дорослих гурманів
Чому тільки для дорослих? Як показує практика, далеко не всім дітям подобаються такі перші страви.
Користь і шкода зеленого чаю для здоров'я
Зелений чай - унікальний напій, чудово освіжаючий в спекотні дні і зігріваючий в прохолодні вечора.
Як боротися з чоловіком алкоголіком
Часте вживання спиртовмісних напоїв призводить до серйозного захворювання - алкогольному абстинентному синдрому.
Пітливість уві сні: причини і лікування гіпергідрозу
Чому людина сильно потіє вночі уві сні? Це неприємне явище може бути спровоковано найрізноманітнішими факторами.
Нерівномірний загар: чому на тілі з'являються білі плями
Засмагати - корисно і красиво, але тільки, якщо підходити до процедури з розумом. Іноді можуть з'являтися після засмаги білі плями на шкірі.