Харчування при алергії
Організм людини щодня потребує збалансованої і корисної їжі. Вона дає енергію, стабілізує роботу внутрішніх органів, впливає на самопочуття і зовнішній вигляд. Особливо ретельно стежити за своїм раціоном повинні люди, схильні до алергічних реакцій. Харчування при харчової алергії у дорослих і дітей має бути ретельно продумано, щоб виключити з ужитку продукти, які здатні привести до проблем зі здоров'ям.
Харчова алергія: причини і види
Гостра хімічна реакція імуноглобуліну E на який потрапив в організм алерген називається алергічної. Її може спровокувати будь-який продукт в чистому вигляді або в складі складних страв. Сьогодні алергією страждають близько 8% дітей і 2% дорослих у всьому світі. Вона може розвинутися в ранньому віці або виникнути у дорослих в результаті порушення роботи органів шлунково-кишкового тракту.
Найпоширеніші причини алергії:
- спадкова або генетична схильність;
- порушення у функціонуванні імунної системи;
- куріння;
- надмірне вживання алергенної їжі;
- хвороби шлунково-кишкового тракту.
Медики класифікують негативні харчові реакції, виділяючи такі типи:
- справжня непереносимість - відповідь імунної системи, що має генетичне походження;
- псевдоаллергия - найпоширеніший різновид, викликана самонавіюванням - спрацьовує ефект плацебо;
- перехресна реакція, коли організм реагує не тільки на конкретний продукт, а й на всі продукти даної харчової групи.
Ознаки та час їх прояви повністю залежать від типу алергічної реакції. При швидкоплинного формі перші прояви стають помітні через 30-90 хвилин після прийому їжі, а при сповільненій - через 10-20 годин. Це можуть бути анафілактичніреакції, свербіж, сухість і почервоніння шкірних покривів, діарея, першіння в горлі і закладеність носа, біль у животі, блювота, почервоніння слизових.
Визначити конкретний фактор, що спровокував погіршення самопочуття, і порекомендувати при алергії які продукти виключити може тільки лікар, після проведення ряду аналізів і спеціальних проб.
Особливості гіпоалергенної дієти
Харчування при алергії на шкірі у дорослих має бути визначено фахівцем. За умови дотримання всіх рекомендацій позбутися проявів на шкірних покривах досить просто. Дієта при алергії у дорослих має свої особливості.
- Обов'язково виключити з раціону продукти з високим вмістом алергенів.
- Слід підтримувати енергетичну цінність їжі, що вживається на необхідному рівні, щоб не створити дисбалансу в харчуванні.
- Важливо скласти повноцінне тижневе меню для алергіка, з урахуванням індивідуальних особливостей: віку і фізичних навантажень.
При харчової непереносимості дієтичне харчування надає лікувальну і діагностичну функції: дозволяє побороти недугу і з'ясувати, яка саме їжа його спровокувала. Для грамотного складання гіпоалергенної дієти необхідно знати, чи є продукт потенційним алергеном або знаходиться поза групою ризику.
Низький ризик алергічних проявів
- зелень;
- яблука;
- кролик і індичка;
- капуста: брокколі та цвітна;
- шпинат;
- кабачки;
- крупа вівсяна і рисова;
- абрикос;
- Чорна смородина;
- чорнослив;
- картопля.
Середній ризик алергічних проявів
- гречка;
- яловичина, куряче м'ясо;
- бобові;
- огірки;
- банани;
- персики;
- буряк;
- томати.
Продукти, що викликають алергію
- морська риба і дари моря;
- пшениця (глютен);
- молоко коров'яче;
- яйця;
- горіхи;
- какао-боби;
- апельсини та мандарини;
- полуниця;
- солодка газована вода;
- мед.
Саме відповісти на питання які продукти викликають алергію у дорослих неможливо. Тільки клінічні дослідження дозволять точно визначити, що можна їсти, а що повністю виключити з раціону.
Якщо дитина алергік
Не менш пильну увагу приділяється харчуванню при алергії на шкірі у дітей. Якщо у малюка з'явилися перші ознаки висипань, необхідно негайно виключити продукти з групи високого ризику, а також скоротити вживання гострої, солодкої, солоної їжі і їжі яскравих червоно-помаранчевих відтінків.
Для дітей першого року життя, що знаходяться на грудному або штучному вигодовуванні, найбільш поширеними алергенами є білок, що міститься в молоці. Таким малюкам педіатри рекомендують вживання спеціальних сумішей без казеїну. Прикорм вводять з обережністю, дотримуючись індивідуальних термінів.
Згідно з дослідженнями, з віком діти краще переносять раніше заборонену їжу - імунна система шлунково-кишкового тракту дозріває і ризик небезпечних реакцій, що супроводжуються висипаннями і розладами стільця, значно знижується. 44% із загальної кількості малюків-алергіків до 3 років позбавляються від цієї неприємності назавжди.
Правильне харчування замінює лікування
Для початку, слід визначити продукти, проти алергії на які потрібно боротися. Найдієвішим є проведення шкірних проб, що дозволяє точно дізнатися, що саме викликає неприємні відчуття при попаданні в організм. Потенційний алерген повністю прибирають з раціону.
Що потрібно їсти при алергії? Овочі та фрукти рекомендується вживати тільки після термічної обробки. Під впливом високих температур кількість небезпечних алергенів знижується. Найбільш ризиковано приймати в їжу фруктові та овочеві плоди яскравих кольорів - червоні, бурі і фіолетові, а непереносимість зелених і білих зустрічається в рідкісних випадках.
Досить часто організм негативно реагує не на конкретний інгредієнт, а на додані до нього ароматизатори, барвники і консерванти, підсилювачі смаку та харчові добавки, які продовжують термін придатності. Особливо шкідливими вважаються:
- барвники: E 151, 127, 124, 102, 110, 122, 123;
- антиоксидант E 321;
- ароматизатори B 550-553.
Під час загострення слід випивати не менше 3 літрів очищеної води і тимчасово відмовитися від прийому їжі. Як тільки стан нормалізується, можна поступово вводити інші продукт, ретельно відстежуючи, як на них реагує організм.
Що пити при алергії? Неміцний чорний чай і негазовану мінеральну воду - це оптимальні варіанти рідини, які дозволені до вживання в період загострення і ремісії. Багато хто задається питанням - кава при алергії чи можна пити? Виявляється, ароматний напій може бути небезпечний через вміст в зернах хлорогенова кислоти. При індивідуальній непереносимості цієї речовини від кави доведеться відмовитися.
Повноцінне харчування при харчової алергії - відмінний спосіб її профілактики! Складіть раціональне меню з дозволених продуктів і насолоджуйтеся хорошим самопочуттям і здоров'ям!