Плов з горохом нут-покрокові рецепти з фото
30.08.2019 595 0

Плов з горохом нут-покрокові рецепти з фото

Рецепти плова
В закладки

Хочете здивувати друзів? Приготуйте їм узбецький плов по-Самаркандської. Що ж в ньому дивного, запитаєте ви? Незвичайний цей вид узбецького страви тим, що, по-перше, він не має яскраво-вираженого жовтого або навіть коричневого відтінку, який всі звикли спостерігати у Ферганській плов (а саме Ферганським зазвичай годують у всіх узбецьких точках громадського харчування від Москви і до околиць). Рис в цій страві залишається практично білим. По-друге, готується він не тільки з бараниною, а й з баранячим горохом - так називають популярне у узбеків рослина сімейства бобових. Смак специфічний, незвичайний, спробувати варто. А тому сьогодні у нас плов з нутом - даємо рецепт і кілька корисних порад. Плов з горохом нут-покрокові рецепти з фото

Рецепти плову з горохом нут

Як же готується плов з горохом нут? Чим він цікавий? По-перше, окремо варто відзначити спосіб приготування. Він відрізняється від звичного і вимагає деякого уміння і вправності. Тому що звичайний узбецький готується з максимальною прожарювання всіх компонентів, і це дає інтенсивний колір і своєрідний смак страви. Плов з горохом нут-покрокові рецепти з фото По-друге, звичайний варіант вариться в зирвака, весь рис рівномірно насичується цим густим соусом, до самого верху. Перша заповідь того, хто вміє готувати плов по-ферганськи - не перемішувати до самого кінця готування все, що лежить в котлі. Плов з горохом нут-покрокові рецепти з фото А ось самаркандський плов з нутом повністю спростовує ці теорії, тому що має свої особливості приготування:

  • рис не заливається повністю водою, тільки нижня частина, верхні ж шари готуються на пару. А щоб прогрів і приготування були рівномірними, ви повинні періодично перевалювати, «перелопачувати» рис, змінюючи шари місцями, збираючи рис гіркою і роблячи поглиблення в крупі для виходу пара. В цьому і полягає хитрість і складність приготування цієї страви; Плов з горохом нут-покрокові рецепти з фото
  • м'ясо - це друга особливість страви. Воно тут крупно нарізане. Великі шматки подаються кожному разом з малою обробною дошкою і ножем, щоб кожен міг відрізати так, як йому подобається;
  • рис - якщо для ферганського зазвичай використовується рис дев-зіра, то самаркандський готують частіше з хорезмського рису, наприклад, це може бути сорт Лазар; Плов з горохом нут-покрокові рецепти з фото
  • морква повинна бути жовтою. Втім, жовту, дешевшу в Узбекистані і більш ароматну, ніж звичайна, морква кладуть і в інші види плову. Самаркандців просто використовують тільки одну жовту. Плов з горохом нут-покрокові рецепти з фото

Нут хороший і як частина м'ясної страви з бараниною, і як компонент вегетаріанського. В останньому випадку він просто незамінний - це високо засвоюваний рослинний білок, здатний замінити білок м'яса. Що, погодьтеся, добре для тих, хто поститься і тих, хто не їсть м'яса принципово. Нижче дамо рецепт з фото як м'ясної страви, так і вегетаріанського.

Незважаючи на незвичність приготування, впоратися з самаркандським пловом і нутом зовсім не складно.

Особливо якщо є рекомендації з фото крок за кроком. Якщо у вас є баранина (можна брати і яловичину, свинину, курку та ін.), Нут, рослинне масло, цибулю і моркву, то розповідаємо, як приготувати в домашніх умовах справжній плов з Самарканда. Плов з горохом нут-покрокові рецепти з фото

Узбецький плов з нутом

Скільки брати м'яса в плов з бараниною або яловичиною і нутом? Тут немає ніяких точних вимог. Зазвичай узбеки не вішають продуктів на вагах - все по натхненню і традиції. А традиція для приготування саме цього плову така - лука мало, моркви і м'яса багато, приблизно порівну, рису трохи менше, ніж м'яса.

Узбецький плов з нутом - це виражений смак і аромат моркви і смаженого м'яса.

Тому класичне співвідношення м'яса, моркви, рису і цибулі таке: 1 кг -1 кг - 800 г-3 шт. (Одна цибулина, що трохи менше, буде викинута після обсмажування). Плюс ще грамів 150 курдючного сала, 200 г рослинного масла, зіра, барбарис, 2-3 головки часнику, перець цілком, сіль. Плов з горохом нут-покрокові рецепти з фото Справжній рецепт приготування страви в казані виглядає так.

  1. У мисці замочити нут, краще в теплій воді, так він швидше насититься рідиною. Деякі замочують у холодній воді заздалегідь, на ніч. Плов з горохом нут-покрокові рецепти з фото
  2. В іншій мисці замочується рис після гарної промивки в декількох водах.

Плов з горохом нут-покрокові рецепти з фото Мийте ретельно, щоб не залишилося мучки і крохмаль вийшов з рису по максимуму. У цьому - запорука розсипчастості вашого рису!

  1. У великому казані розжарити масло і на самому сильному вогні засмажити до темного кольору цибулину.

Плов з горохом нут-покрокові рецепти з фото Традиція зажарювати головку цибулі відноситься в основному до готування з бавовняним маслом, мають невелику гіркоту і своєрідний аромат.

Розжарювання прибирає гіркоту, а цибуля - специфічний запах.

Ми кладемо цибулю тільки для додання потрібного аромату маслу, а використовуємо соняшникова освітлене або оливкова для смаження.

  1. Вийняти цибулину і викинути, витопити нарізаний дрібними шматочками курдюк. Шкварки вийняти, але не викидати - потім їх повернемо в плов.
  2. У розігріте до максимуму масло покласти нарізану півкільцями цибулю і відразу ж - великі шматки м'яса (м'ясо різати з розрахунку шматок на порцію). Плов з горохом нут-покрокові рецепти з фото
  3. Швидко обсмажити, щоб м'ясо набуло впевнений яскравий колір. Тут обов'язково потрібно його посолити!
  4. Поки обсмажуємо м'ясо, нарізаємо великими брусочками моркву. М'ясо зарум'яниться - кладемо половину моркви, понад неї - відкинутий від води нут, перець гострий, а якщо є, то і жменьку барбарису. Так, не забудьте повернути на місце шкварки!
  5. Поверх нуту кладемо залишок моркви, посипаємо дрібкою зіри, кладемо цілком часник. Тут є хитрість - тільки частина моркви, що внизу, буде покрита водою. Все інше, включаючи нут, вариться на пару. А тому секрет - гарячу воду лити треба дуже акуратно, мало, щоб тільки прикрити нижню частину моркви. Плов з горохом нут-покрокові рецепти з фото
  6. Накрити кришкою і зменшити до середнього вогонь. Все, хвилин двадцять все готується без вашої участі.
  7. Зірвак. а це він і є, готовий, пора класти рис.
  8. Рис розкладаємо рівно шумівкою і заливаємо найкращою водою, нагрітою до киплячого стану. Воду добре посолити. Лити треба небагато - щоб половина рису була в воді, а половина - на пару. Плов з горохом нут-покрокові рецепти з фото
  9. Вариться на невеликому вогні, так що рис пропивається маслом знизу, а потім, підкоряючись вашому руху рук з шумівкою, перевертається, щоб повністю і рівномірно пропарити. Разів зо два-три переверніть його, перелопатьте, проробляючи кожен раз невеликі вихідні отвори для пари.
  10. Тепер трохи підкиньте рис на ложці - розлітається? Значить, все правильно. Пора накрити кришкою і залишити доходити.
  11. Подається плов так - спочатку кладеться рис, потім викладається нут морквою, збоку на краєчок тарілки кладеться шматок м'яса. Початок їжі - з рису, щоб оцінити майстерність приготування рису кухарем. Плов з горохом нут-покрокові рецепти з фото

Вегетаріанський плов з нутом

Нут в вегетаріанському плові точно не встигне проваритися і буде сирим, якщо його попередньо не замочить на добу. Воду змінюють три-чотири рази. Для вегетаріанського плову беруть півкіло рису (може бути краснодарський або звичайний довгозерний), півсклянки нуту, дві цибулини, 3 моркви, 250 г рослинного масла, спеції (барбарис, зіра, часник). Ось покроковий рецепт приготування.

  1. У нагрітому маслі підсмажити моркву і цибулю. Плов з горохом нут-покрокові рецепти з фото
  2. Додати в казан нут і спеції. Плов з горохом нут-покрокові рецепти з фото
  3. Викласти замочений в солоній воді рис. Плов з горохом нут-покрокові рецепти з фото
  4. Всунути в рис головку часнику. Плов з горохом нут-покрокові рецепти з фото
  5. Залити окропом на пару сантиметрів вище рису. Плов з горохом нут-покрокові рецепти з фото
  6. Варити хвилин 40 до готовності рису і до википання води. Плов з горохом нут-покрокові рецепти з фото
  7. Ще трохи потримати в закритому казані на малому вогні і подавати, перемішавши. Плов з горохом нут-покрокові рецепти з фото

Плов з нутом в мультиварці

Коли немає казана і навіть відповідної за розміром толстостенной качатниці, в хід йде мультиварка. Звичайно, чекати плову, ідентичного справжньому узбецькому, тут не доводиться, але виходить досить смачне і збалансоване блюдо.

Плов з нутом і різними добавками - родзинками, можна додати курагу, але частіше кладуть просто перець і часник.

Щоб приготувати плов, буде потрібно по півкіло м'яса (курячого, яловичини, баранини або свинини), моркви, рису, три невеликі цибулини і спеції - зиру, перцю гострого і трохи чорного меленого, а також барбарис, якщо він є. Час приготування - 30 хвилин на жарку, на приготування рису - ще приблизно близько години.

  1. Заздалегідь промити і відварити нут до м'якості в будь-якому посуді. Чи не солити!
  2. У чашу мультиварки налити 100 г рослинного масла, нагріти і смажити шматочки м'яса до скоринки. вийняти.
  3. У чашу покласти нарізану цибулю і моркву. Смажити 10 хвилин. Плов з горохом нут-покрокові рецепти з фото
  4. Додати відварений нут, спеції, м'ясо, викласти замочений в солоній воді рис. Виставити режим варіння крупи і чекати 35 хвилин.
  5. Дати плову в мультиварці ще дійти хвилин 15.

Плов з горохом нут-покрокові рецепти з фото

Секрети ідеального плову з нутом

Якщо ви хочете саме самаркандського смаку, то не потрібно класти нічого з спецій, крім перцю, барбарису і зіри. Вийде дуже смачно! І ніяких готових комбінацій для плову, ніякого лаврового листа і наших південноруських приправ типу сухого кропу!

Нут відрізняється часом приготування. Йому потрібно дати або розбухнути в воді, або зварити його заздалегідь.

Якщо готуєте вегетаріанський плов, то він вариться недовго, тому краще відварити нут до того, як закладати в казан. Те ж стосується і швидко готується курки. Якщо варите з бараниною або яловичиною, то краще замочити і сирим викласти в зірвак. Плов з горохом нут-покрокові рецепти з фото Рис для плову з нуту беріть найкращий - цілий, чистий, краще купити на ринку у узбеків, де продається і нут. Після приготування дайте плову трохи «відпочити», тільки потім подавайте. Плов з горохом нут-покрокові рецепти з фото

Трохи корисної інформації про нуте

Як вимочувати нут? Адже від того, як вимочений горох, залежить, чи буде він м'яким і одночасно щільним в плові або вийде жорстким і недовареним. Тоді вже точно нічим плову не зарадиш. Плов з горохом нут-покрокові рецепти з фото Для замочування береться кімнатної температури вода. Зазвичай, коли готують плов з горохом, його замочують на ніч. В принципі, свіжий нут розмочити і за 4 години, але як дізнатися, скільки часу він лежав, а значить, і підсихав? Тому ставте на ніч - і буде правильно.

Нут - рослина бобова, схильне до швидкого забражіванія. Тому не лінуйтеся частіше міняти воду при замочуванні, промиваючи свіжою водою крупу.

Тут є ще один делікатний момент: як все бобові, нут може сприяти спучуванню живота. Цією неприємності не буде, якщо добре вимочити його. Можна додати при цьому трішки соди, а потім промити. І останнє: нут вважається найкращим по засвоюваності і корисності продуктом з інших бобових. І найцікавішим за смаком. Добре, що з східних країн турецький горох (а саме так ще називають нут) поступово приходить і на стіл європейців. Плов з горохом нут-покрокові рецепти з фото

Комментарии (0)
Додати коментар
Узбецький плов з яловичини - покрокові рецепти з фото
Візитна картка кухні Узбекистану - традиційний узбецький плов, слава якого пішла далеко за межі цього гостинного держави.
Плов по узбецьки в мультиварці-рецепт з фото
Одне з найпопулярніших страв східної кухні - плов - давно гостює на наших обідніх столах і заробив чимало шанувальників. Приготування його має безліч нюансів і
Рецепт смачного плову по турецьки
Турецький плов сильно відрізняється від знайомої більшості середньоазіатської традиції приготування цієї страви. Суть, наприклад, узбецького плову в тому, що в страві
Рецепт плову на курдючному салі
По всьому світу люди готують плов, але справжні знавці смачних рецептів живуть у Ферганській долині, що розташована в Узбекистані.
Як зробити плов жовтим
Як зробити плов жовтим
Як зробити плов жовтим
20.08.19 Рецепти плова
Кулінари, які вперше готують плов, або у них раніше не вийшло додати страві апетитний жовтий відтінок, задаються питанням - як же зробити плов жовтим, домогтися кольору,
Покроковий рецепт плову без моркви з фото і відео
Трапляється, рис є, м'ясо, цибулю теж в наявності, а моркви немає. Або інша ситуація: морква є, але той, для кого ви готуєте сьогодні, не любить її.