Плов з горохом нут-покрокові рецепти з фото
Хочете здивувати друзів? Приготуйте їм узбецький плов по-Самаркандської. Що ж в ньому дивного, запитаєте ви? Незвичайний цей вид узбецького страви тим, що, по-перше, він не має яскраво-вираженого жовтого або навіть коричневого відтінку, який всі звикли спостерігати у Ферганській плов (а саме Ферганським зазвичай годують у всіх узбецьких точках громадського харчування від Москви і до околиць). Рис в цій страві залишається практично білим. По-друге, готується він не тільки з бараниною, а й з баранячим горохом - так називають популярне у узбеків рослина сімейства бобових. Смак специфічний, незвичайний, спробувати варто. А тому сьогодні у нас плов з нутом - даємо рецепт і кілька корисних порад.
Рецепти плову з горохом нут
Як же готується плов з горохом нут? Чим він цікавий? По-перше, окремо варто відзначити спосіб приготування. Він відрізняється від звичного і вимагає деякого уміння і вправності. Тому що звичайний узбецький готується з максимальною прожарювання всіх компонентів, і це дає інтенсивний колір і своєрідний смак страви. По-друге, звичайний варіант вариться в зирвака, весь рис рівномірно насичується цим густим соусом, до самого верху. Перша заповідь того, хто вміє готувати плов по-ферганськи - не перемішувати до самого кінця готування все, що лежить в котлі. А ось самаркандський плов з нутом повністю спростовує ці теорії, тому що має свої особливості приготування:
- рис не заливається повністю водою, тільки нижня частина, верхні ж шари готуються на пару. А щоб прогрів і приготування були рівномірними, ви повинні періодично перевалювати, «перелопачувати» рис, змінюючи шари місцями, збираючи рис гіркою і роблячи поглиблення в крупі для виходу пара. В цьому і полягає хитрість і складність приготування цієї страви;
- м'ясо - це друга особливість страви. Воно тут крупно нарізане. Великі шматки подаються кожному разом з малою обробною дошкою і ножем, щоб кожен міг відрізати так, як йому подобається;
- рис - якщо для ферганського зазвичай використовується рис дев-зіра, то самаркандський готують частіше з хорезмського рису, наприклад, це може бути сорт Лазар;
- морква повинна бути жовтою. Втім, жовту, дешевшу в Узбекистані і більш ароматну, ніж звичайна, морква кладуть і в інші види плову. Самаркандців просто використовують тільки одну жовту.
Нут хороший і як частина м'ясної страви з бараниною, і як компонент вегетаріанського. В останньому випадку він просто незамінний - це високо засвоюваний рослинний білок, здатний замінити білок м'яса. Що, погодьтеся, добре для тих, хто поститься і тих, хто не їсть м'яса принципово. Нижче дамо рецепт з фото як м'ясної страви, так і вегетаріанського.
Незважаючи на незвичність приготування, впоратися з самаркандським пловом і нутом зовсім не складно.
Особливо якщо є рекомендації з фото крок за кроком. Якщо у вас є баранина (можна брати і яловичину, свинину, курку та ін.), Нут, рослинне масло, цибулю і моркву, то розповідаємо, як приготувати в домашніх умовах справжній плов з Самарканда.
Узбецький плов з нутом
Скільки брати м'яса в плов з бараниною або яловичиною і нутом? Тут немає ніяких точних вимог. Зазвичай узбеки не вішають продуктів на вагах - все по натхненню і традиції. А традиція для приготування саме цього плову така - лука мало, моркви і м'яса багато, приблизно порівну, рису трохи менше, ніж м'яса.
Узбецький плов з нутом - це виражений смак і аромат моркви і смаженого м'яса.
Тому класичне співвідношення м'яса, моркви, рису і цибулі таке: 1 кг -1 кг - 800 г-3 шт. (Одна цибулина, що трохи менше, буде викинута після обсмажування). Плюс ще грамів 150 курдючного сала, 200 г рослинного масла, зіра, барбарис, 2-3 головки часнику, перець цілком, сіль. Справжній рецепт приготування страви в казані виглядає так.
- У мисці замочити нут, краще в теплій воді, так він швидше насититься рідиною. Деякі замочують у холодній воді заздалегідь, на ніч.
- В іншій мисці замочується рис після гарної промивки в декількох водах.
Мийте ретельно, щоб не залишилося мучки і крохмаль вийшов з рису по максимуму. У цьому - запорука розсипчастості вашого рису!
- У великому казані розжарити масло і на самому сильному вогні засмажити до темного кольору цибулину.
Традиція зажарювати головку цибулі відноситься в основному до готування з бавовняним маслом, мають невелику гіркоту і своєрідний аромат.
Розжарювання прибирає гіркоту, а цибуля - специфічний запах.
Ми кладемо цибулю тільки для додання потрібного аромату маслу, а використовуємо соняшникова освітлене або оливкова для смаження.
- Вийняти цибулину і викинути, витопити нарізаний дрібними шматочками курдюк. Шкварки вийняти, але не викидати - потім їх повернемо в плов.
- У розігріте до максимуму масло покласти нарізану півкільцями цибулю і відразу ж - великі шматки м'яса (м'ясо різати з розрахунку шматок на порцію).
- Швидко обсмажити, щоб м'ясо набуло впевнений яскравий колір. Тут обов'язково потрібно його посолити!
- Поки обсмажуємо м'ясо, нарізаємо великими брусочками моркву. М'ясо зарум'яниться - кладемо половину моркви, понад неї - відкинутий від води нут, перець гострий, а якщо є, то і жменьку барбарису. Так, не забудьте повернути на місце шкварки!
- Поверх нуту кладемо залишок моркви, посипаємо дрібкою зіри, кладемо цілком часник. Тут є хитрість - тільки частина моркви, що внизу, буде покрита водою. Все інше, включаючи нут, вариться на пару. А тому секрет - гарячу воду лити треба дуже акуратно, мало, щоб тільки прикрити нижню частину моркви.
- Накрити кришкою і зменшити до середнього вогонь. Все, хвилин двадцять все готується без вашої участі.
- Зірвак. а це він і є, готовий, пора класти рис.
- Рис розкладаємо рівно шумівкою і заливаємо найкращою водою, нагрітою до киплячого стану. Воду добре посолити. Лити треба небагато - щоб половина рису була в воді, а половина - на пару.
- Вариться на невеликому вогні, так що рис пропивається маслом знизу, а потім, підкоряючись вашому руху рук з шумівкою, перевертається, щоб повністю і рівномірно пропарити. Разів зо два-три переверніть його, перелопатьте, проробляючи кожен раз невеликі вихідні отвори для пари.
- Тепер трохи підкиньте рис на ложці - розлітається? Значить, все правильно. Пора накрити кришкою і залишити доходити.
- Подається плов так - спочатку кладеться рис, потім викладається нут морквою, збоку на краєчок тарілки кладеться шматок м'яса. Початок їжі - з рису, щоб оцінити майстерність приготування рису кухарем.
Вегетаріанський плов з нутом
Нут в вегетаріанському плові точно не встигне проваритися і буде сирим, якщо його попередньо не замочить на добу. Воду змінюють три-чотири рази. Для вегетаріанського плову беруть півкіло рису (може бути краснодарський або звичайний довгозерний), півсклянки нуту, дві цибулини, 3 моркви, 250 г рослинного масла, спеції (барбарис, зіра, часник). Ось покроковий рецепт приготування.
- У нагрітому маслі підсмажити моркву і цибулю.
- Додати в казан нут і спеції.
- Викласти замочений в солоній воді рис.
- Всунути в рис головку часнику.
- Залити окропом на пару сантиметрів вище рису.
- Варити хвилин 40 до готовності рису і до википання води.
- Ще трохи потримати в закритому казані на малому вогні і подавати, перемішавши.
Плов з нутом в мультиварці
Коли немає казана і навіть відповідної за розміром толстостенной качатниці, в хід йде мультиварка. Звичайно, чекати плову, ідентичного справжньому узбецькому, тут не доводиться, але виходить досить смачне і збалансоване блюдо.
Плов з нутом і різними добавками - родзинками, можна додати курагу, але частіше кладуть просто перець і часник.
Щоб приготувати плов, буде потрібно по півкіло м'яса (курячого, яловичини, баранини або свинини), моркви, рису, три невеликі цибулини і спеції - зиру, перцю гострого і трохи чорного меленого, а також барбарис, якщо він є. Час приготування - 30 хвилин на жарку, на приготування рису - ще приблизно близько години.
- Заздалегідь промити і відварити нут до м'якості в будь-якому посуді. Чи не солити!
- У чашу мультиварки налити 100 г рослинного масла, нагріти і смажити шматочки м'яса до скоринки. вийняти.
- У чашу покласти нарізану цибулю і моркву. Смажити 10 хвилин.
- Додати відварений нут, спеції, м'ясо, викласти замочений в солоній воді рис. Виставити режим варіння крупи і чекати 35 хвилин.
- Дати плову в мультиварці ще дійти хвилин 15.
Секрети ідеального плову з нутом
Якщо ви хочете саме самаркандського смаку, то не потрібно класти нічого з спецій, крім перцю, барбарису і зіри. Вийде дуже смачно! І ніяких готових комбінацій для плову, ніякого лаврового листа і наших південноруських приправ типу сухого кропу!
Нут відрізняється часом приготування. Йому потрібно дати або розбухнути в воді, або зварити його заздалегідь.
Якщо готуєте вегетаріанський плов, то він вариться недовго, тому краще відварити нут до того, як закладати в казан. Те ж стосується і швидко готується курки. Якщо варите з бараниною або яловичиною, то краще замочити і сирим викласти в зірвак. Рис для плову з нуту беріть найкращий - цілий, чистий, краще купити на ринку у узбеків, де продається і нут. Після приготування дайте плову трохи «відпочити», тільки потім подавайте.
Трохи корисної інформації про нуте
Як вимочувати нут? Адже від того, як вимочений горох, залежить, чи буде він м'яким і одночасно щільним в плові або вийде жорстким і недовареним. Тоді вже точно нічим плову не зарадиш. Для замочування береться кімнатної температури вода. Зазвичай, коли готують плов з горохом, його замочують на ніч. В принципі, свіжий нут розмочити і за 4 години, але як дізнатися, скільки часу він лежав, а значить, і підсихав? Тому ставте на ніч - і буде правильно.
Нут - рослина бобова, схильне до швидкого забражіванія. Тому не лінуйтеся частіше міняти воду при замочуванні, промиваючи свіжою водою крупу.
Тут є ще один делікатний момент: як все бобові, нут може сприяти спучуванню живота. Цією неприємності не буде, якщо добре вимочити його. Можна додати при цьому трішки соди, а потім промити. І останнє: нут вважається найкращим по засвоюваності і корисності продуктом з інших бобових. І найцікавішим за смаком. Добре, що з східних країн турецький горох (а саме так ще називають нут) поступово приходить і на стіл європейців.