Дієта при гастриті: що можна і не можна їсти
Гастрит - захворювання з яким стикаються багато людей. У цій статті ми поговоримо як правильно харчуватися при гастриті. Що потрібно вживати в їжу, а що ні. Що буде корисно шлунку, а яких продуктів слід уникати.
При появі перших ознак гастриту шлунка, зверніться до гастроентеролога. Доктор призначить необхідне лікування, а також випише певної дієти, з якою ви можете ознайомитися далі. Якщо з гастритом ви стикаються не вперше, освіжіть в пам'яті перелік того, що можна їсти при гастриті і що не можна їсти при гастриті, але не займайтеся самолікуванням.
Далі ми поговоримо про обов'язкове харчуванні при гастриті: базовому меню, рецептах страв, які будуть корисні і урізноманітнюють сувору дієту хворого, загальних правилах і особливості харчування при різних видах гастриту.
Як зрозуміти, що це гастрит?
Чи не приписуйте собі захворювання, поки не відвідаєте лікаря-гастроентеролога. Якщо ви сумніваєтеся в компетентності доктора, сходіть до іншого лікаря, щоб даремно не мучити себе дієтами.
Які ознаки гастриту:
- почуття голоду супроводжується болями в області шлунка вранці до сніданку;
- часте виникнення печії;
- знижений імунітет, в результаті часте виникнення ГРВІ або ж просто нежитю, кашлю, болів в горлі окремо;
- тупий біль в районі шлунку протягом дня, незалежно від того, голодний людина чи ні;
- відчуття тяжкості в животі після прийняття їжі, навіть якщо ви поїли зовсім небагато.
Найбільш яскравою ознакою гастриту є безперервний біль в області живота.
Що дозволено й що забороняється їсти при гастриті
В цілому, якщо ви дотримуєтеся правильного харчування, ваш раціон принципово не зміниться. При цьому доведеться відмовитися від страв, приготованих на маслі, т. Е. Смажених, запечених, салатів, заправлених майонезом, перчених, солоних і жирних страв, в тому числі жирного м'яса, які ви, можливо, вживали зрідка або у свята.
Якщо правильного харчування ви ніколи не дотримувалися, а про ЗСЖ чуєте вперше, вам може здатися, що настала голодна пора і є вам з доступного переліку більше нічого. Не впадайте у відчай, можливо, завдяки вашому захворюванню вам вдасться переглянути свій раціон, оздоровити організм і скинути пару зайвих кілограмів.
Загальні рекомендації:
- поставтеся до свого захворювання більш поблажливо, врешті-решт гастрит не виникає сам по собі, і ви також винні в його виникненні (крім можливих обставин, стресу та іншого);
- на час забудьте про свої харчові вподобання, оскільки це важливо для вашого здоров'я;
- не шукайте універсальних списків дозволених і заборонених продуктів, харчуватися чітко за списками не вийде;
- намагайтеся максимально дотримуватися дієти;
- якщо блюдо вам категорично не до смаку, що не страждайте і виберіть інше;
- не переїдайте;
- на жаль, «харчової свавілля» заборонений для вас до кінця вашого життя, оскільки гастрит не проходить безслідно і повертається знову і знову;
- стежте за сном;
- не нервуйте, уникайте стресів.
Як же харчуватися?
гарнір
Зверніть увагу на крупи.
Каші - це універсальна їжа для будь-якої людини, і тим більше для особи, яка має «виявили» гастрит. Крупи сповнені масою корисних вітамінів.
Якщо ви принципово ігноруєте крупи, спробуйте їх урізноманітнити. Не обов'язково «давитися» кашею, яку давали в садку. Каша заграє по-новому, якщо до неї приготувати цікавий овочевий салат або запекти в духовці нежирне м'ясо.
Відчуйте смак продуктів без майонезу, кетчупу, тонни приправ.
Крупи використовуйте натуральні, а не швидкого приготування.
Мюслі - це не каша в її природному вигляді. Від мюслі на сніданок відмовтеся.
Особливо корисно вживання сочевиці. Крупа багата антиоксидантами, які благотворно впливають на організм при наявності хвороб шлунково-кишкового тракту. Вважається, що сочевиця дозволяє позбутися від симптомів захворювання і запобігти виникненню раку.
М'ясні страви
Згубно для хворого шлунка вживання жирного м'яса, особливо свинини. Не рекомендується також є яловичину, оскільки вона досить важка для шлунка.
Рибу їсти можна, але також нежирну.
Дієта допускає вживання червоної ікри і креветок.
рослинні продукти
Фрукти і овочі їжте в свіжому вигляді. Про фруктових чіпсах краще забути, оскільки куплені в готовому вигляді вони містять цукор, смакові замінники та інші хімікати.
Дієта дозволяє їсти банани, проте їх кількість слід скоротити, якщо ваш шлунок схильний до метеоризму.
Банани вибирають за наступним принципом: солодкі їдять із загостреною секрецією, кислі - зі зниженою. Більш докладно про це в останньому розділі статті.
В цілому овочі та фрукти при гастриті є можна. Немає суворої заборони на певні фрукти або овочі, які приведуть до загострення симптомів гастриту. Дивіться за своїм станом. Чи не переїдайте. Спробуйте, наприклад, з'їсти половинку яблука, щоб зрозуміти, чи переносить ваш шлунок цей фрукт.
Редис. Його можна їсти тільки тим людям, які хворі не гострою формою гастриту. Однак також при його вживанні дотримуйтеся норму, тобто не переїдайте.
Гарбуз, кукурудзу, кабачки і / або брокколі не їдять при гострій формі захворювання.
Зелень при запаленні шлунка є можна в помірних кількостях.
Дотримуючись дієти, що не винагороджуйте себе випічкою, напівфабрикатами (в надії на те, що в них зовсім немає м'яса, однак ці продукти не підуть вам на користь), маринованими делікатесами, в тому числі в'яленою рибою, алкоголем, солодощами, стравами, які щедро приправлені приправами, а також газованими напоями. Всі зазначені продукти і напої будете їсти та пити не можна.
Правила дієти при гастриті
Харчування при запаленні шлунка грає першорядну роль. Не можна пролікуватися від гастриту таблетками і повернутися до свого звичного способу життя без наслідків.
Щоб дієта стала ефективним доповненням до лікування, дотримуйтесь наступних правил:
- в перший день загострення краще не їсти зовсім. Якщо для вас це непосильна ноша, їжте легкозасвоювані страви і продукти дуже маленькими порціями, повільно і добре пережовуючи як ніби ви фотомодель;
Зверніть увагу! Сік з пакета хоч і легкозасвоюваний, але дуже шкідливий і містить величезну кількість цукру, який вам при загостренні тільки зашкодить. Крім того, після випитого літра соку ви все одно не відчуєте бажаного насичення!
- з другого дня можна вводити в раціон рідкі каші (найкорисніша - вівсяна), киселі, рідке картопляне пюре, варені яйця;
важливо! Каші і пюре швидкого приготування суперечать протизапальної дієті і зроблять тільки гірше! Багато здорові люди відчувають біль після вживання таких страв, що буде з вами, ніхто не знає.
- дотримуйтеся дієти завжди. Якщо ви вважаєте, що невеликий чит-мил (Cheat meal) ще нікому не зашкодив, ви помиляєтеся. У період загострення будь шкідливості будуть коштувати вам ще більшого загострення симптомів;
- не обмежуйте свій раціон тільки тими стравами зі списку дозволених, які ви любите. Слідкуйте за тим, щоб вживати достатню кількість Б / Ж / У;
- розмежуйте в часі пиття і їжу. Наприклад, якщо ви з'їли кашу, чай рекомендується пити не раніше, ніж через годину або півтора;
- скоротіть вживання солі;
- їжте страви, приготовані на пару, тушковані і варені. Відмовтеся від смажених страв і ряду свіжих;
- перш ніж з'їсти свіжий овоч чи фрукт, переконайтеся в тому, що ваша форма запалення це дозволяє, т. е. продукт вам дозволено;
- гриби погано засвоюються, від них відмовтеся;
- не пийте концентровані свіжовичавлені соки, міцний чай, кава і газовані напої;
- про соусах, майонезі, кетчупу, прянощах тимчасово забудьте, вони принесуть вам тільки шкоду. Чи не обіцяйте собі, що відмовитеся від них зовсім, оскільки від цієї думки буде складніше від них реально відмовитися;
- приймайте їжу маленькими порціями, не переїдайте;
- намагайтеся не заважати білки з вуглеводами, щоб шлунок легше переварював споживану їжу;
- відмовтеся від родзинок і чорносливу. Ці продукти перетравлюються шлунком найдовше;
Зверніть увагу! Хворі гастритом повинні враховувати швидкість перетравлення їжі, оскільки чим довше їжа знаходиться в шлунку, тим більше соляної кислоти виділяється.
- їжте тільки теплі страви (якщо потрібно, підігрівати перші і другі страви додатково);
- в якості перекусу використовуйте арахіс;
- якщо хочеться солодкого, з'їжте зефірку.
Корисна порада! Щоб допомогти собі не зірватися, не купуйте заборонені продукти зовсім. Попросіть ваших родичів, які проживають разом з Вами, підтримати вас в боротьбі з недугою і харчуватися якийсь час корисними продуктами, які вам дозволені. «Шкідливі» страви вони можуть з'їсти поза домом, подалі від ваших голодних очей.
Приклад меню дієти при гастриті
Спочатку скористайтеся рекомендованим меню. Згодом ви запам'ятаєте, які страви і продукти вам дозволені, тому зможете регулювати меню самостійно, вносити деякі корективи, харчуватися більш різноманітно.
Меню на один день при гострому гастриті | |
сніданок | - вівсяна каша; - відварене яйце; - підсушений в духовці хліб; - компот з яблук і шипшини. |
перекус | - компот із сухофруктів; - підсушений бісквіт. |
обід | - слизовий або звичайний суп; - гарбузове пюре; - курячі котлети на пару; - чай з молоком без цукру. |
перекус | - молоко; - підсушений хліб. |
вечеря | - вермішель; - парові яловичі биточки; - овочевий салат зі сметаною; - какао. |
перекус | - кисіль фруктовий. |
Меню на один день при хронічному гастриті | |
сніданок | - омлет з яєчних білків з овочами; - сирники з родзинками; - чай з молоком; - бісквіт. |
перекус | - печене яблуко з медом. |
обід | - картопляний суп; - парові котлети; - гречана каша; - томатний сік. |
перекус | - сирна запіканка; - кисіль. |
вечеря | - рисова каша; - куряче філе відварне; - салат зі свіжої або вареного буряка з чорносливом; - відвар з шипшини. |
перекус | - кефір. |
Якщо вказане меню включає в себе занадто багато страв, ви можете їсти тільки ті, які вам подобаються і після яких ви будете почувати себе ситими. Розмір порції вибирайте так, щоб не переїсти, але і не ходити голодним.
Корисна порада! Не доводьте себе до стану «вовчого» голоду. Якщо, сідаючи за стіл, ви готові з'їсти слона, швидше за все, ви з'їсте набагато більше, ніж потрібно. В наслідок чого, будете відчувати знайому вам тяжкість і біль.
Страви з меню при гастриті здаються не дуже смачними перший час, тому намагайтеся не готувати про запас. Не дуже свіже блюдо буде здаватися зовсім несмачним. Намагайтеся харчуватися різноманітно, щоб не зірватися і не мучити себе. Важливо, щоб їжа в період хвороби подобалася і приносила не тільки користь, але і задоволення.
Рецепти страв при гастриті
Суп (слизовий)
Інгредієнти:
- 250 г борошна або вівсяної крупи;
- 600 мл води;
- 1 яєчний жовток;
- вершки;
- 15 г вершків.
Залийте вівсяну крупу водою. Кип'ятіть на невеликому вогні (на великому википить вода) до того моменту, поки обсяг вмісту не скоротитися приблизно вдвічі, т. Е. Половина води не википить. Протріть кашу через сито або попередньо подрібніть вівсяну крупу в блендері, щоб потім не перетирати. Після покладіть в суп один варений жовток і масло. Додатково при бажанні в суп можна додати вершки.
Рисовий суп з петрушкою (слизовий)
Інгредієнти:
- корінь петрушки;
- 1 морква;
- склянку бульйону (природно, нежирного);
- 30 г дрібного рису (або «на око»);
- 5 г вершкового масла.
Наріжте петрушку і моркву на невеликі шматочки (як вам подобається). Відваріть рис в бульйоні до напівготового стану. Не вимикаючи вогонь, додайте нарізаний корінь петрушки і моркву, продовжуйте варити суп до готовності моркви, вона повинна стати м'якою. Подрібніть готовий суп в блендері. Додайте вершкове масло.
Чим відрізняється гастрит від хронічного гастриту і виразки?
Гострий гастрит, якщо його не лікувати і при повторному виникненні переходить в хронічну форму, яка вимагає іншого лікування. Симптоми при цьому можуть бути різними: біль не така гостра або вона виникає при відсутності «подразника» та інше.
Виразка, на відміну від гастриту, схильна до прогресування, а тому нерідко викликає поява наскрізних ран в шлунку з фонтанування шлункової кислоти в черевну порожнину. Іноді наявні виразки вшивають хірургічним шляхом.
Рибний суп
Інгредієнти:
- 250 г рибного бульйону;
- 1 морква;
- 1 яйце.
Наріжте моркву невеликими шматочками або натріть її на тертці. Додайте в рибний бульйон і варіть до м'якості моркви. Відваріть окремо яйце. Додайте яйце в суп.
Кисіль з вівсяної крупи
Інгредієнти:
- 200 г вівсяної крупи;
- 1 л води.
Залийте крупу зазначеним об'ємом води. Ретельно перемішайте. Залиште настоюватися протягом 8 годин. Варіть суміш на невеликому вогні до загусання. Для смаку можна додати трохи меду.
фруктовий кисіль
Інгредієнти:
- крохмаль картопляний (обсяг залежить від бажаної густоти напою);
- ½ л води;
- 2 яблука;
- при наявності можна використовувати ягоди.
Закип'ятіть воду. Яблука наріжте невеликими шматочками. Залийте яблука киплячою водою. Трохи їх поварите. Вийміть яблука і подрібніть їх блендером. Якщо блендера немає, остиглі яблука можна протерти на тертці. Яблучне пюре викладіть в воду і продовжуйте його проварювати. 15 г крохмалю розведіть водою. Додайте його в киплячу воду з яблучним пюре. Варіть кисіль ще 5 хвилин.
Особливості харчування при різних видах гастриту
Щоб визначити тип свого запалення, зверніться до гастроентеролога. Не потрібно перечитувати симптоми різних видів гастриту, щоб визначити, який саме підходить під ваш стан. Трапляється, що мозок «обманює» людини, підлаштовуючи або як би дізнаючись перераховані симптоми в наявних. Або буває, що після прочитання ви раптом відчуваєте ті ж симптоми, хоча раніше їх не спостерігали зовсім. Подібні порівняння без участі фахівця недостовірні і небезпечні для вашого здоров'я.
Гастрит ділять на 2 типи: з підвищеною кислотністю і зі зниженою.
Дієта для осіб зі зниженою кислотністю спрямована на помірну активізацію функції шлунка.
Перелік страв та продуктів, які є можна: | На час відмовтеся від наступних страв і продуктів: |
- нежирні бульйони і супи, в тому числі розсольник; - крупи, відварені на воді або на нежирному м'ясному бульйоні; - тушковані або відварені овочі; - салати з варених овочів; - свіжі стиглі помідори і салати з них; - рагу з овочів (тушковане); - оселедець (форшмак - паштет з оселедця); - омлет; - кисломолочні продукти (але не молоко!); - допустимо обсмажування овочів і м'яса без появи жирної засмаженої скоринки; - свіжі фрукти; - чай з лимоном; - соуси, приготовлені на нежирних м'ясних бульйонах; - соки фруктові та овочеві; - кава; - какао; - рослинна олія; - свіжа зелень. | - пшенки; - перловки; - ячної каші; - свіжого зелена цибуля; - квашеної капусти; - маринованих овочів; - білого хліба; - жирного м'яса і риби; - свіжого часнику; - грибів; - гірчиці - сирої цибулі, редьки, огірків, солодкого перцю, брукви. |
Корисна порада! Поцікавтеся у вашого гастроентеролога, чи можна вам перекушувати між основними прийомами їжі, і яка рекомендована чисельність основних прийомів. Це важливо, оскільки багато людей страждають інсулінорезистентністю, і для них перекушування під забороною.
У період ремісії можна дозволити собі вживання м'яса, копченої риби, яєць, зварених в круту, і інших продуктів в невеликих кількостях для підтримки повноцінного харчування, необхідного організму.
Дієта для хворих з підвищеною кислотністю спрямована на нейтралізацію наявних зайвих кислот, тим самим полегшуючи симптоми гастриту. Якщо у вас гастрит з підвищеною кислотністю, дотримуйтеся наступних принципів:
- відмовтеся від продуктів і страв, які підвищують секрецію, т. е. ще більше збільшують кислотність. До них відносяться чай, кава, газовані напої, алкоголь, гострі, смажені, мариновані страви та інші;
- не їжте продукти і страви, які надають «подразнюючу» вплив на шлунок: це ряд свіжих овочів і фруктів, особливо цитрусові;
- молоко здатне нейтралізувати кислоту, тому рекомендується вводити його в раціон при гастриті з підвищеною секрецією;
- виключіть вживання капусти, бобових, пива та інших (страв), які провокують газоутворення;
- постарайтеся збільшити в раціоні білки і зменшити жири. Якщо вам здається, що даний пункт вас абсолютно не стосується, оскільки ви давно дотримувалися цього принципу, спробуйте записувати в спеціальну програму на телефоні все, що з'їсте за день. Це допоможе вам побачити реальну картину Ж / Б / У в вашому меню;
- їжте часто, але невеликими порціями;
- добре пережовувати їжу (звертайте на це увагу навіть тоді, коли дуже голодні);
- їжте теплу їжу;
- щоб уникнути несприятливого гниття і бродіння їжі в шлунку, що не поєднуйте за один прийом білки і вуглеводи (наприклад, кашу з м'ясом);
- допустимо вживання сиру і яєць;
- їжте запечені яблука і картопля (окремо один від одного). Пізніше можна їсти їх у свіжому вигляді;
- продумуйте свій раціон заздалегідь, щоб не опинитися перед спокусою з'їсти щось шкідливе.
Не нехтуйте рекомендаціями лікаря, покладаючись на те, що ви і самі можете про себе подбати, та й легше вже стало, навіщо ця дієта.
Постарайтеся поставитися до захворювання позитивно і витягти із ситуації урок. Слідкуйте за своїм харчуванням, відмовтеся від харчового сміття, бережіть нерви і будьте здорові!