Дієта стіл 1: принципи, меню і рецепти страв
Добридень! У цій статті ми розповімо про медичну дієті стіл 1, поділимося рецептами страв, розпишемо тижневе меню. Дієта стіл 1 має особливості, зокрема певний список продуктів, який слід вживати. Ви також дізнаєтеся, що з їжі відноситься до забороненого, в чому суть дієти, які результати і кому вона показана.
Що таке дієта стіл 1: її суть і принципи
Дієтологом Певзнером Мануїлом Ісааковичем була розроблена лікувальна дієта стіл 1, яка допомагає вилікуватися як від виразки і гастриту, так і допомогти шлунку відновитися після операції або опіків. Тривалість дієти становить від шести до дванадцяти місяців. Як правило, дієта є невід'ємною частиною санаторного лікування, де крім дієти пацієнти щодня вживають відповідну їм за показаннями мінеральну воду з лікувальним ефектом, але багато хто вже практикують її в домашніх умовах і дуже успішно.
Основними принципами дієти є:
- збалансоване меню, яке включає в себе отримання всіх необхідних для організму поживних речовин;
- повна відмова від смаженої, дуже солоною або копченою їжі;
- споживання не більше трьох тисяч калорій в день;
- правильні пропорції отримання БЖУ - білків - не більше 100 грам / вуглеводів - не більше 400 грам / жирів - по мінімуму;
- прийом їжі невеликими порціями не менше п'яти разів на день;
- закінчення останнього прийому їжі не пізніше ніж за три години до сну;
- достатнє вживання чистої питної води - не менше півтора літрів в день.
Показання до дієти
Лікувальна дієта призначається за наступними показниками:
- виразка;
- період загострення гастриту в хронічній формі;
- запалення слизової дванадцятипалої кишки і шлунку;
- проблеми шлунково-кишкового тракту через інфекційного зараження, але без діареї;
- грижа стравохідного отвору;
- рак шлунково-кишкового тракту.
Що можна і не можна їсти на дієті стіл 1 (таблиця продуктів)
дозволені продукти | заборонені продукти |
Парові і відварні знежирені страви м'ясні і рибні в будь-якому вигляді, починаючи від котлет і закінчуючи різними рулетами. | Смажені жирні м'ясні чи рибні страви, а також консервовані або копчені. |
Супи з молока і різних круп, в тому числі і макаронів. Каші: рисову, манну, вівсяну, гречану, ячну. | Перловка, боби, пшёнка, кукурудза, готова локшина яєчна. |
Крем-супи з овочів, з додаванням олії або молока або знежирених вершків. | Супи з м'яса, риби або НЕ подрібнених овочів, капустяні бульйони. |
Страви з курячих яєць, приготовані паровим способом або відварені некруто. | Курячі яйця круто зварені або смажені на маслі. |
Овочеві гарбузове, бурякові, морквяні, картопляні, кабачкові страви, в відварному вигляді, подрібнені в блендері до стану пюре, а також фруктові страви, які попередньо запікаються в духовці і також доводяться до пюреобразного стану. | Капустяні, щавлеві, шпинатові, цибульні, часникові, огіркові, грибні страви. Будь-які маринади заборонені. Будь-які кислі фрукти не дозволені в їжу. |
Молоко, сирок, а також страви на його основі, приготовані паровим способом або запечені в духовці. | Будь-які тверді сири, жирні кефір, ряжанка, кисле молоко. Маргарин також обов'язково слід виключити з раціону. |
В їжу дозволено додавати соуси на основі молока і вершкового масла. Обмежити споживання солі. | Будь-які бульйонні соуси, на основі майонезу, а також надмірно гострі і кислі. |
З напоїв дозволено споживання чистої води без вуглекислого газу, кисіль їх геркулесу, вітамінізовані настої на основі шипшини і меду, кисіль, компоти ягідно-фруктові, фреші з дозволені овочів, чай з додаванням молока, цикорій, чай з трав. | Абсолютно всі шоколадні напої, газована вода, кава, міцно заварені чаї, а також солодощі заборонені. |
Білий хліб, просушений в духовці, галети, трохи пирога з пельменного тесту. | Хліб свіжоспечений, як білий так і житній. |
Меню дієти на тиждень
Зразкове меню на тиждень допоможе вам зорієнтуватися як слід харчуватися в період дієти. Ви можете застосовувати власні рецепти виходячи зі списку дозволених продуктів.
День тижня | Перший ранковий прийом їжі | Другий ранковий прийом їжі | Обідня прийом їжі | Полудень | Вечірній прийом їжі | Останній прийом їжі |
понеділок | - омлет з білків з додаванням молока; - галета. | - пюре з відвареної моркви; - 1 ч. Л. натурального меду з сухофруктами. | - суп з молока і тонких макаронів; - м'ясні тюфтельки в сметані; - 1 стакан компоту. | - пюре з запеченого яблука. | - запіканка з сиру з солодкими ягідками. | - нежирний йогурт без добавок. |
вівторок | - каша рисова на молоці з додаванням меду; - яйце в мішечку. | - сухий хліб; - напій із шипшини. | - телячі котлети в сметані; - картопляний крем-суп. | - запечене яблуко з корицею і медом у вигляді пюре. | - картопляне пюре; - буряковий салат, натертий на дрібній тертці; - телячі котлети. | - стакан молока з натуральним медом. |
середа | - пара яєць в мішечку; - 200 мл молока. | - напій із шипшини. | - куряче суфле, приготоване паровим способом; - супчик з слизу геркулесу; - чорносмородиновий кисіль. | - запечене яблуко в вигляді пюре. | - каша молочно-рисова у вигляді пюре; - зелений чай. | - 200 мл теплого молока. |
Четвер | - омлет з білків, приготований паровим способом. | - печене яблуко в вигляді пюре. | - суп з курки з вермішеллю; - чай з м'ятою. | - сирники, запечені в духовці зі сметаною. | - риба, запечена в духовці; - чай з шипшини. | - 200 мл знежиреного кефіру. |
п'ятниця | - сметанно-сирна запіканка; - каша з манки на молоці. | - яблуко запечене у вигляді пюре; -сік з сливи. | - Геркулесові-овочевий суп з додаванням олії оливи; - тефтелі яловичі, приготовані паровим способом; - підсушений хлібець. | - компот із сухофруктів; - бісквітне тістечко. | - відварна риба; - пюре з гарбуза і цукіні; - підсушений хліб; - зелений чай. | - 200 мл знежиреного молока. |
субота | - гречано-сирна запіканка; - запечене яблуко з медом у вигляді пюре; - чай з додаванням молока. | - фреш з персика; - бісквітне тістечко. | - крем-суп з цукіні з додаванням перемеленого рису; - тефтелі з індички; - каша Кабачково-рисова, перемелена в блендері; - грушево-яблучний компот. | - кисіль плодово-ягідний; - сирний пиріг. | - риба під вершковим соусом; - Кабачково-гарбузове пюре; - грушево-яблучний компот. | - 200 мл теплого молока. |
неділя | - молочна вівсянка з додаванням вершкового масла; - сир з медом; - галетное печиво. | - фруктове желе; - бісквітне тістечко. | - суп з картоплі з додаванням зелені; - приготоване на пару філе телятини; - крем-суп з моркви і гарбуза; - трохи підсушеного хліба; - кисіль плодово-ягідний. | - компот грушево-яблучний; - підсушений хліб. | - риба, приготовлена в духовці під вершковим соусом; - гречка подрібнена з вершковим маслом; - підсушений шматочок хліба; - зелений чай. | - 200 мл теплого молока. |
Рецепти страв дієти стіл 1
Таблиця рецептів для дієти, які допоможуть урізноманітнити меню на кожен день:
Найменування страви | Компоненти і дозування | Спосіб приготування |
Омлет з білків | - два курячих білка; - 0,120 л. знежиреного молока; - сіль. | Змішати молоко з білками і посолити. Збити віночком якомога ретельніше. Отримана суміш поміщається в розігріту духовку до повного приготування. |
Ягідний пудинг з сиру | - половина кілограма натурального сиру; - 32 грама манної крупи; - одне куряче яйце; - 40 грам цукрового піску; - пара великих ложок сухофруктів; - ягоди; - трохи солі. | В яйце всипати пісок і збити, додати сир і решті перелік компонентів. Покласти в підготовлене блюдо для запікання отриману масу і випікати півгодини. Прикрасити готовий пудинг ягідками. |
Крем-суп з овочів | - три картоплини; - одна морквина; - два цукіні; - одна головка ріпчастої цибулі; - півтора літра чистої води для бульйону; - 5 грам масла вершкового; - трохи солі і сухариків. | Зварити весь перелік овочів і подрібнити в блендері до стану крему, потім покласти в готовий суп масло. При подачі на стіл в суп додається невелика кількість сухариків. |
яловичі тефтелі | - половина кілограма яловичого фаршу, пропущеного з одного головкою ріпчастої цибулі; - ½ ст. круглозерні рису; - ½ ст. молока; - одне куряче яйце; - одна дрібно натерта і обсмажена морквина; - несвіжий хліб (невеликий шматочок); - 5 грам масла вершкового; - ¼ ст. чистої води; - трохи солі. | Хліб покласти в молоко до розбухання. Змішати фарш з вареним рисом і іншими компонентами, крім моркви, якої слід посипати вже готові і викладені в блюдо для запікання тюфтельки. Залити блюдо водою і поставити в розігріту духову шафу до повної готовності. |
Каша молочно-рисова з додаванням натурального меду | - один стакан рису; - половина літра молока; - 17 грам натурального меду. | Відварити рисову кашу на молоці протягом двадцяти хвилин. Коли каша буде готова підсолодити її медом. |
Суфле з м'яса індички, приготоване паровим способом | - 0,3 кг фаршу з грудної частини індички; - пара яєць; - півтори ложки манки; - 60 грам сметани; - півтори ложки олії оливи; - трохи солі. | Змішати фарш з яйцями і сіллю і збити блендером. Дно страви промазати маслом і злегка посипати манною крупою. У фарш ввести основну частину манної крупи зі сметаною. Готувати в пароварці близько двадцяти хвилин. |
Суп з курки із зеленню | - одна грудна частина курки; - чотири перепелиних яйця; - трохи петрушки; - трохи солі. | Грудку нарізати невеликими квадратними шматочками і покласти в киплячу воду. Коли курка буде готова влити акуратно перепелині яйця, не перестаючи помішувати. Коли суп буде готовий його можна посолити і посипати дрібно нарізаною петрушкою. |
Суп Геркулесові-овочевий з додаванням олії оливи | - перемелені геркулесових пластівці; - 0,05 л нежирних вершків; - 0,1 кг овочів; - 1 ст. ложка олії оливи; - 400 мл води; - трохи солі. | Овочі відварити і подрібнити у блендері до пюреподібних стану, потім залити бульйоном і довівши до кипіння акуратно ввести геркулесовую борошно. Варити не довше двох хвилин, після чого слід додати оливкове масло, сіль і вершки. |
Кнелі з риби | - 0,3 кг фаршу з рибного філе; - 50 грам хліба; - 3 ст. ложки молока; - трохи вершкового масла. | Змішати набряклий в молоці хліб, ретельно перемішати і трохи посолити. Сформовані з фаршу котлети готувати паровим способом, а за готовністю полити розтопленим маслом. |
Морквяно-сирне суфле | - 0,5 кг моркви, нарізаної невеликими шматками; - 0,250 кг сирка; - 0,150 л нежирного молока; - трохи цукрового піску; - одне куряче яйце; - 5 ст. ложок манної крупи без гірки; - натуральний свіжий мед; - трохи вершкового масла. | Морква зварити, об'єднати з сиром і подрібнити в блендері до стану пюре, додати цукровий пісок, яєчний жовток. Білок повинен бути збитим, його акуратно ввести в отриману суміш. Десерт готується паровим способом і подається до столу политим медовим соусом. |
Відгуки про дієту
Хелена
«Познайомилася з дієтою стіл 1 в період загострення хвороби шлунково-кишкового тракту. Мета дієти допомогти шлунку і кишечнику в це період. Харчуватися необхідно дрібно і потроху, стежити за тим, що їси і обов'язково відварювати або готувати їжу на пару, смаження їжі в цей період категорично заборонена. Особисто я побачила поліпшення на шостий день дієти, а перебувала я на ній цілий місяць. Крім цього, вдалося позбутися від п'яти кілограм, що не може не радувати. Часом дуже хотілося щось із забороненого списку і, зізнаюся, іноді злегка порушувала, але не часто і небагато. Найбільше хотілося чогось солоденького, так як я ласунка. На мій погляд, дієта грамотно складена, що допомагає отримувати збалансований раціон і всі корисні речовини. При перших ознаках повернення хвороби я відразу сідаю на цю дієту і настільки звикла до неї, що легко переношу. Рекомендую людям зі схожими проблемами зі здоров'ям ».
Катерина
«На дієті стіл 1 я змушена сидіти через гастриту, який вже перейшов у хронічну форму. Завдяки їй я змогла легко виключати смажену, дуже солону або копчену їжу, все те, що не можна їсти при мою проблему, та й в цілому. Іншими словами, вона формує звичку до правильного харчування. Ем я не менше чотирьох разів на день зовсім потроху - три основних прийому їжі і пару корисних перекусів кисломолочними продуктами або кашами. Найбільш корисна в період загострення гастриту вівсяна каша, завдяки слизу, яка міститься у вівсяній крупі, тому в моєму раціоні вона присутня і в період затихання хвороби. Овочеві пюре і крем-супи також повинні бути присутніми в меню, я вважаю за краще мікс з брокколі, цвітної капусти, а також гарбуза. При гастриті або виразці таке харчування обов'язково! Тому рекомендую всім, хто зіткнувся з подібними недугами ».
Карина
«Тричі сиділа на цій дієті. Ця необхідність пов'язана з тим, що є проблеми з шлунково-кишкового тракту. Природно виключення з раціону жирного і всього шкідливого сприятливо впливає як на кишечник, так і на шлунок. І все б добре, але тільки пісна їжа часом так набридає, що навіть запах смаженої картоплі може вивести з рівноваги. Дуже важко часом тримати себе в руках і єдине що зупиняє - це страх перед болем. Дієта довга, але допомагає при виразці шлунка і кишкових проблемах ».
Юлія
«З дитинства страждаю від проблем з кишечником. Лікувальна дієта стіл 1 допомогла мені уникнути оперативного втручання. Нехай багато і стверджують, що дієта легко переноситься, але особисто для мене вона досить жорстка, ледве стримувалася, щоб не з'їсти чогось забороненого. Виключається все, що приготовлено з використанням олії, і будь-яка їжа з великою кількістю солі або копчена. Солодке є заборонено. Після того як я стійко витримала піврічні обмеження - їла тільки те що можна, виразка покинула мене. Основним плюсом дієти можу назвати її ефективність. А ось недоліками вважаю незбалансованість і прісність, яка при відсутності сили волі обов'язково призведе до зривів. Не стала б рекомендувати харчуватися так постійно, через те, що це в першу чергу медична дієта. Раджу застосовувати її тільки за показаннями ».
Інна
«Виразка змусила мене сісти на дієту стіл 1. Майже півроку я протрималася на ній. Для мене було важко відмовитися від звичних продуктів і нерідко траплялися зриви, після чого болі відразу давали про себе знати. Довелося повністю слідувати розпорядженню і вже через місяць самопочуття моє стало поліпшуватися. Після п'яти місяців я забула про виразку зовсім як ніби її й не було, тому я обома руками за лікувальну дієту, яка допомагає подолати хвороби, пов'язані з шлунково-кишкового тракту ».
Корисні статті про масках для відновлення волосся:
- Дієта при гастриті: що можна і не можна їсти
- Фруктова дієта: рецепти, результати і відгуки
- Дієта Аткінса - меню на 14 днів з рецептами
- Найшвидша дієта для схуднення в домашніх умовах
- Бананова дієта - результати застосування, меню на тиждень і рецепти приготування страв