Дієта стіл 1: принципи, меню і рецепти страв
23.03.2020 133 0

Дієта стіл 1: принципи, меню і рецепти страв

Здоров'я
В закладки

Дієта стіл 1: принципи, меню і рецепти страв

Добридень! У цій статті ми розповімо про медичну дієті стіл 1, поділимося рецептами страв, розпишемо тижневе меню. Дієта стіл 1 має особливості, зокрема певний список продуктів, який слід вживати. Ви також дізнаєтеся, що з їжі відноситься до забороненого, в чому суть дієти, які результати і кому вона показана.

Що таке дієта стіл 1: її суть і принципи

Дієтологом Певзнером Мануїлом Ісааковичем була розроблена лікувальна дієта стіл 1, яка допомагає вилікуватися як від виразки і гастриту, так і допомогти шлунку відновитися після операції або опіків. Тривалість дієти становить від шести до дванадцяти місяців. Як правило, дієта є невід'ємною частиною санаторного лікування, де крім дієти пацієнти щодня вживають відповідну їм за показаннями мінеральну воду з лікувальним ефектом, але багато хто вже практикують її в домашніх умовах і дуже успішно.

Основними принципами дієти є:

  • збалансоване меню, яке включає в себе отримання всіх необхідних для організму поживних речовин;
  • повна відмова від смаженої, дуже солоною або копченою їжі;
  • споживання не більше трьох тисяч калорій в день;
  • правильні пропорції отримання БЖУ - білків - не більше 100 грам / вуглеводів - не більше 400 грам / жирів - по мінімуму;
  • прийом їжі невеликими порціями не менше п'яти разів на день;
  • закінчення останнього прийому їжі не пізніше ніж за три години до сну;
  • достатнє вживання чистої питної води - не менше півтора літрів в день.

Показання до дієти

Лікувальна дієта призначається за наступними показниками:

  • виразка;
  • період загострення гастриту в хронічній формі;
  • запалення слизової дванадцятипалої кишки і шлунку;
  • проблеми шлунково-кишкового тракту через інфекційного зараження, але без діареї;
  • грижа стравохідного отвору;
  • рак шлунково-кишкового тракту.

Що можна і не можна їсти на дієті стіл 1 (таблиця продуктів)

дозволені продуктизаборонені продукти
Парові і відварні знежирені страви м'ясні і рибні в будь-якому вигляді, починаючи від котлет і закінчуючи різними рулетами.Смажені жирні м'ясні чи рибні страви, а також консервовані або копчені.
Супи з молока і різних круп, в тому числі і макаронів. Каші: рисову, манну, вівсяну, гречану, ячну.Перловка, боби, пшёнка, кукурудза, готова локшина яєчна.
Крем-супи з овочів, з додаванням олії або молока або знежирених вершків.Супи з м'яса, риби або НЕ подрібнених овочів, капустяні бульйони.
Страви з курячих яєць, приготовані паровим способом або відварені некруто.Курячі яйця круто зварені або смажені на маслі.
Овочеві гарбузове, бурякові, морквяні, картопляні, кабачкові страви, в відварному вигляді, подрібнені в блендері до стану пюре, а також фруктові страви, які попередньо запікаються в духовці і також доводяться до пюреобразного стану.Капустяні, щавлеві, шпинатові, цибульні, часникові, огіркові, грибні страви. Будь-які маринади заборонені. Будь-які кислі фрукти не дозволені в їжу.
Молоко, сирок, а також страви на його основі, приготовані паровим способом або запечені в духовці.Будь-які тверді сири, жирні кефір, ряжанка, кисле молоко. Маргарин також обов'язково слід виключити з раціону.
В їжу дозволено додавати соуси на основі молока і вершкового масла. Обмежити споживання солі.Будь-які бульйонні соуси, на основі майонезу, а також надмірно гострі і кислі.
З напоїв дозволено споживання чистої води без вуглекислого газу, кисіль їх геркулесу, вітамінізовані настої на основі шипшини і меду, кисіль, компоти ягідно-фруктові, фреші з дозволені овочів, чай з додаванням молока, цикорій, чай з трав.Абсолютно всі шоколадні напої, газована вода, кава, міцно заварені чаї, а також солодощі заборонені.
Білий хліб, просушений в духовці, галети, трохи пирога з пельменного тесту.Хліб свіжоспечений, як білий так і житній.

Меню дієти на тиждень

Зразкове меню на тиждень допоможе вам зорієнтуватися як слід харчуватися в період дієти. Ви можете застосовувати власні рецепти виходячи зі списку дозволених продуктів.

День тижняПерший ранковий прийом їжіДругий ранковий прийом їжіОбідня прийом їжіПолуденьВечірній прийом їжіОстанній прийом їжі
понеділок- омлет з білків з додаванням молока;

- галета.

- пюре з відвареної моркви;

- 1 ч. Л. натурального меду з сухофруктами.

- суп з молока і тонких макаронів;

- м'ясні тюфтельки в сметані;

- 1 стакан компоту.

- пюре з запеченого яблука.- запіканка з сиру з солодкими ягідками.- нежирний йогурт без добавок.
вівторок- каша рисова на молоці з додаванням меду;

- яйце в мішечку.

- сухий хліб;

- напій із шипшини.

- телячі котлети в сметані;

- картопляний крем-суп.

- запечене яблуко з корицею і медом у вигляді пюре.- картопляне пюре;

- буряковий салат, натертий на дрібній тертці;

- телячі котлети.

- стакан молока з натуральним медом.
середа- пара яєць в мішечку;

- 200 мл молока.

- напій із шипшини.- куряче суфле, приготоване паровим способом;

- супчик з слизу геркулесу;

- чорносмородиновий кисіль.

- запечене яблуко в вигляді пюре.- каша молочно-рисова у вигляді пюре;

- зелений чай.

- 200 мл теплого молока.
Четвер- омлет з білків, приготований паровим способом.- печене яблуко в вигляді пюре.- суп з курки з вермішеллю;

- чай ​​з м'ятою.

- сирники, запечені в духовці зі сметаною.

- риба, запечена в духовці;

- чай ​​з шипшини.

- 200 мл знежиреного кефіру.
п'ятниця- сметанно-сирна запіканка;

- каша з манки на молоці.

- яблуко запечене у вигляді пюре;

-сік з сливи.

- Геркулесові-овочевий суп з додаванням олії оливи;

- тефтелі яловичі, приготовані паровим способом;

- підсушений хлібець.

- компот із сухофруктів;

- бісквітне тістечко.

- відварна риба;

- пюре з гарбуза і цукіні;

- підсушений хліб;

- зелений чай.

- 200 мл знежиреного молока.
субота- гречано-сирна запіканка;

- запечене яблуко з медом у вигляді пюре;

- чай ​​з додаванням молока.

- фреш з персика;

- бісквітне тістечко.

- крем-суп з цукіні з додаванням перемеленого рису;

- тефтелі з індички;

- каша Кабачково-рисова, перемелена в блендері;

- грушево-яблучний компот.

- кисіль плодово-ягідний;

- сирний пиріг.

 - риба під вершковим соусом;

- Кабачково-гарбузове пюре;

- грушево-яблучний компот.

- 200 мл теплого молока.
неділя- молочна вівсянка з додаванням вершкового масла;

- сир з медом;

- галетное печиво.

- фруктове желе;

- бісквітне тістечко.

- суп з картоплі з додаванням зелені;

- приготоване на пару філе телятини;

- крем-суп з моркви і гарбуза;

- трохи підсушеного хліба;

- кисіль плодово-ягідний.

- компот грушево-яблучний;

- підсушений хліб.

- риба, приготовлена ​​в духовці під вершковим соусом;

- гречка подрібнена з вершковим маслом;

- підсушений шматочок хліба;

- зелений чай.

- 200 мл теплого молока.

Рецепти страв дієти стіл 1 

Таблиця рецептів для дієти, які допоможуть урізноманітнити меню на кожен день:

Найменування стравиКомпоненти і дозуванняСпосіб приготування
Омлет з білків- два курячих білка;

- 0,120 л. знежиреного молока;

- сіль.

Змішати молоко з білками і посолити. Збити віночком якомога ретельніше. Отримана суміш поміщається в розігріту духовку до повного приготування.
Ягідний пудинг з сиру- половина кілограма натурального сиру;

- 32 грама манної крупи;

- одне куряче яйце;

- 40 грам цукрового піску;

- пара великих ложок сухофруктів;

- ягоди;

- трохи солі.

В яйце всипати пісок і збити, додати сир і решті перелік компонентів. Покласти в підготовлене блюдо для запікання отриману масу і випікати півгодини. Прикрасити готовий пудинг ягідками.
Крем-суп з овочів- три картоплини;

- одна морквина;

- два цукіні;

- одна головка ріпчастої цибулі;

- півтора літра чистої води для бульйону;

- 5 грам масла вершкового;

- трохи солі і сухариків.

Зварити весь перелік овочів і подрібнити в блендері до стану крему, потім покласти в готовий суп масло. При подачі на стіл в суп додається невелика кількість сухариків.
яловичі тефтелі- половина кілограма яловичого фаршу, пропущеного з одного головкою ріпчастої цибулі;

- ½ ст. круглозерні рису;

- ½ ст. молока;

- одне куряче яйце;

- одна дрібно натерта і обсмажена морквина;

- несвіжий хліб (невеликий шматочок);

- 5 грам масла вершкового;

- ¼ ст. чистої води;

- трохи солі.

Хліб покласти в молоко до розбухання. Змішати фарш з вареним рисом і іншими компонентами, крім моркви, якої слід посипати вже готові і викладені в блюдо для запікання тюфтельки. Залити блюдо водою і поставити в розігріту духову шафу до повної готовності.
Каша молочно-рисова з додаванням натурального меду- один стакан рису;

- половина літра молока;

- 17 грам натурального меду.

Відварити рисову кашу на молоці протягом двадцяти хвилин. Коли каша буде готова підсолодити її медом.
Суфле з м'яса індички, приготоване паровим способом- 0,3 кг фаршу з грудної частини індички;

- пара яєць;

- півтори ложки манки;

- 60 грам сметани;

- півтори ложки олії оливи;

- трохи солі.

Змішати фарш з яйцями і сіллю і збити блендером. Дно страви промазати маслом і злегка посипати манною крупою. У фарш ввести основну частину манної крупи зі сметаною. Готувати в пароварці близько двадцяти хвилин.
Суп з курки із зеленню- одна грудна частина курки;

- чотири перепелиних яйця;

- трохи петрушки;

- трохи солі.

Грудку нарізати невеликими квадратними шматочками і покласти в киплячу воду. Коли курка буде готова влити акуратно перепелині яйця, не перестаючи помішувати. Коли суп буде готовий його можна посолити і посипати дрібно нарізаною петрушкою.
Суп Геркулесові-овочевий з додаванням олії оливи- перемелені геркулесових пластівці;

- 0,05 л нежирних вершків;

- 0,1 кг овочів;

- 1 ст. ложка олії оливи;

- 400 мл води;

- трохи солі.

Овочі відварити і подрібнити у блендері до пюреподібних стану, потім залити бульйоном і довівши до кипіння акуратно ввести геркулесовую борошно. Варити не довше двох хвилин, після чого слід додати оливкове масло, сіль і вершки.
Кнелі з риби- 0,3 кг фаршу з рибного філе;

- 50 грам хліба;

- 3 ст. ложки молока;

- трохи вершкового масла.

Змішати набряклий в молоці хліб, ретельно перемішати і трохи посолити. Сформовані з фаршу котлети готувати паровим способом, а за готовністю полити розтопленим маслом.
Морквяно-сирне суфле- 0,5 кг моркви, нарізаної невеликими шматками;

- 0,250 кг сирка;

- 0,150 л нежирного молока;

- трохи цукрового піску;

- одне куряче яйце;

- 5 ст. ложок манної крупи без гірки;

- натуральний свіжий мед;

- трохи вершкового масла.

Морква зварити, об'єднати з сиром і подрібнити в блендері до стану пюре, додати цукровий пісок, яєчний жовток. Білок повинен бути збитим, його акуратно ввести в отриману суміш. Десерт готується паровим способом і подається до столу политим медовим соусом.

Відгуки про дієту

Хелена

«Познайомилася з дієтою стіл 1 в період загострення хвороби шлунково-кишкового тракту. Мета дієти допомогти шлунку і кишечнику в це період. Харчуватися необхідно дрібно і потроху, стежити за тим, що їси і обов'язково відварювати або готувати їжу на пару, смаження їжі в цей період категорично заборонена. Особисто я побачила поліпшення на шостий день дієти, а перебувала я на ній цілий місяць. Крім цього, вдалося позбутися від п'яти кілограм, що не може не радувати. Часом дуже хотілося щось із забороненого списку і, зізнаюся, іноді злегка порушувала, але не часто і небагато. Найбільше хотілося чогось солоденького, так як я ласунка. На мій погляд, дієта грамотно складена, що допомагає отримувати збалансований раціон і всі корисні речовини. При перших ознаках повернення хвороби я відразу сідаю на цю дієту і настільки звикла до неї, що легко переношу. Рекомендую людям зі схожими проблемами зі здоров'ям ».

Катерина

«На дієті стіл 1 я змушена сидіти через гастриту, який вже перейшов у хронічну форму. Завдяки їй я змогла легко виключати смажену, дуже солону або копчену їжу, все те, що не можна їсти при мою проблему, та й в цілому. Іншими словами, вона формує звичку до правильного харчування. Ем я не менше чотирьох разів на день зовсім потроху - три основних прийому їжі і пару корисних перекусів кисломолочними продуктами або кашами. Найбільш корисна в період загострення гастриту вівсяна каша, завдяки слизу, яка міститься у вівсяній крупі, тому в моєму раціоні вона присутня і в період затихання хвороби. Овочеві пюре і крем-супи також повинні бути присутніми в меню, я вважаю за краще мікс з брокколі, цвітної капусти, а також гарбуза. При гастриті або виразці таке харчування обов'язково! Тому рекомендую всім, хто зіткнувся з подібними недугами ».

Карина

«Тричі сиділа на цій дієті. Ця необхідність пов'язана з тим, що є проблеми з шлунково-кишкового тракту. Природно виключення з раціону жирного і всього шкідливого сприятливо впливає як на кишечник, так і на шлунок. І все б добре, але тільки пісна їжа часом так набридає, що навіть запах смаженої картоплі може вивести з рівноваги. Дуже важко часом тримати себе в руках і єдине що зупиняє - це страх перед болем. Дієта довга, але допомагає при виразці шлунка і кишкових проблемах ».

Юлія

«З дитинства страждаю від проблем з кишечником. Лікувальна дієта стіл 1 допомогла мені уникнути оперативного втручання. Нехай багато і стверджують, що дієта легко переноситься, але особисто для мене вона досить жорстка, ледве стримувалася, щоб не з'їсти чогось забороненого. Виключається все, що приготовлено з використанням олії, і будь-яка їжа з великою кількістю солі або копчена. Солодке є заборонено. Після того як я стійко витримала піврічні обмеження - їла тільки те що можна, виразка покинула мене. Основним плюсом дієти можу назвати її ефективність. А ось недоліками вважаю незбалансованість і прісність, яка при відсутності сили волі обов'язково призведе до зривів. Не стала б рекомендувати харчуватися так постійно, через те, що це в першу чергу медична дієта. Раджу застосовувати її тільки за показаннями ».

Інна

«Виразка змусила мене сісти на дієту стіл 1. Майже півроку я протрималася на ній. Для мене було важко відмовитися від звичних продуктів і нерідко траплялися зриви, після чого болі відразу давали про себе знати. Довелося повністю слідувати розпорядженню і вже через місяць самопочуття моє стало поліпшуватися. Після п'яти місяців я забула про виразку зовсім як ніби її й не було, тому я обома руками за лікувальну дієту, яка допомагає подолати хвороби, пов'язані з шлунково-кишкового тракту ».

Корисні статті про масках для відновлення волосся:

  • Дієта при гастриті: що можна і не можна їсти
  • Фруктова дієта: рецепти, результати і відгуки
  • Дієта Аткінса - меню на 14 днів з рецептами
  • Найшвидша дієта для схуднення в домашніх умовах
  • Бананова дієта - результати застосування, меню на тиждень і рецепти приготування страв
Комментарии (0)
Додати коментар
Дієта на салатах: продукти, рецепти та відгуки
Дієта на салатах має ряд особливостей. Розглянемо переваги харчування, варіанти меню, основні принципи і результати. Ми поговоримо про основні види салатних дієт, і
Дієта Драбинка: результати, меню на 5 днів і тиждень, відгуки
Багато хто знає, що таке дієта Драбинка. Але ми розповімо про результати, підберемо найкраще меню, і поговоримо про особливості. Як вийти з цієї дієти з позитивними
Дієта кефіру для схуднення: меню по днях, результати і відгуки
У цій статті ми детально поговоримо про дієти дієті. Ви дізнаєтеся про те який кефір найкраще вибирати, а також точне меню на кожен день. В кінці статті ви зможете
Ефективна американська дієта: меню по днях
Популярністю користується американська дієта, наші експерти детально її опишуть. Перед вами унікальна дієта по днях, ми розповімо про недоліки й переваги цієї методики.
Гіполіпідемічна дієта: правила харчування і рецепти
Гіполіпідемічна дієта - це оздоровче харчування, що дозволяє зміцнити здоров'я і позбавитися від зайвої ваги, що особливо важливо для жінок. В її основу входять
Дієта Борменталя на кожен день: меню на тиждень
Сьогодні поговоримо про схуднення і допоможе в цьому, дієта Борменталя. Це справжнє відкриття для жінок, ми ознайомимося з рецептами, порадами, відгуками, а також